Afgelopen maandag legde ik deze Libanese kipspiesjes op de barbecue en echt… wát een genot! Nu zeg ik wel Libanese kipspiesjes, maar ‘shish taouk’ of ‘shish tawook’ wordt eigenlijk in het hele Midden-Oosten gegeten. Dus onder andere ook in Turkije, Palestina, Irak, Israël en Syrië. De hoeveelheid en het soort kruiden verschilt per land weer een beetje, maar de basismarinade bestaat altijd uit yoghurt, citroen, knoflook en tomatenpuree. Door de zuren in de yoghurt, tomatenpuree en citroen krijg je de meest malse kip die er bestaat! Een dikke aanrader voor je eerstvolgende barbecue.
Libanese kipspiesjes van de barbecue
Shish taouk spiesjes smaken het lekkerst als je ze grilt boven houtskool. Op de barbecue dus! Natuurlijk kun je ze ook bakken in je grilpan als het weer wat minder is, maar het allerlekkerste resultaat krijg je toch echt op de BBQ. Ik gebruik deze barbecue, waar een speciaal spiesjes-rooster op zit. Zo kun je de Libanese kipspiesjes nét boven het rooster hangen. Natuurlijk kun je de shish taouk ook direct op het rooster leggen. Pas dan alleen goed op dat ze niet verbranden en leg ze pas op de barbecue als alle kooltjes grijs zijn.
Lekker met…
Tja, wat serveer je nou bij zulke goddelijke, Libanees gemarineerde kipspiesjes? Het antwoord is: Libanees platbrood, een flinke dot hummus en een frisse, kruidige salade. Ik maakte een Arabische salade van tomaat, komkommer, munt, peterselie, granaatappelmelasse en sumak. Een perfecte match met de shish taouk! In Syrië en Libanon wordt er ook vaak ‘toom’ of ‘toum’ bij shish taouk geserveerd. Dat is een soort gladde pasta van (heel veel) knoflook, citroen en zout. Misschien moet ik die ook binnenkort maar eens online zetten! Een fris yoghurtsausje lijkt me trouwens ook erg lekker bij deze kruidige Libanese spiesjes.
Ingrediënten
- 800 gram kippendijfilet biologisch = lekkerder en beter
- 3 à 4 teentjes knoflook of meer, haha
- 4 eetlepel citroensap
- 150 gram Griekse yoghurt
- ½ eetlepel tomatenpuree
- 2,5 theelepel baharat kruiden o.a. te koop bij Albert Heijn
- 1 theelepel gedroogde oregano
- snufje kaneel
- 1 theelepel grof zeezout
- flinke snuf zwarte peper
- scheut zonnebloemolie
Ook nodig:
- spiesjes/satéstokjes
Instructies
- Snijd de kippendijtjes in (niet te kleine) stukjes. Meng de rest van de ingrediënten goed door elkaar in een grote kom. Doe de kip erbij en meng alles goed door. Laat dit minstens een paar uur marineren in de koelkast, maar liever nog een hele nacht!
- Leg de stokjes even een kwartiertje in een bakje met water (zo voorkom je dat ze verbranden op de barbecue) en rijg er daarna de blokjes kip aan. Je zou ongeveer 10 spiesjes moeten kunnen rijgen met deze hoeveelheid kip.
- Bak de Libanese kipspiesjes goudbruin en gaar op de barbecue of in de grillpan. Serveer met een frisse salade, wat hummus en platbrood.
Eet smakelijk!
Meer Libanese recepten?
Muhammara: Libanese spread van geroosterde paprika en walnoten
Loaded hummus met falafel en krokante kikkererwten
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in deze Libanese kipspiesjes? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Suzanne zegt
Echt super lekker! heb het nu al 3 keer gemaakt!
Zelf platbrood erbij gemaakt en eerst (wegens geen bbq weer) aan de spies in de grillpan en erna nog even los door de pan. Erbij nog een dipje van yoghurt, knoflook en koriander erbij en Wij zijn FAN!!!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Mega leuk om te horen Suzanne!!! Lekker dipje ook.
Rita zegt
Vandaag deze spiesjes gemaakt! Zo ontzettend lekker. Wij hebben de spiesjes gegeten met Lavash en Tzatziki. Volgens mij ook heel lekker met labneh. Echt een aanrader. Thanks Annie
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Oeh labneh, dat is ook een heerlijk idee. Eet ik graag! Super om te horen dat het recept je zo is bevallen. En dank voor de leuke reactie!
Astrid zegt
Welke salade is dat die erbij geserveerd is? Ziet er heerlijk uit.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Oeh, die heb ik helaas (nog) niet online staan. Het is een slalomde van komkommer, tomaatjes, munt, peterselie en een dressing van wat sumak, citroensap en olijfolie.
Astrid zegt
Fijn bedankt voor de reactie terug.
Joke de Vries zegt
Ziet er erg lekker uit, ga ze zondag bij onze bbq uitproberen! Met de salade en hummes. Wacht met sart op je frisse joghurt sausje, dat is ook vast heerlijk,
Smakelijke groegen van mij
Joke
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Joke! Ik heb eerder een reactie getypt, maar die is blijkbaar verdwenen! Ik hoop dat de barbecue lekker was en dat je zelf een lekker yoghurtsausje hebt kunnen bedenken. Ik maak meestal een yoghurtsausje door wat Griekse yoghurt en mayonaise te mengen. Dan doe ik er wat smaakmakers door, zoals citroensap, zout, peper en verse kruiden. Fijngesneden verse munt is altijd erg lekker!