Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Vegan / Pulled ‘pork’ van bananenschil op z’n Indonesisch

Pulled ‘pork’ van bananenschil op z’n Indonesisch

14 januari 2020 By Andrea (Anniepannie.nl) 7 Reacties


Pulled pork van bananenschil op z'n Indonesisch - Anniepannie.nl

Say whuttt? Pulled pork van bananenschil?! Yes, je leest het echt goed. Als je het goed bereid is bananenschil heel lekker om te eten en… het schijnt ook nog retegezond te zijn. Daarover later meer. Ik maakte pulled ‘pork’ van bananenschil op Indonesische wijze, met ketjap, sambal, gember, knoflook en heel veel lekkere kruiden. Er is niets dat je aan banaan doet denken als je dit eet en nee, het is ook niet bitter of heel zoet. Eigenlijk is bananenschil vrij neutraal en daardoor neemt het heel goed alle smaken op. Maar om het echt te ervaren moet je het natuurlijk gewoon zelf een keertje proberen!

Pulled pork van bananenschil bestaat al langer

Alle credits voor het ontdekken van ‘pulled bananenschil’ gaan naar Melissa van The Stingy Vegan. Zij deelde in 2019 een broodje BBQ pulled bananenschil op haar foodblog, waarna het recept viral ging. Ze kreeg gemengde reacties. Dat snap ik wel, want pulled bananenschil is iets wat je niet vaak hoort. Nooit eigenlijk. Althans, in de Westerse wereld dan! Want het schijnt dat ze in Venezuela en Brazilië al langer gebruik maken van bananenschillen in veganistische recepten. Nou is het vruchtvlees van banaan al hartstikke gezond, maar de schil is zelfs nóg rijker aan vitaminen als B12, B6 en de mineralen kalium en magnesium. Whooot! Je kunt van de schil ook thee of chutney maken.

pulled pork van bananenschil-3

Indonesische pulled bananenschil

Anders dan Melissa ging ik in plaats van barbecue-style voor pulled bananenschil in Indonesische stijl. Ik maakte een zoet-zout-pittige marinade van ketjap, sambal, knoflook en allerlei lekkere kruiden zoals komijn. Om het broodje pulled pork van bananenschil ook wat frissigs mee te geven serveerde ik het met ingelegde rode kool. Dat is super simpel om te maken en smaakt er heel lekker bij. Verder mag er op het broodje natuurlijk geen mayo en een blaadje sla ontbreken. Ook erg lekker voor erbij: kroepoek! Gebruik cassave kroepoek als je dit gerecht volledig vegan wilt houden.

Heel belangrijk!

Nog een laatste noot voordat we overgaan naar het recept: gebruik voor deze pulled pork van bananenschil uitsluitend biologische bananen. En ook die moet je van tevoren even grondig wassen met water. Ik droog ze zelf ook nog stevig na met een schone theedoek. Ook belangrijk: de bananen moeten niet helemaal rijp zijn (bruine vlekjes op de schil zijn dus een no go), maar ook niet helemaal onrijp. Kies voor bananen die geel zijn en nog wat groene vlekjes hebben bij de uiteindes. Hoewel dit natuurlijk het ultieme anti-verspillingsrecept is, kan ik me voorstellen dat je speciaal voor dit recept naar de biologische winkel rent voor een tros bananen. Het vruchtvlees kun je dan ook in stukjes snijden en in een zakje invriezen. Hier maak je op een later moment bijvoorbeeld dit bananenijs mee. Of een smoothiebowl of bananenpannenkoekjes.

pulled pork van bananenschil-3

Pulled pork van bananenschil

Ooit pulled pork van bananenschil gegeten? Het kan! Ik maakte een lekkere Indonesische marinade en serveerde het met een atjar van rode kool.
4.75 van 8 stemmen
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Bereidingstijd20 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 3 biologische bananen geel met nog wat groene vlekjes

Voor de marinade:

  • 1 theelepel five spice poeder
  • 3/4 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel kurkumapoeder
  • 1/2 theelepel sambal oelek
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 2 centimeter verse gember fijn geraspt
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel zoete chilisaus
  • snuf zout

Voor erbij:

  • 2 broodjes
  • ingelegde rode kool zie TIP*
  • 2 blaadjes botersla
  • 3 eetlepels mayonaise Vegan
  • cassave kroepoek

Instructies

  • Was de bananen goed, wrijf ze droog in een schone theedoek en pel ze. Gebruik het vruchtvlees van de bananen voor een ander recept.
  • Schraap met een lepel al het witte spul uit de binnenkant van de bananenschillen. Verwijder de houterige uiteindes van de schillen. Leg de banenenschillen met de gele kant naar boven op een snijplank, druk ze plat en 'pull' ze met behulp van een vork. Dat doe je door de vork halverwege in de schil te prikken en de vork dan stevig naar het uiteinde te trekken. Doe dat met de hele bananenschil totdat je allemaal slierten hebt. Snijd de slierten in drieën.
  • Meng alle ingrediënten voor de marinade goed door elkaar in een kom en doe de pulled bananenschil erbij. Hussel goed om en laat even staan.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en doe de pulled bananenschil erbij. Voeg een scheutje water toe. Bak de pulled bananenschil op middelhoog vuur gedurende 10 minuten. Laat het water telkens helemaal verdampen en voeg dan weer een nieuw scheutje water toe. Laat het laatste scheutje water verdampen en zet het vuur uit.
  • Besmeer de broodjes met (vegan) mayonaise en leg er een slablaadje op. Verdeel de pulled bananenschil over de broodjes en leg daarop wat ingelegde rode kool. Serveer met cassave kroepoek.

Notities

*TIP deze atjar van rode kool is heel lekker bij dit broodje pulled pork van bananenschil: zelf ingelegde rode kool maken.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk! Ik ben natuurlijk super benieuwd of jij dit recept aandurft. Laat je het me weten als je het hebt gemaakt?

Pulled bananenschil

Meer vegan pulled ‘pork’ recepten:

Pulled aubergine pita’s
Broodje pulled jackfruit met ketjap
Pulled carrot broodjes met hoisin
Pulled paddo pizza

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen om te gaan experimenteren met deze pulled pork van bananenschil? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Buitenlandse broodjes, Hoofdgerechten, Lunch, Recepten, Vega, Vegan Tags: atjar, banaan, bananenschil, broodje, gember, indonesisch, ketjap, komijn, mayonaise, pulled, pulled bananenschil, pulled pork, rode kool, sambal, sla, vega, vegan, veganistisch, vegetarisch

« Vegan appeltaart met kokosslagroom
Quiche met pompoen en peer »

Reacties

  1. Anne-Marie zegt

    20 augustus 2021 om 22:54

    Waarom is een iets rijpere banaan met wat bruine stipjes een no go??

    Beantwoorden
  2. Claudia zegt

    30 maart 2020 om 21:49

    5 sterren
    Pas dit recept gemaakt met een paar kleine aanpassingen zoals chilisaus en sambal vervangen door sriracha saus super hot. Daarnaast heb ik curtido van witte kool erbij gedaan (is groente in het zuur zoals ze dat bijv. in Guatemala maken). Voor mijn eerste hap was het toch wel een beetje ‘spannend’, want hé ik ga wel een hap bananenschil eten. Een voorzichtige hap….grote ogen…JAMMIE. Dit is lekker. Dit ga ik dus zeker nog een keer maken. Dank je wel Andrea.

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      29 april 2021 om 10:08

      Wauw, wat ontzettend leuk om te horen Claudia! En heel tof dat je het hebt aangedurfd.

      Beantwoorden
  3. Romy zegt

    28 maart 2020 om 17:35

    4 sterren
    Samen met mijn vleesetende vriend pulled bananapeel gegeten. Heeeel lekker! Wij hebben het gegeten met een hamburgerbroodje, botersla, ingelegde rode kool, kaas, tomaat en komkommer en zoete aardappelfriet. De marinade past er goed bij. Ook lekker met een barbecuemarinade denken wij :).

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      28 maart 2020 om 17:57

      Wat leuk om te horen dat jullie het zo lekker vonden! En tof dat jullie het hebben gemaakt, dat durft niet iedereen. Haha! Met een barbecuemarinade lijkt me ook een topidee!

      Beantwoorden
  4. Mandy zegt

    16 februari 2020 om 15:06

    En hier ben ik dus ook rete nieuwsgierig naar. Al is het alleen al om aan Jelle te kunnen vragen wat hij denkt te eten. Raadt ie nooit!

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      29 april 2021 om 10:09

      En… heb je het al geprobeerd Mandy?

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Snelle pindasoep met komkommer, bosui en taugé
Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Gebakken aardappels met spek en ui

Elke maandag de nieuwste recepten in je mailbox?

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

ELKE MAANDAG DE NIEUWSTE RECEPTEN IN JE MAILBOX?

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2022 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in