Een portobello burger is voor iedereen, of je nou vegetarisch, flexitarisch of veganistisch eet of juist een verstokte vleeseter bent. Portobello paddenstoelen zijn namelijk plantaardig, maar ook super vlezig! Een genot om te eten door de lekkere bite. En mocht het je nog niet zijn opgevallen: portobello’s hebben exact het formaat van een gewone burger. Top! Gril de portobello’s op de barbecue voor een heerlijke smokey smaak. Yummm… Laat dat barbecueweer maar komen!
Portobello burger: zo kan het ook
Het recept voor deze lekkere portobello burger komt van de Green Protein Allience, een wereldwijde alliantie van o.a. publieke organisaties, overheden, supermarkten en onderwijsinstellingen die willen laten zien dat je niet altíjd dierlijke producten hoeft te eten. Met de campagne ‘Zo kan het ook’ worden nieuwe klassiekers geïntroduceerd, zoals deze portobello burger (in plaats van een gewone hamburger) of spaghetti met een bolognese saus met linzen in plaats van gehakt. Een top initiatief wat mij betreft, want bij af en toe plantaardig eten zijn we allemaal gebaat!
Sojasaus en miso voor een extra vlezig effect
In vlees zit umami, de zogenaamde ‘vijfde smaak’. Het is een hele hartige, lekkere smaak die je ook in Parmezaanse kaas en tomaten terugvindt. Paddenstoelen, zoals portobello’s, zijn naast eiwitrijk ook umamirijk. Het zijn perfecte vleesvervangers dus! Doordat er in de sojasaus en de miso van de marinade óók nog umami zit, smaakt deze portobello burger zo vlezig als het maar kan. Beleg je vegetarische burger met alles wat je maar lekker vindt, zoals guacemole, je favoriete saus en plakjes tomaat en augurk. Ik zit bijna te kwijlen terwijl ik dit typ. TREK! Ik geef jullie snel het recept.
Ingrediënten
Voor de burger
- 2 portobello paddenstoelen
- 2 burgerbroodjes
Voor de marinade
- 1 el sojasaus
- 1 el sesamolie
- 1 el balsamicoazijn
- 1 el miso
Voor de guacamole
- 2 avocado’s
- 1 rode ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook geperst
- ½ citroen uitgeperst
Extra toppings
- mayonaise vegan als je vegan eet
- knapperige sla
- 1 tomaat in plakjes
- augurken in plakjes
- kiemgroenten of alfalfa
Instructies
- Roer de ingrediënten voor de marinade goed door elkaar en smeer hier de portobello’s mee in.
- Snijd de avocado’s doormidden, verwijder de pitten en schep het vruchtvlees in een kom. Prak dit fijn en meng de ui, knoflook en het citroensap erdoor. Breng de guacemole op smaak met zout en peper.
- Grill de portobello’s op de barbecue zo’n 6 à 7 minuten per kant, totdat ze gaar zijn en mooie grilstrepen hebben. Is het geen barbecueweer? Dan kun je de portobello’s ook in een grilpan bakken.
- Halveer de burgerbroodjes en leg deze tijdens de laatste twee minuten ook op de barbecue zodat ze warm en knapperig worden.
- Smeer de burgerbroodjes in met de mayonaise en leg er de sla op. Dan de portobello’s en de toppings van jouw keuze.
Eet smakelijk!
Meer plantaardige recepten met paddenstoelen:
Paddenstoelenstoof met linzen
Pulled paddo pizza
Shiitake sushi
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in zo’n dikke portobello burger? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Evelien zegt
Dit is na één keer proberen mijn absolute nummer 1 vegan hamburger recept! Ik had geen rode ui en geen knoflook voor door de guacamole, maar het heeft (gelukkig) evengoed heel goed gesmaakt. Deze keer ook geen bbq, de volgende keer ga ik dat zeker doen. Heel veel dank voor het delen van dit recept!