Zeg nou zelf, dit ziet er toch goddelijk uit? Wat je hier ziet is geen schnitzel of steak van vlees, nee, dit hier is bloemkool! En met bloemkool kun je fantastische dingen doen, dat weet ik al langer dan vandaag. Maar dat je er ook de beroemde Japanse katsu curry mee kunt maken, dat wist ik dan weer niet! Deze vegan katsu curry van bloemkool is een geweldige, plantaardige variant op het Japanse origineel met een schnitzel van varkensvlees.
Vegan katsu curry
Een vegan katsu curry van bloemkool, mijn oog viel er meteen op toen ik mijn nieuwste kookboek Chinese Takeaway Veggie doorbladerde. Kwoklyn Wan, een Kantonese chef-kok van de derde generatie, schreef al eerder het boek Chinese Takeaway. Naar aanleiding daarvan kreeg hij meer en meer vragen om een vegetarisch of zelfs plantaardig boek te schrijven. En dat deed hij! Wan’s nieuwe boek ‘Chinese Takeaway Veggie’ staat bomvol smakelijke gerechten waarin je het vlees écht niet mist. Waaronder een teriyakibowl, vegetarische loempia’s, ramen, teriyaki noedels met portobello en deze vegan bloemkoolkatsu. Van die laatste twee gerechten mag ik het recept delen! Vandaag de vegan katsu curry van bloemkool:
Ingrediënten
- 1 grote bloemkool
- 200 ml amandel- of sojamelk
- 1/2 eetlepel maïszetmeel
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel uienpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 100 gram bloem
- 100 gram panko Japans broodkruim
- plantaardige olie, bijvoorbeeld arachide- of kokosolie om in te bakken
Voor de saus
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- 1/4 theelepel knoflookpoeder
- 100 mililiter tomatenketchup
- 3 eetlepels (vegan) worcestersaus
- 2 eetlepel kristalsuiker of lichte basterdsuiker
Instructies
- Klop alle ingrediënten voor de saus in een grote kom door elkaar.
- Verwijder de bladeren en het onderste gedeelte van de stronk van de bloemkool en snijd de bloemkool in plakken van 4 cm dik. Meng in een grote kom de amandel- of sojamelk met het knoflookpoeder, het uienpoeder, het maïszetmeel, het zout en de bloem tot een glad beslag. Verdeel de panko over een groot bord. Doop de bloemkoolsteaks in het beslag, wentel ze door de panko en druk aan zodat het goed blijft zitten.
- Schenk voldoende olie in een grote pan om de bloemkoolsteaks te bakken en verhit tot 170 graden. Laat de bloemkoolsteaks voorzichtig in de hete olie zakken en bak 5 minuten aan beide kanten, tot ze gaar en goudbruin zijn. Laat uitlekken op een rooster of keukenpapier.
- Snijd elke steak in plakjes en serveer met de tonkatsusaus.
Eet smakelijk! Dit gerecht smaakt lekker met rijst en als je zin hebt kun je er nog extra gestoomde of gewokte groenten bij serveren.
Het boek
Als je meer van dit soort heerlijke, vegetarische (grotendeels plantaardige!) recepten wilt proeven, bestel dan het boek Chinese Takeaway Veggie van Kwoklyn Wan. Een bron van inspiratie op dat vlak!
Ik heb dit kookboek thuisgestuurd gekregen van uitgeverij Good Cook. Ik besloot zelf om er – in goed overleg uiteraard – een aantal recepten uit te delen. Vanzelfsprekend schrijf ik alleen over kookboeken waar ik zelf écht fan van ben. Dit boek valt zeker in die categorie en heeft een mooie plek gekregen in de vegetarische sectie van mijn (inmiddels uitpuilende) kookboekenkast.
Meer recepten met bloemkool
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Heb je helemaal zin gekregen om deze vegan katsu curry met bloemkool te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
M. zegt
Dit recept is niet veganistisch! Worcestersaus bevat ansjovis. Veganisten zullen dat zelf wel weten, maar wie er weinig van weet en een keer een veganist te eten krijgt kan zo akelig de fout in gaan.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Zeker wel, geen paniek! :-) Er bestaat tegenwoordig plantaardige worcestersaus van diverse merken.