Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
You are here: Home / Borrel / Bitterballen met feta, kip en mango

Bitterballen met feta, kip en mango

12 februari 2021 By Andrea (Anniepannie.nl) 1 Comment


Bitterballen met feta kip en mango - ANNIEPANNIE
Foto: Debbie Bodewes van Het Ingrediënt

Eén van de allerleukste dingen vind ik om de prestaties van mijn mede-bloggers met jullie te delen. Zo schreef blogvriendin Ilona een heus bitterballen-kookboek! Ik ga je er alles over vertellen. Maar leuk om alvast te vertellen is dat ik vandaag een recept uit haar boek met jullie mag delen. En niet zomaar een recept… de bitterballen met feta, kip en mango! Deze bitterballen worden binnen het bloggerswereldje ook wel ‘de Anniepanniebitterballen’ genoemd. En niet zonder reden!

Bitterballen met feta, kip én mango

Toen ik hoorde dat Ilona (van de bourgondische blog Worstenbrood & Wijn) een kookboek over bitterballen zou gaan maken, was ik meteen razend enthousiast. Als er namelijk iets is waar zij goed in is, dan zijn het wel bitterballen! Ilona bedenkt de meest creatieve smaken. Omdat het me leuk leek om haar een beetje uit te dagen, nam ik de eerstvolgende keer dat ik haar zag een rijpe mango mee. “Ilona, ik daag je uit om met deze mango een bitterbal te bedenken voor in je boek.” En verdomd, ze deed het! Zo werd de Anniepanniebitterbal geboren.

Bitterballen - ANNIEPANNIE
Foto: Debbie Bodewes van Het Ingrediënt

Zomersalade als inspiratie

Nog datzelfde weekend toverde Ilona haar favoriete zomersalade met mango, kip en een dressing van gembersiroop om tot een bitterbal. “Het resultaat was meteen de eerste keer verrassend lekker”, aldus de bitterballen queen. Vandaag mag ik het recept van de bitterballen met feta, kip en mango met jullie delen. Ik raad je aan het zeker te proberen! Alhoewel het maken van bitterballen best bewerkelijk is, maak je er wel in één klap een heleboel. En je kunt ze gewoon in porties invriezen tot gebruik, super handig! Ik beloof je dat je indruk gaat maken op je huisgenoten en bij je eerstvolgende (post-corona) borrel!

Bitterballen met feta kip en mango - ANNIEPANNIE

Bitterballen met feta, kip en mango

Dit zijn misschien wel de meest verrassende bitterballen die je ooit hebt geproefd. De vulling van feta, mango en kip is heerlijk!
5 van 2 stemmen
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur
Porties: 25 bitterballen

Keukentools

  • Frituurpan

Ingrediënten

  • 3 g gelatine
  • 30 g roomboter
  • 45 g bloem
  • 150 g rijpe mango geschild en in stukjes ( = geschild gewicht)
  • 1/2 kippenbouillonblokje
  • 110 g gaar kippenvlees van gegrilde kippenpoten, fijngehakt *ZIE TIP
  • 40 g feta verkruimeld
  • 5 g koriander fijngehakt
  • 25 g gembersiroop

Voor het rollen en frituren van de bitterballen

  • bord/schaal met een laag bloem
  • bord/schaal met een laag paneermeel
  • bord/schaal met laag losgeklopt eiwit (uit een flesje van de supermarkt)
  • frituurolie

Instructies

  • Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan en week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Pureer met een staafmixer het kippenbouillonblokje met de stukjes mango (het is wel echt belangrijk dat de mango rijp is, gebruik anders ontdooide mangoblokjes uit de vriezer). Verdun het mengsel eventueel iets met een scheutje water. Dit is je mangobouillon.
  • Smelt de boter in een grote steelpan met dikke bodem of anti-aanbaklaag. Voeg in één keer de bloem toe. Roer goed door elkaar met een rubberen spatel om de ingrediënten te mengen. Laat gedurende 3 minuten zachtjes bakken om de bloem te laten garen.
  • Voeg de mangobouillon in één keer toe en meng het geheel al roerende tot een samenhangende massa. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze aan de vulling toe. Laat 1 minuutje afkoelen.
  • Voeg de kip, feta, gembersiroop en koriander toe en meng alles goed met een rubberen spatel. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe. Dit is waarschijnlijk nodig, omdat de ingrediënten op zichzelf niet heel zout of pittig zijn.
  • Giet de salpicon over in een platte ovenschaal en laat afgedekt onder plasticfolie iets afkoelen. Plaats in de koelkast om te laten opstijven, liefst een hele nacht.

Bitterballen portioneren, rollen, paneren en invriezen

  • Nadat je de salpicon (bitterballenvulling) hebt gemaakt en hij goed is afgekoeld en opgesteven, is het tijd om er bitterballen van te draaien. Portioneer de salpicon in porties van 15-18 gram en rol de porties tussen je handen tot balletjes.
  • Haal de balletjes vervolgens door bloem, losgeklopt (maar niet schuimend) eiwit en paneermeel en daarna nog een keer door het eiwit en paneermeel. Dit gaat een stuk makkelijker met eiwit uit een flesje.
  • Bitterballen kunnen prima worden ingevroren en enkele maanden bewaard. Doe dit los van elkaar zodat ze niet aan elkaar vast vriezen.

Bitterballen frituren en serveren

  • Frituur de bevroren bitterballen 3 minuten op 180°C. Laat ze uitlekken en serveer ze in een mandje of schaaltje. Lekker met gewone mayonaise, of mayonaise met een beetje srirachasaus erdoor.
    Bitterballen - ANNIEPANNIE

Notities

Tip: Vervang het kippenvlees van gegrilde kippenpoten door stukjes gerookte kip.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk! Alhoewel deze bitterballen met feta, kip en mango op zichzelf al heerlijk zijn, vind ik het heerlijk om ze in sriracha-mayonaise te dippen. Meng daarvoor wat srirachasaus door een paar eetlepels mayonaise. Hoeveel sriracha is natuurlijk aan jou, ik hou het zelf altijd bij een klein kneepje.

Doe als ik en bestel je weekboodschappen online. Vét handig.

Meer bitterballen?

Naast de bitterballen met feta, kip en mango staan er nog een heleboel andere ge-wel-dige smaken in het bitterballenboek. Mijn persoonlijke favorieten zijn de Oosterse oesterzwambitterballen, de bitterballen met mosselen en spek en de gerookte bietenbitterballen. Je kunt Ilona’s bitterballenboek hier vinden op Bol.com, maar ze verkoopt ‘m ook via haar eigen website. Overigens kun je op Bol.com een laaiend enthousiaste review lezen van mijn hand. Hier alvast een teaser:

Koop. dit. boek. Voor jezelf én voor een ander. Dit is een van de meest originele, onderscheidende kookboeken van dit moment. Je zult nooit meer andere bitterballen willen eten dan de bitterballen uit dit boek.

En dit is dus echt waar hè. Als je eenmaal zelf bitterballen hebt gemaakt volgens de recepten van Ilona, ben je verpest voor het leven. In zeer positieve zin.

Kopen dus, dat boek!

Meer borrelrecepten:

Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Bougiourdi, ofwel feta uit de oven met paprika en tomaat. Serveer deze Griekse dip met pita of ander brood. Heerlijk als borrelhap, voorgerecht of lunch.
Bekijk recept
Feta uit de oven met paprika en tomaat | bougiourdi - ANNIEPANNIE
Borrelplank maken met kaas en vlees
Zelf een borrelplank maken is leuk om te doen. Ik maakte een borrelplank met kaas en vlees, fruit en olijven. Hier kun je met drie of vier personen lekker van borrelen.
Bekijk recept
Borrelplank maken: 3 tips | ANNIEPANNIE
Zalmsalade à la mamma
Dit is de beroemde zalmsalade van mijn moeder. Heerlijk op een toastje bij de borrel, of gewoon op brood natuurlijk!
Bekijk recept
Zalmsalade
Loaded nacho’s
Loaded nacho's: het ultieme comfort food! Heerlijk bij de borrel, maar stiekem ook hartstikke lekker als avondmaaltijd voor 2 met een salade erbij. Genieten!
Bekijk recept
Loaded nacho's - Anniepannie.nl
Mango feta dip
Wat ben ik trots op deze mango feta dip! Je hebt er maar 3 ingrediënten voor nodig en het resultaat is heerlijk! Romig, fris en tropisch. Lekker bij (nacho)chips!
Bekijk recept
Mango feta dip - Anniepannie

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen om deze bitterballen met feta, mango en kip te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Filed Under: Borrel, Hapjes en Snacks, Mango recepten, Recepten, Vlees Tagged With: bitterballen, borrelhapje, feta, gember, gembersiroop, hapje, kaas, kip, mango, snack

« Croque monsieur en Croque madame: twee tosti’s!
Saag paneer – Indiase spinaziecurry met kaas »

Comments

  1. Ilona says

    13 februari 2021 at 08:45

    5 sterren
    Woohoo wat lief! En inderdaad staan ze bekend als de AnniePannie-bitterballen :)

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

anniepannie_nl

Anniepannie.nl | Andrea Tegel
Als er iets lekker is, dan is het deze platbroodpi Als er iets lekker is, dan is het deze platbroodpizza met aardappel! Het lijkt op het eerste gezicht misschien helemaal niet zo interessant, maar geloof me: deze wil je maken. Roseval aardappels hebben al een heerlijke smaak van zichzelf, maar gecombineerd met rozemarijn, knoflook, heel veel kaas en romige crème fraîche worden ze nóg lekkerder! Tel daar een crunchy bodem van Libanees platbrood bij op en echt, je weet niet wat je meemaakt. Aardappelplatbroodpizza for president! Lekker als avondeten, maar zo’n slice aardappelpizza smaakt ook top bij lunch of de borrel. Linkje staat in mijn bio @anniepannie_nl. 🥳😘
Jarig! 🥳🥳🥳 Verjaardag nummer twee die een Jarig! 🥳🥳🥳 Verjaardag nummer twee die een beetje gek verloopt. Vorig jaar koos ik er zelf voor om geen groot feest te geven, later had ik daar natuurlijk VETTE spijt van. 🥸 Maar ach, ik had natuurlijk nooit kunnen voorspellen dat Nederland vlak daarna volledig op slot zou gaan. Toch is deze verjaardag heel bijzonder voor mij. Ik krijg namelijk het allermooiste cadeau ooit! Ze zit vanmiddag bij me op de bank: supermams. 💥🦸🏻‍♀️ 

Ik ben 33 geworden op 03-03. Dat is best iets moois om bij stil te staan. Ben jij ook zo iemand die dan meteen de betekenis van die dubbele getallen gaat googelen? Ik wel. Een soort nummerhoroscoop 🤩👼🏻😄. Ik kan je vertellen: 33 33 vertelt me prachtige dingen. This is going to be a GREAT year! Vol gezondheid, creativiteit en overvloed. Kom maar op! 🙌🏻🤑🥰🤸🏻‍♀️

Wie jarig is trakteert. Geen winactie voor jullie, wél een website vol lekkers en de belofte dat er dit jaar nog een heleboel fantastische recepten bij gaan komen. Veel groente, weinig ingrediënten, zoals je van me gewend bent. Zelf heb ik vandaag niet de millionaires shortbread gebakken van de foto, maar wel brownies met van die dikke korrels zeezout erin verstopt. En ik heb m’n lievelings treat besteld bij Maison Kelder: hazelnoot-crème gebakjes. 🤤🤤🤤 

Lieve allemaal, pluk de dag en vier het leven! 💜
Ook zoete aardappels kun je pletten en crispy make Ook zoete aardappels kun je pletten en crispy maken in de oven! Niét zo knetterknapperig als je dat met gewone aardappels kunt doen (let’s be real), maar desalniettemin lekker en met crunchy randjes. Pof er teentjes knoflook bij, prak ze tot een mushy substantie en roer dit door een paar lepels mayonaise voor een heerlijke knoflookmayonaise. De combinatie met de geplette zoete aardappels is hemels!

Knaloranje gesmashte aardappels met een robuuste look en crispy randjes, ik word er zelf helemaal wild van. Vanbinnen zijn ze zacht en bijna karamelachtig van smaak. Je kunt ze bijna met alles combineren. Zo at ik het al eens in combinatie met Japanse miso-aubergines, maar ook met een frisse salade, gebraden kip of een visje zijn deze zoete ovenaardappels heerlijk. Leef je uit!

De link naar het ‘recept’ vind je in mijn Instagram-bio 👉🏼 @anniepannie_nl, of kijk op www.anniepannie.nl.
Stop right there! Heb jij weleens pulled aubergine Stop right there! Heb jij weleens pulled aubergine gegeten? Nee? Dan staat je nog een magische ontdekking te wachten. Ik maakte pita’s met pulled aubergine, sla, geroosterde paprika en een flinke dot hummus en… HET WAS FANTASTISCH! Ik kruidde de pulled aubergine met baharat en zo kreeg het hele gerecht een heerlijk Midden-Oosters tintje. Yummie! Dit wil je proeven hoor.

Om een heerlijke, vlezige structuur te krijgen moeten je aubergines twee keer in de oven. Eén keer om gaar te poffen en één keer om uit te drogen en stevig te worden. Na de eerste keer in de oven trek je het auberginevlees in repen. Dan kruid je ze en leg je ze terug op de bakplaat. Nog eventjes in de oven en voila, je pulled aubergine is ready! Ik serveerde de aubergine in pitabroodjes met sla, geroosterde paprika en hummus, maar je bent natuurlijk vrij om je eigen toppings te kiezen! Go wild! Veel plezier met mijn recept. Laat je het weten als je het gemaakt hebt? Vind ik super leuk.

Je vindt de link naar het recept in mijn bio @anniepannie_nl, maar je kunt ook ‘pulled aubergine’ intikken op Google. Enjoy! 🙏🏻😋
Mijn mams is ein-de-lijk weer thuis. 💪🏻🦸🏻‍♀️💥 Blij en dankbaar! #vivalavida

Wie heeft er leuke plannen vandaag?
Ken je saag paneer al? Vast wel! Het is een popula Ken je saag paneer al? Vast wel! Het is een populair gerecht uit de Indiase keuken. Deze vegetarische spinaziecurry met knapperige blokjes paneer is voor mij ultiem comfort food.

Paneer is trouwens een Indiase kaas, die nog het meest lijkt op hüttenkase. Maar dan in vastere vorm. Als je paneer na het marineren bakt in een koekenpan, wordt het heerlijk knapperig aan de buitenkant. Nou hoorde ik gisteren van @eefkooktzo dat de Appie geen paneer meer verkoopt (😭). Je zult voor paneer dus even wat beter moeten zoeken (toko’s hebben het altijd wel). Of... maak het zelf. Daarvoor verwijs ik je naar @spicetripwithpaulami, die heeft vast een recept.

Dit saag paneer recept komt uit het nieuwste kookboek van @thecurryguy Dan Toombs. Het staat vol met goddelijke recepten. En prachtige foodfotografie ook, van @kriskirkham.

Het recept en alles over dit boek vind je nu op Anniepannie.nl! Enjoy! 💜

Dit kookboek kreeg ik van @goodcooknl.
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Blondies van kikkererwten met pindakaas en chocolade (vegan)
Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan
Chocolademelk van cacaopoeder
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Marokkaanse kip tajine met citroen en olijven

Elke maandag de nieuwste recepten in je mailbox?

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Kokoskoekjes met lemoncurd uit No Waste - ANNIEPANNIE

Kokoskoekjes met lemoncurd

ELKE MAANDAG DE NIEUWSTE RECEPTEN IN JE MAILBOX?

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2021 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.