Na het overweldigende succes van deze geplette Roseval aardappels móest er bijna wel een vervolg komen. Vandaag is de dag en deel ik deze geplette zoete aardappels uit de oven. Want ook zoete aardappels kun je pletten en crispy maken in de oven! Niét zo knetterknapperig als je dat met gewone aardappels kunt doen (let’s be real), maar desalniettemin lekker en met crunchy randjes. Pof er teentjes knoflook bij en roer deze door een paar lepels mayonaise voor een heerlijke gepofte knoflookmayonaise. De combinatie met de geplette zoete aardappels is hemels! Bij voorkeur serveer je de knoflookmayo in een dikke kwak of in een übercute bakje ernaast.
Geplette zoete aardappels: waarom je ze moet maken
Waarom je deze geplette zoete aardappels uit de oven een keertje moet maken? Nou, allereerst omdat ze er té leuk uitzien natuurlijk. Hier verras je je tafelgenoten echt mee tijdens een diner. Knaloranje gesmashte aardappels met een robuuste look en crispy randjes, ik word er zelf helemaal wild van. Vanbinnen zijn ze zacht en bijna karamelachtig van smaak. Je kunt ze bijna met alles combineren. Zo at ik het al eens in combinatie met Japanse miso-aubergines, maar ook met een frisse salade, gebraden kip of een visje zijn deze zoete ovenaardappels heerlijk. Leef je uit!
Portugezen zijn er ook dol op!
Nou liep ik al langer rond met het idee om ook eens een zoete aardappel variant op dit recept voor geplette ovenaardappels te maken, maar door de foodblog van Saudalicious werd ik er weer aan herinnerd! Ik was aan het rondneuzen op Sabine’s site voor de ‘swiepswoepswap’ van Mandyandmore. Een initiatief waarbij je aan een andere blogger wordt gekoppeld en een recept van elkaars website gaat maken (met een twist).
Bij Sabine kwam ik Portugese Batatas ‘a murro’ tegen. Zoete aardappels die een klap hebben gekregen en dan geroosterd worden in de oven. Ik besloot de aardappels te prakken met een vork (voor crispy hoekjes en randjes) en er een snelle gepofte knoflookmayonaise bij te maken. YUM! Dikke aanrader.
Ingrediënten
- 4 middelgrote zoete aardappels
- 4 tenen knoflook
Instructies
- Was de zoete aardappels goed (niet schillen) en boen ze droog. Snijd ze in plakken van 3 centimeter. Laat 13 minuten koken.
- Kook de zoete aardappelplakken in 13 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen.
- Verwarm de oven voor op 230 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verdeel de zoete aardappelplakken over de bakplaat en plet ze voorzichtig met een vork. Besprenkel ze met lekkere olijfolie en bestrooi met grof zeezout en versgemalen peper. Leg de knoflookteentjes (ongepeld) tussen de aardappels.
- Bak de geplette zoete aardappels in ongeveer 30 minuten totdat de randjes een beetje bruin en knapperig zijn. Houd de oven goed in de gaten, zodat de aardappels niet verbranden. Iedere oven is anders.
Eet smakelijk!
Zoek je meer recepten met zoete aardappel?
Gepofte zoete aardappel met feta, tahin en srirachasaus
Gratin van zoete aardappel en kokosmelk
Zoete aardappelfriet met tahin en granaatappelmelasse
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze geplette zoete aardappels te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie