Muhammara is een waanzinnig lekkere Libanese spread van geroosterde paprika en walnoten. Het is heerlijk op een toastje of op een geroosterd broodje. Je kunt het ook als dip gebruiken (zo is het ook bedoeld) en er platbrood, Turks brood of snackgroente bij serveren. Ik heb volgens mij nog niet één Libanees recept online staan en dat vind ik schandalig. Het is namelijk een ontzettend lekkere keuken! Deze lekkere muhammara bijt dus het spits af, maar er zullen meer Libanese recepten volgen. I promise!
Unieke smaken
Het recept voor deze muhammara komt van Foodblogandthedog. Ik heb maar een paar ienemienie aanpassingen gedaan want het originele recept is in één woord GODDELIJK. Echt, iedereen die je deze muhammara voorschotelt is verrast door de heerlijke, rijke smaak. Wat mij betreft is dat vooral te danken aan de geroosterde paprika’s, de kaneel en de granaatappelmelasse. Ok ok, ook de walnoten natuurlijk. En de komijn. Uiteindelijk is het dus meer de combinatie van al die unieke smaken, haha!
Granaatappelmelasse
Ik schreef er al eens eerder over, granaatappelmelasse is the bomb. Het is zo’n bijzonder lekker goedje! Ottolenghi kookt er graag mee en heeft het stroopje wereldwijd bekend gemaakt. Je koopt granaatappelmelasse bij de Turkse of Marokkaanse winkel. Kijk ook eens bij de Oil & Vinegar, de toko of de bio winkel. Als je echt geen granaatappelmelasse kunt vinden, gebruik dan een beetje honing of balsamicostroop. Maar zoek eerst naar the real deal. Dan kun je namelijk ook deze bleekselderijsalade met peer en granaatappel en deze geroosterde spruitjes maken. YUM!
Dit heb je nodig:
250 gram geroosterde paprika’s (rode)
2 teentjes knoflook, uitgeperst
50 gram walnoten, grof gehakt
25 gram panko (of verkruimel wat oud brood)
1,5 el citroensap
2 tl granaatappelmelasse (vervang eventueel door honing)
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen kaneel
½ tl chili flakes
120 ml goede olijfolie (extra vergine)
Zout en peper
Garnering:
2 el fijngehakte platte peterselie
Paar grof gehakte walnoten
Muhammara – Libanese spread van geroosterde paprika en walnoten
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine of blender, met uitzondering van het zout en peper en de garnering. Laat de machine malen totdat je een gladde spread krijgt. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe als de spread te dik is en breng het geheel op smaak met zout en peper.
Voeg eventueel wat extra citroensap of granaatappelmelasse toe als dat nodig is. Doe de muhammara over in een mooi schaaltje en garneer met de peterselie en de gehakte walnoten.
Eet smakelijk!
Input voor Anniepannie?
Lijkt deze Libanese muhammara je helemaal het einde? Of zit je misschien wel te wachten op een heel ander recept? Ik ben super benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie