Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Hoofdgerechten / Courgette quiche met feta en kruiden

Courgette quiche met feta en kruiden

1 april 2019 By Andrea (Anniepannie.nl) 26 Reacties


courgette quiche met feta - ANNIEPANNIE

Hou je van Griekse smaken, courgette en feta? Dan zit je met deze courgette quiche helemaal goed! Hij is gebaseerd op de Griekse filodeegtaart ‘kolokithopita’, die weer een variant is op de wat bekendere ‘spanakopita’ (met spinazie en feta). Ik maakte er een quiche van, met zelfgemaakt quichedeeg (=super simpel), tomaatjes en een heleboel kruiden. Net als bij kolokithopita raspte ik de courgettes. Hierdoor mengen alle smaken zich nóg beter! Wat was dit een lekkere courgettequiche zeg. Ik weet zeker dat jullie ‘m heerlijk zullen vinden! Maak je nooit quiches? Alsjeblieft, start vandaag nog. Quiche = leven.

Courgette quiche met feta

Van kolokithopita had ik echt nog nooit gehoord, maar door de foodblogswap van afgelopen maart leerde ik het kennen. Ik werd namelijk gekoppeld aan naamgenoot Andrea Janssen, die de kolokithopita presenteerde als onderdeel van een Grieks buffet. Het leek me meteen heerlijk! Zowel de courgettetaart als het Griekse buffet trouwens, haha! Wat een goed idee. Andrea geeft trouwens aan dat je ook witte kaas kunt gebruiken in plaats van feta. Wat mij betreft doe je dat niet (haha), want feta heeft echt ZOVEEL meer smaak! En dat is nou juist wat deze Griekse courgette quiche zo lekker (en Grieks) maakt! Maar goed, ik blijf een feta snob, dus doe vooral lekker je eigen ding. ? Ik gebruik in deze quiche trouwens 3 soorten kruiden: dille, munt en peterselie. Je kunt eventueel ook voor 1 of 2 soorten van deze kruiden gaan, maar ga in elk geval voor vers. Yummie!

courgette quiche met feta kruiden en tomaat - ANNIEPANNIE

Zelf deeg maken voor je courgette quiche

Zelf quichedeeg maken is dus ultra simpel. Dat ontdekte ik een paar jaar geleden en nu doe ik het regelmatig. Natuurlijk gebruik ik ook nog vaak zat kant en klaar bladerdeeg voor mijn quiches, want dat is nou eenmaal het aller-allersimpelst. Maar probeer dit homemade quichedeeg eens. Het zal je verbazen hoe makkelijk het is. En het resultaat? Boy o boy, niet te vergelijken met kant-en-klaar deeg! Het leuke aan zelfgemaakt quichedeeg is trouwens ook dat je het naar wens op smaak kunt brengen. Meng er eens wat gedroogde kruiden door, oregano of rozemarijn bijvoorbeeld. Lekker! Ga jij aan de slag met deze Griekse courgette quiche? Laat het weten in een reactie onder deze pagina. Enjoy!

?Griekse inspiratie haal ik meestal uit dit prachtige kookboek van Vefa Alexiadou. Het is een mega dik boek, een soort bijbel over de keuken van Griekenland. Bij mij kun je altijd goed zien of ik een kookboek veel gebruik of niet. Dan zitten er briefjes tussen en zitten er veel ezelsoren en vlekken op de pagina’s. Dat is bij dit boek zeker het geval, haha! Je koopt ‘m bij Bol.com:

courgette quiche met feta en kruiden - ANNIEPANNIE
courgette quiche met feta - ANNIEPANNIE

Courgette quiche met feta en kruiden

Bij deze Griekse courgette quiche eet je je vingers op! Een heerlijke courgettetaart met verse kruiden, feta en cherrytomaatjes. Genieten!
4.59 van 39 stemmen
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Voorbereidingstijd20 minuten minuten
Bereidingstijd40 minuten minuten
Totale tijd1 uur uur
Servings: 4 personen

Ingrediënten

Voor het quichedeeg:

  • 175 g bloem
  • 85 g koude roomboter ongezouten
  • 3 el koud water

Voor de vulling

  • 3 courgettes
  • 200 g feta
  • 125 g crème fraiche
  • 4 eieren
  • 3 el gehakte verse peterselie
  • 2 el gehakte verse dille
  • 2 el gehalte verse munt
  • flinke snuf nootmuskaat
  • snuf chiliflakes
  • 6 cherrytomaatjes gehalveerd

Ook nodig:

  • springvorm
  • boter om in te vetten
  • bakbonen voor blind bakken
  • deegroller
  • bakpapier

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Doe de bloem in een grote kom. Doe er de boter bij en snijd de boter met behulp van twee messen in kleine blokjes. Doe dan het water in de kom en wrijf alles met je vingertoppen door elkaar totdat er zich een deeg vormt. Maak een bal van het deeg.
  • Vet een springvorm in met wat boter. Rol het deeg uit tot een ronde lap die groter is dan de springvorm. Bekleed de springvorm met het deeg (hoeft niet helemaal tot de bovenrand). Leg wat bakpapier in de springvorm en vul de springvorm met de bakbonen. Zet de springvorm nu 10 minuten in het midden van de oven.
  • Rasp intussen de courgettes boven een vergiet. Strooi er wat zout op, hussel alles om en laat de courgetterasp uitlekken in het vergiet. Zet het vergiet op een brede kom.
  • Haal de quichebodem (na 10 minuten) uit de oven en verwijder het bakpapier en de bakbonen. Zet de bodem weer terug in de oven en bak nu nog 10 minuten.
  • Knijp zoveel mogelijk vocht uit de courgetterasp. Dat kan met je handen, maar het werkt ook heel goed als je alle courgetterasp in een schone theedoek doet. Vouw de theedoek dicht en wring zoveel mogelijk vocht uit de courgette.
  • Doe de courgetterasp in een grote kom, samen met de crème fraîche, eieren, de verse kruiden, nootmuskaat en de chiliflakes. Verbrokkel de feta erover, maal er wat zout en peper over en meng alles goed door elkaar.
  • Haal de quichebodem uit de oven en zet de oven terug naar 180 graden. Doe het courgettemengsel over in de springvorm en spreid het uit met een spatel zodat alles gelijk is verdeeld. Druk de gehalveerde cherrytomaatjes in de vulling met de snijkant naar boven. Schuif de courgette quiche in de oven en bak deze in ongeveer 40 minuten gaar.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk!

Meer quiche recepten:

Hartige taart met pompoen, spinazie en chorizo
Korstloze quiche met blauwe kaas en vijgen
Filodeegtaart met prei wortel en feta

Of zoek je meer courgette recepten?

courgette quiche met feta - ANNIEPANNIE

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen in deze courgette quiche met feta en tomaatjes? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!




VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: Hoofdgerechten, Lunch, Quiches en hartige taarten, Recepten, Vega Tags: courgette, dille, feta, grieks, hartige taart, munt, peterselie, quiche, tomaat

« Mango appeltaart (mappeltaart)
Restaurant Persijn serveert… Dutch Cuisine! »

Reacties

  1. Esther Rhijnsburger zegt

    4 september 2024 om 13:52

    De taart is niet gestold. Er kwam nog veel vocht ondanks dat ik het heel goed had uitgeknepen.
    De variabele in het recept is het aantal courgettes. De ene courgette is groter dan de andere.
    Voor een beter resultaat zou een gewichtsaanduiding vd courgette een beter en constanter resultaat moeten geven.
    Heeft de receptschrijver hier een beeld van?

    Beantwoorden
  2. Cisca Wegerif zegt

    9 augustus 2023 om 18:50

    5 sterren
    Hoi, smaak was prima alleen mijn quiche was te nat,
    Wat voor maat springvorm gebruik jij? Daar zou het aan kunnen liggen.
    Bedank groet Cisca

    Beantwoorden
  3. Mary zegt

    5 december 2022 om 21:19

    Heerlijk Andrea, gisteren een aantal van je gerechten gemaakt, waaronder deze quiche. Een toppertje, en een blijvertje.

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      14 december 2022 om 10:18

      Hoi Mary, jeetje wat leuk zeg! Dank voor je enthousiaste reactie.

      Beantwoorden
  4. Astrid zegt

    14 november 2022 om 19:07

    5 sterren
    Heerlijk! Met name de smaak met de verse kruiden. Ik was eerst sceptisch over de bodem, maar ook dat smaakt prima. Dank voor het delen van dit recept.

    Beantwoorden
  5. Marjanne zegt

    12 september 2022 om 20:12

    heel lekker. wel een beetje extra kaas toegevoegd.

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      27 september 2022 om 14:46

      Meer kaas is áltijd een goed idee! ;-)

      Beantwoorden
  6. Tiny zegt

    29 augustus 2021 om 17:02

    Wij 3 personen vonden hem geweldig en ga hem zeker nog vaker maken, ik hou niet van feta, maar in de taart was hij super

    Beantwoorden
  7. Marjolein zegt

    7 augustus 2021 om 20:36

    Hoi hoi ik heb vanavond je quiche gemaakt maar hij blijft heel vochtig in Het midden. We hebben de courgette heel goed uitgeknepen. Wat zou het probleem kunnen zijn? Voor de smaak deed hij niet onder echt heerlijk!

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      7 augustus 2021 om 20:42

      Hmmm geen idee! Het eerste wat ik zou zeggen is heeeel goed uitknijpen, maar je geeft aan dat je dat al hebt gedaan. Dan wellicht nog ietsje langer in de oven? Succes! En fijn dat ‘ie qua smaak top was. Dat is altijd leuk om te horen!

      Beantwoorden
  8. Jacqueline zegt

    6 januari 2021 om 17:49

    Ik wil dit gaan maken met quichedeeg van de Koopmans. Kan t dan gewoon zonder eerst voor te bakken?
    Ik heb ook geen bakbonen trouwens…

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      12 januari 2021 om 10:33

      Hoi Jacqueline. Je kunt het zeker proberen met kant en klaar quichedeeg. Zelf heb ik dat niet geprobeerd. Probeer het een keertje zonder voor te bakken zou ik zeggen. Gaat vast goed!

      Beantwoorden
  9. Nola Dijkmans zegt

    25 juni 2020 om 15:27

    oeps, hij staat nu met bakpapier in de oven, nou gaat vast wel goed komen denk ik dan. Wel netjes met bakbonen voorgebakken, dat dan weer wel. ipv feta heb ik er geraspte piave vecchio in gedaan. Mijn man zegt dat ie niet van feta houdt ;-)

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      2 juli 2020 om 13:52

      Oeps, ik hoop dat het is goed gekomen! Begrijp ik het goed als je zegt dat je het bakpapier tussen de korst en de vulling hebt laten zitten? Hopelijk heb je het weten te verwijderen zonder al teveel schade. ;-)

      Beantwoorden
    • Patrick De Ruyck zegt

      9 augustus 2020 om 12:55

      De tip om de courgette uit te knijpen doet het me wel, nooit zelf aan gedacht.

      Beantwoorden
      • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

        9 augustus 2020 om 13:09

        Scheelt echt hè? Fijn dat het je bevallen is.

        Beantwoorden
  10. Tirza zegt

    5 april 2020 om 10:36

    5 sterren
    De eerste keer dat ik zelf deeg maakte voor een quiche en het was makkelijk en super lekker! De vulling voor de quiche was ook heerlijk met de verse kruiden en feta! Zeker een recept dat ik vaker ga maken.

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      5 april 2020 om 11:40

      Wat onwijs goed om te horen! Dankjewel voor je enthousiaste berichtje. ?

      Beantwoorden
  11. Patricia zegt

    7 februari 2020 om 14:25

    5 sterren
    Wat een lekker recept. En vooral de combi van de verse kruiden geven de quiche een heerlijke smaak.
    Wij hebben gesmuld van de quiche!

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      7 februari 2020 om 14:28

      Hoe leuk! Die verse kruiden doen ‘t ‘m hè? Heel tof dat je zo genoten hebt van de quiche.

      Beantwoorden
  12. Martine zegt

    26 januari 2020 om 09:31

    5 sterren
    Heerlijk recept, makkelijk te maken. En twee dagen lang waren mijn collega’s jaloers op mijn lekkere lunch ??

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      7 februari 2020 om 14:27

      Haha wat leuk! En ik snap die jaloezie wel, haha. Ik ga snel ook een stuk quiche meenemen naar mijn werk.

      Beantwoorden
  13. Manouk zegt

    10 april 2019 om 21:41

    5 sterren
    Heerlijke quiche! Origineel, gezond en heel lekker! Ga hem zeker snel nog een keer maken!

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      11 april 2019 om 12:11

      Wat leuk om te horen Manouk!!! Fijn dat je zo van het recept geniet!

      Beantwoorden
  14. Andréa zegt

    2 april 2019 om 08:49

    5 sterren
    Deze variant lijkt me heerlijk. Ga ik zeker eens uitproberen!

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      2 april 2019 om 08:56

      Ahh super leuk om te horen Andréa! Ik ben heel benieuwd hoe je ‘m vindt.

      Beantwoorden
4.59 from 39 votes (31 ratings without comment)

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Mangosalade met komkommer en paprika
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Snelle pindasoep met komkommer, bosui en taugé
Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2022 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Waardeer dit recept

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok