Dol op Grieks ben ik. Dat komt vooral door de feta. Wat is dat toch een heerlijke, zilte kaas! En wat blijkt? Het combineert fan-tas-tisch met mosselen. Vandaag mag ik op AnniePannie het recept voor ‘mosselen saganaki’ met jullie delen, ofwel: Griekse mosselen in tomatensaus met feta! Behalve dat de mosselen dan uit Zeeland komen! Echte hangcultuurmosselen om precies te zijn. Ik vertel je er alles over.
Mosselen in tomatensaus van Bart
Bart van Olphen, die ik – hoe toepasselijk – ontmoette tijdens dit avontuur met een mosselboot, schreef een boek met 40 watertandend lekkere mosselrecepten: Het Zeeuwse Mosselkookboek. Niet alleen schrijft hij fantastische mosselrecepten, de man verkoopt ze ook nog eens! Vanaf eind mei kun je bij jouw Albert Heijn om de hoek échte Zeeuwse hangcultuur mosselen vinden, van Bart’s duurzame vismerk Fish Tales. Dus ren naar die winkel en haal een bak. Kun je meteen deze overheerlijke Griekse mosselen in tomatensaus met feta maken. Of, op z’n Grieks: mosselen saganaki.
Ingrediënten
- 1,5 kilo mosselen in de schelp
- 1 sjalot gesnipperd
- 2 tenen knoflook geplet
- 1/2 rode chilipeper in dunne ringetjes gesneden
- 1 groene paprika in stukjes gesneden
- 2 takjes oregano geplukt + extra om te garneren
- 5 takjes peterselie gehakt
- 200 gram tomaten uit blik
- 15 kerstomaatjes gehalveerd
- 200 mililiter witte wijn
- 200 gram feta verkruimeld + extra voor erbij
Instructies
- Was de mosselen en verwijder kapotte exemplaren.
- Verwarm wat goede olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur en bak daarin de sjalot, knoflook en chilipeper tot de ui glazig wordt. Voeg de paprika, oregano en peterselie toe. Doe dan de tomaten uit blik en kerstomaatjes erbij en stoof alles 5 minuten op laag vuur.
- Voeg nu de mosselen toe en blus af met de witte wijn. Doe daarna de feta erbij, roer goed en leg een deksel op de pan. Laat de mosselen 6 minuten zachtjes koken en controleer dan of ze allemaal openstaan.
- Serveer het gerecht met wat oreganoblaadjes.
- Lekker om te serveren met extra feta kaas en lekkere olijfolie.
Eet smakelijk! Ik eet mosselen saganaki het liefst met een knapperig stuk brood om lekker mee te kunnen dippen. Maar als je wilt, kun je er ook gekookte aardappels bij serveren. Vergeet in elk geval dat glas witte wijn niet, dit gerecht schreeuwt erom! ;-)
Andere mosselrecepten die je misschien ook lekker vindt:
Gefrituurde mosselen met remouladesaus (Frans)
Mosselen in gele curry saus (Thais)
Mosselen met hollandaisesaus (Frans)
Chowder met mosselen en spek (Amerikaans)
Als je nou helemaal fan bent van bovengenoemde recepten, bestel dan dit prachtige mosselboek van Bart van Olphen. Er staan maar liefst 40 super originele mosselrecepten in! Een aanwinst voor je kookboekenplank.
Het Zeeuwse Mosselkookboek heb ik gekregen. Ik besloot zelf om er onder andere dit heerlijke recept uit te delen. Vanzelfsprekend schrijf ik alleen over kookboeken waar ik zelf écht fan van ben. Deze valt zeker in die categorie en heeft een mooie plek gekregen in mijn (ietwat uitpuilende) kookboekenkast.
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Heb je helemaal zin gekregen om deze Griekse mosselen in tomatensaus te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Marlies zegt
Super lekker! Zoals in Griekenland :). Deze ga ik vakee maken, dankjewel!
Iris zegt
Hoi Andrea, vandaag de mosselen saganaki gegeten. Ik moet zeggen een heerlijk recept! Ik vond het alleen wel iets te nat maar de smaakcombinatie is erg lekker.
Ik ben ook dol op feta en doe hem de volgende keer er alleen los bij en niet erdoor. Hij verdween nu een beetje ik denk door het vocht.
Groetjes, Iris
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Iris! Wat leuk om te horen dat het lekker was! Voor een minder natte saganaki zou je de volgende keer kunnen proberen om het vocht nog iets verder te laten verdampen in stap 2.