Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Vis / Griekse mosselen in tomatensaus met feta (mosselen saganaki)

Griekse mosselen in tomatensaus met feta (mosselen saganaki)

24 mei 2020 By Andrea (Anniepannie.nl) 3 Reacties


Mosselen in tomatensaus met feta - foto: David Loftus©
Foto: David Loftus©

Dol op Grieks ben ik. Dat komt vooral door de feta. Wat is dat toch een heerlijke, zilte kaas! En wat blijkt? Het combineert fan-tas-tisch met mosselen. Vandaag mag ik op AnniePannie het recept voor ‘mosselen saganaki’ met jullie delen, ofwel: Griekse mosselen in tomatensaus met feta! Behalve dat de mosselen dan uit Zeeland komen! Echte hangcultuurmosselen om precies te zijn. Ik vertel je er alles over.

Mosselen in tomatensaus van Bart

Bart van Olphen, die ik – hoe toepasselijk – ontmoette tijdens dit avontuur met een mosselboot, schreef een boek met 40 watertandend lekkere mosselrecepten: Het Zeeuwse Mosselkookboek. Niet alleen schrijft hij fantastische mosselrecepten, de man verkoopt ze ook nog eens! Vanaf eind mei kun je bij jouw Albert Heijn om de hoek échte Zeeuwse hangcultuur mosselen vinden, van Bart’s duurzame vismerk Fish Tales. Dus ren naar die winkel en haal een bak. Kun je meteen deze overheerlijke Griekse mosselen in tomatensaus met feta maken. Of, op z’n Grieks: mosselen saganaki.

Mosselen in tomatensaus met feta - foto: David Loftus©

Mosselen in tomatensaus met feta (Griekse mosselen ‘saganaki’)

Deze mosselen in tomatensaus met feta brengen je in één hap naar het warme Griekenland. Serveer deze Griekse mosselen 'saganaki' met een lekker stuk stokbrood om mee te dippen. En vergeet jezelf geen koud glas witte wijn in te schenken. GENIETEN met hoofdletters!
4.88 van 8 stemmen
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Bereidingstijd25 minuten minuten
Totale tijd25 minuten minuten
Servings: 4 personen

Ingrediënten

  • 1,5 kilo mosselen in de schelp
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 2 tenen knoflook geplet
  • 1/2 rode chilipeper in dunne ringetjes gesneden
  • 1 groene paprika in stukjes gesneden
  • 2 takjes oregano geplukt + extra om te garneren
  • 5 takjes peterselie gehakt
  • 200 gram tomaten uit blik
  • 15 kerstomaatjes gehalveerd
  • 200 mililiter witte wijn
  • 200 gram feta verkruimeld + extra voor erbij

Instructies

  • Was de mosselen en verwijder kapotte exemplaren.
  • Verwarm wat goede olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur en bak daarin de sjalot, knoflook en chilipeper tot de ui glazig wordt. Voeg de paprika, oregano en peterselie toe. Doe dan de tomaten uit blik en kerstomaatjes erbij en stoof alles 5 minuten op laag vuur.
  • Voeg nu de mosselen toe en blus af met de witte wijn. Doe daarna de feta erbij, roer goed en leg een deksel op de pan. Laat de mosselen 6 minuten zachtjes koken en controleer dan of ze allemaal openstaan.
  • Serveer het gerecht met wat oreganoblaadjes.
  • Lekker om te serveren met extra feta kaas en lekkere olijfolie.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk! Ik eet mosselen saganaki het liefst met een knapperig stuk brood om lekker mee te kunnen dippen. Maar als je wilt, kun je er ook gekookte aardappels bij serveren. Vergeet in elk geval dat glas witte wijn niet, dit gerecht schreeuwt erom! ;-)

Andere mosselrecepten die je misschien ook lekker vindt:

Gefrituurde mosselen met remouladesaus (Frans)
Mosselen in gele curry saus (Thais)
Mosselen met hollandaisesaus (Frans)
Chowder met mosselen en spek (Amerikaans)

Als je nou helemaal fan bent van bovengenoemde recepten, bestel dan dit prachtige mosselboek van Bart van Olphen. Er staan maar liefst 40 super originele mosselrecepten in! Een aanwinst voor je kookboekenplank.

Het Zeeuwse Mosselkookboek heb ik gekregen. Ik besloot zelf om er onder andere dit heerlijke recept uit te delen. Vanzelfsprekend schrijf ik alleen over kookboeken waar ik zelf écht fan van ben. Deze valt zeker in die categorie en heeft een mooie plek gekregen in mijn (ietwat uitpuilende) kookboekenkast.

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Heb je helemaal zin gekregen om deze Griekse mosselen in tomatensaus te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: Comfort food, Hoofdgerechten, Kookboeken, Recepten, Vis Tags: feta, grieks, groene paprika, kaas, knoflook, mosselen, oregano, paprika, peterselie, rode peper, saganaki, sjalot, tomaat, tomaten, vis, witte wijn, Zeeuws

« Mosselen in gele curry saus
5 recepten met mosselen die je geproefd moet hebben »

Reacties

  1. Marlies zegt

    14 juni 2022 om 18:02

    5 sterren
    Super lekker! Zoals in Griekenland :). Deze ga ik vakee maken, dankjewel!

    Beantwoorden
  2. Iris zegt

    22 juni 2020 om 18:43

    5 sterren
    Hoi Andrea, vandaag de mosselen saganaki gegeten. Ik moet zeggen een heerlijk recept! Ik vond het alleen wel iets te nat maar de smaakcombinatie is erg lekker.
    Ik ben ook dol op feta en doe hem de volgende keer er alleen los bij en niet erdoor. Hij verdween nu een beetje ik denk door het vocht.
    Groetjes, Iris

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      29 juni 2020 om 16:20

      Hoi Iris! Wat leuk om te horen dat het lekker was! Voor een minder natte saganaki zou je de volgende keer kunnen proberen om het vocht nog iets verder te laten verdampen in stap 2.

      Beantwoorden
4.88 from 8 votes (5 ratings without comment)

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Mangosalade met komkommer en paprika
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Gedroogde tomaatjes uit de oven

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Waardeer dit recept

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok