Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Foodfun / Mosselen oogsten in Zeeland

Mosselen oogsten in Zeeland

24 mei 2018 By Andrea (Anniepannie.nl) 4 Reacties


Mosselen oogsten in Zeeland - boot - Anniepannie

Afgelopen week mocht ik samen met Jody van Ongewoon Lekker bij de opening van het mosselseizoen zijn, zo leuk! Het was bij Neeltje Jans mosselen in Zeeland, want: Zeeuwse mosselen. We hebben met een boot de eerste ‘oogst’ hangcultuur mosselen aan boord gehaald! Een ervaring om niet snel meer te vergeten, te meer omdat ik voor het eerst in mijn leven RAUWE mosselen heb geproefd. Gewoon zo hop uit de zee, openmaken met een zakmesje en dan je mond in laten glijden. Een bijzondere ervaring en gelukkig ook nog eens heel lekker. Rauwe mosselen hebben een veel intensere smaak dan gekookte mosselen, grappig is dat. Of hoewel, zo werkt dat met oesters natuurlijk net zo. Lang verhaal kort: tof om een keer mee te maken, dat mosselen oogsten!

Hangcultuur mosselen

Zeeuwse hangcultuurmosselen groeien op unieke wijze in een soort ‘sokken’ (zo noemen ze dat ook echt). De hangmosselen groeien dicht tegen het wateroppervlak, wat ervoor zorgt dat ze een veel rijker voedselaanbod kennen dan mosselen van de bodem. De smaak van hangcultuur mosselen is daardoor niet te vergelijken met die van de ‘gewone’ mossel! De hangcultuurmosselbusiness wordt uitsluitend gerund door Zeeuwse familiebedrijven. Met recht een streekproduct dus! Hangcultuur mosselen zijn verkrijgbaar vanaf de maand mei, nu dus! Grappig weetje: het merendeel van de geoogste mosselen wordt geëxporteerd naar Vlaanderen, daar zijn ze er dol op!

Mosselen oogsten - handen - AnniepannieBekende foodies

Bij een feestelijke opening van het mosselseizoen horen bekende Nederlanders uit de foodwereld. Zo was Bart van Olphen er, van Fishtales. Ken je die blikjes duurzaam gevangen tonijn en sardientjes uit de supermarkt? Daar zit Bart achter. Mooi om hem te horen praten over zijn passies: duurzaamheid en de oceaan (en alles wat erin zwemt en groeit uiteraard!). Ook Syrco Bakker was er, de chefkok van sterrentent Pure C in Cadzand #hierwiliketen. Als kleine jongen was Syrco al dol op mosselen, voor hem een echt familiegerecht. “Met z’n allen aan tafel om een pan mosselen heen, dat is hoe ik het mij herinner”, aldus de enthousiaste chef.

Mosselen vangen - vissers - AnniepannieVaren en mosselen oogsten!

Na alle praatjes – overigens onder genot van een Zeeuwse bolus op een stokje – was het tijd om aan boord te gaan van vissersboot ZZ-4. Nu was ik een beetje zenuwachtig omdat ik vroeger als kind nogal zeeziek kon worden, maar die angst bleek totáál onnodig. Na nog geen 5 minuten varen kwamen we aan en konden we zien hoe het hangcultuur mosselen oogsten in z’n werk gaat. Iemand maakte meteen wat (rauwe) mosselen open voor de liefhebbers. Dat waren er op mij en een aantal anderen niet veel, hahaha. Het is ook wel een vreemd idee natuurlijk. Maar lekker dat het was! Ik ben blij dat ik het geprobeerd heb.

Mosselen oogsten - eerste vangst - AnniepannieMosselen oogsten - wier - AnniepannieMosselen proeven

Na het mosselen oogsten kregen we verschillende bereidingen van mosselen te proeven van mosselman Gerard de Groot. Eentje met knoflook, tijm en selderij en eentje met zeekraal. Allebei heerlijk, alhoewel ik het meest fan was van de versie met selderij! Bij de mosselen dronken we een fantastische Pinot Gris van wijnhoeve De Kleine Schorre (uit Zeeland dus), die perfect matcht met schelp- en schaaldieren. Er kwamen mosselkroketjes voorbij en heerlijk Zeeuws zeebrood van Spelt bakkers. Onwijs lekker brood dat wordt gemaakt van gezuiverd zeewater uit de Oosterschelde en tarwebloem uit Zeeland. Hierdoor hoeft er bij lange na niet zoveel zout aan te worden toegevoegd als bij ‘normaal’ brood. Ik ben fan!

Mosselen oogsten - gekookte mosselen - AnniepannieVisproeverijtje

Nu zou je denken dat we na al dit mosselen oogsten en mosselen proeven onze buikjes vol hadden. Nee hoor, Jody en ik besloten om ons dagje Zeeland compleet te maken met een kleine visproeverij bij het naastgelegen Seafarm. Heerlijk was het! Seafarm vist, verwerkt en exporteert scheermessen en andere schelpdieren binnen Europa. Het bedrijf heeft daarnaast de meest duurzame en energiezuinige tarbot kwekerij van Europa! Geen antibiotica of andere fratsen, gewoon puur natuur. En misschien ken je het oesterhuis Renart Boulon wel? Gestart door, jawel, de mensen van Seafarm. Ik kom hier zeker nog eens terug! Sterker nog, Jody en ik zijn inmiddels helemaal fan geworden van Zeeland en alles wat het te bieden heeft. Dus wie weet volgt er nog eens een uitgebreide tour door Zeeland. Stay tuned! En ga in de tussentijd alvast even Ongewoon Lekker volgen, want dat is sowieso een aanrader.

Met dank aan Zeker Zeeuws voor de organisatie van dit mooie evenement.

Meer leuke events:

OESTOUR: Zeeuwse oesters zoeken met Thijs!
Kaas masterclass met Jamie’s Italian!
Foodtour in Den Haag: van Haagse historie tot exotisch China town!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Foodfun, Op pad! Tags: de kleine schorre, event, fishtales, hangcultuur, mosselen, mosselseizoen, neeltje jans, Oosterschelde, opening, pure C, uitgenodigd, varen, zeeland, Zeeuws

« Fetaspread met rode kool: prachtig paars!
Frambozentaart met kokosyoghurt en chocoladebodem »

Reacties

  1. Marleen zegt

    19 augustus 2018 om 17:05

    Hej Annie! Heb je ook een lekker recept om uit de zee geviste of gewoon in de supermarkt gekochte mosselen te bereiden?

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      28 augustus 2018 om 11:01

      Heeee Marly! Tot mijn spijt: nee! Ik zet ‘m op de ’to cook’ lijst. Eigenlijk een schande dat er nog geen mosselen op Anniepannie staan… Heeft er alles mee te maken dat Roel ze niet lust, ik maak het dus eigenlijk nooit thuis…

      Beantwoorden
  2. Anne-Marie zegt

    28 mei 2018 om 07:44

    Ziet er gezellig uit. Ben dol op mosselen!

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      31 mei 2018 om 20:55

      Heerlijk hè? Mij mag je er ook voor wakker maken. Of nouja, wakker maken… Je weet wat ik bedoel! Haha.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Snelle pindasoep met komkommer, bosui en taugé
Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Gebakken aardappels met spek en ui

Elke maandag de nieuwste recepten in je mailbox?

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

ELKE MAANDAG DE NIEUWSTE RECEPTEN IN JE MAILBOX?

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2022 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in