Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Hoofdgerechten / Varkenshaassaté met pindasaus

Varkenshaassaté met pindasaus

5 februari 2020 By Andrea (Anniepannie.nl) 8 Reacties


varkenshaassaté met pindasaus - Anniepannie.nl

Er gaat niets boven een heerlijk sateetje op z’n tijd! Wij halen het regelmatig bij de toko om de hoek, die heeft zulke lekkere! Ze verkopen daar zelfs saté van geitenvlees (saté kambing). De saté die ik vandaag deel is een varkenshaassaté of ‘saté babi’ op z’n Indonesisch, gemaakt door gastblogger Daniëlle! Varkenshaas is heerlijk vlees en doordat je het lekker lang marineert wordt het nog malser dan het al is. Maak ook zeker de pindasaus erbij, die maakt het helemaal af. Varkenshaassaté is heerlijk met rijst en groente, maar je kunt het natuurlijk ook bij de borrel eten of als onderdeel van een buffet. Heerlijk!

Varkenshaassaté met pindasaus

Ieder jaar is er in Den Haag de Tong Tong Fair, de grootste Indische markt ter wereld. Toen ik daar een keer saté kambing met satésaus bestelde bij een Indonesische meneer, vertelde hij dat Nederlanders het verschil tussen satésaus en pindasaus niet snappen. Pindasaus is namelijk de saus die je op de foto ziet (gemaakt van pinda’s dus) en satésaus is een donker sausje op basis van ketjap. Interessant hè? Die keer kreeg ik satésaus bij mijn saté kambing. Mega lekker! Maar als echte Hollander blijf ik ook fan van de vertrouwde pindasaus. In het recept voor deze varkenshaassaté laat Daniëlle zien hoe je een overheerlijke pindasaus maakt.

varkenshaassaté met pindasaus - Anniepannie.nl

Zo voorkom je verbrande satéstokjes

Om te voorkomen dat de houten satéstokjes verbranden in de oven, kun je ze het beste van tevoren even een kwartiertje in een bakje water leggen. Ze zuigen zich dan vol met water, waardoor ze minder snel zwart zullen worden. Natuurlijk kun je ook van dit soort metalen prikkers gebruiken als je die hebt!

varkenshaassaté met pindasaus - Anniepannie.nl

Varkenshaassaté met pindasaus

Deze Indonesische varkenshaassaté is heerlijk van smaak en lekker mals. Maak de pindasaus erbij en je hebt een heerlijk maaltje te pakken!
4.61 van 23 stemmen
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Bereidingstijd20 minuten minuten
Servings: 4 personen

Ingrediënten

Voor de varkenshaassaté:

  • 400 gram varkenshaas
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bolletje stemgember
  • 1 theelepel stemgembersiroop
  • 0,5 theelepel gemalen komijn
  • 0,5 theelepel laos
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1,5 theelepel sambal oelek
  • sap van een halve limoen
  • 4 eetlepels ketjap manis

Voor de pindasaus:

  • 1 kleine ui/sjalot
  • 1 grote teen knoflook
  • 3 eetlepels 100% pindakaas met stukjes noot
  • 150 mililiter kokosmelk
  • 1 eetlepel stemgembersiroop
  • 2 eetlepels ketjap
  • 2 theelepels sambal oelek of meer

Instructies

  • Hak voor de varkenshaassaté de knoflook fijn, snijd de ui in dunne halve ringen en de stemgember in vieren. Snijd elke varkenshaas in acht stukken. Meng alle ingrediënten voor de varkenshaassaté door elkaar in een grote kom en breng op smaak met peper en zout. Laat het minimaal een uur, maar het liefst een hele nacht marineren.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Rijg de varkenshaas aan stokjes, ‘hang’ deze stokjes in een ovenschaal, verdeel de overige marinade erover en bak de saté 15 minuten.
  • Maak ondertussen de pindasaus: snipper de ui/sjalot en knoflook heel fijn. Verwarm op laag vuur wat olie in een pannetje met dikke bodem en fruit hier de sjalot en knoflook in aan (niet bruin laten worden). Voeg dan de pindakaas, kokosmelk, siroop, ketjap en sambal toe, meng met een garde en breng op smaak met peper en zout.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk! Tip: bestrooi de varkenshaassaté met gebakken uitjes en/of ringetjes lente-ui om het helemaal af te maken.

Doe als ik en bestel je weekboodschappen online. Vét handig.

Dit is een recept van Daniëlle

Daniëlle-gastblogger

Daniëlle is gastblogger bij Anniepannie.nl. Lekker koken en eten is haar grootste hobby, een ‘obsessie’ zelfs! Daniëlle is héél benieuwd wat jullie van haar gerechten vinden. Plaats dus zeker even een reactie onderaan deze pagina als je enthousiast bent! En vergeet Daniëlle niet te volgen op Instagram.

Bekijk hier alle recepten van Daniëlle >

Meer recepten met varkensvlees:

Varkenshaas met spek, rösti en kaassaus
Dit gerecht uit Zuid-Tirol is echt perfect voor de feestdagen! De varkenshaas is omwikkeld met heerlijk spek en wordt geserveerd met een romige kaassaus, gebakken appeltjes en rösti. Zalig!
Bekijk recept
Varkenshaas met spek Zuid-Tirol workshop - Anniepannie VIERKANT
Gebakken aardappels met spek en ui
Gebakken aardappels met spek, ui en bieslook, geserveerd met zure room. Ook wel bratkartoffeln of 'German fries' genoemd! Een heerlijk bijgerecht.
Bekijk recept
Bratkartoffeln - Duitse gebakken aardappelen met spek, ui en bieslook
Naanpizza met blauwe bessen, geitenkaas en serranoham
Deze naanpizza is zó fijn! Hij is én makkelijk om te maken én super lekker! De combinatie van geitenkaas, blauwe bessen en serranham is overheerlijk. Een aanrader!
Naanpizza met blauwe bessen en geitenkaas - Anniepannie

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen om deze saté te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: Borrel, Buffet, Hoofdgerechten, Recepten, Vlees, Zelf maken Tags: bosui, gastblog Daniëlle, gebakken uitjes, gember, Indonesië, indonesisch, ketjap, koriander, lente-ui, pindakaas, pindasaus, sambal, sate, sate babi, satésaus, varkenshaas, varkenshaassaté, varkensvlees, vlees

« Loaded nacho’s met gehakt, kaas en quacemole
Gepofte koolrabi met boterbonenpuree en peterselieolie »

Reacties

  1. Betty zegt

    25 november 2024 om 15:59

    5 sterren
    Recept perfect uitgelegd. Ongeveer 4 uur in de koelkast laten marineren. Koriander weg gelaten (want zeepsmaak voor mij 😛)
    Laos en komijn vond ik ook niet zo gauw, gewoon satékruiden gebruikt.
    Het was heerlijk en werkte perfect met de ‘ophangmethode’.
    Pindasaus ook echt een aanrader ! Mijn man lust geen pindasaus/pindakaas maar bij deze heeft hij met plezier de sauskom schoon gemaakt met een stukje brood.
    We hadden er aardappelkroketjes uit de airfryer bij, die moeten exact dezelfde tijd 😀

    Beantwoorden
  2. Len zegt

    26 december 2023 om 18:39

    5 sterren
    Wat een lekker recept!!! Dat was smullen, dank je wel!
    Omdat ik de Gember op siroop niet in huis had, heb ik die vervangen voor 1 el Honing + 1 tl gemberpoeder in de pindasaus en in de marinade

    Beantwoorden
  3. Romy228 zegt

    15 augustus 2023 om 13:46

    4 sterren
    Heerlijk recept!! Komt vaker op tafel!

    Beantwoorden
  4. anja zegt

    24 augustus 2022 om 17:04

    5 sterren
    Superlekker, zowel de sate als de satesaus! satesaus vaste prik nu bij elke bbq..:)

    Beantwoorden
  5. Ron zegt

    4 december 2021 om 19:54

    Jeetje wat een recept !!! echt lekker zeg, Wow wat een smaken samen.

    heb er Pittige komkommersalade: 100 milliliter rijstazijn of andere milde azijn Ca. 3 eetlepels witte basterdsuiker 1 theelepel sesamolie 1-2 eetlepels vissaus (of evt. sojasaus) 1 rode peper 1 kleine rode ui 1 stevige komkommer:
    Verwarm de azijn een beetje en los hierin al roerend de suiker op.
    Schenk in een kom en laat het afkoelen.
    Meng met sesamolie(1 theelepel) en vissaus(1,5 eetlepels) en klop het sausje flink op.
    Halveer de rode peper(1 stuk), verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd de helften in ragfijne reepjes.
    Pel en snipper de ui(1 stuk).
    Voeg beide aan de dressing toe.
    Halveer de komkommer(1 stuk) in de lengte en vervolgens elke helft nogmaals in de lengte.
    Snijd de zaadlijsten weg en verdeel de kwarten komkommers in stukjes.
    Meng de stukjes komkommer(1 stuk) door de dressing met peperreepjes en uisnippers en laat minstens 1 kwartier intrekken.. PS ook van internet geleend

    Beantwoorden
  6. Maja Dokter zegt

    4 april 2021 om 15:16

    5 sterren
    Super lekker, ECHT EEN AANRADER!

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      12 april 2021 om 14:59

      Wat onwijs leuk om te horen!!!

      Beantwoorden
  7. Steven zegt

    13 maart 2021 om 17:12

    4 sterren
    Super lekker ook de saus, wel ietsje langer in de oven en als je er veel hebt na laten warmen bij 70gr

    Beantwoorden
4.61 from 23 votes (17 ratings without comment)

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Mangosalade met komkommer en paprika
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Gedroogde tomaatjes uit de oven

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Waardeer dit recept

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok