Ok, mag ik even? JIHAAAAA we hebben een nieuw oventje! Ein-de-lijk. Hiervoor hadden we een combimagnetron die het op zich wel deed, maar niet goed. Hij was nogal onvoorspelbaar. De ene keer lukten mijn baksels wél en waren ze prachtig goudbruin. Maar de andere keer was alles bovenop aangebrand en nog rauw van binnen. Van Shepherds pie, van quiche tot (hartige) cupcake, ik heb menig gerecht in de prullenbak moeten laten glijden. En nu is hier dan ons nieuwe oventje. Zónder magnetronfunctie, gewoon het echte ovenwerk! En het meest fantastische? Er zit een spit in. Een SPIT! Die moest ik meteen uittesten natuurlijk… Kip van het spit zou het worden.
Om niet teveel tijd te verliezen bedacht ik deze makkelijke Vadouvan kip van het spit. Gewoon een hele (bio) kip, ingewreven met een ‘droog’ kruidenmengsel, Vadouvan in dit geval. Dat is een lekker geurig specerijenmengsel uit India, maar met een Franse invloed. Ik gebruikte het Vadouvan kruidenmengel van Jonnie Boer. Die kruidenmengsels zijn zó lekker altijd! En het is mega makkelijk natuurlijk. Je koopt ze in mooie blikjes bij je plaatselijke AH. Als je zin en tijd hebt, kun je natuurlijk ook zelf een Vadouvan kruidenmengsel maken. Maar goed, over naar het kippetje.
Dit heb je nodig voor 1 hele Vadouvan kip van het spit:
1 hele, biologische kip (want dat is niet alleen vriendelijker, maar ook veel lekkerder)
4 eetlepels Vadouvan kruiden (te koop bij de Ap in zo’n blikje van Jonnie Boer)
1 theelepeltje keukenzout
1 citroen
En verder:
Een oven met spit. (Maaaarrr: als je geen oven met spit hebt, dan denk ik dat het ook prima werkt als je de kip de eerste helft van de baktijd met de borst naar beneden op het rooster legt. De laatste helft draai je ‘m dan om).
Vadouvan kip van het spit
Verwarm je oven voor op 170 graden.
Meng de Vadouvan kruiden met het zout. Pak een grote snijplank en strooi hier de kruiden over. Pak de kip en leg hem (hem?) op de plank. Wrijf met je handen de hele kip goed in met de kruiden. Vooral de buitenkant, maar als het lukt ook een beetje de binnenkant.
Rijg je kippetje aan het spit en zet ‘m goed vast. Zet een lekbak of schaal onderin de oven, om het braadvocht mee op te vangen. Plaats de kip met het spit in de oven.
Nu ga je de oventijd instellen. Belangrijk is dat je weet hoe zwaar je kippetje ongeveer weegt. Mijn kip was 1,3 kilo. Houd ongeveer 30 minuten oventijd aan per halve kilo. Mijn kippetje ging dus ongeveer een uur en 20 minuten in de oven. Maar als jouw kip dus groter is, dan moet ‘ie langer. En als ‘ie kleiner is, korter. Dus.
Als de kip van het spit klaar is, haal je hem voorzichtig uit de oven en leg je hem op een snijplank. Wikkel meteen de hele kip in met aluminiumfolie. Zorg dat het folie goed afsluit. Laat de kip 5 minuten rusten. Zo herverdelen alle sappen zich en wordt je kippetje lekker mals.
Na het rusten kun je de kip aansnijden. Serveer er partjes citroen bij.
Eet smakelijk!
Hou je van recepten met kip? Dan vind je deze Marokkaanse kip tajine met citroen en olijven waarschijnlijk ook heerlijk!
***
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Bloglovin’.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Dian zegt
een kip is vrouwelijk dus een zij een haan is mannelijk dus een hij of hem. Begrijp me niet verkeerd het is goed bedoeld ga het zeker eens proberen en krijg je ook een reactie van mij
Paul zegt
Kip is kip. Hen is vrouwlijk, haan mannelijk.