Een plaaaaatje, vind je niet? Op de foto zie je Peruaanse causa met tonijn en avocado. Causa is een typisch Peruaans gerecht met aardappelpuree en een heerlijke vulling van – meestal – tonijn. In het Spaans heet het ‘causa de atun’. Je eet het gerecht koud en de puree is op smaak gebracht met limoensap en ají amarillo, een speciaal soort Peruaanse peperpasta. Die pasta is overigens helemaal niet zo pittig! Heel mild juist. En een beetje zoetig. In de verte smaakt het bijna een beetje naar perzik. Het is de amarillopasta die de causa zijn prachtige gele kleur geeft. Ben je al nieuwsgierig geworden?
Peruaanse causa zoals Peruanen hem maken
Dit is het meest authentieke en klassieke Peruaanse causa recept dat je tegen kunt komen. Ik heb het namelijk geleerd van een echte Peruaanse! Ze heet Mariëla van de Haar en ze weet alles van de Peruaanse keuken. Aan haar achternaam kun je al zien dat Mariëla getrouwd is met een Nederlander. Alweer 17 jaar geleden verhuisde ze voor de liefde naar ons koude kikkerland. Om in touch te blijven met haar roots, besloot ze zich helemaal op de Peruaanse keuken te storten met haar bedrijf ‘Proef Peru’. Je kunt bij Mariëla onder andere kookworkshops volgen! Toen ze mij aanbood om me causa te leren maken, zei ik natuurlijk volmondig ‘JA!’. Je kunt het eten als lunch of als voorgerecht en lieve allemaal, het is fantastisch lekker.
Zo maak je die avocadoroos
Van Mariëla mocht ik aan het einde van de kookworkshop lekker freestylen wat betreft de decoratie. Je kunt aan de slag met reepjes avocado of tomaat, of je kunt een dun sausje maken op basis van limoen, mayonaise en ají amarillo. Ik besloot om het over een hele andere boeg te gooien en maakte… een avocadoroos! Hij is echt nógal goed gelukt, al zeg ik het zelf. Maar laat je niet intimideren. Het is makkelijker dan het lijkt! ECHT! Snijd de avocado in hele dunne plakjes. Duw ze uit elkaar zodat je een lange slinger krijgt. Rol dan de slinger heel voorzichtig op tot een roos. Oefening baart kunst, maar sommige mensen hebben het na 1x al onder de knie.
Peruaanse causa variaties
Nou kun je Peruaanse causa met nog veel meer vullen dan met tonijnsalade en avocado. Een andere populaire variant is de ‘causa limeña de pollo’, die gevuld is met gepocheerde (en soms gebraden) kip. Maar ik heb ook gehoord over vegetarische varianten met bietjes en ook met rundvlees en krabsalade heb ik ze voorbij zien komen. Stuk voor stuk lijkt het me heerlijk! En het leuke is, je kunt ook zelf lekker je creativiteit de vrije loop laten. Er zijn natuurlijk nog minstens 100 lekkere vullingen te bedenken! Maar vandaag mag ik het recept van Mariëla met jullie delen voor traditionele causa met tonijn. Komt ‘ie:
Keukentools
- Kookring
Ingrediënten
- 6-8 kruimige aardappelen geschild
- 2-3 el ají amarillo pasta* (ZIE NOTITIES)
- 4 el goede olijfolie
- 6 el limoensap
- 320 g tonijn uit blik uitgelekt
- 1 kleine rode ui fijn gesnipperd
- 2-3 el mayonaise
- 3 avocado's (1 voor de vulling, 2 voor de avocadorozen, als je die wilt maken)
- 2 kleine tomaten
Instructies
Aardappelpuree:
- Kook de aardappelen in 20 minuten helemaal zacht in ruim water met zout. Stamp de aardappelen super fijn en glad in een kom. Er mogen geen stukjes meer bij zitten.
- Doe er de olie, ají amarillo, limoensap en zout bij en meng goed.
Tonijnsalade:
- Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadlijsten en het harde groene stukje. Snijd de parten in reepjes en vervolgens in kleine blokjes. Doe ze samen met de tonijn, gesnipperde ui en mayonaise in een kom en meng goed. Breng op smaak met zout en peper.
Torentje maken en versieren
- Mooie causa torentjes maak je met behulp van een kookring. Zet de kookring op het midden van een bord. Doe er eerst een glad en gelijkmatig laagje aardappelpuree in (gaat het makkelijkst met een lepel), gevolgd door plakjes avocado, dan een laag tonijnsalade en tot slot weer een laagje aardappelpuree. Trek vervolgens de kookring voorzichtig omhoog. Herhaal dit zodat je vier torentjes hebt.
- De Peruaanse causa torentjes kun je versieren met extra reepjes tomaat, plakjes gekookt ei of avocado. Om avocadorozen te maken zoals op de foto, heb je vier halve avocado's nodig. Snijd de avocadohelften in dunne, gelijkmatige plakjes. Duw ze iets uit elkaar zodat je lange slingers krijgt. Rol ze vervolgens heel voorzichtig op tot mooie rozen.
Notities
Eet smakelijk!
Meer Peruaanse gerechten:
Peruaans-Japanse ceviche met tonijn en avocado
Ceviche van zeebaars met gin en grapefruit
Meer voorgerechten in de vorm van een torentje:
Bietentartaar met doperwtencrème en gekarameliseerde pecannoten
Tartaar van mango. avocado en rivierkreeftjes
Steak tartare van tomaat (populair)
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze ‘causa limeña de atun’ ofwel: Peruaanse causa met tonijn ;-) te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Anoniem zegt
Super lekker en makkelijk te maken 👍🏼 Echt een top recept!
Mariëla van de Haar zegt
Hoi Andrea!
Echt een plaatje, jij hebt het super gedaan!
Ik word zo vrolijk als ik je Causa zie ?
Cooking should be Magic en dat is wat we hebben gedaan een magical workshop ?
Liefs en groetjes ?
Mariëla
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Jeeeej dankjewel lieve Mariëla! Ik kijk nu al uit naar onze volgende workshop. ?
Marjolein de Bruijn zegt
Muy rico! Je weet dat ik dol ben op traditionele authentieke recepten! Dus mij heb je met dit prachtige receptje in de pocket! :) Alleen ik ga me echt niet wagen aan een avocadoroos. Dat laat ik lekker aan jou over. Ik kende Mariëla van Proef Peru nog niet, dus die ben ik meteen gaan volgen op insta. Toevallig liep ik laatst te lekkerbekken in de webshop van Westland Peppers omdat ze daar verse Aji Amarillo’s verkopen en ook de pasta. Superhandig! Mocht je daar trouwens een keer willen bestellen, moet je zeker ook de verse tomatillo’s proberen. Dat is geloof ik mijn favo groente ever.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hahaha dan is deze inderdaad helemaal top voor jou Marjolein! Hij is heerlijk, ook zonder avocadoroos. ;-) Mariëla is ontzettend aardig, ik zou je zeker aanraden om een keer een workshop bij haar te volgen! Tomatillo’s wil ik zeker een keer bestellen, dat is zo heerlijk! Ik ken er alleen nog niet veel recepten mee, ga ik me eens in verdiepen. Dankje voor de tip!
Mariela Van de Haar zegt
Hoi Marjolein!
Als je de basis van de traditionele Causa Aardappelpuree kan houden en je creativiteit te laten stromen, zul je zeker een prachtig Causa-gerecht creëren! En jij heeft gelijk Aji Amarillo is al geproduceerd in Nederland, maar als je Peruaanse producenten wilt blijven steunen en Aji Amarillo 100% Peruaans wilt hebben, koop het dan bij @miryam_koenis en binnenkort @lekkerllama. De Amarillo Pasta die we gebruikte was Aji Amarillo “menos picante”
Hopelijk zien we je Causa binnenkort ???
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Fijne tips Mariëla! Dankjewel. Ik zal kijken of ik ze kan toevoegen aan het artikel.
Marjolein de Bruijn zegt
Hoi Mariëla! Dank voor de fijne tips! Goed ook om te weten dat er een ‘menos picante’ versie bestaat. Daar gaan mijn vriend en zoon blij mee zijn. :)
Cevicheceviche zegt
Wat leuk, het traditionele recept heb je gemaakt!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Traditioneler kan ‘ie niet! Ik ben wel heeeeeel benieuwd naar al jouw creatieve causa versies inmiddels. ?