
‘Vegan pate? Nu ga je écht te ver Anniepannie!’ Is dit wat jij dacht toen je de titel van dit recept las? Ik hoop het stiekem ZO… Weet je waarom? Ik ben erin geslaagd om een vegetarische paté te maken die echt superdepuper veel lijkt op echte leverpaté. Geen grap! Ik was er zelf ook verbaasd over. Je maakt de paté met linzen, walnoten en een paar dadels. De dadels geven een subtiel zoetje, waardoor de paté nog het meest doet denken aan de cranberrypaté van de supermarkt. Lieve lezers, deze vegan pate van linzen is een must try. Oordeel niet voordat je geproefd hebt!
Vegan paté: goedgekeurd door niet-vegans
Laatst kwam mijn eetclub bij mij thuis SinterKerst vieren. Het ultieme testpanel voor alle nieuwe Anniepannie creaties! Want die meiden zijn fijnproevers hoor… Ik pakte een borrelplankje, legde er een mooie plak van de linzenpaté op en gaf er crackertjes bij. Wat denk je? Nog geen paar minuten later was de vegan pate schoon op. Ze waren laaiend enthousiast! Need I say more? Het wordt tijd dat jij deze vegetarische paté ook gaat proberen.
Fop je vrienden
Ik vind het wel grappig om mensen een beetje te foppen. Doordat deze paté zelfs een beetje de kleur van leverpaté heeft, is het het ultieme fopmateriaal. Serveer het in de vorm van paté. Heb je net als ik een kookring (misschien heb je zelfs wel een rechthoekige steker, nog beter!), gebruik deze dan om een mooie plak van de vegan paté te vormen. Strijk het glad aan de bovenkant en tadaaa, net echt. Ook leuk fopmateriaal is trouwens deze salami van chocolade. Of deze steak tartare van tomaat. Voor de liefhebbers.


Ingrediënten
- 1 groot blik linzen (uitlekgewicht 265 gram) afgespoeld en uitgelekt
- 120 gram walnoten grof gehakt
- 2 sjalotjes gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 el citroensap
- 2 à 3 el water
- 2 snuffen zout
- 2 medjoul dadels ontpit en in stukjes
- versgemalen zwarte peper
Ook nodig:
- keukenmachine
- eventueel: kookring
Instructies
- Simpelste recept ooit: doe alle ingrediënten in de keukenmachine en blend totdat alles mooi glad is.
- Opdienen: leg de kookring op je borrelplank of op een mooi bord. Vul de kookring voor ongeveer 2 centimeter met de vegan paté. Strijk de bovenkant zo glad mogelijk met de achterkant van een lepel. Maak de lepel eventueel een beetje nat als de paté blijft plakken. Trek de kookring voorzichtig omhoog en serveer de paté met crackertjes.
Meer vegan borrelhapjes?
Muhammara – Libanese spread van paprika
Krokante kikkererwten met cajunkruiden
Gladde hummus zoals je ‘m in een restaurant krijgt
Dukkah – geurige kruidendip uit Egypte

Dit is een samenwerking met Bonduelle.
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze vegan paté zelf te maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Hoi ik heb ff een vraagje voor een salade die ik graag wil.maken moeten blokjes pate.
Nu wil ik graag deze vega variant maken zodat iedereeen kan genieten van deze salade is deze vega variant ook in blokjes te snijden?
Ik denk niet dat dat werkt helaas.
Wow wat een heerlijk recept!! Inmiddels meerdere keren gemaakt en veel succes mee bij onze gasten. Zelf kies ik voor wat minder knoflook en ui. En soms laat ik de knoflook helemaal weg. Maar de kleur is prachtig , ook met bruine linzen. Ik ben elke keer weer verbaasd.
Wow wat een heerlijk recept!! Inmiddels meerdere keren gemaakt en veel succes mee bij onze gasten. Zelf kies ik voor wat minder knoflook en ui. En soms laat ik de knoflook helemaal weg. Maar de kleur is prachtig , ook met bruine linzen. Ik ben elke keer weer verbaasd.
inmiddels gebruik ik toch wel de juiste hoeveelheid knoflook en ui. Dat blijkt nog lekkerder.
Heerlijk, ook met het scheutje cognac. Aanrader voor bv een vegetarisch voorgerecht.
Hoi Andrea,
Ik heb de paté nu twee keer gemaakt. De eerste keer nog met een simpele keukenmachine waardoor het geheel grof bleef en wat korrelig (door de walnoten). Maar ik heb weer een nieuwe Moulinex hakmolen gekocht (ik had er een maar die is jaaaaaren geleden eens kapot gegaan) en kon het nu heel mooi smeuïg krijgen. Een paar dingen:
* De eerste keer gebruikte ik bruine linzen uit blik. Dan wordt het natuurlijk nooit roze. Maar nu heb ik rode linzen zelf gekookt en toen werd de kleur grijzig. Met wat bietensap ipv water kleurt het wel roze, maar uit zichzelf lukt het me niet.
* De paté is wat aan de zoete kant (beide keren). Ik heb er nu wat gistvlokken doorheen gemengd en verder op smaak gebracht met wat tabasco en worcestersaus. Die combinatie maakt het net iets pittiger.
Kortom, met wat kleur- en smaakversterkers (naar smaak uiteraard) een prima recept!!
Ha Harmen, wat leuk dat je zo aan de slag bent gegaan met het recept. Nog vele smakelijke borrelmomenten toegewenst!
toch is dat niet nodig, de kleur lijkt grijzig als je het maakt maar opeens wordt deze toch pate kleur achtig. Ik had het ook in het begin. En ik gebruik bruine linzen uit een portje. Maar het is echt niet nodig om het bij te kleuren.
Ik heb de paté gemaakt ( nog niet geproefd) ik had de rode/roze kleur
Verwacht, maar heel jammer: t is n bruine kleur. Heb ik iets verkeerds gedaan?
Hoi Alice! Het zal er natuurlijk altijd een beetje anders uitzien dan een ‘echte’ paté van vlees. Maar de kleur zoals op de foto zou het wel moeten hebben
Mijn gasten vonden de paté sensationeel!
Mijn (kleine) toevoegingen:
tijm, 2 eetlepels cognac, klontje roomboter.
Geserveerd met vijgencompote uit eigen tuin.
Wat een geweldige toevoegingen, heerlijk!
Het smaakt niet naar dierlijke paté (zoals ik mij herinner)
Ik vind het eigenlijk meer een linzenhumus.
Desalniettemin lekker.
Met olijfolie er op waarschijnlijk nog lekkerder.
Goed om te horen dat het lekker was Lili!
Hoi,ik vroeg mij af hoe lang hij goed blijft.is dat maar 1 dag? Of juist meerdere dagen? Groetjes katelijne
Hoi Katelijne, excuses voor de late reactie! Je kunt de vegan paté zeker enkele dagen bewaren in de koelkast. Het lekkerste is hij op de dag zelf en de dag erna.
Super lekker en simpel te maken.
Goed om te horen!!!
Ik vind 2 sjalotten te veel. Ik heb hem gemaakt met 1 sjalot, maar zelfs dan is de smaak van de sjalot te overheersend. Wat doe ik verkeerd?
Hoi Roland! Ik denk dat je of niet zo van (rauwe) sjalot houdt, of je gebruikt hele grote sjalotten. Probeer het volgende keer met wat minder sjalot (misschien een halve) en anders kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de sjalot helemaal weg te laten.
Wauw wat een verrassing! Dit is echt heel erg lekker. Ik heb er iets meer dadels in gedaan om het iets zoeter maken, maar echt geweldig, zowel qua structuur als zicht en smaak een goede concurrent voor de traditionele paté!
Mega leuk om te horen Evianne! Dankjewel voor je enthousiaste reactie.
Hoi!
Ik wil dit graag maken als verjaardagsontbijt.
Kan het gewoon de avond op voorhand en dan bewaren in de koelkast tot ‘s ochtends? :)
Bedankt!
Ja hoor, dat kan zeker! Een hele fijne verjaardag alvast. ?
hoeveel gram linzen gebruik je hiervoor?
Hoi sofie, ik gebruik een groot blik bruine linzen van Bonduelle, het uitlekgewicht daarvan is 265 gram.
Hoi wat een leuk recept! Ik zou graag vers gekookte linzen gebruiken hoeveel gewicht zijn de linzen uit gelekt uit blik?
Groetjes Leonie
Hoi Leonie,
Wat leuk om te horen, dankjewel! Het uitlekgewicht van zo’n groot blik linzen is 265 gram. Ik gebruik altijd een blik bruine linzen van Bonduelle. Dat geeft de paté achtige kleur. Hoe het qua kleur zit met vers gekookte linzen weet ik niet. Laat je horen hoe het is bevallen?
Liefs, Andrea
Hmm, viel enorm in de smaak bij de kookclub. Niet een op een qua smaak maar wel qua look en structuur en zeker zo lekker. Aanrader voor een feestje!
Onwijs leuk om te horen dat het zo goed in de smaak is gevallen!
Vandaag gemaakt met restant linzen.
Iets andere verhoudingen, als extra nog theelepel mosterd en wat tijm erbij.
Heerlijk. En vooral de verrassende eenvoud sprak mij erg aan!
Wat een lekkere toevoegingen. Dank voor het delen!
Heel makkelijk en lekker! Toevallig had mijn moeder cranberrycompote gemaakt die er goed bijpast.
Oh wat heerlijk zeg! Zo’n compote past er perfect bij. ?
Ziet er heerlijk uit!
Ik wil het graag eens maken, maar vroeg me af wat ongeveer het gewicht is van de portie linzen die je gebruikt.
Dankjewel!
Els
Hoi Els! Wat ontzettend leuk. Ik gebruik hiervoor een groot blik linzen van 310 gram, het betreffende blik zie je op de achtergrond op de foto. Veel plezier met het recept! Groetjes, Andrea
Ik dacht niet:”nu ga je te ver,” maar eerder:” paté vervangen met linzen?? Ja toet….is dat nu wel zo lekker?” Ik had er echt wel mijn twijfels bij hoor. Dus dan heb ik zoiets van eerst maken/proeven en dan oordelen. Is het niets dan weet ik ook waarom oftewel niet geschoten is altijd mis.
Nu mijn oordeel: ik vindt het een geniaal recept. Makkelijk, verassend en héérlijk. Dit durf ik makkelijk op een feestje te presenteren. En dan ben ik ook benieuwd naar de gezichten als ik uiteindelijk vertel wat het is :-D
Bedankt voor het delen. Heel erg blij mee.
Hoi José! Hahaha, wat een onwijs leuke reactie! Ik kan me helemaal voorstellen dat je in eerste instantie dacht: gaat dit nou werken? Toen ik dit recept ontwikkelde had ik ook zo m’n twijfels. Maar het resultaat mag er zijn! Super leuk dat je er net als ik zo enthousiast over bent. En ja, deze vegan paté is echt ideaal om mensen mee te foppen op een feestje. Heb ik zelf ook al een keer gedaan, haha!