Eerst even een disclaimer, ik eet zelf niet volledig plantaardig en dit is ook geen foodblog met exclusief veganistische recepten. Maar dat betekent niet dat ik geen plantaardige recepten deel. Ik moedig iedereen graag aan om vaker vegetarisch of veganistisch te koken! Dit artikel schrijf ik voor mensen die volledig willen overstappen naar een plantaardig dieet, om welke reden dan ook. Het idee om over te stappen naar een volledig plantaardig dieet kan namelijk erg overweldigend lijken. Je denkt misschien dat je al je favoriete voedingsmiddelen moet opgeven en dat je beperkt wordt in wat je als vegan kunt eten. Maar de overgang naar een plantaardig dieet is tegenwoordig helemaal niet zo moeilijk meer! Er zijn overal alternatieven beschikbaar en met een beetje creativiteit kun je je maaltijden net zo lekker, voedzaam en visueel aantrekkelijk maken als voorheen. Dit is hoe je veelvoorkomende niet-plantaardige voedingsmiddelen vervangt door heerlijke en gezonde plantaardige opties:
Zuivelvrije alternatieven
Laten we beginnen met zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt. Tegenwoordig zijn er talloze zuivelvrije alternatieven beschikbaar die net zo romig en smakelijk zijn. Plantaardige melk, zoals amandelmelk, havermelk of sojamelk, bieden dezelfde voedingsstoffen als koemelk en zijn vaak verrijkt met extra vitaminen en mineralen. Voor kaasliefhebbers zijn er diverse veganistische kazen op basis van noten, soja of zelfs aardappelen die je gerechten die heerlijke hartige smaak geven. En voor yoghurt kun je kiezen voor sojayoghurt, kokosyoghurt of andere plantaardige varianten, die je aftopt met vers fruit, noten en zaden.
Vleesvervangers
Een ander aspect van een plantaardig dieet is het vinden van goede vleesvervangers. Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze opties beschikbaar, van plantaardige burgers en gehakt tot veganistische kip en vis. Deze vleesvervangers worden vaak gemaakt van ingrediënten zoals soja, erwten, champignons of tarwe-eiwit en bieden een vergelijkbare textuur en smaak als vlees. Steeds meer opties smaken redelijk ok, tegenwoordig. Vorm hierover vooral je eigen mening! Het beste en lekkerste blijft het natuurlijk om je eigen vlees of visvervangers te maken, of te kiezen voor een creatief bereide groente als alternatief. Hieronder zie je wat toprecepten die jou echt heel goed op weg gaan helpen bij het overstappen naar een plantaardig dieet!
Plantaardig broodbeleg
Echte Hollanders willen natuurlijk tussen de middag gewoon een broodje met… vegan beleg. Vegan kaasplakken en vleeswaren zijn in de supers te vinden, kijk vooral of dit wat voor je is. Over het algemeen zeg ik #mijnietbellen, maar tijdens mijn zwangerschap van Cato at ik me ongans aan de vegan filet americain van Smaeck (te koop bij de AH). Zoete meuk is niet altijd een gezond idee en altijd maar pindakaas gaat natuurlijk ook wel een keer vervelen. Alhoewel, op dat laatste kom ik meteen terug, want ik bedenk me dat ik ooit een artikel schreef over 15 creatieve pindakaas combinaties (let op: niet álle tips zijn vegan). Pindakaas is dus een goed idee (zelf maken kan ook), maar denk ook eens aan notenpasta’s, zoals amandelpasta of hazelnootpasta. Klassieke hummus en al z’n godlasterende supermarktvarianten (de pittige mango is best lekker, just sayin’) natuurlijk. Fruitspreads (geprakte aardbei!), of groentespreads van zoete aardappel, paprika (muhammara!), wortel, broccoli, you name it. Je kunt zelfs een heuse vegan scrambled eggs beleving creëeren met tofu. Kijk bij de biowinkel of je kala namak kunt vinden, roze zout met een typische ei-smaak (echt!) om erover te strooien.
De keuze is reuze! Om het je nog makkelijker te maken, hier nog wat ideetjes:
Eieren en hun alternatieven
Als je je afvraagt hoe je eieren kunt vervangen in je favoriete gerechten, dan heb ik goed nieuws voor je. Er zijn verschillende opties beschikbaar om die romige, bindende eigenschappen van eieren na te bootsen. Voor het bakken kun je bijvoorbeeld appelmoes, geprakte banaan of lijnzaad gebruiken als vervanging voor eieren. Daarnaast zijn er ook kant-en-klare veganistische eiervervangers verkrijgbaar in de meeste supermarkten. Laat het gemis van eieren je dus vooral niet tegenhouden bij het overstappen naar een plantaardig dieet. Bakken kan nog steeds, van taarten tot bananenbrood en brownies! Veel bakrecepten staan er niet op Anniepannie (ben gewoon meer een hartigekauw dan zoetekauw), maar deze heerlijke vegan appeltaart heb ik wel voor je:
En verder verwijs ik je voor meer vegan zoetigheid graag door naar een van mijn favoriete vega/vegan blogs: Minimalist Baker. Hier delen ze onder andere 28 vegan desserts! Krijg zelfs deze Hartige Henriëtte zin in…
Belangrijke voedingsstoffen
Bij een plantaardig dieet is het belangrijk om aandacht te besteden aan bepaalde voedingsstoffen om ervoor te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt door het eten van peulvruchten, noten, zaden en volle granen. Voor voldoende ijzer kun je kiezen voor bladgroenten, bonen en gedroogde vruchten. Vitamine B12, dat voornamelijk in dierlijke producten voorkomt, kan worden aangevuld met voedingssupplementen. Een gevarieerd en uitgebalanceerd plantaardig dieet kan je alle voedingsstoffen bieden die je nodig hebt voor een gezond en energiek leven.
Smaakvolle bereiding en presentatie
Om ervoor te zorgen dat je maaltijden even lekker smaken en er aantrekkelijk uitzien, is het belangrijk om te experimenteren met kruiden, specerijen en verschillende kooktechnieken. Gebruik kruiden en specerijen zoals knoflook, gember, kurkuma, paprika en basilicum om smaak toe te voegen aan je gerechten. Probeer ook verschillende bereidingsmethoden, zoals roosteren, bakken, stomen of grillen, om verschillende texturen en smaken te verkennen. Daarnaast kun je je gerechten opmaken met kleurrijke groenten, verse kruiden en eetbare bloemen om ze visueel aantrekkelijk te maken.
Gerustgesteld?
Zo zie je maar, het overstappen naar een plantaardig dieet hoeft geen ontmoedigend avontuur te zijn. Met de beschikbaarheid van talloze plantaardige alternatieven en een beetje creativiteit in de keuken, kun je genieten van heerlijke en voedzame maaltijden. Het vervangen van zuivel, vlees en eieren door plantaardige opties biedt een gezonde en even smakelijke keuze. Zorg ervoor dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt en maak je vegan maaltijden net zo smaakvol en visueel aantrekkelijk als voorheen. Dus… waar wacht je nog op?
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie