She did it again! Gastblogger Daniëlle weet ons keer op keer te laten watertanden met een echt comfort food recept. Dit keer deelt ze op AnniePannie een babi ketjap van speklappen, een heerlijk Indonesisch gerecht. Nou bestaan er vele varianten op dit gerecht, maar dit is zeker een van mijn favorieten! Vooral omdat deze babi ketjap zo lekker makkelijk is. Naast olie en eventueel wat zout of peper, heb je voor de basis maar 5 ingrediënten nodig. Daar word ik zelf altijd erg blij van!
Babi ketjap van speklappen: zacht en mals
Babi ketjap kun je maken van hamlappen of zelfs karbonades, maar buikspek is verreweg de meest populaire vleessoort die voor dit gerecht wordt gebruikt. Daniëlle maakte een babi ketjap van speklappen, die hebben een mooie verhouding tussen vet en vlees. Het vet zorgt voor veel smaak en het geheel wordt daardoor ook heerlijk zacht en mals.
Sticky and sweet
Lekker kleverig en zoet, dat is hoe ik babi ketjap het liefste eet. Gebruik daarvoor ketjap manis, die is lekker zoet. Ketjap asin is zout en kun je voor dit gerecht beter niet gebruiken. Deze babi ketjap van speklappen smaakt heerlijk met rijst en groente, of als onderdeel van een rijsttafel. Vergeet in dat geval zeker niet om ook deze saté van varkenshaas (met pindasaus) te maken. Die is ook zo onwijs lekker!
Boekentip
Overigens wil ik je heel graag nog even iets tippen, en dat is dit mega awesome Indonesische kookboek. Voor iedereen die van Indonesisch/Indisch eten houdt, maar ook van vernieuwing! Vanja van der Leeden geeft in haar boek Indorock een hele leuke twist aan de Indonesische keuken. En lekker dat haar gerechten zijn!
Maar nu eerst het recept van Daniëlle’s babi ketjap:
Ingrediënten
- 4 speklapjes
- 4 eetlepels ketjap manis
- 3 eetlepels sweet chilisaus
- 1 theelepel gembersiroop
- 1 flinke teen knoflook fijngesneden
Instructies
- Snijd de speklapjes in zessen en marineer met de ketjap, sweet chilisaus, gembersiroop, knoflook, versgemalen peper en een snufje zout. Marineer ten minste een half uur, maar hoe langer, hoe lekkerder (een nacht is het lekkerst!).
- Verhit na het marineren een scheut olie in een pan met dikke bodem die in de oven kan en verwarm de oven voor op 150 graden. Bak de speklapjes met alle marinade aan, doe een deksel op de pan en gaar de speklapjes 2 uur in de oven.
- Haal de pan dan uit de oven, haal de deksel eraf en laat eventueel nog even op het fornuis op laag vuur sudderen, zodat de marinade in kan dikken. Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen.
Eet smakelijk! Eventueel kun je dit gerecht garneren met (bos)uitjes, ringetjes rode peper of blaadjes koriander, maar absoluut noodzakelijk is dat niet.
Meer recepten met varkensvlees
- Varkenshaas met spek en kaassaus
- Varkenshaassaté met pindasaus
- Gebakken aardappels met spek (bratkartoffeln)
- Salade met blauwe bessen, mais en geitenkaas-spekpakketjes
Dit is een recept van Daniëlle
Daniëlle is gastblogger bij Anniepannie.nl. Lekker koken en eten is haar grootste hobby, een ‘obsessie’ zelfs! Daniëlle is héél benieuwd wat jullie van haar gerechten vinden. Plaats dus zeker even een reactie onderaan deze pagina als je enthousiast bent! En vergeet Daniëlle niet te volgen op Instagram.
Bekijk hier alle recepten van Daniëlle >
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Remi zegt
Weer een fout gemaakt, ik heb de speklapjes te lang op het vuur gehad waardoor ze uitdroogde.
Volgende keer ga ik ze heel even aanbraden, eigenlijk verwarmen en dan hoepla de oven in.
Vasthi zegt
Mijn speklapjes waren verkoold! Zo jammer. 2 uur is echt te lang. Ik keek na 1 uur en toen leken ze al gaar. Ik hield me toch maar aan de tijd. Na half uur haalde ik de speklapjes toch maar uit de oven. Helemaal verkoold. Balen zeg. Ik had ze maar 2 uur gemarineerd. Blij dat ik ze niet de hele nacht had laten marineren. Zou ik nog meer balen.
remi zegt
Heeeeeerlijk recept, maar met 1 speklapje per persoon kwamen we er niet.
Wij zelf hebben de hoeveelheid saus ver 3 a 4 voudigd.
Lullig om toe te geven maar dit recept is veel beter dan ons 30 jaar oude recept.
Cornelis zegt
2 uur in de oven … dan op een niet te hoge temperatuur, neem ik aan?
180 graden celcius?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ha Cornelis, de oven heel laag inderdaad. Op 150 graden, het staat in het recept bij stap 2. Eet smakelijk alvast!
Rick zegt
Ik kook elke zondag voor myn gezin en heb de bagi ketjap al een paar keer gemaakt en ze vinden hem heerlyk en hy is makkelyk te maken ook voor iemand zonder kook skils zoals ik ??
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat ontzettend leuk om te horen Rick!!!