Kijk, ik eet deze gepofte zoete aardappel dus graag als ontbijt. Maar ik besef me dat niet iedereen fan is van hartige groente-ontbijtjes in de ochtend. Hoewel het dé manier is om lekker veel groente binnen te krijgen op een dag, maar dat terzijde. Deze gepofte zoete aardappel met feta, tahin, sriracha en za’atar doet het ook erg goed als (meeneem) lunch of als onderdeel van de avondmaaltijd. Nog een lekkere salade erbij en je hebt een complete maaltijd te pakken. Lekker veelzijdig dus!
Gepofte zoete aardappel met Midden-Oosterse smaken
Tahin, za’atar kruiden en feta zijn typisch Midden-Oosterse smaken. Je komt ze tegen in onder andere de Libanese keuken, maar ook in Israël. Ik vind ze zalig in combinatie met gepofte zoete aardappel en geeft het gerecht graag een klein pitje door er ook nog wat srirachasaus over te sprenkelen. Dat is super Aziatisch, dus een beetje fusion is dit recept wel. Maar van fusion – op een goede manier – is nog nooit iemand slechter geworden, haha! Ik hou ervan! In de oven gebakken zoete aardappels kun je trouwens met nog veel meer dingen vullen, bijvoorbeeld met kaas, tomaat en quacemole.
Mealpreppen: pof je zoete aardappels al van tevoren
Wat ik weleens doe is op zondagmiddag een stuk of 6 zoete aardappels tegelijk poffen. Die laat ik dan afkoelen, waarna ik ze in een bakje in de koelkast bewaar. We eten er dan een paar dagen van, want gepofte zoete aardappels zijn bij ons – zoals ik al zei – erg populair als ontbijt. Maar ik trek ze ook weleens in stukjes voor over een salade ofzo. Heerlijk! Koud zijn ze trouwens net zo lekker als warm, vind ik. Oh en goed om te weten: je kunt zoete aardappels ook poffen op de barbecue in plaats van in de oven. Leuk voor in de zomer!
Ingrediënten
- 2 zoete aardappels middelgroot
- 2 eetlepels tahin (sesampasta) van goede kwaliteit
- 30 gram feta verbrokkeld
- 1 lente-ui in ringetjes (alleen het groen)
- 2 theelepels za'atar kruiden
- srirachasaus naar smaak
- 1 theelepel nigellazaad optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was de zoete aardappels en droog ze af. Wrijf ze in met wat olie en prik ze een paar keer in met de punt van een mes. Verpak de zoete aardappels in aluminiumfolie. Niet te strak, maar wel goed sluitend. Pof de zoete aardappels 1 uur in het midden van de oven.
- Haal de zoete aardappels uit de oven en pak ze (voorzichtig) uit. Snijd ze in de lengte open. Verdeel de feta, za'atar en (optioneel) het nigellazaad erover en sprenkel de tahin er sierlijk overheen. Druppel wat srirachasaus op de aardappels en strooi er als laatste de ringetjes bosui over.
Eet smakelijk!
Meer recepten met gepofte zoete aardappel:
Gepofte zoete aardappel met pindakaas, chocola en kokos
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om zoete aardappels te gaan poffen? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Martine zegt
Ooooohhhhhh, wat een feestje. Had deze net koud met een paar kipkluifjes erbij. Yummie.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Jeeej, wat leuk dat je het gemaakt hebt! En goede combi ook, met die kipkluifjes. Ik krijg er meteen trek van, haha!
Daniëlle zegt
Ik vind za’atar zó lekker! Deze ga ik eens maken, en dan maak ik gelijk wat extra, zodat ik de volgende dag een lekkere lunch-to-go heb!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ik ook! En je kunt het bijna overal overheen strooien. Zo veelzijdig en lekker. Leuk dat je het gaat maken!