Woeiii dit is één van mijn lievelingsontbijtjes! Een heleboel van mijn favoriete smaken komen hier samen op 1 bord. Ja, ik eet heel graag gepofte zoete aardappel als ontbijt. Misschien vind je het gek, misschien wel helemaal niet, maar hoe dan ook: probeer het vooral een keertje! Deze gepofte zoete aardappel heeft als toppings pindakaas (yum), chocolade (yum), kokos (yum) en een snufje cayennepeper. Ik bedoel COME ON mensen, dit moet je proeven! Met dit zoete aardappelontbijt start je je dag gezond én lekker.
Gepofte zoete aardappel als ontbijt: start je dag met groente!
Zoveel mensen hebben moeite om aan die aanbevolen 250 gram groente per dag te komen. Eén ding: als je ontbijt met een gepofte zoete aardappel dan heb je de helft al binnen. Dat is toch top? Een stuk gezonder dan brood ook. Omdat ik zelf het liefst pindakaas op mijn brood smeer, was de combinatie zoete aardappel en pindakaas snel bedacht. Het blijkt heerlijk te zijn! Zeker met wat geraspte pure chocolade en kokos erbij. En die snuf cayennepeper is optioneel, maar geloof mij nou maar: die wil je ook over je gepofte zoete aardappelontbijt.
Karamel-zeezout ervaring
Ook al komt er geen echte gezouten karamel voor in dit zoete aardappel ontbijtje, tóch heb je een beetje die associatie als je dit eet. Dat komt doordat pindakaas vaak een klein beetje zout bevat. Combineer dat met de zoete aardappel en voilá, daar heb je het! Ik gebruik trouwens ook heel graag deze zeemansboter met chili voor dit ontbijtreceptje. Die bevat al een beetje chili. En zeezout! Ik kreeg laatst een potje cadeau bij een workshop en sindsdien ben ik FAN.
Had ik al gezegd dat je dit ontbijtje met zoete aardappel echt een keer moet maken? Ok mooi, dan gaan we nu naar het recept.
Ingrediënten
- 2 zoete aardappels
- 2 eetlepels pindakaas
- 1 eetlepel kokosrasp
- 2 blokjes pure chocolade geraspt of gehakt (vegan chocolade als je vegan eet)
- 2 snufjes cayennepeper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was de zoete aardappels en droog ze af. Wrijf ze in met wat olie en prik ze een paar keer in met de punt van een mes. Verpak de zoete aardappels in aluminiumfolie. Niet te strak, maar wel goed sluitend. Pof de zoete aardappels 1 uur in het midden van de oven.
- Haal de zoete aardappels uit de oven en pak ze (voorzichtig) uit. Snijd ze in de lengte open en duw ze open. Laat de gepofte zoete aardappels afkoelen.
- Verdeel de pindakaas over de zoete aardappels en bestrooi ze met de kokosrasp en de chocolade. Bestrooi iedere zoete aardappel met een snufje cayennepeper (optioneel).
Geniet ervan! Ben je meer van de hartige ontbijtjes? Probeer dan ook een keer deze gepofte zoete aardappel met feta, tahin en srirachasaus. Die is trouwens ook erg lekker als lunch of als onderdeel van het avondeten.
Meer lekkere ontbijtinspiratie:
Vegan broodbeleg voor een plantaardig ontbijt
Ontbijtmuffins met havermout
Bananenpannenkoekjes voor luie donders
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in deze gepofte zoete aardappel als ontbijt? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Frida zegt
ik doe mee met de macarons winactie, ben super benieuwd naar dit recept. Momenteel erg veel moeite met ontbijten, dus zet het op mijn verlanglijstje om nog eens te maken. Nu maar eens als avondsnack!