Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
You are here: Home / Kookboeken

Kookboeken


Ik heb ontzettend veel kookboeken thuis. Toch is er maar een kleine selectie waar ik heel vaak uit kook. Herkenbaar? ;-) Hieronder heb ik mijn all time favoriete kookboeken voor je op een rij gezet. Het zijn kookboeken van bekende en minder bekende chefs. Sommigen zijn nog super nieuw, anderen alweer een stuk ouder. Al deze boeken hebben veel invloed (gehad) op de manier waarop ik kook en eet. Hier komen ze, in willekeurige volgorde. Ok, behalve de eerste:

Jamie in 30 minuten – Jamie Oliver

Ik heb leren koken van mijn moeder, maar Jamie Oliver heeft mijn kookkunsten met dit 30 minuten kookboek naar een volgend level getild. Geen poespas of priegelig gedoe, maar koken met creatieve smaken en combinaties. Dit boek staat bomvol menu’s die je in 30 minuten zou kunnen bereiden. Dat is niet helemaal waar, gemiddeld ben je er iets langer mee bezig. Ik maak eigenlijk nooit hele menu’s uit dit boek, maar alleen losse (hoofd)gerechten. Dit boek heb ik in mijn studententijd (letterlijk) stuk gekookt. Ook vandaag de dag kijk ik er nog regelmatig in.

Mijn favorieten uit dit boek zijn: de filodeegtaart met feta, spinazie en nootmuskaat, de mosterdkip, de witlofsalade met groene dressing en de zoete chilirijst met ei. Zaaaaalig! (Overigens ben ik groot Jamie fan, dus ik kan je bijna al zijn andere boeken ook aanraden.)


Azië – Meera Sodha

Dit boek kregen we van onze vrienden Vincent en Tulani en ik ben er zo blij mee! De focus ligt volledig op groente, er staan maar liefst 120 heerlijke vega en vegan recepten in dit Aziatische kookboek. Meera Sodha liet zich voor dit boek inspireren door de keukens van Azië: van India tot Indonesië, van China tot Singapore en van Thailand tot Vietnam. ‘Azië’ bevat gerechten met noedels, rijst, curry’s, salades en heerlijke ovengerechten.

Dit boek is het alleen al waard om te kopen vanwege de tandoori broccoli. Met garam massala, citroen en roomkaas in de oven geroosterde broccoli, die van buiten ultiem crunchy wordt en van binnen creamy en zacht. De kimchi pannenkoekjes zijn trouwens ook HEMELS.


Baking School: The Bread Ahead Cookbook

Als je ooit op Borough Market in Londen hebt rondgestruind, dan kan je de populaire kraam van de Bread Ahead bakery bijna niet gemist hebben. Ze zijn beroemd vanwege hun zuurdesembrood, koekjes, donuts met custard en – mijn persoonlijke favoriet – de cheese and olive sticks. Londen is niet om de hoek, en daarom ben ik extreem blij met het Baking School kookboek. Ik kreeg het van mijn lieve vriendinnetje Mindy.

In dit boek vind je Britse, Franse, Italiaanse, Amerikaanse, Scandinavische en Oost-Europese baksels. Van basisrecepten voor bladerdeeg, desembrood en pitta, tot lekkernijen als kaassticks, worstenbroodjes, walnotenkoekjes, cinnamon buns en brownies. Let op: dit kookboek is in het Engels.


Sirocco – Sabrina Ghayour

Niet moeilijk, maar wel freakin’ lekker, dat zijn de gerechten van Sabrina Ghayour in haar kookboek Sirocco. Als je gek bent op Midden-Oosterse smaken, dan is dit boek een must have. Overigens ben ik groot Sabrina Ghayour fan, en kan ik je haar boeken Persiana, Bazaar en Feasts ook van harte aanbevelen.

Moet je maken uit dit boek: de Midden-Oosterse zalmtartaar, de salade van appel, sumak en granaatappel, geroosterde aubergine met komijn en yoghurtdressing en de kip met citrus en za’atar.


Indorock – Vanja van der Leeden

Zowel hobbykoks als recensenten lopen weg met dit boek en dat is zó terecht! Indorock is echt een anders-dan-anders Indonesisch kookboek. Het heeft lef, het zoekt grenzen op. Nee, dit is geen standaard Indonesisch kookboek! Dat maakt het een must have voor in je kast met kookboeken. En oja, de fotografie is werkelijk fantastisch.

Maak eerst de sayur lodeh, de asinan salade met gerookte mango, de Balinese porchetta, kip met venkel-kokossalade, krokante kip met laos-mayonaise en oja, de saté lilit. Voor meer saté koop je trouwens Vanja’s boek ‘Indostok’, ook zo’n parel.


Echt Eten – Jonathan Karpathios

Wat eerst indruk maakt bij dit boek is Jonathans verhaal over hoe hij de chef is geworden die hij nu is. Vooral de hardhandige leerschool bij Koffmann in Londen gaf me kippenvel, eerlijk gezegd. Maar verder is het kookboek Echt Eten vooral een ode aan de rijkdom die de (Nederlandse) natuur te bieden heeft. Prachtige, eenvoudige do-it-yourself recepten met groenten en kruiden in de hoofdrol. Jonathan brengt je terug naar de bron en volgt het ritme van de natuur.

Aanraders uit dit boek zijn de knolselderijchutney, kruidenparelgort in drie kleuren, koolrabi in zoutkorst en de ravioli van biet en hangop.


Polpo – Russell Norman

Achterafstraatjes zijn de beste straatjes. Daarvan is het kookboek Polpo hét bewijs. Russell Norman neemt je mee op een culinaire reis naar de onopvallendste straatjes van Venetië. In dit boek staan heerlijke recepten, van uitbundig tot de eenvoud zelve. Dit is Italiaans eten zoals het bedoeld is! Het boek is prachtig vormgegeven.

Aardappelkroketten met Parmezaanse kaas, zalmrolletjes met ricotta, pizza met courgette en rode peper, bruschette met venkelsalami en vijgen, ossobucco met saffraanrisotto, need I say more?


Wordt vervolgd, lieve mensen!

Noot: Mocht je een of meerdere kookboeken kopen via een van bovenstaande linkjes, dan ontvang ik een kleine commissie van Bol.com. Jij betaalt níet meer dan normaal (!), maar met je aankoop steun je wel Anniepannie.nl. Win win!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

anniepannie_nl

Anniepannie.nl | Andrea Tegel
Als er iets lekker is, dan is het deze platbroodpi Als er iets lekker is, dan is het deze platbroodpizza met aardappel! Het lijkt op het eerste gezicht misschien helemaal niet zo interessant, maar geloof me: deze wil je maken. Roseval aardappels hebben al een heerlijke smaak van zichzelf, maar gecombineerd met rozemarijn, knoflook, heel veel kaas en romige crème fraîche worden ze nóg lekkerder! Tel daar een crunchy bodem van Libanees platbrood bij op en echt, je weet niet wat je meemaakt. Aardappelplatbroodpizza for president! Lekker als avondeten, maar zo’n slice aardappelpizza smaakt ook top bij lunch of de borrel. Linkje staat in mijn bio @anniepannie_nl. 🥳😘
Jarig! 🥳🥳🥳 Verjaardag nummer twee die een Jarig! 🥳🥳🥳 Verjaardag nummer twee die een beetje gek verloopt. Vorig jaar koos ik er zelf voor om geen groot feest te geven, later had ik daar natuurlijk VETTE spijt van. 🥸 Maar ach, ik had natuurlijk nooit kunnen voorspellen dat Nederland vlak daarna volledig op slot zou gaan. Toch is deze verjaardag heel bijzonder voor mij. Ik krijg namelijk het allermooiste cadeau ooit! Ze zit vanmiddag bij me op de bank: supermams. 💥🦸🏻‍♀️ 

Ik ben 33 geworden op 03-03. Dat is best iets moois om bij stil te staan. Ben jij ook zo iemand die dan meteen de betekenis van die dubbele getallen gaat googelen? Ik wel. Een soort nummerhoroscoop 🤩👼🏻😄. Ik kan je vertellen: 33 33 vertelt me prachtige dingen. This is going to be a GREAT year! Vol gezondheid, creativiteit en overvloed. Kom maar op! 🙌🏻🤑🥰🤸🏻‍♀️

Wie jarig is trakteert. Geen winactie voor jullie, wél een website vol lekkers en de belofte dat er dit jaar nog een heleboel fantastische recepten bij gaan komen. Veel groente, weinig ingrediënten, zoals je van me gewend bent. Zelf heb ik vandaag niet de millionaires shortbread gebakken van de foto, maar wel brownies met van die dikke korrels zeezout erin verstopt. En ik heb m’n lievelings treat besteld bij Maison Kelder: hazelnoot-crème gebakjes. 🤤🤤🤤 

Lieve allemaal, pluk de dag en vier het leven! 💜
Ook zoete aardappels kun je pletten en crispy make Ook zoete aardappels kun je pletten en crispy maken in de oven! Niét zo knetterknapperig als je dat met gewone aardappels kunt doen (let’s be real), maar desalniettemin lekker en met crunchy randjes. Pof er teentjes knoflook bij, prak ze tot een mushy substantie en roer dit door een paar lepels mayonaise voor een heerlijke knoflookmayonaise. De combinatie met de geplette zoete aardappels is hemels!

Knaloranje gesmashte aardappels met een robuuste look en crispy randjes, ik word er zelf helemaal wild van. Vanbinnen zijn ze zacht en bijna karamelachtig van smaak. Je kunt ze bijna met alles combineren. Zo at ik het al eens in combinatie met Japanse miso-aubergines, maar ook met een frisse salade, gebraden kip of een visje zijn deze zoete ovenaardappels heerlijk. Leef je uit!

De link naar het ‘recept’ vind je in mijn Instagram-bio 👉🏼 @anniepannie_nl, of kijk op www.anniepannie.nl.
Stop right there! Heb jij weleens pulled aubergine Stop right there! Heb jij weleens pulled aubergine gegeten? Nee? Dan staat je nog een magische ontdekking te wachten. Ik maakte pita’s met pulled aubergine, sla, geroosterde paprika en een flinke dot hummus en… HET WAS FANTASTISCH! Ik kruidde de pulled aubergine met baharat en zo kreeg het hele gerecht een heerlijk Midden-Oosters tintje. Yummie! Dit wil je proeven hoor.

Om een heerlijke, vlezige structuur te krijgen moeten je aubergines twee keer in de oven. Eén keer om gaar te poffen en één keer om uit te drogen en stevig te worden. Na de eerste keer in de oven trek je het auberginevlees in repen. Dan kruid je ze en leg je ze terug op de bakplaat. Nog eventjes in de oven en voila, je pulled aubergine is ready! Ik serveerde de aubergine in pitabroodjes met sla, geroosterde paprika en hummus, maar je bent natuurlijk vrij om je eigen toppings te kiezen! Go wild! Veel plezier met mijn recept. Laat je het weten als je het gemaakt hebt? Vind ik super leuk.

Je vindt de link naar het recept in mijn bio @anniepannie_nl, maar je kunt ook ‘pulled aubergine’ intikken op Google. Enjoy! 🙏🏻😋
Mijn mams is ein-de-lijk weer thuis. 💪🏻🦸🏻‍♀️💥 Blij en dankbaar! #vivalavida

Wie heeft er leuke plannen vandaag?
Ken je saag paneer al? Vast wel! Het is een popula Ken je saag paneer al? Vast wel! Het is een populair gerecht uit de Indiase keuken. Deze vegetarische spinaziecurry met knapperige blokjes paneer is voor mij ultiem comfort food.

Paneer is trouwens een Indiase kaas, die nog het meest lijkt op hüttenkase. Maar dan in vastere vorm. Als je paneer na het marineren bakt in een koekenpan, wordt het heerlijk knapperig aan de buitenkant. Nou hoorde ik gisteren van @eefkooktzo dat de Appie geen paneer meer verkoopt (😭). Je zult voor paneer dus even wat beter moeten zoeken (toko’s hebben het altijd wel). Of... maak het zelf. Daarvoor verwijs ik je naar @spicetripwithpaulami, die heeft vast een recept.

Dit saag paneer recept komt uit het nieuwste kookboek van @thecurryguy Dan Toombs. Het staat vol met goddelijke recepten. En prachtige foodfotografie ook, van @kriskirkham.

Het recept en alles over dit boek vind je nu op Anniepannie.nl! Enjoy! 💜

Dit kookboek kreeg ik van @goodcooknl.
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Blondies van kikkererwten met pindakaas en chocolade (vegan)
Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan
Chocolademelk van cacaopoeder
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Marokkaanse kip tajine met citroen en olijven

Elke maandag de nieuwste recepten in je mailbox?

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Kokoskoekjes met lemoncurd uit No Waste - ANNIEPANNIE

Kokoskoekjes met lemoncurd

ELKE MAANDAG DE NIEUWSTE RECEPTEN IN JE MAILBOX?

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2021 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in