Ik was eigenlijk verbaasd toen ik laatst ontdekte dat er nog geen falafelrecept op Anniepannie stond. Want, ik maak best (en dan bedoel ik eigenlijk: HEEL) lekkere falafel. Al zeg ik het zelf. Haha! Ik hoop natuurlijk dat jij het helemaal met me eens bent. Je kunt het nu gaan proberen, want ik heb het recept voor zelfgemaakte falafel vandaag uitgetikt! Roel en ik hebben er weer heerlijk van gesmuld. Een yoghurtdipje erbij, een frisse salade en een koud drankje: niks meer aan doen. Ik ben benieuwd wat jij van deze falafel vindt!
Geen gedoe
Nu denk je misschien, zelfgemaakte falafel is toch een heel gedoe? Nou nee, want ik bak ze namelijk gewoon in mijn favo koekenpan. Niks geen frituurpan. Het falafelmengsel haksel je door elkaar met de keukenmachine, ook zo lekker handig! En oja, ik gebruik kikkererwten uit pot. Traditioneel gezien moet je werken met gedroogde kikkererwten die je een nacht lang weekt, maar dit werkt ook prima. Eigenlijk heb je deze falafels dus zo klaar! Wij aten er met z’n tweeën van en maakten er een lekkere salade bij. Daar hadden we meer dan genoeg aan. Je kunt dit falafelrecept ook prima voor 4 personen gebruiken. Serveer de falafels dan in een pitabroodje met wat salade ernaast.
Probleem & oplossing
Update 13-08-2020: Van een aantal mensen in de comments begrijp ik dat hun falafel soms uit elkaar valt in de pan. Als je exact de instructies in mijn recept volgt, gebeurt dit niet. Ik heb dit recept super vaak getest (vandaag nog) en ik heb een goede vriendin die wekelijks deze falafel maakt (geen grap!). We hebben nooit problemen! Omdat deze falafel juist bedoeld is als handig, snel en makkelijk, vind ik het belangrijk dat iedereen ‘m kan maken. Hier een aantal belangrijke aandachtspunten:
- gebruik de exacte hoeveelheden zoals genoemd in het recept
- kies voor deze snelle falafel voor kikkererwten uit pot of blik
- dep de afgespoelde kikkererwten voor gebruik goed droog met een schone theedoek of met keukenpapier
- meng het falafelmengsel al pulserend. Dat houdt in dat je níet de keukenmachine aanzet en laat draaien, maar met de pulseerknop korte stoten geeft totdat het mengsel enigszins gaat samenhangen (maar nog wel redelijk grof is!).
Het laatste punt is het allerbelangrijkst. Ik denk dat het hier veel mis gaat. Een te fijn gemalen falafelmengsel valt sneller uit elkaar. Als je bovenstaande tips opvolgt (ze staan ook gewoon in het recept) staat je een heerlijk maaltje te wachten en worden je falafels net zoals op de foto. Enjoy!

Ingrediënten
- 1 pot kikkererwten uitlekgewicht 220 gram
- bosje peterselie à 15 gram, grof gehakt
- 4 teentjes knoflook uitgeperst
- 1 kleine rode ui grof gesnipperd
- 2 tl gemalen komijn
- 1 tl zout 1,5 tl als je zeezoutflakes gebruikt
- 1,5 tl korianderpoeder
- versgemalen zwarte peper
- 1 tl pul biber óf ½ tl cayennepeper
- ½ tl baksoda
- 1 el citroensap
- 2 el bloem
- zonnebloemolie om te bakken
Ook nodig:
- keukenpapier
- keukenmachine
Instructies
- Giet de kikkererwten af in een vergiet, spoel ze om met water en droog ze goed na met een theedoek of met keukenpapier.
- Doe de kikkererwten samen met alle andere ingrediënten in de keukenmachine. Gebruik de pulseerstand en blend met korte stoten totdat je een samenhangende massa hebt. Stop dan direct! Het is belangrijk dat het mengsel nog enigszins grof is. Als het mengsel wat nattig lijkt, voeg je nog een eetlepel bloem toe (bij mij is dit eigenlijk nooit nodig).
- Vorm stevige balletjes van het falafelmengsel ter grootte van een pingpongbal en druk ze iets plat (tot een soort van klein, dik burgertje). Je kunt met dit mengsel zo’n 12 tot 14 falafels vormen.
- Zet een koekenpan op het vuur en verhit hierin een laag van ongeveer 2 cm zonnebloemolie. Test even of de olie heet genoeg is door er een klein stukje brood in te doen. Als het stukje brood begint te bruisen en langzaam bruin kleurt, is de temperatuur goed.
- Leg met een metalen tang de helft van de falafels in de hete olie. Bak ze aan één kant bruin en keer ze dan voorzichtig om. Als beide kanten goudbruin en knapperig zijn, haal je de falafels uit de pan en laat je ze uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de overige falafels.
Notities
Eet smakelijk!
Doe als ik en bestel je weekboodschappen online. Vét handig.
Meer recepten met kikkererwten:
Gladde hummus zoals je ‘m in een restaurant krijgt!
Loaded hummus met falafel en krokante kikkererwten
Krokante kikkererwten met cajunkruiden
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze falafel zelf te maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
De platte balletjes vallen uit elkaar als je er teveel tegelijk frituurt. Dat is het probleem, niet zozeer te fijn of te grof. Max 10 per keer. Prima recept verder! Dank!
Zou je ze ook met wat paneermeel een krokante buiten kant kunnen geven. Mis nog wat bite. Maar de smaak is mooi gelaagd.
Ik heb dat zelf nog nooit geprobeerd (vind ze zo al knapperig genoeg), maar ik zou zeggen: probeer het een keer! Laat je weten hoe het gelukt is?
He annie, ik heb ze vanochtend gemaakt, was m’n eerste keer eigen falafel. Erg leuk recept, gemakkelijk en erg smakelijk.
Zou je ze ook met wat paneermeel een krokante buiten kant kunnen geven. Mis nog wat bite. Maar de smaak is mooi gelaagd.
Hoi Oli, wat ontzettend leuk om te horen! Dankjewel voor je enthousiaste reactie en je beoordeling.
Gisteren voor de eerste keer falafel gemaakt en dit mooie recept geprobeerd. Super recept! Ik ben wel heel erg benieuwd of er mogelijk een andere manier is om ze te bakken. Ik maakte ze omdat ik op de gezonde tour ben, aren’t we all, en de hoeveelheid olie is natuurlijk verre van gezond. Is hier iets op te bedenken? Verder bedankt voor dit recept. Ik heb falafel alleen ooit in Jordanië gegeten en durfde het hier niet echt aan, maar het viel niet tegen!
Hoi Vera! Onwijs leuk dat je het zo lekker vond! Normaal gesproken wordt falafel gefrituurd. Deze pan-versie is (misschien) al íetsje gezonder doordat je minder olie gebruikt dan bij frituren. Je zou kunnen proberen om ze de volgende keer in iets minder olie te bakken, ik denk wel dat je de falafels dan iets platter moet drukken. De falafels worden dan natuurlijk wel anders dan ze zijn bedoeld. Meer een soort platte koekjes oid. De crunch wordt wellicht ook wat minder. Heel verhaal, maar eerlijk gezegd zou ik ze gewoon lekker volgens het recept maken, hahaha. En dan de volgende dag een balansdagje? 😉
Voor het eerst dat ik falafel maak en ze waren heerlijk en prachtig!
Jippie, wat goed om te horen!!!
Super die Falafel
Daar word ik nou blij van!
Ik heb de falafel gemaakt. Het was super simpel en hel lekker. Ik ga het zeker nog eens maken.
Zo tof om te horen! Dank voor je enthousiaste reactie en je mooie beoordeling.
Ze zijn super lekker geworden! Lekker krokant aan de buitenkant en smeuïg aan de binnenkant. Ik ga ze nooit meer in de supermarkt kopen.
Onwijs tof Aniek! Dat is nog eens leuk om te horen. Dankjewel voor je enthousiasme.
Onwijs lekkere falafel! Wel heel voorzichtig omdraaien in de pan, ze bleven bij mij een beetje aan de smeuige kant. Dat is JUIST heel lekker, maar ze kunnen ook snel kapot gaan als je ze niet voorzichtig omdraait.
Dank voor dit recept! <3
Onwijs leuk om te horen dat je het zo lekker vond! Ik ben ook helemaal fan van dat smeuïge zelf. Droge falafel vind ik niks!
Super lekker! Recept niet strikt overgenomen maar geen problemen met bakken. Wel middags al gemaakt en in de koelkast laten liggen tot avond en met een de pan in. Heerlijk!!!
Wat fijn om te horen dat het zo lekker was Kelly! Dank voor je enthousiaste reactie.
Alles precies zo gedaan als in het recept, maar totaal mislukt. Falafel viel helemaal uit elkaar tijdens het bakken dus het werd een grote vette kleffe bende.
Hoi E. Wat ontzettend jammer om te horen! Ik kan op basis van je reactie helaas niet goed beoordelen waar het mis is gegaan.
Heerlijk krokante falafel!
Kijk, hier word ik blij van! Mooi dat het recept is bevallen.
Heerlijk gekruid. Jammergenoeg vielen ze uiteen bij het bakken… Hoelang laat je ze bakken?
Hoi Clara. Het is belangrijk om het mengsel niet fijn te malen, het moet nog redelijk grof blijven. Als het falafelmengsel te fijn is, kan het uit elkaar vallen. Kan het zijn dat het hier is misgegaan?
Hoi Anniepannie,
Wij hebben ze gisteravond ook proberen te maken maar ze vielen helemaal uit elkaar in de pan, wat overbleef was een soort kruim. We wilden het bij een salade eten en dat kruim hebben we er uiteindelijk maar overheen gestrooid. De smaak was wel heel lekker! 😀
Wel hadden we gedroogde kikkererwten gebruikt ipv uit blik.
Groetjes, Tessa
Hoi Tessa! Wat jammer dat ze uit elkaar vielen. Het zou goed kunnen dat dit komt omdat het toch iets anders werkt met zelf geweekte kikkererwten dan met kikkererwten uit pot of blik. Wat ook heel belangrijk is: droog de kikkererwten heel goed af voordat je ze in de keukenmachine doet. Maar waar het denk ik vooral mis is gegaan: pulseer het mengsel (met korte stoten dus), totdat alles nét samenkomt. Als je te lang doormaalt, wordt het te fijn en dan kunnen je falafels uit elkaar vallen. Je moet stoppen als het mengsel echt nog vrij grof is.
Is misschien een stamppot stamper dan niet handig?
Heel lekker, alleen ze waren toch een beetje zacht en vielen makkelijk uit elkaar. Ik heb er wel bloem bij gedaan, misschien niet genoeg? Is er een manier om ze steviger te krijgen, zoals die van de supermarkt?
Wat fijn dat het lekker was! Maar wel jammer dat ze makkelijk uit elkaar vielen. Als ze te nattig zijn, kun je inderdaad wat bloem toevoegen, maar teveel bloem kan er juist ook weer voor zorgen dat ze sneller uit elkaar vallen. Een andere tip is om het mengsel niet te lang te malen. Je moet het echt pulserend mengen (in korte stoten dus) en zodra alles door elkaar is gemengd stop je direct. Wat je ook nog kunt proberen is de balletjes voorafgaand aan het bakken nog even een halfuurtje in de koelkast zetten. Maar eigenlijk is dit bij mij nooit nodig. Zo stevig (droog) als in de supermarkt worden ze trouwens nooit, dit is een recept voor falafel die smeuïg van binnen is en crunchy van buiten.
Bij mij precies hetzelfde probleem. Dan maar in de koelkast
Hopelijk is het goed gekomen Corrie! Hopelijk kun je met de tips hierboven vooruit. De hittegolf helpt vast ook niet mee nu.
Heerlijke falafel!! Dank voor het recept! Mag ik misschien de foto van uw site gebruiken voor een berichtje op Facebook? Dank alvast
Hoi Anne, wat een lief compliment! De foto’s kun je helaas niet gebruiken, maar wat wel kan is een linkje naar deze pagina plaatsen, Facebook laat dan automatisch een preview afbeelding zien. 😃
Wat een top recept Andrea! Helemaal niet moeilijk om te maken en echt heel erg lekker. Nieuwe favoriet hier in huis hoor.
Ik at de falafel de eerste keer met gegrilde groenten en couscous, en de tweede keer met flatbread en rauwkost.
Jeej zo leuk om te horen!!! En beide lekkere combinaties. Ik moet deze falafel zelf ook nodig weer eens maken. Krijg helemaal trek van jou!
Super recept! Zelfs mijn zoontje kreeg er geen genoeg van! En dat is heel bijzonder 😉
Wauw, echt zo onwijs leuk om te horen Liesbeth! Altijd fijn als die kids goed eten hè 😍
Ah wat lekker Andrea!
Krijg er helemaal trek van.
Dankjewel Jaimy! Super leuk om te horen.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit zelf falafel heb gemaakt maar deze zien er heerlijk uit!
Hoi Ilona! Oehhh dat moet je zeker eens proberen… Ik vind het een ontzettende aanrader. Zoveel lekkerder dan die supermarkt-falafel! Liefs, Andrea