Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Over
    • Het team
  • Shop
You are here: Home / Voorgerechten / Peruaanse causa met tonijn en avocado

Peruaanse causa met tonijn en avocado

17 juni 2020 By Andrea (Anniepannie.nl) 9 Comments


Peruaanse causa met tonijn en avocado - ANNIEPANNIE

Een plaaaaatje, vind je niet? Op de foto zie je Peruaanse causa met tonijn en avocado. Causa is een typisch Peruaans gerecht met aardappelpuree en een heerlijke vulling van – meestal – tonijn. In het Spaans heet het ‘causa de atun’. Je eet het gerecht koud en de puree is op smaak gebracht met limoensap en ají amarillo, een speciaal soort Peruaanse peperpasta. Die pasta is overigens helemaal niet zo pittig! Heel mild juist. En een beetje zoetig. In de verte smaakt het bijna een beetje naar perzik. Het is de amarillopasta die de causa zijn prachtige gele kleur geeft. Ben je al nieuwsgierig geworden?

Peruaanse causa zoals Peruanen hem maken

Dit is het meest authentieke en klassieke Peruaanse causa recept dat je tegen kunt komen. Ik heb het namelijk geleerd van een echte Peruaanse! Ze heet Mariëla van de Haar en ze weet alles van de Peruaanse keuken. Aan haar achternaam kun je al zien dat Mariëla getrouwd is met een Nederlander. Alweer 17 jaar geleden verhuisde ze voor de liefde naar ons koude kikkerland. Om in touch te blijven met haar roots, besloot ze zich helemaal op de Peruaanse keuken te storten met haar bedrijf ‘Proef Peru’. Je kunt bij Mariëla onder andere kookworkshops volgen! Toen ze mij aanbood om me causa te leren maken, zei ik natuurlijk volmondig ‘JA!’. Je kunt het eten als lunch of als voorgerecht en lieve allemaal, het is fantastisch lekker.

Causa met tonijn - ANNIEPANNIE

Zo maak je die avocadoroos

Van Mariëla mocht ik aan het einde van de kookworkshop lekker freestylen wat betreft de decoratie. Je kunt aan de slag met reepjes avocado of tomaat, of je kunt een dun sausje maken op basis van limoen, mayonaise en ají amarillo. Ik besloot om het over een hele andere boeg te gooien en maakte… een avocadoroos! Hij is echt nógal goed gelukt, al zeg ik het zelf. Maar laat je niet intimideren. Het is makkelijker dan het lijkt! ECHT! Snijd de avocado in hele dunne plakjes. Duw ze uit elkaar zodat je een lange slinger krijgt. Rol dan de slinger heel voorzichtig op tot een roos. Oefening baart kunst, maar sommige mensen hebben het na 1x al onder de knie.

Peruaanse causa met tonijn, tomaat en avocado - ANNIEPANNIE

Peruaanse causa variaties

Nou kun je Peruaanse causa met nog veel meer vullen dan met tonijnsalade en avocado. Een andere populaire variant is de ‘causa limeña de pollo’, die gevuld is met gepocheerde (en soms gebraden) kip. Maar ik heb ook gehoord over vegetarische varianten met bietjes en ook met rundvlees en krabsalade heb ik ze voorbij zien komen. Stuk voor stuk lijkt het me heerlijk! En het leuke is, je kunt ook zelf lekker je creativiteit de vrije loop laten. Er zijn natuurlijk nog minstens 100 lekkere vullingen te bedenken! Maar vandaag mag ik het recept van Mariëla met jullie delen voor traditionele causa met tonijn. Komt ‘ie:

Peruaanse causa met tonijn en avocado - ANNIEPANNIE

Peruaanse causa met tonijn en avocado

Dit Peruaanse causa torentje met tonijn en avocado smaakt fantastisch! En het ziet er ook nog eens spectaculair uit. Geweldig als voorgerecht bij een diner.
5 van 5 stemmen
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd35 minuten
Porties: 4 personen

Keukentools

  • Kookring

Ingrediënten

  • 6-8 kruimige aardappelen geschild
  • 2-3 el ají amarillo pasta* (ZIE NOTITIES)
  • 4 el goede olijfolie
  • 6 el limoensap
  • 320 g tonijn uit blik uitgelekt
  • 1 kleine rode ui fijn gesnipperd
  • 2-3 el mayonaise
  • 3 avocado's (1 voor de vulling, 2 voor de avocadorozen, als je die wilt maken)
  • 2 kleine tomaten

Instructies

Aardappelpuree:

  • Kook de aardappelen in 20 minuten helemaal zacht in ruim water met zout. Stamp de aardappelen super fijn en glad in een kom. Er mogen geen stukjes meer bij zitten.
  • Doe er de olie, ají amarillo, limoensap en zout bij en meng goed.

Tonijnsalade:

  • Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadlijsten en het harde groene stukje. Snijd de parten in reepjes en vervolgens in kleine blokjes. Doe ze samen met de tonijn, gesnipperde ui en mayonaise in een kom en meng goed. Breng op smaak met zout en peper.

Torentje maken en versieren

  • Mooie causa torentjes maak je met behulp van een kookring. Zet de kookring op het midden van een bord. Doe er eerst een glad en gelijkmatig laagje aardappelpuree in (gaat het makkelijkst met een lepel), gevolgd door plakjes avocado, dan een laag tonijnsalade en tot slot weer een laagje aardappelpuree. Trek vervolgens de kookring voorzichtig omhoog. Herhaal dit zodat je vier torentjes hebt.
  • De Peruaanse causa torentjes kun je versieren met extra reepjes tomaat, plakjes gekookt ei of avocado. Om avocadorozen te maken zoals op de foto, heb je vier halve avocado's nodig. Snijd de avocadohelften in dunne, gelijkmatige plakjes. Duw ze iets uit elkaar zodat je lange slingers krijgt. Rol ze vervolgens heel voorzichtig op tot mooie rozen.

Notities

* AJÍ AMARILLO: deze Peruaanse peperpasta is helemaal niet zo pittig, maar juist lichtzoet van smaak. Je kunt ají amarillo pasta kopen bij sommige (zeer) gespecialiseerde delicatessenzaken, maar het handigste is om het online te bestellen. Ik heb zelf deze ají amarillo pasta gebruikt en die was heerlijk.
* KOOKRING: hoewel je causa ook in een ovenschaal kunt maken (en dan daarna in stukken snijd en opschept), is het het mooiste om er torentjes van te maken. Dat ziet er feestelijk uit! Ik gebruik zelf zulk soort kookringen en die zijn onwijs handig.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk!

Meer Peruaanse gerechten:

Peruaans-Japanse ceviche met tonijn en avocado
Ceviche van zeebaars met gin en grapefruit

Meer voorgerechten in de vorm van een torentje:

Bietentartaar met doperwtencrème en gekarameliseerde pecannoten
Tartaar van mango. avocado en rivierkreeftjes
Steak tartare van tomaat (populair)

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen om deze ‘causa limeña de atun’ ofwel: Peruaanse causa met tonijn ;-) te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Filed Under: Kerst, Lunch, Recepten, Recepten met aardappel, Vis, Voorgerechten Tagged With: aardappel, avocado, Kerst, tomaat, tonijn

« Kokoskoekjes met lemoncurd
Groentepakketjes uit de oven (of barbecue!) »

Comments

  1. Mariëla van de Haar says

    19 juni 2020 at 20:09

    5 sterren
    Hoi Andrea!
    Echt een plaatje, jij hebt het super gedaan!
    Ik word zo vrolijk als ik je Causa zie 😃
    Cooking should be Magic en dat is wat we hebben gedaan een magical workshop 💫
    Liefs en groetjes 💜

    Mariëla

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) says

      20 juni 2020 at 07:47

      Jeeeej dankjewel lieve Mariëla! Ik kijk nu al uit naar onze volgende workshop. 💜

      Beantwoorden
  2. Marjolein de Bruijn says

    18 juni 2020 at 09:31

    Muy rico! Je weet dat ik dol ben op traditionele authentieke recepten! Dus mij heb je met dit prachtige receptje in de pocket! :) Alleen ik ga me echt niet wagen aan een avocadoroos. Dat laat ik lekker aan jou over. Ik kende Mariëla van Proef Peru nog niet, dus die ben ik meteen gaan volgen op insta. Toevallig liep ik laatst te lekkerbekken in de webshop van Westland Peppers omdat ze daar verse Aji Amarillo’s verkopen en ook de pasta. Superhandig! Mocht je daar trouwens een keer willen bestellen, moet je zeker ook de verse tomatillo’s proberen. Dat is geloof ik mijn favo groente ever.

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) says

      18 juni 2020 at 10:37

      Hahaha dan is deze inderdaad helemaal top voor jou Marjolein! Hij is heerlijk, ook zonder avocadoroos. ;-) Mariëla is ontzettend aardig, ik zou je zeker aanraden om een keer een workshop bij haar te volgen! Tomatillo’s wil ik zeker een keer bestellen, dat is zo heerlijk! Ik ken er alleen nog niet veel recepten mee, ga ik me eens in verdiepen. Dankje voor de tip!

      Beantwoorden
    • Mariela Van de Haar says

      19 juni 2020 at 19:59

      Hoi Marjolein!
      Als je de basis van de traditionele Causa Aardappelpuree kan houden en je creativiteit te laten stromen, zul je zeker een prachtig Causa-gerecht creëren! En jij heeft gelijk Aji Amarillo is al geproduceerd in Nederland, maar als je Peruaanse producenten wilt blijven steunen en Aji Amarillo 100% Peruaans wilt hebben, koop het dan bij @miryam_koenis en binnenkort @lekkerllama. De Amarillo Pasta die we gebruikte was Aji Amarillo “menos picante”
      Hopelijk zien we je Causa binnenkort 💫💜💫

      Beantwoorden
      • Andrea (Anniepannie.nl) says

        20 juni 2020 at 07:49

        Fijne tips Mariëla! Dankjewel. Ik zal kijken of ik ze kan toevoegen aan het artikel.

        Beantwoorden
      • Marjolein de Bruijn says

        22 juni 2020 at 10:38

        Hoi Mariëla! Dank voor de fijne tips! Goed ook om te weten dat er een ‘menos picante’ versie bestaat. Daar gaan mijn vriend en zoon blij mee zijn. :)

        Beantwoorden
  3. Cevicheceviche says

    18 juni 2020 at 07:43

    Wat leuk, het traditionele recept heb je gemaakt!

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) says

      18 juni 2020 at 07:51

      Traditioneler kan ‘ie niet! Ik ben wel heeeeeel benieuwd naar al jouw creatieve causa versies inmiddels. 😃

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

anniepannie_nl

Anniepannie.nl | Andrea Tegel
Een heel gelukkig nieuw jaar voor jullie allemaal. Een heel gelukkig nieuw jaar voor jullie allemaal. 💜 Ik ben een beetje onder een steen gaan liggen de afgelopen weken, omdat er privé een hoop heftigs speelt. De komende tijd ga ik proberen regelmatig wat lekkers te posten, dat leidt af en dat is fijn. Het lukt me misschien niet altijd om op al jullie reacties en berichtjes te reageren. Maar blijf ze sturen, ik geniet er zó van!

Vandaag deel ik jullie meer dan 75 (!) ge-wel-dige antwoorden op mijn vraag ‘Wat wens je Nederland toe’. Een vraagsticker die ik spontaan in m’n story gooide na de laatste persconferentie. Van ontroerend tot hysterisch grappig, ik raad je aan om zeker even naar rechts te swipen. Enjoy!

Veel liefs,
Jullie Annie

PS: volgende keer probeer ik iets breder te lachen. #beloofd 🤗
*ACTIE GESLOTEN * Wat snack jij het liefste tijden *ACTIE GESLOTEN * Wat snack jij het liefste tijdens een kerstfilm? Laat het weten in een reactie, volg @coopsupermarkt en @anniepannie_nl en maak kans op een feestelijk kerstpakket van Coop supermarkten. Omdat het al bijna Kerst is, maak ik de winnaar morgen meteen al bekend via mijn stories. May the odds be ever in your favor! 🤞🏻🤩

Ultiem Kerstgeluk is voor mij: samen met Roel foute kerstfilms kijken onder het genot van een 'hapjesdiner'. Spaanse vleeswaren, gevulde peppadews, olijfjes, stokbrood met smeersels, nootjes en... lekkere bubbels om het jaar feestelijk af te sluiten. Want 2020 was ook voor ons een 'hell of a ride', maar er zijn zeker ook een hoop mooie momenten geweest. Tijdens de Kerstvakantie staan we daar samen bij stil en hopen we vooral lekker tot rust te komen en te genieten! 🎄🍾🥂💜

#samenmetcoop #anniepanniewerktsamen #coopsupermarkt
Ohhh lieve mensen, echt hoor, deze moet je proeven Ohhh lieve mensen, echt hoor, deze moet je proeven. Een hele bloemkool in bladerdeeg, met een laagje truffelmayonaise en een ‘duxelle’ van paddenstoelen. Geserveerd met een romige blauwe-kaassaus waarvan ik alweer ga watertanden als ik erover schrijf. (JA, je mag ook een andere kaas gebruiken als je niet van de blauwe club bent!). Allemachtig, wat is dit goddelijk... Helemaal Kerstproof!

Ik weet, tijdens sjieke diners houden we ervan om in de keuken de bordjes op te maken en dan pas uit te serveren. Net zoals in een restaurant. Maar ik wil je met dit gerecht toch aanraden om dat niet te doen. De bloemkool 'en croute' ziet er namelijk juist in z’n geheel ontzettend spectaculair uit! Op de bovenkant van de bladerdeegkorst kun je nog een mooie decoratie maken, bijvoorbeeld een kerstboompje, een ster of een blaadje. Snijd de bloemkool pas aan tafel aan, zodat je eerst alle ‘oh’s en ah’s’ in ontvangst kunt nemen. Als je een mooie braadslede hebt, zoals de Superior Triply braadslede van @bk_cookware, dan staat dat prachtig op de (kerst)tafel. 

Hoewel deze ‘bloemkool en croute’ natuurlijk dé eye-catcher van de tafel is, vind ik het altijd leuk om de tafel mooi aan te kleden. Ik koos hier voor een tafelkleed in kerstig groen (het is tenslotte over een week al Kerst!) en met een print van abstracte kerstbomen. Leuke servetjes erbij, glaasjes wijn erbij, niks meer aan doen! Hoe kleden jullie de kersttafel het liefst aan? En wat zijn überhaupt jouw kookplannen voor Kerst?

De link naar het recept vinden jullie via de link in mijn bio @anniepannie_nl. 

#KerstmetBK #kokenmetBK #anniepanniewerktsamen met #BKCookware
Ik leef voor super crunchy aardappeltjes. Vandaag Ik leef voor super crunchy aardappeltjes. Vandaag deel ik weer een heerlijk recept met jullie: geplette krieltjes uit de oven met sinaasappel en rozemarijn. Een geweldig (Kerst!) bijgerecht, bomvol smaak. Ik maakte de krieltjes klaar in mijn nieuwste liefde van @bk_cookware. 

Voor dit recept gebruikte ik de Superior Triply braadslede van BK. Een hele mond vol, maar dan heb je ook wat. De unieke constructie van twee lagen roestvrij edelstaal met een laag aluminium ertussen zorgt voor een snelle en gelijkmatige warmteverdeling. Precies wat we nodig hebben voor mooi gebruinde en über crunchy krieltjes uit de oven! De braadslede is trouwens zo robuust, dat ik er van overtuigd ben dat hij een leven lang mee gaat. Wees dus niet verbaasd als ik over een jaar of 40 nog steeds recepten deel uit deze topper. Ik zet bij deze een reminder in mijn agenda om het t.z.t. te checken, haha! 👵🏻

Mocht je inner foodie jaloers zijn geworden op deze braadslede... Je kunt 'm nu met maar liefst 30% korting shoppen op de site van @bk_cookware als je de code ANNIEPANNIExBK gebruikt. Whoop whoop!

Als je snel zo'n crunchy krieltje door de mayo wilt halen: haast je voor het recept naar www.anniepannie.nl. Directe link staat ook in mijn bio @anniepannie_nl. 

#kerstmetBK #kokenmetBK #anniepanniewerktsamen met #BKcookware #geenarreslee #maareenbraadslee
Normaal gesproken eet ik bíjna nooit koekjes. Beh Normaal gesproken eet ik bíjna nooit koekjes. Behalve met Kerst! Kerstkoekjes lust ik all day every day. Zelfs tijdens het ontbijt, hehe. Omdat ontbijten met alleen een bord koekjes stiekem niet zo'n goed idee is, ga ik morgenavond kijken naar 24Kitchen Feestdagen met Rudolph op 24 Kitchen. Die uitzending draait namelijk volledig om het kerstontbijt! Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Rudolph onder andere een gezond kerstbrood, een tomaat-cheddaromelet (uit de oven!), een boter-kerstkransje met kerstboomtoast en een kerstontbijt-trifle gaat maken. HO HO HO wat klinkt dat lekker! Dat ik sinds kort fan ben van ovenfrittata's wisten jullie al, ik ben daarom super benieuwd naar de ovenomelet van @rudolphvanveen_official. De uitzending kun je trouwens gewoon gratis kijken op Kanaal 24.

Kijk je met me mee? Als het antwoord daarop 'YES GIRL! NATUURLIJK!' is, let dan even extra goed op: morgen zet ik in mijn story een prijsvraag online. Het antwoord zie je in de uitzending op 24Kitchen op Kanaal 24, morgenavond (16 december) om 18:30. Zodra je het antwoord weet: haast je als de wiedeweerga naar mijn story @anniepannie_nl en vul het antwoord in. Je maakt dan kans op niet alleen de dagprijs - bestaande uit een kookboek van Rudolph, een set stekers voor kerstkoekjes en de @24kitchen_nl kersttrui (swipe naar rechts) - maar óók op de hoofdprijs: een bakworkshop met the one and only Rudolph van Veen. Super leuk! Overigens verzorgt Rudolph iedere werkdag kerstinspiratie op Kanaal 24, je kunt dus óók vanavond al in hogere kerstsferen komen. 👼🏻🎄🤩

#anniepanniewerktsamen #feestdagenmetrudolph #kerstontbijt #kerstkoekjes #kerstinspiratie samenwerking
VET random deze foto, maar ik had zin om wat vroli VET random deze foto, maar ik had zin om wat vrolijks te delen te midden van al deze COVID-shit. Ik vind het bedroevend om me te realiseren dat er mensen zijn die zó asociaal en tenenkrommend dom zijn dat ze als een stel driftige kleuters op het Binnenhof gaan staan trommelen en fluiten tijdens een ontzettend belangrijke toespraak die écht écht écht niet voor de lol wordt ingelast. Maar... al weer veel teveel woorden daaraan vuil gemaakt! In mijn story staat nu een heel gezellig vragenblokje waarin je iets liefs en positiefs voor je medemens mag wensen. Ik ga voor mínstens 100 reacties en die wil ik dan allemaal in een gezellige post gaan delen ergens in de komende week. Dát lijkt me nou tof en hoopgevend. Een beetje een ‘wij’ gevoel creëeren. We doen dit met elkaar, namelijk. Nederland, make me proud! 🤗🤗🤗

En nu uitleg bij deze foto. Ik fiets hier met een enorme joekel van een kalkoen op m’n bagagedrager, op weg naar vrienden met een grotemensenoven. Afgelopen zondag bereidde ik voor het eerst een gevulde kalkoen van @copastraditionalturkeys, die ik een week eerder kreeg van @boersenboers. Ik vond het super leuk om te doen en het is nog goed gelukt ook! Ik kreeg hulp van m’n goede vriend Bas en z’n Boretti. #borettibas 😜 In mijn stories ga ik het hele verhaal met jullie delen. Even geduld want ik moet nog wat foto’s van m’n camera halen. Vul tot die tijd eerst maar even dat gezellige vragenblokje in met jouw allerliefste wens voor Nederland. Er zijn nú al pareltjes binnengekomen. Dank daarvoor! ❤️
Volgen op Instagram

Nu populair

Chocolademelk van cacaopoeder
Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan
Varkenshaassaté met pindasaus
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Gedroogde tomaatjes uit de oven

Elke maandag de nieuwste recepten in je mailbox?

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Kokoskoekjes met lemoncurd uit No Waste - ANNIEPANNIE

Kokoskoekjes met lemoncurd

ELKE MAANDAG DE NIEUWSTE RECEPTEN IN JE MAILBOX?

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2021 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok