Misschien heb je wel gelezen dat ik laatst een kookworkshop volgde die in het teken stond van Zuid-Tirol. We kookten een driegangenlunch met beschermde kwaliteitsproducten uit de regio, waaronder heerlijke Süd-Tiroler kaas, spek en appels. Het hoofdgerecht was zó lekker dat ik besloot om het recept met jullie te delen! Deze varkenshaas met spek, kaassaus en gebakken appels is namelijk ideaal voor deze feestelijke decembermaand! Al smaakt ‘ie buiten de festiviteiten om ook heerlijk, kan ik je vertellen… Laat je trouwens niet afschrikken door de verschillende handelingen in dit recept, je kunt de appeltjes, de kaassaus en de rösti van tevoren al bereiden en later opwarmen.
Stilfser kaassaus
De kaas die je voor deze saus nodig hebt is de Stilfser kaas. De Italiaanse naam is Stelvio. Het is een licht pittige, halfharde bergkaas. Een klein beetje te vergelijken met belegen kaas wel, vind ik. Hij smaakt ook heerlijk in blokjes bij de borrel! Kaassaus gaat echt perfect samen met varkenshaas en het spek. Eigenlijk passen alle ingrediënten in dit gerecht zó perfect bij elkaar! Appels en tijm, ook zo’n match made in heaven. En appels en varkensvlees ook! Geen wonder dat dit een topper is.
Varkenshaas met spek en rösti
Het spek dat je om de varkenshaas wikkelt zorgt niet alleen voor een heerlijke kruidige en licht zoute smaak, het zorgt er ook nog eens voor dat de varkenshaas lekker mals en sappig blijft. Super belangrijk! In dit gerecht is het echt de bedoeling dat je de varkenshaas rosé laat. Dat kan prima en is zóveel lekkerder dan een doorgebakken varkenshaas! Nog een laatste tip voor de rösti: bak dunne röstikoekjes, je hebt echt maximaal een eetlepel aardappelrasp nodig per rösti. Zo zorg je dat de aardappelkoekjes lekker knapperig worden en gelijkmatig garen. Genoeg gepraat nu, aan de slag!
Ingrediënten
- 600 g varkenshaas
- 100 g Stilfser kaas
- 100 g Zuid-Tirools spek, in dunne plakken
- 500 g aardappelen geschild
- 2 Zuid-Tiroolse appels, aromatisch en niet te zuur: geschild en klokhuis verwijderd
- 4 bosuitjes
- klein bosje tijm
- 1 laurierblaadje
- 70 ml slagroom
- 50 ml melk
- plantaardige olie
- ongezouten roomboter
- zout & peper
Instructies
- KAASSAUS: Begin met de kaassaus. Doe daarvoor de slagroom, melk en het laurierblaadje in een steelpan en breng het aan de kook. Voeg de kaas toe en pureer de saus met een staafmixer. Pas op: de saus mag niet meer koken!
- RÖSTI: Rasp de aardappelen op een grove rasp. Doe de aardappelrasp in een vergiet en schep ze om met een beetje zout. Druk nu met je handen zoveel mogelijk vocht uit de aardappelen. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak kleine, dunne koekjes (ter grootte van een eetlepel) van de aardappelrasp. Bak ze aan beide zijden goudbruin. Laat de aardappelrösti uitlekken op keukenpapier.
- APPELS EN BOSUITJES: Snijd de appels in partjes en bak ze zachtjes in een pan met een beetje roomboter. Breng de appelpartjes op smaak met wat verse tijm. Halveer de bosuitjes in de lengte, fruit ze in een beetje olijfolie en breng ze op smaak met peper en zout.
- VARKENSHAAS: Bestrooi de varkenshaas met wat peper en een heel klein beetje zout. Wikkel de plakken spek eromheen. Bak de varkenshaas rondom aan in een koekenpan. Laat het vervolgens in de oven zo’n 6-8 minuten garen op 180 graden. Laat het vlees daarna 10 minuutjes rusten onder een stuk aluminiumfolie. Snijd de varkenshaas in dikke plakken en serveer met de rösti, gebakken appels, bosuitjes en kaassaus.
Notities
Meer feestelijke recepten:
Tartaar van mango, avocado en rivierkreeftjes
Fancy ravioli van rode biet
Courgetti tonnato – Gegrilde courgette met tonijnsaus
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze varkenshaas met spek, rösti en kaassaus zelf te maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Laat het weten in een reactie onder dit artikel, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Ellen zegt
OMG! Dit móét ik gewoon eens maken! Morgen lijkt me een goed moment ?
Marjolein de Bruijn zegt
Ooooh! Dit recept blijft in mijn hoofd zitten. Lijkt me heerlijk! Alleen Stilfser kaas en Tiroler spek, zijn niet de meest gangbare ingrediënten om te verkrijgen hier. Zou ik ze wellicht kunnen vervangen voor iets anders?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hai Marjolein! Wat onwijs leuk om te horen! Ik heb het Süd Tiroler speck ook nog niet in de gewone winkel kunnen vinden, maar ik zag wel dat je het kunt bestellen op peulvruchten-bestellen.nl. Natuurlijk kun je het ook vervangen door ‘gewoon’ gerookt ontbijtspek. Stilfser kaas is licht pittig, dus ik zou het vervangen door een smaakvolle kaas die ook goed smelt, bijvoorbeeld Gruyère of een goede belegen kaas. Eventueel kun je wat mosterd toevoegen aan de saus om het extra op smaak te brengen. Eet smakelijk alvast! Liefs, Andrea