Al tijden ben ik op zoek naar een manier om net zulke zijdezachte hummus te maken als je in restaurants wel eens voorgeschoteld krijgt. En dat het dan niet mega lang duurt doordat je de kikkererwten een nacht moet weken enzo. Nee, gewoon een hummus die redelijk snel te maken is maar dan wél onwijs lekker is. Voor als je acuut zin hebt in super gladde hummus. Nou lieve lezers, ik kan jullie vertellen dat het is gelukt!
Ik gebruikte het basis-hummus recept uit Ottolenghi’s Jerusalem (mega aanrader, dat boek), maar dan verwisselde ik de gedroogde kikkererwten voor kikkererwten uit blik. Qua hoeveelheden heb ik het her en der wat aangepast en op aanraden van Ottolenghi voegde ik ook wat gemalen komijn toe. Het resultaat? Zooo goed! Ik kan niet wachten om het recept met jullie te delen. Doe EXACT wat hieronder staat en ook jij zit binnen de kortste keren te smullen van een schaaltje vol zijdezachte, gladde hummus.
Dit heb je nodig:
1 blik kikkererwten
½ tl baksoda
100 gram tahin (=sesampasta)
1 citroen
2 teentjes knoflook, uitgeperst
½ tl gemalen komijn
60 ml ijskoud water
½ tl zout
½ tl sesamzaad
Gladde hummus zoals je ‘m in een restaurant krijgt
Spoel de kikkererwten af in een vergiet en doe ze samen met de baksoda in een middelgrote pan. Bak de kikkererwten al roerend ongeveer 3 minuten.
Voeg vervolgens 700 ml water toe aan de kikkererwten en breng aan de kook. Kook de kikkererwten gedurende 5 minuten en haal met een schuimspaan steeds al het schuim en de bovendrijvende vliesjes uit het water. Let op: dit is een cruciale stap!
Giet de kikkererwten af in een vergiet en verwijder met je handen zoveel mogelijk losse vliesjes die zijn achtergebleven. Hoe minder vliesjes, hoe smeuïger de hummus wordt. Doe de kikkererwten daarna over in de keukenmachine en maal tot een dikke puree.
Voeg terwijl de keukenmachine loopt de tahin, het sap van een halve citroen (denk om de pitjes), de uitgeperste knoflook, de komijn en het zout toe. Laat dit even draaien en voeg dan beetje bij beetje het ijskoude water toe. Zet de keukenmachine stop, proef even (met een lepel, als je vingers je lief zijn) en breng de hummus eventueel verder op smaak met wat extra citroensap, tahin of zout.
Schep dan de hummus in een mooi schaaltje en dek af met huishoudfolie. Volgens Ottolenghi moet je de hummus nu 30 minuten laten rusten. Probeer maar of je je zo lang kunt inhouden!
Serveer de hummus op klassieke wijze met goede olijfolie en wat gehakte peterselie. Wil je ook zo’n mooi grachtje met olijfolie? Haal dan de achterkant van een theelepel door de hummus en giet hier wat olijfolie in.
Eet smakelijk!
TIP: hummus is an sich super lekker met snackgroente en/of platbrood. Je kunt de hummus verder pimpen met kruidig gebakken gehakt en wat hele kikkererwten. Ook lekker met Turks brood!
Lijkt deze super gladde hummus je helemaal het einde? Of zit je misschien wel te wachten op een heel ander recept? Ik ben super benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram!
Meer hummus recepten
Pittige paprika hummus
Hummus met pindakaas en komkommer
Hummus van reuzenbonen en Surinaamse pindakaas
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Linda zegt
Klinkt heerlijk, maar voordat ik eraan begin: hoeveel uitgelekt gewicht is jouw “blik” kikkererwten?
Rianne zegt
Hai, waarvoor is het sesamzaad? Dat komt nergens in het recept meer terug?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Rianne! Je hebt gelijk! Het sesamzaad is puur voor de garnering bedoeld. Zoals je op de foto kunt zien heb ik er wat sesamzaadjes overheen gestrooid.
M zegt
Deze heb ik gisteren gemaakt, samen met de Libanese spiesjes. Die 10 minuutjes rommelen om de vliesjes te verwijderen is de moeite zeker waard. Daar wordt de hummus toch echt wel beter van.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Oh wat leuk!!! En ja, het priegelen is de moeite waard. Ik heb er niet altijd zin in hoor ?
Kitty zegt
Ik ben me daar een haartje betoeterd zeg. Dat is veel te bewerkelijk :)
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hahaha het is inderdaad even werk, maar het resultaat is zalig ?