Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Over
    • Het team
  • Shop
You are here: Home / Recepten / Gratin van zoete aardappel met kokosmelk en limoen

Gratin van zoete aardappel met kokosmelk en limoen

18 december 2018 By Andrea (Anniepannie.nl) 4 Comments


Samenwerking

It’s Christmas time! Dat betekent dat er weer een heleboel gekookt gaat worden. Niet alleen met de Kerstdagen, maar ook met oud & nieuw! Coop Supermarkten vroeg mij om aan de slag te gaan met een echte kerstklassieker: de aardappelgratin. Naast pommes duchesse en aardappelpuree zo ongeveer het meest populaire Kerst bijgerecht dat je kunt bedenken! Ik gaf er een flinke twist aan, omdat het ook weleens leuk is om wat nieuws op tafel te zetten. Toch?! Een klassieker in een modern, Aziatisch jasje is het geworden. Ik maakte namelijk een gratin van zoete aardappel met kokosmelk, limoen en rode peper. Zááálig! En nog helemaal vegan ook. Deze zoete aardappelgratin is dus voor iedereen geschikt!

Gratin van zoete aardappel zónder kaas

Ik geloof dat je een aardappelgratin officieel met kaas hoort te maken. Maar met Aziatische smaken gaat dat niet heel goed samen… Toch geeft deze gratin van zoete aardappel hetzelfde romige mondgevoel als de klassieke aardappelgratin. En de bovenkant wordt ook nog eens heerlijk knapperig! Kijk wel halverwege het bakken even in de oven. Als de bovenkant te hard gaat, dek je de zoete aardappelgratin even af met wat aluminiumfolie. Zo brandt het niet aan en krijgt de gratin de mogelijkheid om goed te garen. Zorg wel dat de bovenkant lekker bruin en knapperig wordt, dat is extra lekker!

No stress!

Met de feestdagen hebben we het al druk genoeg. Daarom is het super handig als je een deel van het diner alvast kunt voorbereiden. Dat kan met deze gratin van zoete aardappel ook prima! Snijd de zoete aardappels in dunne plakjes (het handigst gaat dat met een mandoline), doe ze in een ovenschaal en giet de vulling er overheen. Bewaar het in de koelkast tot je gasten aan het voorgerecht zitten en zet het dan in de oven. Easy peasy! Zo hou je je Kerst gegarandeerd stressvrij.

Gratin van zoete aardappel - Anniepannie
Zoete aardappelgratin met kokosmelk - Anniepannie

Gratin van zoete aardappel met kokosmelk en limoen

Deze gratin van zoete aardappel is een klassieker in een modern, Aziatisch jasje! De gratin is heerlijk romig door de kokosmelk en bevat geen kaas. Wél limoen en rode peper! Heerlijk. 
5 van 1 stem
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Totale tijd1 uur
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram zoete aardappelen geschild
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 el sojasaus
  • ½ rode peper of meer, als je van pittig houdt, in stukjes
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 2 cm gember gehakt
  • 1 sjalotje grof gesnipperd
  • klein bosje koriander fijngehakt (inclusief steeltjes)
  • 3 bosuien in schuine ringetjes (groen en wit gescheiden)

Ook nodig:

  • middelgrote ovenschaal
  • staafmixer met mengbeker OF keukenmachine
  • mandoline

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de kokosmelk, sjalot, gember, knoflook, rode peper, sojasaus, limoensap en koriander in de mengkom van je keukenmachine. Blend totdat je een glad mengsel hebt.
  • Snijd de zoete aardappel in plakjes van 2 millimeter. Dat gaat het makkelijkst met behulp van een mandoline. Doe de zoete aardappelplakjes in een grote kom, samen met de witte bosuiringetjes. Hussel om.
  • Giet het kokosmengsel bij de zoete aardappel en bosui in de kom en schep alles voorzichtig om. Doe het mengsel over in de ovenschaal en rangschik de zoete aardappelplakjes zodat alles gelijkmatig over de schaal is verdeeld. Schuif de ovenschaal in het midden van de oven en bak de zoete aardappelgratin in ongeveer 50 minuten goudbruin en gaar. Check halverwege even of het niet te hard gaat. Mocht de bovenkant te bruin worden en de aardappels zijn nog niet gaar, dek dan de schaal af met aluminiumfolie.
  • Check of de zoete aardappelgratin gaar is door er met de punt van een scherp mes in te prikken. Glijdt het mes makkelijk door de aardappelplakjes? En is de bovenkant lekker crispy? Dan is je gratin van zoete aardappels klaar! Garneer de gratin met de groene bosuiringetjes en eventueel met wat extra plakjes rode peper.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk!

Wat is jouw twist?

Lijkt het jou ook leuk met een kerstklassieker aan de slag te gaan? Geef dan je eigen twist aan een klassiek kerstgerecht (denk: beef wellington, carpaccio, aardappelgratin of het welbekende varkenshaasje), zet het op de foto en deel deze op social media met #coopkerstklassieker. Ik ben super benieuwd naar alle creaties! Ennuh, als je meedoet maak je ook nog eens kans op een KitchenAid pan. Plaats dan wel je foto vóór 28 december 2018 en vergeet natuurlijk de hashtag niet te gebruiken! Good luck!

Meer recepten met zoete aardappel?

Zoete aardappelsalade met makreel
Zoete aardappelfriet met tahindressing en granaatappelsiroop
Paddenstoelenstoof met zoete aardappelpuree

Zoete aardappelgratin met kokosmelk - Anniepannie

Dit is een gesponsorde samenwerking met COOP Supermarkten.

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen om deze gratin van zoete aardappel zelf te maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Laat het weten in een reactie onder dit artikel, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Filed Under: Bijgerechten, Kerst, Recepten, Vega, Vegan Tagged With: aardappel, aardappelgratin, bosui, gratin, Kerst, kokosmelk, limoen, rode peper, samenwerking, vega, vegan, zoete aardappel

« Ceviche van zeebaars met gin, grapefruit en avocado
Blondies van kikkererwten met pindakaas en chocolade (vegan) »

Comments

  1. Laurens says

    17 januari 2020 at 18:52

    1.blik kokosmelk? Hoe groot is dat blik?

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) says

      19 januari 2020 at 23:02

      Gewoon een standaard blik, die zijn ongeveer 400 ml.

      Beantwoorden
  2. Mireille says

    18 december 2018 at 23:54

    5 sterren
    Hi Anniepannie (zo’n leuke naam),

    Twee vraagjes over het recept zoete aardappel gratin.
    Hoeveel limoensap moet je gebruiken? (Het staat niet bij de ingrediënten)
    En schil je de zoete aardappelen voordat je plakjes snijdt of hoeft dat niet en was je ze alleen?

    Alvast bedankt voor je antwoorden.

    Groetjes Mireille

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) says

      19 december 2018 at 16:09

      Hoi Mireille!

      Dankjewel voor je vragen, wat suf dat het limoensap ontbreekt in de ingrediëntenlijst. Ik ga het aanpassen zodra ik in de buurt van een laptop/pc ben. Je hebt 2 eetlepels nodig! De aardappels schil ik inderdaad.

      Liefs, Andrea

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

anniepannie_nl

Anniepannie.nl | Andrea Tegel
Een heel gelukkig nieuw jaar voor jullie allemaal. Een heel gelukkig nieuw jaar voor jullie allemaal. 💜 Ik ben een beetje onder een steen gaan liggen de afgelopen weken, omdat er privé een hoop heftigs speelt. De komende tijd ga ik proberen regelmatig wat lekkers te posten, dat leidt af en dat is fijn. Het lukt me misschien niet altijd om op al jullie reacties en berichtjes te reageren. Maar blijf ze sturen, ik geniet er zó van!

Vandaag deel ik jullie meer dan 75 (!) ge-wel-dige antwoorden op mijn vraag ‘Wat wens je Nederland toe’. Een vraagsticker die ik spontaan in m’n story gooide na de laatste persconferentie. Van ontroerend tot hysterisch grappig, ik raad je aan om zeker even naar rechts te swipen. Enjoy!

Veel liefs,
Jullie Annie

PS: volgende keer probeer ik iets breder te lachen. #beloofd 🤗
*ACTIE GESLOTEN * Wat snack jij het liefste tijden *ACTIE GESLOTEN * Wat snack jij het liefste tijdens een kerstfilm? Laat het weten in een reactie, volg @coopsupermarkt en @anniepannie_nl en maak kans op een feestelijk kerstpakket van Coop supermarkten. Omdat het al bijna Kerst is, maak ik de winnaar morgen meteen al bekend via mijn stories. May the odds be ever in your favor! 🤞🏻🤩

Ultiem Kerstgeluk is voor mij: samen met Roel foute kerstfilms kijken onder het genot van een 'hapjesdiner'. Spaanse vleeswaren, gevulde peppadews, olijfjes, stokbrood met smeersels, nootjes en... lekkere bubbels om het jaar feestelijk af te sluiten. Want 2020 was ook voor ons een 'hell of a ride', maar er zijn zeker ook een hoop mooie momenten geweest. Tijdens de Kerstvakantie staan we daar samen bij stil en hopen we vooral lekker tot rust te komen en te genieten! 🎄🍾🥂💜

#samenmetcoop #anniepanniewerktsamen #coopsupermarkt
Ohhh lieve mensen, echt hoor, deze moet je proeven Ohhh lieve mensen, echt hoor, deze moet je proeven. Een hele bloemkool in bladerdeeg, met een laagje truffelmayonaise en een ‘duxelle’ van paddenstoelen. Geserveerd met een romige blauwe-kaassaus waarvan ik alweer ga watertanden als ik erover schrijf. (JA, je mag ook een andere kaas gebruiken als je niet van de blauwe club bent!). Allemachtig, wat is dit goddelijk... Helemaal Kerstproof!

Ik weet, tijdens sjieke diners houden we ervan om in de keuken de bordjes op te maken en dan pas uit te serveren. Net zoals in een restaurant. Maar ik wil je met dit gerecht toch aanraden om dat niet te doen. De bloemkool 'en croute' ziet er namelijk juist in z’n geheel ontzettend spectaculair uit! Op de bovenkant van de bladerdeegkorst kun je nog een mooie decoratie maken, bijvoorbeeld een kerstboompje, een ster of een blaadje. Snijd de bloemkool pas aan tafel aan, zodat je eerst alle ‘oh’s en ah’s’ in ontvangst kunt nemen. Als je een mooie braadslede hebt, zoals de Superior Triply braadslede van @bk_cookware, dan staat dat prachtig op de (kerst)tafel. 

Hoewel deze ‘bloemkool en croute’ natuurlijk dé eye-catcher van de tafel is, vind ik het altijd leuk om de tafel mooi aan te kleden. Ik koos hier voor een tafelkleed in kerstig groen (het is tenslotte over een week al Kerst!) en met een print van abstracte kerstbomen. Leuke servetjes erbij, glaasjes wijn erbij, niks meer aan doen! Hoe kleden jullie de kersttafel het liefst aan? En wat zijn überhaupt jouw kookplannen voor Kerst?

De link naar het recept vinden jullie via de link in mijn bio @anniepannie_nl. 

#KerstmetBK #kokenmetBK #anniepanniewerktsamen met #BKCookware
Ik leef voor super crunchy aardappeltjes. Vandaag Ik leef voor super crunchy aardappeltjes. Vandaag deel ik weer een heerlijk recept met jullie: geplette krieltjes uit de oven met sinaasappel en rozemarijn. Een geweldig (Kerst!) bijgerecht, bomvol smaak. Ik maakte de krieltjes klaar in mijn nieuwste liefde van @bk_cookware. 

Voor dit recept gebruikte ik de Superior Triply braadslede van BK. Een hele mond vol, maar dan heb je ook wat. De unieke constructie van twee lagen roestvrij edelstaal met een laag aluminium ertussen zorgt voor een snelle en gelijkmatige warmteverdeling. Precies wat we nodig hebben voor mooi gebruinde en über crunchy krieltjes uit de oven! De braadslede is trouwens zo robuust, dat ik er van overtuigd ben dat hij een leven lang mee gaat. Wees dus niet verbaasd als ik over een jaar of 40 nog steeds recepten deel uit deze topper. Ik zet bij deze een reminder in mijn agenda om het t.z.t. te checken, haha! 👵🏻

Mocht je inner foodie jaloers zijn geworden op deze braadslede... Je kunt 'm nu met maar liefst 30% korting shoppen op de site van @bk_cookware als je de code ANNIEPANNIExBK gebruikt. Whoop whoop!

Als je snel zo'n crunchy krieltje door de mayo wilt halen: haast je voor het recept naar www.anniepannie.nl. Directe link staat ook in mijn bio @anniepannie_nl. 

#kerstmetBK #kokenmetBK #anniepanniewerktsamen met #BKcookware #geenarreslee #maareenbraadslee
Normaal gesproken eet ik bíjna nooit koekjes. Beh Normaal gesproken eet ik bíjna nooit koekjes. Behalve met Kerst! Kerstkoekjes lust ik all day every day. Zelfs tijdens het ontbijt, hehe. Omdat ontbijten met alleen een bord koekjes stiekem niet zo'n goed idee is, ga ik morgenavond kijken naar 24Kitchen Feestdagen met Rudolph op 24 Kitchen. Die uitzending draait namelijk volledig om het kerstontbijt! Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Rudolph onder andere een gezond kerstbrood, een tomaat-cheddaromelet (uit de oven!), een boter-kerstkransje met kerstboomtoast en een kerstontbijt-trifle gaat maken. HO HO HO wat klinkt dat lekker! Dat ik sinds kort fan ben van ovenfrittata's wisten jullie al, ik ben daarom super benieuwd naar de ovenomelet van @rudolphvanveen_official. De uitzending kun je trouwens gewoon gratis kijken op Kanaal 24.

Kijk je met me mee? Als het antwoord daarop 'YES GIRL! NATUURLIJK!' is, let dan even extra goed op: morgen zet ik in mijn story een prijsvraag online. Het antwoord zie je in de uitzending op 24Kitchen op Kanaal 24, morgenavond (16 december) om 18:30. Zodra je het antwoord weet: haast je als de wiedeweerga naar mijn story @anniepannie_nl en vul het antwoord in. Je maakt dan kans op niet alleen de dagprijs - bestaande uit een kookboek van Rudolph, een set stekers voor kerstkoekjes en de @24kitchen_nl kersttrui (swipe naar rechts) - maar óók op de hoofdprijs: een bakworkshop met the one and only Rudolph van Veen. Super leuk! Overigens verzorgt Rudolph iedere werkdag kerstinspiratie op Kanaal 24, je kunt dus óók vanavond al in hogere kerstsferen komen. 👼🏻🎄🤩

#anniepanniewerktsamen #feestdagenmetrudolph #kerstontbijt #kerstkoekjes #kerstinspiratie samenwerking
VET random deze foto, maar ik had zin om wat vroli VET random deze foto, maar ik had zin om wat vrolijks te delen te midden van al deze COVID-shit. Ik vind het bedroevend om me te realiseren dat er mensen zijn die zó asociaal en tenenkrommend dom zijn dat ze als een stel driftige kleuters op het Binnenhof gaan staan trommelen en fluiten tijdens een ontzettend belangrijke toespraak die écht écht écht niet voor de lol wordt ingelast. Maar... al weer veel teveel woorden daaraan vuil gemaakt! In mijn story staat nu een heel gezellig vragenblokje waarin je iets liefs en positiefs voor je medemens mag wensen. Ik ga voor mínstens 100 reacties en die wil ik dan allemaal in een gezellige post gaan delen ergens in de komende week. Dát lijkt me nou tof en hoopgevend. Een beetje een ‘wij’ gevoel creëeren. We doen dit met elkaar, namelijk. Nederland, make me proud! 🤗🤗🤗

En nu uitleg bij deze foto. Ik fiets hier met een enorme joekel van een kalkoen op m’n bagagedrager, op weg naar vrienden met een grotemensenoven. Afgelopen zondag bereidde ik voor het eerst een gevulde kalkoen van @copastraditionalturkeys, die ik een week eerder kreeg van @boersenboers. Ik vond het super leuk om te doen en het is nog goed gelukt ook! Ik kreeg hulp van m’n goede vriend Bas en z’n Boretti. #borettibas 😜 In mijn stories ga ik het hele verhaal met jullie delen. Even geduld want ik moet nog wat foto’s van m’n camera halen. Vul tot die tijd eerst maar even dat gezellige vragenblokje in met jouw allerliefste wens voor Nederland. Er zijn nú al pareltjes binnengekomen. Dank daarvoor! ❤️
Volgen op Instagram

Nu populair

Chocolademelk van cacaopoeder
Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan
Varkenshaassaté met pindasaus
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Gedroogde tomaatjes uit de oven

Elke maandag de nieuwste recepten in je mailbox?

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Kokoskoekjes met lemoncurd uit No Waste - ANNIEPANNIE

Kokoskoekjes met lemoncurd

ELKE MAANDAG DE NIEUWSTE RECEPTEN IN JE MAILBOX?

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2021 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok