Ben jij net zo dol op sushi als ik? Dan is dit het perfecte gerecht voor jou! Deze bruine rijst met zalm, avocado en geroosterde nori komt qua smaken super dicht in de buurt van sushi, maar dan is het een stuk gezonder. Met name omdat je de witte sushirijst vervangt door super gezonde bruine rijst. Omdat in dit gerecht kortkorrelige bruine rijst wordt gebruikt, hou je toch dat romige effect van de (ook kortkorrelige) sushirijst! Beetje een moeilijk verhaal. De boodschap: dit gerecht is super lekker én gezond!
Deconstructed sushi
Eigenlijk is dit een soort deconstructed sushi op een bord. Op smaak gebrachte rijst, (bijna) rauwe zalm, avocado en norivellen. It ticks all the boxes! Behalve de wasabi, maar die mag je er van mij gerust bij serveren. Dit recept komt uit het nieuwste boek van Martha Stewart, ‘Frisse start’, waar ik eerder al een review over schreef. Het boek staat bomvol heerlijke en verantwoorde gerechten en dit zalmgerecht is één van mijn favorieten! Van de uitgever (Kosmos) mag ik het met jullie delen, fijn hè? Ik eet deze rijst met zalm graag met wat extra groente ernaast. Mijn favoriet is gestoomde of gewokte paksoi. Of serveer deze gemarineerde Shanghai paksoi erbij. Smullen!
Ingrediënten voor 4 personen:
- 625 ml water
- flinke snuf zeezout
- 225 g bruine kortkorrelrijst
- 1 tl koolzaadolie (zonnebloemolie is ook prima)
- 4 super verse zalmmoten (elk ongeveer 110 g en 2,5 cm dik)
- 2 norivellen
- 3 el vers citroensap
- 3 el sojasaus
- 1½ tl hete chilisaus
- 1 avocado, gehalveerd en in plakjes
- 1 komkommer, in de lengte gehalveerd en daarna in schuine plakken gesneden
- handvol koriander
- 1 rode peper, in ringetjes
Bruine rijst met zalm, avocado en geroosterde nori
- Breng het water met zeezout en de rijst aan de kook in een pan. Zet het vuur laag en laat de rijst ongeveer 40-50 minuten met het deksel op de pan sudderen tot de korrels zacht zijn en het water is geabsorbeerd. Haal de pan van het vuur. Laat 10 minuten staan en roer los met een vork.
- Verhit de olie in een antiaanbakpan op hoog vuur. Dep de zalmmoten droog met keukenpapier. Bak de vis 1½ tot 2 minuten, zodat de buitenkant goudbruin is, maar de binnenkant nog rauw. Laat even afkoelen.
- Rooster intussen de norivellen door ze een voor een met een (daarvoor geschikte) tang in de vlam van het fornuis te houden tot ze beginnen te rafelen en de geur vrijkomt. Let daarbij goed op: ze vatten vrij snel vlam.
- Meng in een kom het citroensap, de sojasaus en de chilisaus. Verdeel de rijst over vier borden en giet de helft van de saus erover. Leg de avocado en komkommer op de rijst. Trek de zalm in stukjes en verdeel over de borden. Besprenkel met de overgebleven saus en bestrooi met koriander en eventueel wat ringetjes rode peper. Breek de nori in stukken en serveer dit erbij.
Eet smakelijk!
Meer recepten met zalm?
Japanse rijstsoep met thee en zalm: ochazuke
Salade met bietjes, gerookte zalm en sojabonen
Poke bowl met noedels, zalm en gele courgette
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in deze bruine rijst met zalm en avocado? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie