Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
You are here: Home / Hapjes en Snacks / Shiitake sushi met komkommer en wasabimayonaise

Shiitake sushi met komkommer en wasabimayonaise

21 augustus 2017 By Andrea (Anniepannie.nl) 4 Comments


Shiitake sushi met komkommer en wasabimayonaise - Anniepannie.nlHoewel ik zelf echt totáál geen probleem heb met het verorberen van rauwe vis (haring: JAAA!, sushi: JAAA!) zijn er om me heen een paar mensen wat minder fan van dat idee. Speciaal voor hen en speciaal voor alle anderen die om welke reden dan ook geen rauwe vis eten bedacht ik deze shiitake sushi. Shiitake zijn een van de (misschien wel dé) vlezigste soorten paddenstoelen die er bestaan. Ze hebben een super lekkere, nootachtige smaak en zijn totaal anders dan bijvoorbeeld een champignon.

Chef’s Table

Sinds ik de aflevering van Chef’s Table heb gezien met de boeddhistische monnik Jeong Kwan (mega aanrader!) ben ik weer opnieuw fan geworden van de shiitake. Jeong Kwan vertelt in de aflevering hoe haar vader haar keuze om in een klooster te leven en veganistisch te eten maar moeilijk kon begrijpen. Een leven zonder vlees kon hij zich simpelweg niet voorstellen. Maar, toen Jeong Kwan haar speciale shiitakes aan hem voorschotelde was hij om. ‘Dit is beter dan vlees!’, riep hij enthousiast. Met een gerust hart keerde hij terug naar huis, waar hij een week later vredig in zijn slaap overleed.

Shii-take sushi - Anniepannie.nlVega & vegan

Na deze mooie aflevering heb ik natuurlijk meteen geprobeerd om de shiitakes van Jeong Kwan na te maken. Het is helaas een beetje onduidelijk wat ze er precies bij doet, maar dat ze ze bakt in sesamolie weet ik in elk geval zeker. Ik koos ervoor om het simpel te houden en voegde alleen nog wat sojasaus toe. Het resultaat is heerlijk! De smaakvolle shiitakes tillen deze sushi echt naar een hoger niveau. De shiitake sushi is helemaal vega en met 1 simpele aanpassing zelfs helemaal vegan.

Sushi van bruine rijst

Ik gebruikte trouwens bruine rijst in plaats van sushirijst voor een zo gezond mogelijk resultaat. Als je zachtkokende, rondkorrelige zilvervliesrijst gebruikt krijg je een plakkerige rijst die echt ideaal is voor sushi. Je koopt deze rijst onder andere bij de Ekoplaza. Het moet iets langer koken dan gewone sushirijst, maar dan heb je ook wat! Je kunt dit trouwens ook prima een dag van tevoren doen. Maar, genoeg gekletst. Over naar het recept voor deze yummie shiitake sushi!

Shiitake sushi met komkommer - Anniepannie.nlIngrediënten voor 1 sushirol (8 stukjes):
1 nori vel
160 gram gekookte, rondkorrelige zilvervliesrijst (zachtkokende, ronde zilvervliesrijst is o.a. te koop bij de Ekoplaza. Je kunt dit eventueel te vervangen door gewone sushirijst, maar dat is wel minder gezond)
1 el rijstazijn
50 gram shiitake paddestoelen
5 cm komkommer
2 tl zwart sesamzaad
½ el sesamolie
1 el sojasaus
1 el mayonaise (eventueel een vegan variant)
1 tl wasabipasta

Ook nodig: sushimatje

Shiitake sushi met komkommer en wasabimayonaise

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg zout toe aan het kookwater.

Giet de rijst af en roer er meteen de rijstazijn door. Verspreid de rijst daarna over een groot bord zodat het sneller afkoelt.

Maak de shiitake schoon en snijd een stukje van de steeltjes af. Snijd de paddestoelen in plakjes. Verhit de sesamolie in een wok en bak de shiitake op hoog vuur totdat ze goudbruin beginnen te zien (dat gaat al heel snel). Voeg dan de sojasaus toe en laat de shiitake nog een minuutje bakken. Haal de shiitake nu snel uit de pan en laat ze afkoelen op een bord.

Maak wasabimayonaise door de wasabipasta door de mayonaise te mengen. Zet apart.

Schil het stukje komkommer en snijd er reepjes van.

Als de rijst en shiitake helemaal zijn afgekoeld, kun je beginnen met het rollen van de sushi. Leg het sushimatje op het aanrecht en plaats daarop het nori vel met de ruwe kant naar boven. Verdeel de rijst in een dunne laag over het vel nori en zorg dat je aan de bovenkant een randje vrijhoudt. Druk de rijst een beetje aan met je vingers of de achterkant van een lepel.

Besmeer de rijst met wasabimayonaise (ik gebruikte niet alles) en sprenkel er een theelepeltje zwart sesamzaad overheen. Maak vervolgens in het midden van de rijst een strook met de komkommerreepjes en de shiitake.

Rol het geheel nu voorzichtig op met behulp van het sushimatje totdat je een mooie, stevige rol hebt. Het randje norivel dat je had vrijgehouden gebruik je als plakrand. Besmeer het met een beetje water en plak de rol ermee dicht.

Snijd de sushirol met een scherp (!) mes in stukjes. Garneer de sushi met het resterende sesamzaad en serveer met sojasaus en een toefje wasabi.

Eet smakelijk!
Liefs, Andrea

TIP: laat de sushirol een paar minuutjes rusten voordat je hem aansnijdt. Hij is dan wat steviger. 

Wat vind je van dit recept voor shiitake sushi? Ik ben heel benieuwd! Plaats een reactie hieronder, of… tag @anniepannie_nl op Instagram!

Meer Aziatische recepten:

Kroepoek met een Japanse topping
Salade met bietjes, gerookte zalm en sojabonen
Gemarineerde Shanghai paksoi

shiitake sushi - Anniepannie.nl


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Filed Under: Hapjes en Snacks, Hoofdgerechten, Recepten, Vega, Vegan Tagged With: bruine rijst, gezond, japans, komkommer, mayonaise, paddenstoelen, rijst, sesamzaad, shiitake, sushi, vega, vegan, wasabi, zilvervliesrijst

« Vietnamese salade met courgette, wortel en koriander
Tropische havermoutmuffins met mangochutney »

Comments

  1. Kurt Visser says

    24 juni 2018 at 10:32

    5 sterren
    Ziet er heerlijk uit! Ik ben samen met m’n vriendin overgestapt naar een vegetarische levensstijl en zijn nu stilaan naar volledig plantaardig aan het gaan. Sushi is één van onze favoriete gerechten, buiten de basis avocado en komkommer hadden we laatst geprobeerd er champignons in te rollen. Was lekker maar niet top.. Nu zie ik jouw gerecht van de gemarineerde shiitake en ga ik dit zeker deze week eens proberen. Bij de Albert Heijn folder staan ze deze week in promotie (hier vermoed ik: . Ik laat je zeker weten hoe het is gelukt!

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) says

      25 juni 2018 at 16:01

      Hoi Kurt! Wauw, onwijs leuk dat je inspiratie hebt gevonden op mijn blog! Ik ben heel erg benieuwd wat jullie vinden van de shii-take sushi. Shii-takes komen echt super dicht bij vlees qua structuur en qua volheid van smaak. Ik vind ze helemaal geweldig! Mochten jullie (en dat hoop ik natuurlijk) helemaal fan zijn van mijn shii-take sushi, kijk dan ook even bij alle andere vegan recepten op Anniepannie: https://www.anniepannie.nl/tag/vegan/. Wie weet staat daar ook nog wat lekkers voor jullie tussen! Groetjes, Andrea

      Beantwoorden
  2. Demi | StudioKOOK says

    28 augustus 2017 at 11:54

    Lijkt me echt heerlijk! Ga zelf ook weer eens aan de slag met shiitake.

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) says

      30 augustus 2017 at 17:48

      Leuk om te horen! Ik ben echt fan.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

anniepannie_nl

Anniepannie.nl | Andrea Tegel
Stop right there! Heb jij weleens pulled aubergine Stop right there! Heb jij weleens pulled aubergine gegeten? Nee? Dan staat je nog een magische ontdekking te wachten. Ik maakte pita’s met pulled aubergine, sla, geroosterde paprika en een flinke dot hummus en… HET WAS FANTASTISCH! Ik kruidde de pulled aubergine met baharat en zo kreeg het hele gerecht een heerlijk Midden-Oosters tintje. Yummie! Dit wil je proeven hoor.

Om een heerlijke, vlezige structuur te krijgen moeten je aubergines twee keer in de oven. Eén keer om gaar te poffen en één keer om uit te drogen en stevig te worden. Na de eerste keer in de oven trek je het auberginevlees in repen. Dan kruid je ze en leg je ze terug op de bakplaat. Nog eventjes in de oven en voila, je pulled aubergine is ready! Ik serveerde de aubergine in pitabroodjes met sla, geroosterde paprika en hummus, maar je bent natuurlijk vrij om je eigen toppings te kiezen! Go wild! Veel plezier met mijn recept. Laat je het weten als je het gemaakt hebt? Vind ik super leuk.

Je vindt de link naar het recept in mijn bio @anniepannie_nl, maar je kunt ook ‘pulled aubergine’ intikken op Google. Enjoy! 🙏🏻😋
Mijn mams is ein-de-lijk weer thuis. 💪🏻🦸🏻‍♀️💥 Blij en dankbaar! #vivalavida

Wie heeft er leuke plannen vandaag?
Ken je saag paneer al? Vast wel! Het is een popula Ken je saag paneer al? Vast wel! Het is een populair gerecht uit de Indiase keuken. Deze vegetarische spinaziecurry met knapperige blokjes paneer is voor mij ultiem comfort food.

Paneer is trouwens een Indiase kaas, die nog het meest lijkt op hüttenkase. Maar dan in vastere vorm. Als je paneer na het marineren bakt in een koekenpan, wordt het heerlijk knapperig aan de buitenkant. Nou hoorde ik gisteren van @eefkooktzo dat de Appie geen paneer meer verkoopt (😭). Je zult voor paneer dus even wat beter moeten zoeken (toko’s hebben het altijd wel). Of... maak het zelf. Daarvoor verwijs ik je naar @spicetripwithpaulami, die heeft vast een recept.

Dit saag paneer recept komt uit het nieuwste kookboek van @thecurryguy Dan Toombs. Het staat vol met goddelijke recepten. En prachtige foodfotografie ook, van @kriskirkham.

Het recept en alles over dit boek vind je nu op Anniepannie.nl! Enjoy! 💜

Dit kookboek kreeg ik van @goodcooknl.
Met maar 5 ingrediënten maak je de lekkerste rece Met maar 5 ingrediënten maak je de lekkerste recepten. Kijk maar naar deze filodeegpakketjes met ham en prei! Ze zien er prachtig uit en smaken werkelijk verrukkelijk. Het filodeeg wordt lekker krokant in de oven en biedt een heerlijk contrast voor de romige vulling van ham en prei. Ondanks dat deze ham-prei pakketjes makkelijk zijn om te maken, kun je ze door hun looks ook prima tijdens een uitgebreid diner presenteren. Serveer de pakketjes met een frisse salade, bijvoorbeeld van tomaat.

Sommige mensen zijn een beetje bang voor filodeeg. Dat komt omdat het heel kwetsbaar oogt en snel scheurt. Maar wist je dat dat eigenlijk helemaal niet erg is? Van filodeeg gebruik je altijd meerdere lagen, soms wel vier of meer. Een scheurtje in één van de lagen wordt dus altijd wel weer opgevangen door een ander velletje filodeeg. Ik vind filodeeg daardoor juist het meest vergevingsgezinde deeg dat er is. En hoe rommeliger je het in elkaar frommelt, hoe leuker het eindresultaat. Geen grap!

Het recept voor deze gezellige filodeegpakketjes vind je op Anniepannie.nl. Directe link zet ik voor je in mijn bio! Enjoyyyyy 🤩
Eén van de allerleukste dingen vind ik om de pres Eén van de allerleukste dingen vind ik om de prestaties van mijn mede-bloggers met jullie te delen. Zo schreef blogvriendin Ilona een heus bitterballenkookboek! Ik ga je er alles over vertellen. Maar leuk om alvast te vertellen is dat ik vandaag een recept uit haar boek met jullie mag delen. En niet zomaar een recept… de bitterballen met feta, kip en mango! Deze bitterballen worden binnen het bloggerswereldje ook wel ‘de Anniepanniebitterballen’ genoemd. En niet zonder reden...

Toen ik hoorde dat Ilona (van @worstenbrood_en_wijn) een kookboek over bitterballen zou gaan maken, was ik meteen razend enthousiast. Als er namelijk iets is waar zij goed in is, dan zijn het wel bitterballen! Ilona bedenkt de meest creatieve smaken. Omdat het me leuk leek om haar een beetje uit te dagen, nam ik de eerstvolgende keer dat ik haar zag een rijpe mango mee. “Ilona, ik daag je uit om met deze mango een bitterbal te bedenken voor in je boek.” En verdomd, ze deed het! Zo werd de Anniepanniebitterbal geboren.

Nog datzelfde weekend toverde Ilona haar favoriete zomersalade met mango, kip en een dressing van gembersiroop om tot een bitterbal. “Het resultaat was meteen de eerste keer verrassend lekker”, aldus de @bitterballenkoningin.nl. Vandaag mag ik het recept van de bitterballen met feta, kip en mango met jullie delen. Ik raad je aan het zeker te proberen! Alhoewel het maken van bitterballen best bewerkelijk is, maak je er wel in één klap een heleboel. En je kunt ze gewoon in porties invriezen tot gebruik, super handig! Ik beloof je dat je indruk gaat maken op je huisgenoten en bij je eerstvolgende (post-corona) borrel!

De link naar het recept vind je in mijn bio @anniepannie_nl. Of ga naar www.anniepannie.nl in je browser. 🤗

Foto: Debbie Bodewes van @het_ingredient
Buurman bolle met pijp en mondkap. Alle credits vo Buurman bolle met pijp en mondkap. Alle credits voor de buurkinderen!

Heb een fijne dag vandaag. ❤️
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Chocolademelk van cacaopoeder
Varkenshaassaté met pindasaus

Elke maandag de nieuwste recepten in je mailbox?

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Kokoskoekjes met lemoncurd uit No Waste - ANNIEPANNIE

Kokoskoekjes met lemoncurd

ELKE MAANDAG DE NIEUWSTE RECEPTEN IN JE MAILBOX?

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2021 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.