Ik mocht weer voor Bonduelle aan de slag, dit keer met een edamame challenge. Niet echt een challenge vond ik, want ik ben soortvanverslaafd aan edamame boontjes! Al noem ik ze ook wel vaak sojaboontjes. Als je denkt: ‘edamame boontjes, wat zijn dat nou weer?!’, dan is het leuk om te weten dat sojasaus gemaakt wordt van gefermenteerde edamame-/sojabonen (en tarwe). Waarschijnlijk heb je er wel een flesje van in de koelkast staan! Dol op dat spul. Voor de #edamamechallenge besloot ik een poke plaattaart met knapperige edamame boontjes te maken. Niet zo heel traditioneel, want in plaats van rijst gebruik ik bladerdeeg als ‘vullend’ element. Een plaattaart met een knipoog naar de pokébowl dus!
Edamame boontjes uit blik
Voor pokébowls of salades gebruik ik graag de edamame boontjes uit het versschap van de supermarkt. Die zijn iets steviger en groener. De edamame boontjes uit blik lenen zich daarentegen juist weer perfect voor warme gerechten of lekkere spreads. Dit keer bakte ik ze in de oven zodat ze heerlijk knapperig worden en een klein beetje openbarsten. Dat had ik nog nooit gedaan en het resultaat was heer-lijk! Een poke plaattaart vol knapperige boontjes, verse mango, avocado en niet te vergeten: heerlijk gemarineerde zalm. Heaven on earth!
Mini packs
De edamame boontjes voor dit recept haalde ik uit de zogenaamde ‘mini packs’ van Bonduelle. In zo’n verpakking zitten twee mini blikjes die echt super handig zijn voor als je onderweg bent of gewoon niet zo heel veel boontjes nodig hebt. Je kunt natuurlijk ook gewoon een klein blikje gebruiken (à 155 gram), maar ik vond deze cuties te schattig om niet te gebruiken op mijn poke plaattaart! Ik zit te denken of ik die mini blikjes nog kan hergebruiken op een of andere manier. Misschien wel als waxinelicht houdertjes? Dat ik ze beschilder ofzo? Hmmmm, wie weet!
Ingrediënten voor 2 personen (hoofdgerecht) of 4 personen (voorgerecht):
- 1 rol vers bladerdeeg
- 2 miniblikjes edamame boontjes (Bonduelle, 2x 80 gram)
- 1 el crème fraîche
- ½ mango, in blokjes
- ½ avocado
- 2 tl sesamzaad (liefst zwart en wit door elkaar)
- ½ vel nori, in kleine dunne reepjes geknipt
- 250 gram ultra verse zalm (van je visboer)
Poké marinade:
- 50 ml sojasaus
- 1 tl sesamolie
- ½ tl suiker
- 1 el water
- 1 tl fijngeraspte gember
- 1 el limoensap
Poke plaattaart met knapperige edamame boontjes, mango en zalm
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Roer de ingrediënten voor de marinade goed door elkaar totdat de suiker helemaal is opgelost. Snijd de zalm in blokjes en leg ze in de marinade. Schep alles even goed om. Dek af met vershoudfolie en zet de zalm tot gebruik in de koelkast.
- Rol het bladerdeeg met het bijbehorende bakpapier uit op een bakplaat. Vouw de randjes sierlijk om. Besmeer de plaattaart (behalve de rand) met de crème fraiche en bestrooi met wat zout en peper. Klop eventueel nog wat extra crème fraîche los met wat water en bestrijk hiermee de rand. Prik met een mes gaatjes in het bladerdeeg (niet de rand) om te voorkomen dat het straks gaat opbollen in de oven.
- Doe de edamame boontjes over in een vergiet en spoel ze goed af met water. Goed uitschudden. Leg dan verspreid over de plaattaart hoopjes edamame boontjes. Laat ruimte over voor de mango, zalm en avocado die er straks ook nog bij komen. Schuif de plaattaart in de oven en bak in 30 minuten gaar. Het bladerdeeg moet nu gaar en goudbruin zijn en de edamameboontjes knapperig.
- Laat de plaattaart afkoelen tot lauwwarm. Haal de zalm uit de koelkast en giet de marinade goed af. Verdeel de zalmblokjes en mangoblokjes in hoopjes over de plaattaart. Bestrooi de zalmblokjes met het sesamzaad. Snijd de avocado in dunne plakjes en verdeel dit in sierlijke waaiertjes over de plaattaart. Bestrooi de poke plaattaart met de reepjes nori.
Eet smakelijk!
Meer van dit soort recepten?
Poke bowl met noedels, zalm en gele courgette
Bruine rijst met zalm, avocado en geroosterde nori
Salade met bietjes, gerookte zalm en sojabonen
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in deze poke plaattaart? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie