Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Voorgerechten / Peruaanse causa met tonijn en avocado

Peruaanse causa met tonijn en avocado

17 juni 2020 By Andrea (Anniepannie.nl) 10 Reacties


Peruaanse causa met tonijn en avocado - ANNIEPANNIE

Een plaaaaatje, vind je niet? Op de foto zie je Peruaanse causa met tonijn en avocado. Causa is een typisch Peruaans gerecht met aardappelpuree en een heerlijke vulling van – meestal – tonijn. In het Spaans heet het ‘causa de atun’. Je eet het gerecht koud en de puree is op smaak gebracht met limoensap en ají amarillo, een speciaal soort Peruaanse peperpasta. Die pasta is overigens helemaal niet zo pittig! Heel mild juist. En een beetje zoetig. In de verte smaakt het bijna een beetje naar perzik. Het is de amarillopasta die de causa zijn prachtige gele kleur geeft. Ben je al nieuwsgierig geworden?

Peruaanse causa zoals Peruanen hem maken

Dit is het meest authentieke en klassieke Peruaanse causa recept dat je tegen kunt komen. Ik heb het namelijk geleerd van een echte Peruaanse! Ze heet Mariëla van de Haar en ze weet alles van de Peruaanse keuken. Aan haar achternaam kun je al zien dat Mariëla getrouwd is met een Nederlander. Alweer 17 jaar geleden verhuisde ze voor de liefde naar ons koude kikkerland. Om in touch te blijven met haar roots, besloot ze zich helemaal op de Peruaanse keuken te storten met haar bedrijf ‘Proef Peru’. Je kunt bij Mariëla onder andere kookworkshops volgen! Toen ze mij aanbood om me causa te leren maken, zei ik natuurlijk volmondig ‘JA!’. Je kunt het eten als lunch of als voorgerecht en lieve allemaal, het is fantastisch lekker.

Causa met tonijn - ANNIEPANNIE

Zo maak je die avocadoroos

Van Mariëla mocht ik aan het einde van de kookworkshop lekker freestylen wat betreft de decoratie. Je kunt aan de slag met reepjes avocado of tomaat, of je kunt een dun sausje maken op basis van limoen, mayonaise en ají amarillo. Ik besloot om het over een hele andere boeg te gooien en maakte… een avocadoroos! Hij is echt nógal goed gelukt, al zeg ik het zelf. Maar laat je niet intimideren. Het is makkelijker dan het lijkt! ECHT! Snijd de avocado in hele dunne plakjes. Duw ze uit elkaar zodat je een lange slinger krijgt. Rol dan de slinger heel voorzichtig op tot een roos. Oefening baart kunst, maar sommige mensen hebben het na 1x al onder de knie.

Peruaanse causa met tonijn, tomaat en avocado - ANNIEPANNIE

Peruaanse causa variaties

Nou kun je Peruaanse causa met nog veel meer vullen dan met tonijnsalade en avocado. Een andere populaire variant is de ‘causa limeña de pollo’, die gevuld is met gepocheerde (en soms gebraden) kip. Maar ik heb ook gehoord over vegetarische varianten met bietjes en ook met rundvlees en krabsalade heb ik ze voorbij zien komen. Stuk voor stuk lijkt het me heerlijk! En het leuke is, je kunt ook zelf lekker je creativiteit de vrije loop laten. Er zijn natuurlijk nog minstens 100 lekkere vullingen te bedenken! Maar vandaag mag ik het recept van Mariëla met jullie delen voor traditionele causa met tonijn. Komt ‘ie:

Peruaanse causa met tonijn en avocado - ANNIEPANNIE

Peruaanse causa met tonijn en avocado

Dit Peruaanse causa torentje met tonijn en avocado smaakt fantastisch! En het ziet er ook nog eens spectaculair uit. Geweldig als voorgerecht bij een diner.
5 van 5 stemmen
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Voorbereidingstijd20 minuten minuten
Bereidingstijd15 minuten minuten
Totale tijd35 minuten minuten
Servings: 4 personen

Keukentools

  • Kookring

Ingrediënten

  • 6-8 kruimige aardappelen geschild
  • 2-3 el ají amarillo pasta* (ZIE NOTITIES)
  • 4 el goede olijfolie
  • 6 el limoensap
  • 320 g tonijn uit blik uitgelekt
  • 1 kleine rode ui fijn gesnipperd
  • 2-3 el mayonaise
  • 3 avocado's (1 voor de vulling, 2 voor de avocadorozen, als je die wilt maken)
  • 2 kleine tomaten

Instructies

Aardappelpuree:

  • Kook de aardappelen in 20 minuten helemaal zacht in ruim water met zout. Stamp de aardappelen super fijn en glad in een kom. Er mogen geen stukjes meer bij zitten.
  • Doe er de olie, ají amarillo, limoensap en zout bij en meng goed.

Tonijnsalade:

  • Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadlijsten en het harde groene stukje. Snijd de parten in reepjes en vervolgens in kleine blokjes. Doe ze samen met de tonijn, gesnipperde ui en mayonaise in een kom en meng goed. Breng op smaak met zout en peper.

Torentje maken en versieren

  • Mooie causa torentjes maak je met behulp van een kookring. Zet de kookring op het midden van een bord. Doe er eerst een glad en gelijkmatig laagje aardappelpuree in (gaat het makkelijkst met een lepel), gevolgd door plakjes avocado, dan een laag tonijnsalade en tot slot weer een laagje aardappelpuree. Trek vervolgens de kookring voorzichtig omhoog. Herhaal dit zodat je vier torentjes hebt.
  • De Peruaanse causa torentjes kun je versieren met extra reepjes tomaat, plakjes gekookt ei of avocado. Om avocadorozen te maken zoals op de foto, heb je vier halve avocado's nodig. Snijd de avocadohelften in dunne, gelijkmatige plakjes. Duw ze iets uit elkaar zodat je lange slingers krijgt. Rol ze vervolgens heel voorzichtig op tot mooie rozen.

Notities

* AJÍ AMARILLO: deze Peruaanse peperpasta is helemaal niet zo pittig, maar juist lichtzoet van smaak. Je kunt ají amarillo pasta kopen bij sommige (zeer) gespecialiseerde delicatessenzaken, maar het handigste is om het online te bestellen. Ik heb zelf deze ají amarillo pasta gebruikt en die was heerlijk.
* KOOKRING: hoewel je causa ook in een ovenschaal kunt maken (en dan daarna in stukken snijd en opschept), is het het mooiste om er torentjes van te maken. Dat ziet er feestelijk uit! Ik gebruik zelf zulk soort kookringen en die zijn onwijs handig.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk!

Meer Peruaanse gerechten:

Peruaans-Japanse ceviche met tonijn en avocado
Ceviche van zeebaars met gin en grapefruit

Meer voorgerechten in de vorm van een torentje:

Bietentartaar met doperwtencrème en gekarameliseerde pecannoten
Tartaar van mango. avocado en rivierkreeftjes
Steak tartare van tomaat (populair)

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen om deze ‘causa limeña de atun’ ofwel: Peruaanse causa met tonijn ;-) te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: Kerst, Lunch, Recepten, Recepten met aardappel, Vis, Voorgerechten Tags: aardappel, avocado, Kerst, tomaat, tonijn

« Kokoskoekjes met lemoncurd
Groentepakketjes uit de oven (of barbecue!) »

Reacties

  1. Anoniem zegt

    2 juni 2022 om 20:12

    Super lekker en makkelijk te maken 👍🏼 Echt een top recept!

    Beantwoorden
  2. Mariëla van de Haar zegt

    19 juni 2020 om 20:09

    5 sterren
    Hoi Andrea!
    Echt een plaatje, jij hebt het super gedaan!
    Ik word zo vrolijk als ik je Causa zie ?
    Cooking should be Magic en dat is wat we hebben gedaan een magical workshop ?
    Liefs en groetjes ?

    Mariëla

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      20 juni 2020 om 07:47

      Jeeeej dankjewel lieve Mariëla! Ik kijk nu al uit naar onze volgende workshop. ?

      Beantwoorden
  3. Marjolein de Bruijn zegt

    18 juni 2020 om 09:31

    Muy rico! Je weet dat ik dol ben op traditionele authentieke recepten! Dus mij heb je met dit prachtige receptje in de pocket! :) Alleen ik ga me echt niet wagen aan een avocadoroos. Dat laat ik lekker aan jou over. Ik kende Mariëla van Proef Peru nog niet, dus die ben ik meteen gaan volgen op insta. Toevallig liep ik laatst te lekkerbekken in de webshop van Westland Peppers omdat ze daar verse Aji Amarillo’s verkopen en ook de pasta. Superhandig! Mocht je daar trouwens een keer willen bestellen, moet je zeker ook de verse tomatillo’s proberen. Dat is geloof ik mijn favo groente ever.

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      18 juni 2020 om 10:37

      Hahaha dan is deze inderdaad helemaal top voor jou Marjolein! Hij is heerlijk, ook zonder avocadoroos. ;-) Mariëla is ontzettend aardig, ik zou je zeker aanraden om een keer een workshop bij haar te volgen! Tomatillo’s wil ik zeker een keer bestellen, dat is zo heerlijk! Ik ken er alleen nog niet veel recepten mee, ga ik me eens in verdiepen. Dankje voor de tip!

      Beantwoorden
    • Mariela Van de Haar zegt

      19 juni 2020 om 19:59

      Hoi Marjolein!
      Als je de basis van de traditionele Causa Aardappelpuree kan houden en je creativiteit te laten stromen, zul je zeker een prachtig Causa-gerecht creëren! En jij heeft gelijk Aji Amarillo is al geproduceerd in Nederland, maar als je Peruaanse producenten wilt blijven steunen en Aji Amarillo 100% Peruaans wilt hebben, koop het dan bij @miryam_koenis en binnenkort @lekkerllama. De Amarillo Pasta die we gebruikte was Aji Amarillo “menos picante”
      Hopelijk zien we je Causa binnenkort ???

      Beantwoorden
      • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

        20 juni 2020 om 07:49

        Fijne tips Mariëla! Dankjewel. Ik zal kijken of ik ze kan toevoegen aan het artikel.

        Beantwoorden
      • Marjolein de Bruijn zegt

        22 juni 2020 om 10:38

        Hoi Mariëla! Dank voor de fijne tips! Goed ook om te weten dat er een ‘menos picante’ versie bestaat. Daar gaan mijn vriend en zoon blij mee zijn. :)

        Beantwoorden
  4. Cevicheceviche zegt

    18 juni 2020 om 07:43

    Wat leuk, het traditionele recept heb je gemaakt!

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      18 juni 2020 om 07:51

      Traditioneler kan ‘ie niet! Ik ben wel heeeeeel benieuwd naar al jouw creatieve causa versies inmiddels. ?

      Beantwoorden
5 from 5 votes (3 ratings without comment)

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Mangosalade met komkommer en paprika
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Snelle pindasoep met komkommer, bosui en taugé
Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2022 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Waardeer dit recept

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok