Say whuttt? Pulled pork van bananenschil?! Yes, je leest het echt goed. Als je het goed bereid is bananenschil heel lekker om te eten en… het schijnt ook nog retegezond te zijn. Daarover later meer. Ik maakte pulled ‘pork’ van bananenschil op Indonesische wijze, met ketjap, sambal, gember, knoflook en heel veel lekkere kruiden. Er is niets dat je aan banaan doet denken als je dit eet en nee, het is ook niet bitter of heel zoet. Eigenlijk is bananenschil vrij neutraal en daardoor neemt het heel goed alle smaken op. Maar om het echt te ervaren moet je het natuurlijk gewoon zelf een keertje proberen!
Pulled pork van bananenschil bestaat al langer
Alle credits voor het ontdekken van ‘pulled bananenschil’ gaan naar Melissa van The Stingy Vegan. Zij deelde in 2019 een broodje BBQ pulled bananenschil op haar foodblog, waarna het recept viral ging. Ze kreeg gemengde reacties. Dat snap ik wel, want pulled bananenschil is iets wat je niet vaak hoort. Nooit eigenlijk. Althans, in de Westerse wereld dan! Want het schijnt dat ze in Venezuela en Brazilië al langer gebruik maken van bananenschillen in veganistische recepten. Nou is het vruchtvlees van banaan al hartstikke gezond, maar de schil is zelfs nóg rijker aan vitaminen als B12, B6 en de mineralen kalium en magnesium. Whooot! Je kunt van de schil ook thee of chutney maken.
Indonesische pulled bananenschil
Anders dan Melissa ging ik in plaats van barbecue-style voor pulled bananenschil in Indonesische stijl. Ik maakte een zoet-zout-pittige marinade van ketjap, sambal, knoflook en allerlei lekkere kruiden zoals komijn. Om het broodje pulled pork van bananenschil ook wat frissigs mee te geven serveerde ik het met ingelegde rode kool. Dat is super simpel om te maken en smaakt er heel lekker bij. Verder mag er op het broodje natuurlijk geen mayo en een blaadje sla ontbreken. Ook erg lekker voor erbij: kroepoek! Gebruik cassave kroepoek als je dit gerecht volledig vegan wilt houden.
Heel belangrijk!
Nog een laatste noot voordat we overgaan naar het recept: gebruik voor deze pulled pork van bananenschil uitsluitend biologische bananen. En ook die moet je van tevoren even grondig wassen met water. Ik droog ze zelf ook nog stevig na met een schone theedoek. Ook belangrijk: de bananen moeten niet helemaal rijp zijn (bruine vlekjes op de schil zijn dus een no go), maar ook niet helemaal onrijp. Kies voor bananen die geel zijn en nog wat groene vlekjes hebben bij de uiteindes. Hoewel dit natuurlijk het ultieme anti-verspillingsrecept is, kan ik me voorstellen dat je speciaal voor dit recept naar de biologische winkel rent voor een tros bananen. Het vruchtvlees kun je dan ook in stukjes snijden en in een zakje invriezen. Hier maak je op een later moment bijvoorbeeld dit bananenijs mee. Of een smoothiebowl of bananenpannenkoekjes.
Ingrediënten
- 3 biologische bananen geel met nog wat groene vlekjes
Voor de marinade:
- 1 theelepel five spice poeder
- 3/4 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1/2 theelepel gemalen komijn
- 1/2 theelepel kurkumapoeder
- 1/2 theelepel sambal oelek
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- 2 centimeter verse gember fijn geraspt
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel zoete chilisaus
- snuf zout
Voor erbij:
- 2 broodjes
- ingelegde rode kool zie TIP*
- 2 blaadjes botersla
- 3 eetlepels mayonaise Vegan
- cassave kroepoek
Instructies
- Was de bananen goed, wrijf ze droog in een schone theedoek en pel ze. Gebruik het vruchtvlees van de bananen voor een ander recept.
- Schraap met een lepel al het witte spul uit de binnenkant van de bananenschillen. Verwijder de houterige uiteindes van de schillen. Leg de banenenschillen met de gele kant naar boven op een snijplank, druk ze plat en 'pull' ze met behulp van een vork. Dat doe je door de vork halverwege in de schil te prikken en de vork dan stevig naar het uiteinde te trekken. Doe dat met de hele bananenschil totdat je allemaal slierten hebt. Snijd de slierten in drieën.
- Meng alle ingrediënten voor de marinade goed door elkaar in een kom en doe de pulled bananenschil erbij. Hussel goed om en laat even staan.
- Verhit wat olie in een koekenpan en doe de pulled bananenschil erbij. Voeg een scheutje water toe. Bak de pulled bananenschil op middelhoog vuur gedurende 10 minuten. Laat het water telkens helemaal verdampen en voeg dan weer een nieuw scheutje water toe. Laat het laatste scheutje water verdampen en zet het vuur uit.
- Besmeer de broodjes met (vegan) mayonaise en leg er een slablaadje op. Verdeel de pulled bananenschil over de broodjes en leg daarop wat ingelegde rode kool. Serveer met cassave kroepoek.
Notities
Eet smakelijk! Ik ben natuurlijk super benieuwd of jij dit recept aandurft. Laat je het me weten als je het hebt gemaakt?
Meer vegan pulled ‘pork’ recepten:
Pulled aubergine pita’s
Broodje pulled jackfruit met ketjap
Pulled carrot broodjes met hoisin
Pulled paddo pizza
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om te gaan experimenteren met deze pulled pork van bananenschil? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Anne-Marie zegt
Waarom is een iets rijpere banaan met wat bruine stipjes een no go??
Claudia zegt
Pas dit recept gemaakt met een paar kleine aanpassingen zoals chilisaus en sambal vervangen door sriracha saus super hot. Daarnaast heb ik curtido van witte kool erbij gedaan (is groente in het zuur zoals ze dat bijv. in Guatemala maken). Voor mijn eerste hap was het toch wel een beetje ‘spannend’, want hé ik ga wel een hap bananenschil eten. Een voorzichtige hap….grote ogen…JAMMIE. Dit is lekker. Dit ga ik dus zeker nog een keer maken. Dank je wel Andrea.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wauw, wat ontzettend leuk om te horen Claudia! En heel tof dat je het hebt aangedurfd.
Romy zegt
Samen met mijn vleesetende vriend pulled bananapeel gegeten. Heeeel lekker! Wij hebben het gegeten met een hamburgerbroodje, botersla, ingelegde rode kool, kaas, tomaat en komkommer en zoete aardappelfriet. De marinade past er goed bij. Ook lekker met een barbecuemarinade denken wij :).
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat leuk om te horen dat jullie het zo lekker vonden! En tof dat jullie het hebben gemaakt, dat durft niet iedereen. Haha! Met een barbecuemarinade lijkt me ook een topidee!
Mandy zegt
En hier ben ik dus ook rete nieuwsgierig naar. Al is het alleen al om aan Jelle te kunnen vragen wat hij denkt te eten. Raadt ie nooit!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
En… heb je het al geprobeerd Mandy?