Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Salades / Venkelsalade met sinaasappel, olijven en Parmezaanse kaas

Venkelsalade met sinaasappel, olijven en Parmezaanse kaas

6 maart 2019 By Andrea (Anniepannie.nl) 1 Reactie


Venkelsalade met sinaasappel en olijven liggend - ANNIEPANNIE

Een echte lentetopper, deze venkelsalade met sinaasappel, olijven en Parmezaanse kaas! Hij smaakt heerlijk fris en fruitig en combineert perfect met kip, vis of een lekker stuk knapperig brood. Krijg je al trek? Ik wel. Venkel is een van mijn lievelingsgroenten, ik eet het zowel gestoofd of geroosterd als rauw zoals in deze salade. No worries: je voelt je geen konijn als je deze sinaasappel-venkelsalade eet. Dat komt doordat je de venkel flinterdun snijdt!

Venkelsalade met sinaasappel

Voor deze venkelsalade met sinaasappel gebruikte ik gewone handsinaasappels, maar als je bloedsinaasappels ziet liggen: neem ze vooral mee! Wat zijn die dingen prachtig. Qua smaak maakt het niet zoveel verschil, maar hee, het oog wil ook wat! Super belangrijk is dat je de sinaasappel segmenteert, dat houdt in dat je de partjes tussen de vliesjes wegsnijdt. Lijkt moeilijker dan het is! In dit filmpje zie je hoe je een sinaasappel segmenteert:

De gesegmenteerde sinaasappelpartjes maken van deze salade met venkel een echte showstopper.

Umamibommetjes

Wat voor bommetjes? Umamibommetjes, that’s right! Parmezaanse kaas en Griekse kalamata olijven bevatten allebei veel umami. Umami is wat de Japanners ook wel ‘heerlijkheid’ of ‘hartigheid’ noemen. In combinatie met de frisse anijssmaak van de venkel én de zoete fruitigheid van de sinaasappel heb je echt een topper te pakken. Probeer het maar eens! En vergeet vooral die pittige rucola niet, want die maakt deze sinaasappel-venkelsalade helemaal af.

Venkelsalade met sinaasappel en olijven - ANNIEPANNIE
venkelsalade met sinaasappel en parmezaan THUMB - ANNIEPANNIE

Venkelsalade met sinaasappel, olijven en Parmezaan

Wat een topper, deze venkelsalade met sinaasappel! Heerlijk zoet en fris, met een topping van zoutige olijven, Parmezaanse kaas en knapperige pijnboompitjes. Aanradertje!
4.50 van 4 stemmen
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Voorbereidingstijd10 minuten minuten
Bereidingstijd2 minuten minuten
Totale tijd12 minuten minuten
Servings: 2 personen

Ingrediënten

  • ½ venkel knol + het venkelgroen
  • 1 grote handsinaasappel
  • 10 kalamata olijven koop je gewoon bij AH
  • 2 handen rucola
  • 1 handje pijnboompitten
  • Stukje Parmezaanse kaas

Dressing:

  • 1 el sinaasappelsap van de handsinaasappel
  • 1 el citroensap vers
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl honing
  • versgemalen peper

Handig:

  • een mandoline

Instructies

  • Rooster de pijnboompitjes goudbruin in een koekenpan. Kijk uit, ze verbranden super snel. Laat de pijnboompitjes afkoelen op een bordje.
  • Schaaf hele dunne plakken van de venkel met behulp van een mandoline. Als je die niet hebt kun je ook een scherp mes gebruiken. Snijd flinterdunne plakken van de venkel.
  • Segmenteer de sinaasappel (instructies in het filmpje bovenaan) en bewaar het vrijgekomen sap.
  • Klop een dressing van 1 eetlepel sinaasappelsap, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepeltje honing en wat versgemalen peper.
  • Verdeel de rucola en venkel over twee borden en giet er de dressing over. Hussel de salades met je handen goed door elkaar. Schaaf met een dunschiller dunne plakjes van de Parmezaanse kaas. Verdeel dit over de borden. Ongeveer 8 à 10 Parmezaanschaafsels per bordje. Leg op ieder bord 5 kalamata olijven en strooi de pijnboompitjes erover. Garneer eventueel met wat van het achtergehouden venkelgroen.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk!

Anniepannie’s wijnteam geeft je ook nog een lekkere wijntip bij deze frisse venkelsalade:

Wijntip van Paul & Janou

Wijnteam Paul en Janou - Anniepannie.nl

“Onze wijntip: ‘Les Languedoc Blanc 2018’ van Domaine Calmel en Joseph. Deze wijn is gemaakt van diverse druiven, Marsanne 30%, Grenache Blanc 30%, Roussanne 30% en Vermentino 10%. De wijn ruikt wat naar perzik en verse kokos. Hij is niet super droog en ergens in de smaak proef je anijs. Vandaar de combinatie bij de venkelsalade. Heerlijk verfrissend!”

Bekijk hier alle recepten met wijntips van Paul & Janou >

Meer recepten met venkel:

Aardappelsalade met zeekraal venkel en wortel
Geroosterde broccoli en venkel met geitenkaas en pecannoten
Snelle kimchi van venkel

Venkelsalade met sinaasappel en olijven liggend - ANNIEPANNIE

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen in deze venkelsalade met sinaasappel? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!



VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: Bijgerechten, Lunch, Recepten, Salades, Vega, Voorgerechten Tags: citroen, honing, kalamata, olijven, parmezaan, parmezaanse kaas, recepten met een wijntip, rucola, salade, sinaasappel, venkel

« Focaccia met salie, appel en blauwe kaas (of geitenkaas!)
Mango appeltaart (mappeltaart) »

Reacties

  1. Hinnie zegt

    23 mei 2021 om 18:37

    5 sterren
    Mooi, heerlijk fris, makkelijk en snel

    Beantwoorden
4.50 from 4 votes (3 ratings without comment)

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Mangosalade met komkommer en paprika
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Snelle pindasoep met komkommer, bosui en taugé
Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2022 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Waardeer dit recept

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok