Ik kreeg van de telersvereniging van aubergines een doos vol aubergines cadeau. Ronde, langwerpige, graffiti-huidige aubergines: you name it en het zat in de doos! Daar moest ik natuurlijk wat leuks mee verzinnen. Het werd deze romige aubergine curry met pindakaas en sambal. Ik deed er ook een restje geroosterde kip in, maar als je vega(n) eet kun je dat gewoon weglaten of vervangen door een blikje kikkererwten bijvoorbeeld. Boy oh boy, wat was dit LEKKER! Echt comfort food to the max. Deze pindacurry is lekker met in stukken gescheurd platbrood, maar ook met rijst, quinoa of naan.
Aubergine curry: zo pittig als je zelf wilt
Schrik niet teveel van het woordje sambal, je kunt deze pinda-auberginecurry namelijk zo pittig maken als je zelf wilt. Ik gebruikte mijn lievelingssambal: oma’s sambal. Dat is een sambal oelek die ik koop bij de Indonesische toko (Si Pentje) bij mij om de hoek. Het is huisgemaakt en zó lekker! Je kunt elke sambal oelek gebruiken die je wilt, die van Fairtrade Original vind ik zelf ook altijd erg fijn. Qua pindakaas gebruik ik mijn lievelings van dit moment: 100% pindakaas mét stukjes noot. Wat trouwens ook altijd lekker is, is deze zelfgemaakte pindakaas. Het is makkelijker dan je denkt!
Romige curry door pindakaas en kokosmelk
Deze yummy aubergine curry is lekker romig door de pindakaas en de kokosmelk. Als je de kip vervangt door kikkererwten, is de pindacurry meteen helemaal vegan. Om de curry een beetje af te blussen serveer ik het graag met een schepje kokosyoghurt. Dat vind ik zó lekker bij curry’s! Zorg trouwens wel dat je ongezoete kokosyoghurt gebruikt, anders is het echt niet lekker. Ik kies altijd deze van de Albert Heijn. Die hebben ze trouwens ‘yochurt’ genoemd in plaats van ‘yoghurt’ zie ik… Ik dacht eerst even dat ik zelf gek was geworden en niet meer wist hoe ik yoghurt moest spellen. Soms best hilarisch, die creatieve naamvariaties voor vlees- of zuivelvervangers. Anyway. Dat waar je eigenlijk op zit te wachten: het recept.
Ingrediënten
- 2 aubergines in blokjes
- 300 gram gebraden kip, in stukjes (voor vega(n): vervang door 1 blik kikkererwten)
- 1 blik kokosmelk (à 400 mililiter)
- 1 blik tomatenblokjes
- 100 gram pindakaas met stukjes noot
- 2 theelepels sambal oelek (plus extra om te serveren)
- 3 theelepels garam masala (ik gebruik de mix van Jonnie Boer/Euroma)
- 3 centimeter verse gember fijngehakt
- 3 tenen knoflook fijngehakt
- 4 eetlepels ongezoete kokosyoghurt
- 1 citroen in partjes
Instructies
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit hierin zachtjes de knoflook, gember en sambal een paar minuten. Voeg dan de garam masala en de aubergineblokjes toe en bak deze nog even een paar minuten op middelhoog vuur. Blijf goed roeren.
- Doe de gebraden kip (of kikkererwten), tomatenblokjes, pindakaas en kokosmelk in de pan en roer alles goed om. Breng aan de kook en zet dan het vuur meteen laag. Laat de aubergine curry 30 minuten heel zachtjes pruttelen totdat de aubergine zacht is geworden en de saus wat is ingedikt. Roer af en toe. Als het te hard gaat leg je een deksel op de pan en voeg je eventueel een scheutje water toe. Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer met de kokosyoghurt en partjes citroen. Lekker met Libanees platbrood, naan of rijst.
Eet smakelijk! Ik ben super benieuwd wat je van mijn romige aubergine curry met pindakaas en sambal vindt. Laat je het weten in een reactie hieronder? Zou ik SUPER leuk vinden.
Anniepannie’s wijnteam geeft je ook nog een lekkere wijntip bij deze goddelijke auberginecurry:
Wijntip van Paul & Janou
“Bij dit heerlijke gerecht hadden we een mooie Gewurztraminer uit Chili. Helaas bleek deze echter nergens meer te koop in Nederland, dus weken we uit naar een betaalbaar alternatief dat er erg op lijkt: de Ycaro Reserva Gewurztraminer 2017. De combinatie tussen typische Gewurztraminer smaken als lychee, jasmijn en abrikoos, vonden wij een lekker tropisch tintje aan het gerecht geven. Wel even goed koelen van te voren!“
Meer lekkere recepten met aubergine:
Linzensoep met aubergine en tomaat
Israëlisch streetfood: sabich met gegrilde aubergine
Pulled aubergine pita’s met geroosterde paprika en hummus
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
poul zegt
Kan je hem ook met sambal manis maken?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ongetwijfeld! Ik zou zeggen: give it a try. Ik ben heel benieuwd hoe het je smaakt.
Romay zegt
Zo ontzettend lekker! Iedereen smulde ervan! En dat is best een compliment van kinderen 13-15. :-) dus die geef ik dan nu aan jou door! Wel goede bak ijsbergsla en komkommer erbij voor de koeling.
Marloes zegt
Dit is zoooo lekker! Ik maak het nu voor de 5e keer en elke keer weer is dit een geluks- en genietmomentje. Ik eet er lekker speltpita’s bij. Bedankt voor het fantastische recept!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Heel leuk dat je even een reactie achterlaat om dit te zeggen! Word ik blij van. Dankjewel! 😃
Jacqueline zegt
We hebben deze curry vanavond voor de zóveelste keer gegeten en weer gesmuld! Lekker met Libanees brood/‘wraps’ van AH.
Nicolette zegt
Heerlijk gerecht, vanavond mag het in de herhaling. Nu al zin in !!
Marieke zegt
Echt HEEL erg geslaagd, groot fan van hoe heerlijk & simpel dit is :) Ik had geen sambal in huis, maar met een rood pepertje was het ook al top!
Jacqueline zegt
Wat een lekker recept, we hebben gesmuld!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat geweldig om te horen! ?
Roos zegt
Lekkere maaltijd! Zeker niet calorie arm met de kokosmelk en pindakaas, maar wel goed van smaak en een blijvertje bij ons thuis.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Heb je helemaal gelijk in! Genieten kan, maar alles in balans. ;-)
Marloes zegt
Had het al op Instagram gedeeld, maar was een lekker gerecht dit! Met kikkererwten in plaats van kip. Zo zo zo lekker. Had nog wat ingevroren en dat zit ik nu op te peuzelen. Lekker met wat rijst erbij. Dit ga ik zeker vaker maken ?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat onwijs leuk dat je ook hier nog even een reactie achterlaat! Echt top dat het recept zo bevalt. Ik vries ook altijd een portie in, super handig om achter de hand te hebben. ?
Marieke zegt
Heerlijk; weer eens een iets andere curry, ga ik zeker nog eens maken! Die Thaise basilicumtip klinkt ook goed! ?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Jaaa Thaise basilicum is zó heerlijk. ?
Charlie zegt
Dit is echt een topper! Maakte hem met nepkip en pappadum en wat Thaise basilicum erdoor. Die gaat in de herhaling hoor!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat een heerlijke toevoegingen Charlie! Ik ga het ook eens met Thaise basilicum proberen. Dat spul is zo heerlijk! ?
Wendy Troost zegt
OMG zó lekker! Ik heb hem vegan gemaakt met tofu ?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Oeh dat is ook een goed idee! Wat leuk om te horen dat je het zo lekker vond. Makes my day! ?
Leonneke zegt
Heerlijke curry! Bomvol smaak en groenten én makkelijk te maken. Die gaan we vaker maken :)
Noëlle zegt
Vandaag de curry gemaakt, met kikkererwten ipv kip. Het was overheerlijk. Zeker een bewaarrecept!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ohhh zo ontzettend tof om te horen! Dankjewel voor je enthousiaste reactie en leuk dat je de curry vaker gaat maken. ?
Linda zegt
Wanneer moet de kokosyoghurt erbij? :)
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Die serveer je ernaast of erop, net zoals op de foto. Lekker verkoelend! Eet smakelijk alvast!
Tamara zegt
Vandaag voor het eerst geprobeerd en ik moet zeggen : het is zeker een blijvertje! Erg lekker! ?
Wel naar smaak wat extra lepeltjes sambal toegevoegd, kneepje limoen erover en klaar!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ahhh mega leuk dat je het zo lekker vond! Dank voor je lieve reactie.
Jan en José van Rheenen zegt
Heerlijk hoor, heel bijzonder?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat ontzettend leuk om te horen, bedankt! ?
Bas zegt
Hi Annie,
Ik ben van plan om dit leuke recept te gaan maken voor mijn visite komend weekend. Mijn vraag: hoeveel inhoud heeft een “blik” tomatenblokjes precies? 400 gram? Alvast bedankt, Bas :)
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Bas! Wat ontzettend leuk om te horen. Klopt inderdaad, een blik tomaten uit de supermarkt bevat 400 gram. Eet smakelijk alvast! Groetjes Andrea
Lotte zegt
Super lekker recept! Ook als vega(n) versie met tofu i.p.v. kip. Wees vooral niet zuinig met de sambal, want dat is heel lekker met pindakaas. Ik ga dit zeker vaker maken :)
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Zooooo tof om te horen dat je het zo lekker vond! ? Dankjewel voor je enthousiaste reactie.