Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Over
    • Het team
  • Shop
You are here: Home / Vegan / Pulled ‘pork’ van bananenschil op z’n Indonesisch

Pulled ‘pork’ van bananenschil op z’n Indonesisch

14 januari 2020 By Andrea (Anniepannie.nl) 4 Comments


Pulled pork van bananenschil op z'n Indonesisch - Anniepannie.nl

Say whuttt? Pulled pork van bananenschil?! Yes, je leest het echt goed. Als je het goed bereid is bananenschil heel lekker om te eten en… het schijnt ook nog retegezond te zijn. Daarover later meer. Ik maakte pulled ‘pork’ van bananenschil op Indonesische wijze, met ketjap, sambal, gember, knoflook en heel veel lekkere kruiden. Er is niets dat je aan banaan doet denken als je dit eet en nee, het is ook niet bitter of heel zoet. Eigenlijk is bananenschil vrij neutraal en daardoor neemt het heel goed alle smaken op. Maar om het echt te ervaren moet je het natuurlijk gewoon zelf een keertje proberen!

Pulled pork van bananenschil bestaat al langer

Alle credits voor het ontdekken van ‘pulled bananenschil’ gaan naar Melissa van The Stingy Vegan. Zij deelde in 2019 een broodje BBQ pulled bananenschil op haar foodblog, waarna het recept viral ging. Ze kreeg gemengde reacties. Dat snap ik wel, want pulled bananenschil is iets wat je niet vaak hoort. Nooit eigenlijk. Althans, in de Westerse wereld dan! Want het schijnt dat ze in Venezuela en Brazilië al langer gebruik maken van bananenschillen in veganistische recepten. Nou is het vruchtvlees van banaan al hartstikke gezond, maar de schil is zelfs nóg rijker aan vitaminen als B12, B6 en de mineralen kalium en magnesium. Whooot! Je kunt van de schil ook thee of chutney maken.

pulled pork van bananenschil-3

Indonesische pulled bananenschil

Anders dan Melissa ging ik in plaats van barbecue-style voor pulled bananenschil in Indonesische stijl. Ik maakte een zoet-zout-pittige marinade van ketjap, sambal, knoflook en allerlei lekkere kruiden zoals komijn. Om het broodje pulled pork van bananenschil ook wat frissigs mee te geven serveerde ik het met ingelegde rode kool. Dat is super simpel om te maken en smaakt er heel lekker bij. Verder mag er op het broodje natuurlijk geen mayo en een blaadje sla ontbreken. Ook erg lekker voor erbij: kroepoek! Gebruik cassave kroepoek als je dit gerecht volledig vegan wilt houden.

Heel belangrijk!

Nog een laatste noot voordat we overgaan naar het recept: gebruik voor deze pulled pork van bananenschil uitsluitend biologische bananen. En ook die moet je van tevoren even grondig wassen met water. Ik droog ze zelf ook nog stevig na met een schone theedoek. Ook belangrijk: de bananen moeten niet helemaal rijp zijn (bruine vlekjes op de schil zijn dus een no go), maar ook niet helemaal onrijp. Kies voor bananen die geel zijn en nog wat groene vlekjes hebben bij de uiteindes. Hoewel dit natuurlijk het ultieme anti-verspillingsrecept is, kan ik me voorstellen dat je speciaal voor dit recept naar de biologische winkel rent voor een tros bananen. Het vruchtvlees kun je dan ook in stukjes snijden en in een zakje invriezen. Hier maak je op een later moment bijvoorbeeld dit bananenijs mee. Of een smoothiebowl of bananenpannenkoekjes.

pulled pork van bananenschil-3

Pulled pork van bananenschil

Ooit pulled pork van bananenschil gegeten? Het kan! Ik maakte een lekkere Indonesische marinade en serveerde het met een atjar van rode kool.
4.5 van 2 stemmen
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Bereidingstijd20 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 3 biologische bananen geel met nog wat groene vlekjes

Voor de marinade:

  • 1 theelepel five spice poeder
  • 3/4 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel kurkumapoeder
  • 1/2 theelepel sambal oelek
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 2 centimeter verse gember fijn geraspt
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel zoete chilisaus
  • snuf zout

Voor erbij:

  • 2 broodjes
  • ingelegde rode kool zie TIP*
  • 2 blaadjes botersla
  • 3 eetlepels mayonaise Vegan
  • cassave kroepoek

Instructies

  • Was de bananen goed, wrijf ze droog in een schone theedoek en pel ze. Gebruik het vruchtvlees van de bananen voor een ander recept.
  • Schraap met een lepel al het witte spul uit de binnenkant van de bananenschillen. Verwijder de houterige uiteindes van de schillen. Leg de banenenschillen met de gele kant naar boven op een snijplank, druk ze plat en 'pull' ze met behulp van een vork. Dat doe je door de vork halverwege in de schil te prikken en de vork dan stevig naar het uiteinde te trekken. Doe dat met de hele bananenschil totdat je allemaal slierten hebt. Snijd de slierten in drieën.
  • Meng alle ingrediënten voor de marinade goed door elkaar in een kom en doe de pulled bananenschil erbij. Hussel goed om en laat even staan.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en doe de pulled bananenschil erbij. Voeg een scheutje water toe. Bak de pulled bananenschil op middelhoog vuur gedurende 10 minuten. Laat het water telkens helemaal verdampen en voeg dan weer een nieuw scheutje water toe. Laat het laatste scheutje water verdampen en zet het vuur uit.
  • Besmeer de broodjes met (vegan) mayonaise en leg er een slablaadje op. Verdeel de pulled bananenschil over de broodjes en leg daarop wat ingelegde rode kool. Serveer met cassave kroepoek.

Notities

*TIP deze atjar van rode kool is heel lekker bij dit broodje pulled pork van bananenschil: zelf ingelegde rode kool maken.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk! Ik ben natuurlijk super benieuwd of jij dit recept aandurft. Laat je het me weten als je het hebt gemaakt?

Pulled bananenschil

Meer vegan pulled ‘pork’ recepten:

Pulled aubergine pita’s
Broodje pulled jackfruit met ketjap
Pulled carrot broodjes met hoisin
Pulled paddo pizza

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen om te gaan experimenteren met deze pulled pork van bananenschil? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Filed Under: Buitenlandse broodjes, Hoofdgerechten, Lunch, Recepten, Vega, Vegan Tagged With: atjar, banaan, bananenschil, broodje, gember, indonesisch, ketjap, komijn, mayonaise, pulled, pulled bananenschil, pulled pork, rode kool, sambal, sla, vega, vegan, veganistisch, vegetarisch

« Vegan appeltaart met kokosslagroom
Quiche met pompoen en peer »

Comments

  1. Claudia says

    30 maart 2020 at 21:49

    5 sterren
    Pas dit recept gemaakt met een paar kleine aanpassingen zoals chilisaus en sambal vervangen door sriracha saus super hot. Daarnaast heb ik curtido van witte kool erbij gedaan (is groente in het zuur zoals ze dat bijv. in Guatemala maken). Voor mijn eerste hap was het toch wel een beetje ‘spannend’, want hé ik ga wel een hap bananenschil eten. Een voorzichtige hap….grote ogen…JAMMIE. Dit is lekker. Dit ga ik dus zeker nog een keer maken. Dank je wel Andrea.

    Beantwoorden
  2. Romy says

    28 maart 2020 at 17:35

    4 sterren
    Samen met mijn vleesetende vriend pulled bananapeel gegeten. Heeeel lekker! Wij hebben het gegeten met een hamburgerbroodje, botersla, ingelegde rode kool, kaas, tomaat en komkommer en zoete aardappelfriet. De marinade past er goed bij. Ook lekker met een barbecuemarinade denken wij :).

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) says

      28 maart 2020 at 17:57

      Wat leuk om te horen dat jullie het zo lekker vonden! En tof dat jullie het hebben gemaakt, dat durft niet iedereen. Haha! Met een barbecuemarinade lijkt me ook een topidee!

      Beantwoorden
  3. Mandy says

    16 februari 2020 at 15:06

    En hier ben ik dus ook rete nieuwsgierig naar. Al is het alleen al om aan Jelle te kunnen vragen wat hij denkt te eten. Raadt ie nooit!

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

anniepannie_nl

Anniepannie.nl | Andrea Tegel
Een heel gelukkig nieuw jaar voor jullie allemaal. Een heel gelukkig nieuw jaar voor jullie allemaal. 💜 Ik ben een beetje onder een steen gaan liggen de afgelopen weken, omdat er privé een hoop heftigs speelt. De komende tijd ga ik proberen regelmatig wat lekkers te posten, dat leidt af en dat is fijn. Het lukt me misschien niet altijd om op al jullie reacties en berichtjes te reageren. Maar blijf ze sturen, ik geniet er zó van!

Vandaag deel ik jullie meer dan 75 (!) ge-wel-dige antwoorden op mijn vraag ‘Wat wens je Nederland toe’. Een vraagsticker die ik spontaan in m’n story gooide na de laatste persconferentie. Van ontroerend tot hysterisch grappig, ik raad je aan om zeker even naar rechts te swipen. Enjoy!

Veel liefs,
Jullie Annie

PS: volgende keer probeer ik iets breder te lachen. #beloofd 🤗
*ACTIE GESLOTEN * Wat snack jij het liefste tijden *ACTIE GESLOTEN * Wat snack jij het liefste tijdens een kerstfilm? Laat het weten in een reactie, volg @coopsupermarkt en @anniepannie_nl en maak kans op een feestelijk kerstpakket van Coop supermarkten. Omdat het al bijna Kerst is, maak ik de winnaar morgen meteen al bekend via mijn stories. May the odds be ever in your favor! 🤞🏻🤩

Ultiem Kerstgeluk is voor mij: samen met Roel foute kerstfilms kijken onder het genot van een 'hapjesdiner'. Spaanse vleeswaren, gevulde peppadews, olijfjes, stokbrood met smeersels, nootjes en... lekkere bubbels om het jaar feestelijk af te sluiten. Want 2020 was ook voor ons een 'hell of a ride', maar er zijn zeker ook een hoop mooie momenten geweest. Tijdens de Kerstvakantie staan we daar samen bij stil en hopen we vooral lekker tot rust te komen en te genieten! 🎄🍾🥂💜

#samenmetcoop #anniepanniewerktsamen #coopsupermarkt
Ohhh lieve mensen, echt hoor, deze moet je proeven Ohhh lieve mensen, echt hoor, deze moet je proeven. Een hele bloemkool in bladerdeeg, met een laagje truffelmayonaise en een ‘duxelle’ van paddenstoelen. Geserveerd met een romige blauwe-kaassaus waarvan ik alweer ga watertanden als ik erover schrijf. (JA, je mag ook een andere kaas gebruiken als je niet van de blauwe club bent!). Allemachtig, wat is dit goddelijk... Helemaal Kerstproof!

Ik weet, tijdens sjieke diners houden we ervan om in de keuken de bordjes op te maken en dan pas uit te serveren. Net zoals in een restaurant. Maar ik wil je met dit gerecht toch aanraden om dat niet te doen. De bloemkool 'en croute' ziet er namelijk juist in z’n geheel ontzettend spectaculair uit! Op de bovenkant van de bladerdeegkorst kun je nog een mooie decoratie maken, bijvoorbeeld een kerstboompje, een ster of een blaadje. Snijd de bloemkool pas aan tafel aan, zodat je eerst alle ‘oh’s en ah’s’ in ontvangst kunt nemen. Als je een mooie braadslede hebt, zoals de Superior Triply braadslede van @bk_cookware, dan staat dat prachtig op de (kerst)tafel. 

Hoewel deze ‘bloemkool en croute’ natuurlijk dé eye-catcher van de tafel is, vind ik het altijd leuk om de tafel mooi aan te kleden. Ik koos hier voor een tafelkleed in kerstig groen (het is tenslotte over een week al Kerst!) en met een print van abstracte kerstbomen. Leuke servetjes erbij, glaasjes wijn erbij, niks meer aan doen! Hoe kleden jullie de kersttafel het liefst aan? En wat zijn überhaupt jouw kookplannen voor Kerst?

De link naar het recept vinden jullie via de link in mijn bio @anniepannie_nl. 

#KerstmetBK #kokenmetBK #anniepanniewerktsamen met #BKCookware
Ik leef voor super crunchy aardappeltjes. Vandaag Ik leef voor super crunchy aardappeltjes. Vandaag deel ik weer een heerlijk recept met jullie: geplette krieltjes uit de oven met sinaasappel en rozemarijn. Een geweldig (Kerst!) bijgerecht, bomvol smaak. Ik maakte de krieltjes klaar in mijn nieuwste liefde van @bk_cookware. 

Voor dit recept gebruikte ik de Superior Triply braadslede van BK. Een hele mond vol, maar dan heb je ook wat. De unieke constructie van twee lagen roestvrij edelstaal met een laag aluminium ertussen zorgt voor een snelle en gelijkmatige warmteverdeling. Precies wat we nodig hebben voor mooi gebruinde en über crunchy krieltjes uit de oven! De braadslede is trouwens zo robuust, dat ik er van overtuigd ben dat hij een leven lang mee gaat. Wees dus niet verbaasd als ik over een jaar of 40 nog steeds recepten deel uit deze topper. Ik zet bij deze een reminder in mijn agenda om het t.z.t. te checken, haha! 👵🏻

Mocht je inner foodie jaloers zijn geworden op deze braadslede... Je kunt 'm nu met maar liefst 30% korting shoppen op de site van @bk_cookware als je de code ANNIEPANNIExBK gebruikt. Whoop whoop!

Als je snel zo'n crunchy krieltje door de mayo wilt halen: haast je voor het recept naar www.anniepannie.nl. Directe link staat ook in mijn bio @anniepannie_nl. 

#kerstmetBK #kokenmetBK #anniepanniewerktsamen met #BKcookware #geenarreslee #maareenbraadslee
Normaal gesproken eet ik bíjna nooit koekjes. Beh Normaal gesproken eet ik bíjna nooit koekjes. Behalve met Kerst! Kerstkoekjes lust ik all day every day. Zelfs tijdens het ontbijt, hehe. Omdat ontbijten met alleen een bord koekjes stiekem niet zo'n goed idee is, ga ik morgenavond kijken naar 24Kitchen Feestdagen met Rudolph op 24 Kitchen. Die uitzending draait namelijk volledig om het kerstontbijt! Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Rudolph onder andere een gezond kerstbrood, een tomaat-cheddaromelet (uit de oven!), een boter-kerstkransje met kerstboomtoast en een kerstontbijt-trifle gaat maken. HO HO HO wat klinkt dat lekker! Dat ik sinds kort fan ben van ovenfrittata's wisten jullie al, ik ben daarom super benieuwd naar de ovenomelet van @rudolphvanveen_official. De uitzending kun je trouwens gewoon gratis kijken op Kanaal 24.

Kijk je met me mee? Als het antwoord daarop 'YES GIRL! NATUURLIJK!' is, let dan even extra goed op: morgen zet ik in mijn story een prijsvraag online. Het antwoord zie je in de uitzending op 24Kitchen op Kanaal 24, morgenavond (16 december) om 18:30. Zodra je het antwoord weet: haast je als de wiedeweerga naar mijn story @anniepannie_nl en vul het antwoord in. Je maakt dan kans op niet alleen de dagprijs - bestaande uit een kookboek van Rudolph, een set stekers voor kerstkoekjes en de @24kitchen_nl kersttrui (swipe naar rechts) - maar óók op de hoofdprijs: een bakworkshop met the one and only Rudolph van Veen. Super leuk! Overigens verzorgt Rudolph iedere werkdag kerstinspiratie op Kanaal 24, je kunt dus óók vanavond al in hogere kerstsferen komen. 👼🏻🎄🤩

#anniepanniewerktsamen #feestdagenmetrudolph #kerstontbijt #kerstkoekjes #kerstinspiratie samenwerking
VET random deze foto, maar ik had zin om wat vroli VET random deze foto, maar ik had zin om wat vrolijks te delen te midden van al deze COVID-shit. Ik vind het bedroevend om me te realiseren dat er mensen zijn die zó asociaal en tenenkrommend dom zijn dat ze als een stel driftige kleuters op het Binnenhof gaan staan trommelen en fluiten tijdens een ontzettend belangrijke toespraak die écht écht écht niet voor de lol wordt ingelast. Maar... al weer veel teveel woorden daaraan vuil gemaakt! In mijn story staat nu een heel gezellig vragenblokje waarin je iets liefs en positiefs voor je medemens mag wensen. Ik ga voor mínstens 100 reacties en die wil ik dan allemaal in een gezellige post gaan delen ergens in de komende week. Dát lijkt me nou tof en hoopgevend. Een beetje een ‘wij’ gevoel creëeren. We doen dit met elkaar, namelijk. Nederland, make me proud! 🤗🤗🤗

En nu uitleg bij deze foto. Ik fiets hier met een enorme joekel van een kalkoen op m’n bagagedrager, op weg naar vrienden met een grotemensenoven. Afgelopen zondag bereidde ik voor het eerst een gevulde kalkoen van @copastraditionalturkeys, die ik een week eerder kreeg van @boersenboers. Ik vond het super leuk om te doen en het is nog goed gelukt ook! Ik kreeg hulp van m’n goede vriend Bas en z’n Boretti. #borettibas 😜 In mijn stories ga ik het hele verhaal met jullie delen. Even geduld want ik moet nog wat foto’s van m’n camera halen. Vul tot die tijd eerst maar even dat gezellige vragenblokje in met jouw allerliefste wens voor Nederland. Er zijn nú al pareltjes binnengekomen. Dank daarvoor! ❤️
Volgen op Instagram

Nu populair

Chocolademelk van cacaopoeder
Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan
Zelfgemaakte pindakaas uit de blender
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Gedroogde tomaatjes uit de oven
Geplette Roseval aardappels uit de oven + crunch tip!

Elke maandag de nieuwste recepten in je mailbox?

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Kokoskoekjes met lemoncurd uit No Waste - ANNIEPANNIE

Kokoskoekjes met lemoncurd

ELKE MAANDAG DE NIEUWSTE RECEPTEN IN JE MAILBOX?

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2021 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok