Man, man, man, wat heb ik al veel complimentjes gekregen over deze dukkah met hazelnoten! En toegegeven, hij is ook erg lekker. Dukkah is een geroosterd noten-kruidenmengsel dat oorspronkelijk uit Egypte komt. Daarmee is dit officieel het eerste recept op Anniepannie uit Egypte, volgens mij. Dat er maar veel Egyptische recepten mogen volgen!
Dukkah wordt heel vaak gemaakt met amandelen, maar persoonlijk vind ik de variant met hazelnoten het allerlekkerst. Ik voegde ook venkelzaad toe aan mijn dukkah, dat geeft zo’n heerlijk fris en anijzig (ik weet – is geen woord) smaakje! Verder ziet het er erg leuk uit als je een mix van zwart en wit sesamzaad gebruikt, maar doe vooral niet teveel moeite. Voor de smaak maakt het namelijk niets uit!
Deze dukkah is leuk om als voorafje of borrelhapje te serveren (veel mensen kennen dit niet) met knapperig brood, goede olijfolie en eventueel wat snackgroente. Maar wist je dat het ook heerlijk smaakt bij kip of vis? Strooi er gewoon wat dukkah overheen, leg het een tijdje in de oven en voilà, smullen maar!
Dit heb je nodig:
125 gram hazelnoten zonder vel
80 gram sesamzaad (eventueel een mix van zwarte en witte zaadjes)
2 el korianderzaad
2 el komijnzaad
2 el venkelzaad
½ el versgemalen zwarte peper
1 tl zeezout flakes
Ook nodig: keukenmachine (of staafmixer met hakmolentje) en een vijzel.
Voor erbij: lekkere olijfolie, brood en snackgroente!
Dukkah met hazelnoten
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verhit een koekenpan en rooster de hazelnoten totdat ze goudbruin zijn.
Doe de geroosterde hazelnoten in een keukenmachine en pulseer totdat de noten grof gehakt zijn. Doe ze in een kom.
Verhit de koekenpan opnieuw en voeg het sesamzaad toe. Bak totdat de zaadjes goudbruin zijn en doe ze dan bij de hazelnoten in de kom.
Doe nu het koriander-, komijn- en venkelzaad in de hete koekenpan en bak totdat de kruiden heerlijk beginnen te geuren (let op: niet te lang bakken!). Doe de zaadjes daarna meteen over in een vijzel en stamp ze fijn.
Meng de gestampte zaadjes door de hazelnoten en het sesamzaad. Voeg nu ook het zout en de peper toe en meng alles goed door elkaar. Proef een beetje en breng eventueel verder op smaak.
Klaar is je kruidendip!
TIP: Serveer deze dukkah met brood, olijfolie en snackgroente. Eerst even dippen in wat olie, dan dippen in de dukkah. Dukkah smaakt trouwens ook heerlijk als kruidenkorstje op vis of kip!
Lijkt deze dukkah met hazelnoten je lekker? Of zit je misschien wel te wachten op een heel ander recept? Ik ben super benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram!
Meer recepten met hazelnoten:
Rode kool salade met feta en hazelnoten
Bietencarpaccio met dadels en hazelnoten
Trouwens: deze pagina bevat affiliate links. Als je iets aanschaft via deze links ontvangt Anniepannie.nl een klein percentage van het aankoopbedrag. Hiermee help je Anniepannie groeien. Oja, ennuh, het kost jou natuurlijk niets extra!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Martine zegt
Dukkah vind ik heerlijk. Lekker met allerlei smeersels of olijfolie met stuk brood. Dit recept is makkelijk te maken en extra lekker door het venkelzaad in combinatie de hazelnoten.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dankjewel voor je leuke reactie Martine! Bij ons is deze dukkah ook een graag geziene gast op de borrelplank.