Ik heb weer een receptje uit de categorie ‘zelf maken is zoveel lekkerder’ voor jullie. Namelijk: gedroogde tomaatjes uit de oven! Ze lijken erg op zongedroogde tomaatjes, maar dan zijn ze minder ‘chewy’ en ietsje sappiger. Ik vind deze ovengedroogde tomaatjes eigenlijk nog het meest lijken op de ‘semi-zongedroogde tomaten’ of ‘halfgedroogde tomaatjes’ van de Albert Heijn. Maar dan nog véééééél lekkerder. Benieuwd hoe je dat doet? Lees dan vooral verder. Ik verklap alvast: het is hartstikke makkelijk om te maken!
Gedroogde tomaatjes van 1 kilo tomaten
Het idee om tomaten in de oven te drogen ontstond nadat ik op de Haagse markt voor 1 euro een kilo (!) cherrytomaten had gescoord. Hartstikke mooi spul! Toen ik thuiskwam merkte ik wel dat de tomaten al heel rijp waren. Sommige velletjes vertoonden al een scheurtje en dan weet je: haast is geboden! Natuurlijk had ik er een pastasaus van kunnen maken, maar ik besloot te gaan voor gedroogde tomaatjes uit de oven. Dat had ik namelijk nog nooit geprobeerd. Ik ben zó blij met mijn keuze! En Roel ook, hahaha. Deze ovengedroogde tomaatjes zijn namelijk freakin’ fantastisch. Ze smaken heerlijk op een toastje met brie, op een boterham met hummus, op een pizza of gewoon zo, rechtstreeks uit het potje. Geloof me, je wilt nooit meer die zongedroogde tomaatjes uit de supermarkt…
Verse kruiden en een beetje knoflook
Eigenlijk heb je maar weinig nodig om gedroogde tomaten te maken. Je oven uiteraard, en verder wat verse tijm, zout, peper, knoflook, olie en als je wilt een heel klein beetje suiker. Ik vind dat een tikkie suiker de heerlijke zoete smaak van de tomaatjes extra naar boven haalt. Het is absoluut geen must, dus laat het gerust weg als je je daar beter bij voelt! Verse tijm is het lekkerst, maar eventueel kun je ook de gedroogde variant gebruiken. En misschien is rozemarijn ook wel heel lekker bij deze ovengedroogde tomaatjes!

Ingrediënten
- 800-1000 gram kleine tomaten (tussen snoeptomaatjes en trostomaten in)
- 10 takjes verse tijm
- 4 tenen knoflook
- 1 tl suiker (optioneel)
- zeezoutflakes
- versgemalen zwarte peper
- olijfolie (extra vergine)
Ook nodig:
- schone glazen pot
- knoflookpers
Instructies
- Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd de tomaten doormidden en leg ze met de snijkant naar boven op de bakplaat.
- Bestrooi de tomaatjes royaal met zoutflakes en versgemalen peper en verdeel de takjes tijm erover.
- Stop per keer twee hele teentjes knoflook in je knoflookpers (zonder te pellen) en knijp deze boven de tomaten uit. Als het goed is spuiten de stukjes knoflook alle kanten uit zodat de boel meteen mooi over de tomaten wordt verdeeld. Verwijder de velletjes uit de knoflookpers en herhaal met de volgende tenen knoflook.
- Strooi eventueel de suiker over de tomaatjes en besprenkel het geheel met olijfolie. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat gedurende tussen de 3 en 5 uur drogen. Haal de tomaatjes uit de oven als ze de gewenste ‘droogte’ hebben bereikt. Bij mij was dat na ongeveer 4 uur.
- Laat de tomaatjes wat afkoelen en doe ze vervolgens in een schone, glazen pot (inclusief de takjes tijm). Schenk er zoveel olijfolie (extra vergine!) bij totdat de tomaatjes helemaal onder staan. Je kunt de tomaatjes zo weken bewaren.
Enjoy!
Meer zelf-maak-recepten? Kijk hier:
Shoarmakruiden maken: zo doe je dat!
Dukkah met hazelnoten – geurige kruidendip uit Egypte!
Zelf maken: geroosterde paprika
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze gedroogde tomaatjes te maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Schitterend recept, de zongedroogde tomaten uit de winkel kan hier in de verste verte niet aan tippen.
Gewoonweg SUPER lekker.
Bedankt 👍👍
Super lekker bij de aperitief
Supper Top gerecht 👍
Mijn oven “bakt” niet lager dan 150 graden.daarna naar 11/2 uur op 150 graden gezet. En kijken hoe het zich nu houdt.
TOP recept… mega lekker
Halfzongedroogde tomaatjes zonder knoflook zijn bijna niet te vinden in de handel dus maken we ze zelf met jouw recept. Bedankt om het te delen, ze zijn lekker en zien er mooi uit en joepie geen allergische reactie!
Frie
Superlekker! Ik maak hele potten met gedroogde tomaatjes en bewaar het in de koelkast. Het is altijd veel te snel weer op 😜. De olie waar je de tomaatjes in bewaard kan je dan weer gebruiken om mee te koken. Heerlijke smaakmaker.
Bestaat er eigenlijk kans op botulisme door knoflook te gebruiken in het recept? Je bakt hem wel mee, maar volgens mij niet hoog genoeg om ook de sporen te doden. Bij wekenlang samen in de olie bewaren verhoogd mogelijk de kans. Wilde dit recept eens proberen, maar doe het denk ik maar zonder de knoflook.
Kan je trouwens nog de olie hergebruiken of moet je nadat het potje leeg is de olie ook weggooien?
Hoi Marco! Interessant punt. Ze gaan hier eigenlijk altijd binnen een week op. Ik zal me eens verdiepen in botulisme.
Ik gebruik de olie zelf graag in een saladedressing!
Heerlijk.
Ik heb rozemarijn uit eigen tuin genommen I. p. v. Tijm. Verder nog wat tropische kruiden.
Na 4 uur had ik nog heerlijk sappige half gedroogde tomaatjes.
Bedankt voor het recept.
Johan, São Paulo, Brazilie
Super gelukt!
Ik maak jou recept vaker en telkens moet ik even checken of ik niets vergeten ben. Hoe kun je met relatief weinig ingrediënten zoiets zo smaakvol krijgen.
Het is vaak mijn cadeautje voor vrienden in een kleine weckpot met een leuk vleestouwtje erom heen.
Altijd suc6!!
Geweldig om te horen!!!
Ik heb ze nu in de oven staan, ben heel erg benieuwd naar mijn resultaat.
Geduld is niet mijn sterkste kant hahaha
Gebruik je een heteluchtoven of een gewone?
Of een stoomoven
Zou het ook in de airfryer kunnen? Vast wel, maar dan ook op 100 graden? En net zo lang?
Ik ben ze nu aan het maken, de tomaatjes staan nu een goeie 3 kwartier in de oven en ik kon me niet beheersen en heb er eentje geproefd. WAT LEKKER ZIJN ZE NU AL!!! Dit recept ga ik nog heel vaak maken, dankjewel!
Zeer smakelijk geworden, alleen na een paar weken extra bewaard te hebben smaken ze zurig. Waar Jan dat aan liggen?
Hoi Ellen! Wat super om te horen dat het recept bevalt. Zelf bewaar ik de gedroogde tomaatjes nooit zo lang. Ik zou ze dus iets eerder op maken de volgende keer! Dan worden ze ook njet zuur. Zorg er verder voor dat je een goed gesteriliseerd potje gebruikt en tomaatjes er telkens met een schone vork uithaalt.
Dat heb ik allemaal in acht genomen, dus daar kan het niet aan liggen. We hadden zoveel tomaatjes dat het bijna niet te doen was ze in zo’n korte tijd op te eten en ik heb er ook nog best wat van weggegeven.
Hallo, je kunt dit ook invriezen! Heb ik al gedaan, heel gemakkelijk.
Of je maakt er een lekkere tapenade van en vriest die in, voor een later feestje ofzo;-)
Wat een ontzettend goede tip. Dankjewel voor het delen Melissa!
Heerlijke tomaatjes! Ik heb ze al vaak gemaakt en zal dat blijven doen. Een blijvertje dit recept!
Moet je de gedroogde tomaatjes in olijfolie in de koelkast bewaren?
Hoi Els, sorry voor de late reactie! Je kunt de gedroogde tomaatjes in de koelkast bewaren, maar je hebt kans dat de olie dan gaat stollen. Je kunt het potje ook op een koele en donkere plek buiten de koelkast bewaren. Als je de tomaatjes wilt bewaren is het wel belangrijk dat je goed schoongemaakt potje gebruikt en dat de tomaatjes helemaal onder de olie staan.
Keilekker.. er zijn er niet veel meer in het potje geraakt..
Haha, bekend probleem! ?
Vandaag gemaakt. Ik heb rozemarijn in plaats van tijm gebruikt. Smaakt goed! Bedankt voor het delen van het recept!
Wat leuk om te horen! En heerlijk ook met rozemarijn.
Ik maakte deze vorige week, ze zijn heel lekker. Alleen verandert de olijfolie in een papje, het wordt dikker. Iemand die weet hoe dat komt?
Hoi Delphine! Tof dat je ze gemaakt hebt! Wat zijn ze lekker hè? Als de olie dik wordt bewaar je ze te koud. Je zult zien dat als je het potje een tijdje buiten de koelkast zet, de olie weer vloeibaar wordt.
Wat heerlijk zeg!! Hoe lang kun je ze nou maximaal bewaren in olijfolie? Ik wil ze nl weggeven.
In een hele schone pot en als ze goed onder de olie staan, zeker een week of twee. Veel plezier met geven! Super leuk idee. ?
Dit recept gestuurd naar mijn zoon die een overdaad aan tomaatjes in zijn tuin heeft.
Hij is nu bezig dit te maken.
Hij en ik zijn heel benieuwd.
Je hoort van me.
Ik ben super benieuwd! Hoe was het? ?
Superlekker…..njammie
Super leuk om te horen Anja!
Ben ze nu aan het maken. Ruikt heerlijk
Oh leuk zeg!!! Geniet ervan alvast.
Ze zijn na 5 uur nog steeds vrij zacht. Hoort dat zo?
Dat klopt, ze horen te lijken op de halfgedroogde tomaatjes van de supermarkt. Die zijn niet taai maar wel heel smakelijk.
Hele domme vraag maar je verwarmd de oven voor en dan laat je het er in tot dat ze de gewenste uiterlijk hebben
Maar laat je die oven dan vijf uren aan of laat je ze staan in de voorverwarmde oven zonder opnieuw aan te doen
Ze zien er zo lekker uit en wou met dit heerlijke weer een lekkere pasta salade maken dit past er precies bij?
Geen domme vraag hoor! Je laat de oven gewoon aanstaan. Het is een relatief lage temperatuur, waardoor de tomaatjes als het ware langzaam een beetje uitdrogen.
Dankje voor je snelle reactie ben er nu mee bezig ?
Heb het recept precies gevolgd maar na 1,5 uur in de oven op 100 graden waren ze al behoorlijk zwartgeblakerd. Kan het zijn dat het in een heteluchtoven te hard gaat?
Ik gebruik zelf ook een hetelucht oven, maar de ene oven is de andere niet. Het zou dus kunnen dat die van jou erg fanatiek is en dus wel wat lager mag! Ik zou de volgende keer 80 graden aanhouden en natuurlijk de boel goed in de gaten houden. Succes!
zag het recept voorbij komen want veel tomaatjes tegelijk rijp in de tuin. ben ze nu aan het maken en het ruikt heerlijk in huis. Ben super benieuwd naar de smaak maar zoals ik hier lees is daar niets mis mee.
Wat leuk Anat! En met eigen tomaten zelfs! Hopelijk zijn ze nog lekkerder geworden.
Deze zijn zo erg lekker ben ze alweer aan het maken
Als ze op tafel komen met visite zijn ze al gauw op.
Oh wat geweldig om te horen Ria! Dankjewel voor je leuke reactie. Makes my day!
Alles was goed uitgelegd . Ik heb nu heerlijke tomaatjes als aperitiefhapje .
Oh wat goed om te horen!!! Geniet ervan. ?
Ik zag deze net voorbij komen op ke inatagram.deze ga ik zekee proberen. Niets is zo lekker als zongedroogde tomaat.
Ontzettend leuk Claudia! Ik ben benieuwd hoe ze bevallen.
Na 1x maken wil je niks anders meer! Deze tomaatjes staan bij ons regelmatig in de oven en zijn het wachten waard.
Heerlijk op brood, in salade of pasta en zelfs (stiekem) zo gelijk uit de oven de mond in.
Bedankt Annie!
Liefs Juud
Hoe leuk om te horen dit! Zó tof dat de tomaatjes een terugkerend item zijn geworden bij jullie op tafel. ? Dankjewel voor je enthousiaste reactie en mooie beoordeling.
Altijd lekker bij aperootjr groetjes
Lekker door minestronesoep, doe ze dan even in de blender, niet te fijn maken. Geeft zon lekkere smaak.
Wat een heerlijke tip! Bedankt!
wat een lekker recept, ik zocht eigenlijk naar gedroogde serranoham en na verder “wandelen” op internet kwam ik op deze site terecht, ik kom zeker nog vaak op bezoek!
Wat gezellig om te horen zeg! Tot de volgende keer dan. ?
Deze tomaatjes zijn hemels! Ik snap alleen niet zo goed hoe mensen dit kunnen bewaren?? Hier zijn ze binnen 2 seconden op :) Nomnomnom!
Ahhh dankjewel! Zo tof om te horen. Hier zijn ze ook altijd binnen no time op. Ik doe ze vaak door de salade, heerlijk gewoon!
Je hebt er even geduld voor nodig maar daarna kan je heerlijk smullen! Toen ik anniepannie ging volgen op Instagram kwam ik dit in overvloed tegen. Voor mij dus zeker eentje die op mijn lijstje kwam. En oh dit is zo voor herhaling vatbaar! Gek op gedroogde tomaatjes!
Haha wat leuk! Deze gedroogde tomaatjes gingen op een gegeven moment inderdaad half Instagram rond ja, geweldig! Leuk dat jij ze ook geprobeerd hebt.
Wat een heerlijk recept
Ga het zeker vaker maken ook leuk om
Een potje cadeau te doen
Ria
Ontzettend leuk om te horen Ria! Dankjewel voor je leuke reactie. En inderdaad, leuk om cadeau te doen zo’n potje! Ik heb mijn ouders er ook al een keer blij mee gemaakt. Ze vonden het heerlijk.
Heerlijk! Top recept!
Heerlijk! Top recept!
Net 1,5 kilo tomaatjes uit mijn moestuin op olie gezet volgens dit recept.
Super lekker. Maar nu staat mijn pot tomaten met olijfolie in de koelkast en ziet het er raar uit! De olijfolie is niet vloeibaar meer. Hoe kan dat?
Hoi Monique! No worries! Dat komt omdat de olijfolie stolt in de koelkast. Als je de tomaatjes gaat eten kun je het potje er het beste een halfuurtje van tevoren uit halen. Je zult zien dat de olie dan weer vloeibaar en doorzichtig wordt. Je kunt het potje ook buiten de koelkast bewaren op een donkere, koele plek.
Ik moest natuurlijk ook even jouw variant opzoeken! Lekker zijn ze he!
Haha wat leuk! Zalig zijn ze! Een verslaving die nooit meer overgaat vrees ik…
Super lekker, en reuze eenvoudig. De oven doet het meeste werk ?. Ga ik zeker vaker maken.
Hoi Martine! Dankjewel voor je enthousiaste reactie. En leuk dat je ze vaker gaat maken!!!
Zeker 5 sterren waard!! Heerlijk van smaak en zo lekker basic en simpel!! Dank je wel voor het delen annie!!
Wat goed om te horen!!! En graag gedaan. Zoiets simpels én lekkers kan ik natuurlijk niet voor mezelf houden!
Wauw echte smaakbommetjes!! Zo blij hiermee, zodra ze op zijn nieuwe lading maken!!!
Wat onwijs leuk om te horen René! Bij ons gaan ze ook altijd heel hard. Na maximaal 2 dagen moet ik weer een nieuwe batch maken ?
Deze ovengedroogde tomaatjes zijn echt next level qua intensiteit en smaak! En het enige wat je er voor nodig hebt naast ingrediënten is wat geduld! Echt een aanrader!
Joehoeee wat een fijne reactie dit! Leuk dat je er net zo enthousiast over bent als ik. ?
In een woord ‘hemels’. 5 sterren wel waard. Zo blij dat ik ze gemaakt heb. Nu heerlijk er van gaan genieten bij en in gerechten. Verheug mij nu al.
Grtjs José
Wat geweldig om te horen José!!! Dankjewel voor je enthousiaste reactie.