Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Recepten / Gebakken aardappels met spek en ui

Gebakken aardappels met spek en ui

21 oktober 2019 By Andrea (Anniepannie.nl) 4 Reacties


Gebakken aardappels met spek | Bratkartoffeln - ANNIEPANNIE.NL

We gaan op de Duitse tour vandaag met dit recept voor ‘bratkartoffeln’, ofwel gebakken aardappels met spek, uien, bieslook en zure room. Mmm, zo lekker! Echt comfort food voor in de herfst of in de winter. Hoewel ik dit altijd zou kunnen eten hoor, haha. Gebakken aardappeltjes gaan er bij mij altijd in. Ik zou ook echt niet zonder aardappels kunnen, jij wel? Een volledig koolhydraatarm dieet zit er voor mij niet in geloof ik…

Bratkartoffeln: Duitse friet

Wat ik trouwens super interessant vond om te ontdekken, is dat bratkartoffeln ook wel bekend staan als ‘German fries‘. Duitse friet dus. Rond 1870 stond het ook vaak zo vermeld in Britse en Amerikaanse kookboeken. Maar toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak waren gerechten (en andere dingen) met het woord ‘Duits’ erin logischerwijs niet meer zo populair. De Franse frietjes (‘French fries’) namen het over in Amerika en dat is eigenlijk altijd zo gebleven. Nu zijn ‘German fries’ ook niet echt frietjes, het zijn in de pan gebakken of gefrituurde aardappelstukjes, vaak met spek, ui of bieslook erdoor.

Ik ontwikkelde dit recept voor de Le Bistro website en gebruikte daarom hun heerlijke Rouge aardappeltjes (met rode schil). Je kunt ook andere aardappels gebruiken, zoals krieltjes in de schil.

Gebakken aardappels met spek - ANNIEPANNIE-4

Wat eet je bij gebakken aardappels met spek?

Duitsers zouden waarschijnlijk een flinke schnitzel of wat worstjes bij deze gebakken aardappels met spek serveren. En dat is natuurlijk ook heerlijk. Maar, je kunt het ook op de wat gezondere tour gaan en er een lekkere salade bij eten. Met geitenkaas, augurken en tomaatjes ofzo! Lijkt mij een verrukkelijke combinatie. Bovendien bevatten de bratkartoffeln al vlees, dus voor mij hoeft er dan niet per se nog een stuk vlees naast. Wat zou jij bij dit gerecht eten? Ik ben heel benieuwd!

Ik bak deze aardappeltjes het liefst in een goede antiaanbakpan. Zo hoef je minder olie te gebruiken en worden de aardappeltjes wél lekker knapperig!

Bratkartoffeln - Duitse gebakken aardappels met spek, ui en bieslook
Bratkartoffeln - Duitse gebakken aardappelen met spek, ui en bieslook

Gebakken aardappels met spek en ui

Gebakken aardappels met spek, ui en bieslook, geserveerd met zure room. Ook wel bratkartoffeln of 'German fries' genoemd! Een heerlijk bijgerecht.
4.50 van 10 stemmen
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Bereidingstijd20 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 350 gram aardappels (roodschillige aardappeltjes zijn lekker)
  • 1 ui gesnipperd
  • 100 gram spekreepjes
  • 75 gram zure room losgeklopt
  • 2 eetlepel gehakte bieslook
  • zonnebloemolie (om in te bakken)

Instructies

  • Was de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze 5 minuten, giet af en laat uitstomen.
  • Verhit een koekenpan zonder olie en bak hierin de spekreepjes uit. Haal de spekreepjes uit de pan maar laat het vet achter. Fruit hierin de ui gedurende 5 minuten. Haal ook de gefruite ui uit de pan en veeg de pan schoon met een stuk keukenpapier.
  • Verhit wat zonnebloemolie in de koekenpan en bak hierin de aardappels goudbruin en knapperig in ongeveer 10 à 15 minuten. Voeg dan de ui en de spekjes weer toe aan de pan en warm alles nog even goed door.
  • Garneer met de gehakte bieslook en geef de zure room erbij.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk! Doe trouwens als ik en bestel je weekboodschappen online. Vét handig.

Mijn favo pannen om aardappeltjes in te bakken zijn deze:

Meer bijgerechten met aardappel?

Roseval aardappels uit de oven
Deze geplette Roseval aardappels uit de oven zijn extreem crunchy! Met dit recept worden jouw ovenaardappeltjes keer op keer super knapperig. Wij eten alleen nog maar geplette aardappels uit de oven… Zó lekker!
Bekijk recept
Roseval aardappels uit de oven thumbnail - Anniepannie
Krokante aardappeltjes uit de koekenpan
Heerlijke, krokante aardappeltjes die knapperig zijn van buiten en heerlijk fluffy en romig van binnen. Je bakt ze gewoon in de koekenpan! Lekker met een flinke klodder mayonaise.
Bekijk recept
Krokante aardappeltjes uit de koekenpan
Aardappelpuree met spinazie, munt en blanke rozijnen
Deze aardappelpuree met spinazie, munt en blanke rozijnen is lekker en verrassend! Hij doet het top als bijgerecht bij vis, vlees of gegrilde bloemkoolsteaks uit de oven. 
Bekijk recept
Spinaziepuree met munt en blanke rozijnen - Anniepannie
Bratkartoffeln - Duitse gebakken aardappelen met spek, ui en bieslook

Ik ontwikkelde deze bratkartoffeln in opdracht van Landjuweel, specialist in het wassen, sorteren en verpakken van aardappelen voor de retailmarkt.


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Bijgerechten, Hoofdgerechten, Kerst, Recepten, Vlees Tags: aardappelen, aardappels, bieslook, comfort food, Duits, Duitsland, gebakken aardappels, spek, uien, wintersport, zure room

« Salade met haring, aardappel en ei
Broodje vissticks met wortelsalade en augurk »

Reacties

  1. annelies zegt

    13 januari 2021 om 13:37

    hallo, ik heb een vraagje. aangezien de aardappels maar 5 min gekookt worden, zijn ze dan wel zacht als je ze eenmaal serveert?

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      14 januari 2021 om 11:30

      Hoi Annelies, jazeker! Als je de aardappels zo bereidt als in het recept, heb je bij het serveren aardappeltjes die knapperig van buiten zijn en romig en zacht vanbinnen. Je kookt de aardappeltjes gedurende 5 minuten voor, omdat je ze al in kleinere stukjes hebt gesneden. Ze garen daardoor sneller dan dat je halve of hele aardappels zou koken. Daarnaast bak je de stukjes aardappel ook nog in de pan, waardoor ze nog verder garen.

      Beantwoorden
  2. Peter zegt

    16 november 2020 om 18:01

    5 sterren
    Heeeeeertlijk.

    Zo verschrikkelijk simpel en zo lekker, onze favoriet,

    Bedankt annie pannie

    *****

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      18 november 2020 om 17:33

      Heel tof, zo’n enthousiaste reactie! Dankjewel Peter! En hopelijk geniet je nog vaak van het recept.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan
Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Snelle pindasoep met komkommer, bosui en taugé
Zelfgemaakte pindakaas uit de blender
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren

Elke maandag de nieuwste recepten in je mailbox?

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

ELKE MAANDAG DE NIEUWSTE RECEPTEN IN JE MAILBOX?

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2022 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in