
Stop right there! Heb jij weleens pulled aubergine gegeten? Nee? Dan staat je nog een magische ontdekking te wachten. Ik maakte pita’s met pulled aubergine, sla, geroosterde paprika en een flinke dot hummus en… HET WAS FANTASTISCH! Ik kruidde de pulled aubergine met baharat en zo kreeg het hele gerecht een heerlijk Midden-Oosters tintje. Yummie! Dit wil je proeven hoor.
Pulled aubergine: een experiment dat geweldig uitpakte!
Mijn vrienden van Love My Salad vroegen mij en een aantal andere bloggers om recepten te bedenken met aubergine. Waarom? Omdat er in Nederland simpelweg nog veel te weinig aubergines worden gegeten. En dat is super zonde! We produceren hier de mooiste aubergines, maar de meesten zijn bestemd voor de export. In andere landen eten ze namelijk maar al te graag aubergine! Om Nederland aan de aubergine te helpen leek het me leuk om een out-of-the-box gerecht te bedenken, streetfood style. Het werden deze pulled aubergine pita’s en wauwie, wat smaken die goed!

Uit de oven
Om een heerlijke, vlezige structuur te krijgen moeten je aubergines twee keer in de oven. Eén keer om gaar te poffen en één keer om uit te drogen en stevig te worden. Na de eerste keer in de oven trek je het auberginevlees in repen. Dan kruid je ze en leg je ze terug op de bakplaat. Nog eventjes in de oven en voila, je pulled aubergine is ready! Ik serveerde de aubergine in pitabroodjes met sla, geroosterde paprika en hummus, maar je bent natuurlijk vrij om je eigen toppings te kiezen! Go wild! Veel plezier met mijn recept. Laat je het weten als je het gemaakt hebt? Vind ik super leuk.

Ingrediënten
- 2 pitabroodjes
- 4 el hummus
- 2 gerookte paprika’s in reepjes
- krulsla of botersla
Voor de pulled aubergine:
- 3 aubergines
- 1 el olijfolie
- 1 el honing (of maple syrup als je vegan eet)
- 3 tl baharat
- ½ tl gerookt paprikapoeder
- ½ tl (gerookt) zeezout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Prik de aubergines rondom een paar keer in met een vork en leg ze op een rooster in het midden van de oven. Bak de aubergines ongeveer 30 minuten totdat ze bruin en zacht zijn geworden. Je kunt dit overigens ook op de barbecue doen voor een extra rokerig effect!
- Doe de aubergines over in kom en dek af met een bord. Laat de aubergines even 10 minuutjes zweten en afkoelen.
- Verhoog de oventemperatuur naar 220 °C.
- Pel het velletje van de aubergines en snijd de kroontjes eraf. Trek het vruchtvlees in repen en knijp met je handen voorzichtig het grootste deel van het vocht uit de repen.
- Meng in een kom de baharat, olijfolie, honing en het gerookt paprikapoeder en zeezout door elkaar. Doe hier de auberginerepen bij en hussel goed om zodat alle aubergine is bedekt met het mengsel.
- Spreid de auberginerepen uit over de bakplaat en bak ze in het midden van de oven nog ongeveer 20 minuten totdat de pulled aubergine droger en steviger is geworden.
- Verwarm de pitabroodjes in een broodrooster (of oveen snijd ze half open. Besmeer de binnenkanten van de broodjes met hummus en leg er wat sla in. Verdeel dan de pulled aubergine over de broodjes en eindig met reepjes geroosterde paprika.
Eet smakelijk!
Merer recepten met aubergine:
Sabich met gegrilde aubergine (Israëlisch streetfood)
Linzensoep met aubergine en tomaat
Miso aubergine met sobanoedels
Dit is een samenwerking met Rijk Zwaan / Love My Salad.
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze pita’s met pulled aubergine te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Veel werk, maar dan heb je me toch wat!!
Echt heerlijk dit! Wel veel werk als je 6 aubergines moet ‘pellen’ terwijl ze nog te heet zijn. Daarna lekker uitknijpen. Hahaha.
Maar het is al het werk meer dan waard. Zo lekker!
Geweldig lekker recept! Echt een van onze favorieten. Wij maken ook zelf de pittabroodjes wat het nog verrukkelijker maakt :)
Ontzettend leuk om te horen Cecile! Dankjewel voor je enthousiaste reactie. En zelfgemaakte pitabroodjes zijn heerlijk, groot gelijk!
Wat een heerlijk recept is dit! Ik had nog nooit van pulled aubergine gehoord, maar na het maken van dit recept raad ik het iedereen aan! Ik vond de combinatie van de aubergine op het pitabroodje met de geroosterde paprika’s super lekker. Daarnaast is het origineel, gezond én het ziet er ook nog eens mooi uit!
Lijkt me superlekker, echter is het recept nu niet veganistisch, maar vegetarisch i.v.m. de honing. Overigens simpel te vervangen door agavesiroop :-)
Hoi hoi! Wat scherp van je. Ik ga het meteen aanpassen. Zelf vind ik maple syrup ook altijd een lekkere vervanger.