Toen ik een paar dagen voor de jaarwisseling een champagneproeverij bij Bouzy mocht bijwonen kon ik mijn geluk niet op! Op Oud & Nieuw zelf dacht ik daar iets anders over, hahaha. Ik was namelijk zó verwend met knettergoede champagnes dat de bubbels tijdens de jaarwisseling alleen nog maar konden tegenvallen. Erg hè? Hahaha. De 7 champagnes die we bij Bouzy mochten proeven waren stuk voor stuk waanzinnig goed. Er zaten dan ook nul tegenvallers tussen, alleen maar winnaars. Ik geef je mijn top 3!
1) Vouette et Sorbée ‘Fidèle’ Buxières-sur-Arce 2014
Deze champagne vond ik spectaculair. In de notitie-app op mijn telefoon schreef ik ‘zilt, fris, zurig, rijk en een subtiele maar sprankelende bubbel’. Deze topper is gemaakt van 100% pinot noir druiven. Daarnaast is het een ‘zero dosage’ champagne, wat betekent dat er geen liqueur is toegevoegd aan het einde van de traditionele bewerking van de champagne. In gewonemensenwoorden betekent dat dat er geen suiker aan de champagne is toegevoegd. Je ziet vaak dat er minder suiker wordt toegevoegd als het wijnjaar beter is (en de druiven dus veel zon hebben gehad). En soms is er dus helemaal geen suiker nodig. Al heeft het toevoegen van suiker ook weer te maken met de wensen van de consument. Voor mij geldt in elk geval: hoe droger, hoe beter.
Hoewel ik je deze waanzinnig mooie champagne van harte aanraad, wil ik je wel vertellen dat ‘ie een tikkie (ok, tik) prijzig is. Ik vond ‘m online voor €115,- waar ik trouwens ook ontdekte dat hij is uitverkocht. De oplossing: ga naar Bouzy in Den Haag voor een tafel heerlijke hapjes en een glas of wat van dit spul. Volgens mij hebben ze nog wel wat flessen staan!
2) Pierre Paillard ‘La Gr. Récolte’ Bouzy Grand Cru 2006
Mijn hemel, wat was dit ook weer een bijzonder exemplaar. Deze champagne is meer dan 10 jaar diep onder de grond bewaard gebleven en inmiddels goed genoeg bevonden om naar boven te halen. De champagne komt uit het dorp Bouzy, dat in een bekend Grand Cru gebied ligt voor Pinot noir en Chardonnay. De familie Paillard bezit ongeveer 11 hectare wijngaard, waarvan 60% Pinot noir en 40% Chardonnay. De geproefde champagne bestaat uit een mooie blend van die twee, met een lage dosage van 2,7 gram per liter.
Ik proefde ziltigheid, een licht bittertje en een klein beetje citrus in deze frisse champagne. De smaak bleef lang hangen. Ik vond ‘m heerlijk! Omdat een aantal champagnes van Pierre Paillard recentelijk hoog beoordeeld zijn in de media, schijnt er wat schaarste te zijn op de markt. Ik heb even gezocht en ik kan hem nog op verschillende sites vinden. En anders: naar Bouzy in Den Haag uiteraard! Jaarlijks halen de eigenaars zo’n 1500 flessen Pierre Paillard champagne in huis.
3) Doyard, Blanc de Blancs ‘Clos de l’Abbaye’ Vertus 1er Cru 2011
Deze champagne zit in een opvallende, niet-klassieke fles. Misschien hebben ze dit wel expres gedaan, want bij een champagne met karakter hoort ook een eigenwijze fles. Ook deze champagne had wat zilts. Hij bleef lang hangen en ook bij deze champagne proefde ik weer een hintje citrus. Ik vind het een aanrader!
Over Bouzy Wine & Food
Even over de locatie waar de champagneproeverij plaatsvond… Bouzy! Maar dan niet het dorp in Frankrijk, maar de wijnbar / het restaurant op de Denneweg in Den Haag. Weet je nog dat ik een WijnSpijs surprise dinner deed? Het hoofdgerecht aten we toen bij Bistro Vertus. Dat restaurant is van de eigenaars van Bouzy en inmiddels is de naam van het restaurant veranderd naar Bouzy. Lekker duidelijk, alles onder 1 noemer. Begin ’s middags met een heerlijke wijn of bubbel bij de gezellige wijnbar (eet een oestertje) en schuif ’s avonds lekker een deurtje verder aan voor een lekker diner. Ik zeg: top!
Bouzy Wine & Food: Denneweg 83, Den Haag.
Champagneproeverij met Wijntjes met Esther
Voor deze champagneproeverij werd ik uitgenodigd door Wijntjes met Esther. Esther weet echt superveel over wijn en is een echte kenner. Ik leerde haar kennen tijdens het Grand Blogger Dinner, waar we ook al zulke heerlijke wijnen dronken. Dankjewel voor de uitnodiging Esther! Hier staan we op de foto met haar vaste gastblogger Mark en Jody van Ongewoonlekker, die je ook al eens voorbij hebt zien komen bij deze mosseltour in Zeeland.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie