Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Vis / Mosselen met hollandaisesaus

Mosselen met hollandaisesaus

24 mei 2020 By Andrea (Anniepannie.nl) 2 Reacties


Mosselen met hollandaisesaus - foto: David Loftus©
Foto: David Loftus©

Lekker eten kan zo simpel zijn. Daar weten de Fransozen alles vanaf. Hoewel Franse recepten niet altíjd eenvoudig zijn natuurlijk, haha. Gelukkig is hollandaisesaus dat wel, en boy oh boy, wat is dat een goddelijke saus. Wist je dat hollandaise ook heel goed bij mosselen past? Dit recept voor mosselen met hollandaisesaus komt uit Het Zeeuwse Mosselkookboek van visexpert Bart van Olphen. Vandaag mag ik het met jullie delen! En als je een lekkerbek bent, maak dit dan echt een keertje. Simpel, maar o zo lekker…

Mosselen met hollandaisesaus en wijn

Bourgondisch, dat is dit recept. Hollandaisesaus en mosselen, bereid met lekker veel roomboter en een scheut witte wijn. Heel veel meer heb je niet nodig om dit feestje op je bord klaar te maken! Misschien een stuk vers stokbrood, of – doe eens gek – een portie (Franse) frietjes. Jaaaaa, frietjes… Ben jij er ook zo eentje die vindt dat mosselen en friet ultiem goed samengaan? Ik wel hoor! Maar het brood is dan weer ideaal om het mosselvocht en de hollandaisesaus mee op te dippen. Dilemma! Of nouja, én-én mag van mij ook hoor. Het leven is te kort om niet af en toe even alle remmen los te gooien. Geniet!

Mosselen met hollandaisesaus - foto: David Loftus©

Mosselen met hollandaisesaus

Mosselen met hollandaisesaus, een Frans feestje op tafel! Veel meer dan een scheut witte wijn en een goede klont roomboter heb je niet nodig voor dit bourgondische gerecht. Smakelijk!
No ratings yet
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Bereidingstijd25 minuten minuten
Totale tijd25 minuten minuten
Servings: 4 personen

Ingrediënten

  • 3 kilo mosselen in de schelp
  • 250 gram boter
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij fijngesneden
  • 150 mililiter witte wijn
  • 4 theelepel wittewijnazijn
  • 4 eetlepel water
  • 4 eidooiers
  • 5 sprietjes bieslook fijngesneden

Instructies

  • Was de mosselen en verwijder kapotte exemplaren.
  • Bereid de saus voor door de boter te klaren. Smelt de boter in een steelpan op laag vuur, zonder dat de boter bruin wordt. Zet de pan naast het fornuis. Schep het schuim van de boter met een lepel. Schenk nu heel voorzichtig het vet in een andere pan of kom. Zorg ervoor dat de vaste bestanddelen en het vocht achterblijven in de eerste pan. De boter is nu klaar voor gebruik.
  • Kook de mosselen voor je de saus afmaakt. Verwarm 20 g boter in een kookpan op middelhoog vuur en smoor daarin de sjalot en bleekselderij tot ze glazig en zacht zijn. Maal er wat zwarte peper over. Voeg de wijn toe en na 15 seconden de mosselen. Schud de pan goed, zet het vuur hoog en leg een deksel op de pan. Kook de mosselen tot ze openstaan. Houd de mosselen warm met de deksel op de pan terwijl je de saus maakt.
  • Maak de saus au bain-marie. Breng in een kleine pan een laagje water aan de kook. Hang een hittebestendige kom in die pan, maar zonder dat de onderkant van de kom het kokende water raakt. Doe de wittewijnazijn, het water en de eidooiers in kom en klop dit met een garde in enkele minuten lekker luchtig. Voeg nu druppelsgewijs de geklaarde boter toe, flink kloppend met een garde. De saus wordt nu dikker. Breng hem op smaak met zout en peper.
  • Serveer de mosselen met de hollandaisesaus, bestrooid met bieslook.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk! En vergeet het stuk stokbrood en/of de Franse frietjes niet, dat smaakt heerlijk bij deze mosselen met hollandaisesaus. Een frisse salade mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Hier nog wat lekkere recepten met mosselen:

Gefrituurde mosselen met remouladesaus (Frans)
Mosselen in gele curry saus (Thais)
Mosselen in tomatensaus met feta (Grieks)
Chowder met mosselen en spek (Amerikaans)

Als je nou helemaal fan bent van bovengenoemde recepten, bestel dan dit prachtige mosselboek van Bart van Olphen. Er staan maar liefst 40 originele mosselrecepten in!

Het Zeeuwse Mosselkookboek heb ik gekregen. Ik besloot zelf om er onder andere dit heerlijke recept uit te delen. Vanzelfsprekend schrijf ik alleen over kookboeken waar ik zelf écht fan van ben. Deze valt zeker in die categorie en heeft een mooie plek gekregen in mijn (ietwat uitpuilende) kookboekenkast.

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen om deze mosselen met hollandaisesaus te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: Comfort food, Hoofdgerechten, Recepten, Sauzen, Vis Tags: bieslook, bleekselderij, ei, eieren, Frans, hollandaisesaus, mosselen, Nederlands, sjalot, vis, wijn, witte wijn, witte wijnazijn, Zeeuws

« Chowder met mosselen en spek
Gefrituurde mosselen met panko en remouladesaus »

Reacties

  1. Vincent zegt

    6 november 2020 om 11:47

    Lekkere combinatie lijkt mij dit! Heb nog niet eerder mosselen met hollandaisesaus gegeten, maar ga het binnenkort een keer klaarmaken. Ik zie de mosselen ook weer in de schappen liggen in de supermarkt!

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      6 november 2020 om 15:32

      Super leuk om te horen Vincent! Ik ben heel benieuwd wat je van het recept vindt. Laat je het weten?

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Mangosalade met komkommer en paprika
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan
Krokante aardappeltjes uit de koekenpan

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2022 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Waardeer dit recept

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required
Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok