Samenwerking
It’s Christmas time! Dat betekent dat er weer een heleboel gekookt gaat worden. Niet alleen met de Kerstdagen, maar ook met oud & nieuw! Coop Supermarkten vroeg mij om aan de slag te gaan met een echte kerstklassieker: de aardappelgratin. Naast pommes duchesse en aardappelpuree zo ongeveer het meest populaire Kerst bijgerecht dat je kunt bedenken! Ik gaf er een flinke twist aan, omdat het ook weleens leuk is om wat nieuws op tafel te zetten. Toch?! Een klassieker in een modern, Aziatisch jasje is het geworden. Ik maakte namelijk een gratin van zoete aardappel met kokosmelk, limoen en rode peper. Zááálig! En nog helemaal vegan ook. Deze zoete aardappelgratin is dus voor iedereen geschikt!
Gratin van zoete aardappel zónder kaas
Ik geloof dat je een aardappelgratin officieel met kaas hoort te maken. Maar met Aziatische smaken gaat dat niet heel goed samen… Toch geeft deze gratin van zoete aardappel hetzelfde romige mondgevoel als de klassieke aardappelgratin. En de bovenkant wordt ook nog eens heerlijk knapperig! Kijk wel halverwege het bakken even in de oven. Als de bovenkant te hard gaat, dek je de zoete aardappelgratin even af met wat aluminiumfolie. Zo brandt het niet aan en krijgt de gratin de mogelijkheid om goed te garen. Zorg wel dat de bovenkant lekker bruin en knapperig wordt, dat is extra lekker!
No stress!
Met de feestdagen hebben we het al druk genoeg. Daarom is het super handig als je een deel van het diner alvast kunt voorbereiden. Dat kan met deze gratin van zoete aardappel ook prima! Snijd de zoete aardappels in dunne plakjes (het handigst gaat dat met een mandoline), doe ze in een ovenschaal en giet de vulling er overheen. Bewaar het in de koelkast tot je gasten aan het voorgerecht zitten en zet het dan in de oven. Easy peasy! Zo hou je je Kerst gegarandeerd stressvrij.
Ingrediënten
- 500 gram zoete aardappelen geschild
- 1 blik kokosmelk
- 1 el sojasaus
- ½ rode peper of meer, als je van pittig houdt, in stukjes
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 2 cm gember gehakt
- 1 sjalotje grof gesnipperd
- klein bosje koriander fijngehakt (inclusief steeltjes)
- 3 bosuien in schuine ringetjes (groen en wit gescheiden)
Ook nodig:
- middelgrote ovenschaal
- staafmixer met mengbeker OF keukenmachine
- mandoline
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de kokosmelk, sjalot, gember, knoflook, rode peper, sojasaus, limoensap en koriander in de mengkom van je keukenmachine. Blend totdat je een glad mengsel hebt.
- Snijd de zoete aardappel in plakjes van 2 millimeter. Dat gaat het makkelijkst met behulp van een mandoline. Doe de zoete aardappelplakjes in een grote kom, samen met de witte bosuiringetjes. Hussel om.
- Giet het kokosmengsel bij de zoete aardappel en bosui in de kom en schep alles voorzichtig om. Doe het mengsel over in de ovenschaal en rangschik de zoete aardappelplakjes zodat alles gelijkmatig over de schaal is verdeeld. Schuif de ovenschaal in het midden van de oven en bak de zoete aardappelgratin in ongeveer 50 minuten goudbruin en gaar. Check halverwege even of het niet te hard gaat. Mocht de bovenkant te bruin worden en de aardappels zijn nog niet gaar, dek dan de schaal af met aluminiumfolie.
- Check of de zoete aardappelgratin gaar is door er met de punt van een scherp mes in te prikken. Glijdt het mes makkelijk door de aardappelplakjes? En is de bovenkant lekker crispy? Dan is je gratin van zoete aardappels klaar! Garneer de gratin met de groene bosuiringetjes en eventueel met wat extra plakjes rode peper.
Eet smakelijk!
Wat is jouw twist?
Lijkt het jou ook leuk met een kerstklassieker aan de slag te gaan? Geef dan je eigen twist aan een klassiek kerstgerecht (denk: beef wellington, carpaccio, aardappelgratin of het welbekende varkenshaasje), zet het op de foto en deel deze op social media met #coopkerstklassieker. Ik ben super benieuwd naar alle creaties! Ennuh, als je meedoet maak je ook nog eens kans op een KitchenAid pan. Plaats dan wel je foto vóór 28 december 2018 en vergeet natuurlijk de hashtag niet te gebruiken! Good luck!
Meer recepten met zoete aardappel?
Zoete aardappelsalade met makreel
Zoete aardappelfriet met tahindressing en granaatappelsiroop
Paddenstoelenstoof met zoete aardappelpuree
Dit is een gesponsorde samenwerking met COOP Supermarkten.
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze gratin van zoete aardappel zelf te maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Laat het weten in een reactie onder dit artikel, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Laurens zegt
1.blik kokosmelk? Hoe groot is dat blik?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Gewoon een standaard blik, die zijn ongeveer 400 ml.
Mireille zegt
Hi Anniepannie (zo’n leuke naam),
Twee vraagjes over het recept zoete aardappel gratin.
Hoeveel limoensap moet je gebruiken? (Het staat niet bij de ingrediënten)
En schil je de zoete aardappelen voordat je plakjes snijdt of hoeft dat niet en was je ze alleen?
Alvast bedankt voor je antwoorden.
Groetjes Mireille
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Mireille!
Dankjewel voor je vragen, wat suf dat het limoensap ontbreekt in de ingrediëntenlijst. Ik ga het aanpassen zodra ik in de buurt van een laptop/pc ben. Je hebt 2 eetlepels nodig! De aardappels schil ik inderdaad.
Liefs, Andrea