Als er iets een umamibommetje is, dan is het deze aubergine met miso en Parmezaanse kaas uit de oven! Aubergine neemt heel veel smaak op. Dit is dus één groot hartig feestje waar je smaakpapillen van gaan dansen. Het toevoegen van Parmezaanse kaas aan miso aubergines is totaal niet traditioneel Japans, maar zoals je weet ben ik niet vies van een beetje fusion in de keuken. De Parmezaanse kaas voegt extra veel smaak toe en daarnaast krijgen de aubergines er een beetje een gegratineerd effect door. Alleen maar meer YUM, dus! En meer yum is altijd een goed idee. Haha! Ik raad je aan om dit recept zo snel mogelijk zelf te proberen. Ik denk dat je er net zo enthousiast over zult zijn als ik! Let me know. :-)
Aubergine met miso heet in het Japans ‘nasu dengaku’
In Japan is miso aubergine een populair bijgerecht. En geheel niet onterecht! Het is qua smaak een soort ultieme combinatie van lichtzoet en super hartig. Ik voegde er Parmezaanse kaas aan toe voor extra hartigheid en een gegratineerd effect. Ik ga het vanaf nu nooit meer zonder die toevoeging maken, dat weet ik wel… Misschien vind je het heel raar om Parmezaan te combineren met iets Japans en – ik bedenk me ineens – suiker. Dat vond ik zelf ook. Maar door soms iets geks te proberen ontstaan de meest geniale recepten. Zo ook deze smaaktorpedo’s.
Snijd de aubergines kruislings in
Door de aubergines voorafgaand aan het bakken kruislings (diep) in te snijden, kunnen ze extra veel smaak opnemen. De miso-Parmezaan ‘glaze’ krijgt dan extra gelegenheid om helemaal in de aubergines door te dringen. Dat is natuurlijk wat we willen! Zorg natuurlijk wel dat je niet helemaal doorsnijdt tot in het vel, want dan gaan ze aan de onderkant juist weer lekken. Gewoon kruislings snedes maken tot ongeveer op de helft van het auberginevlees. Zin gekregen om deze aubergine met miso en Parmezaan te gaan maken? Dan is hier het recept.
Ingrediënten
- 1 grote aubergine
- 1 eetlepel misopasta
- 2 eetlepels fijngeraspte Parmezaanse kaas
- 2 eetlepels sushi azijn
- 1/2 eetlepel kristalsuiker
- 1 eetlepel sesamzaad geroosterd in een droge koekenpan
Instructies
- Snijd de aubergine in de lengte doormidden. Snijd het auberginevlees kruislings in zodat je een soort ruitenpatroon krijgt.
- Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan en bak de auberginehelften eerst een paar minuten aan de kant van de schil. Zodra de schil een beetje bruin begint te worden keer je de aubergines om. Zet het vuur helemaal laag en bak de aubergines aan de ingesneden kant ook nog zo'n 4 à 5 minuten, met een deksel op de pan (als je die niet hebt, fabriceer je er eentje van aluminiumfolie). Check of de auberginehelften gaar zijn (zacht), anders bak je ze nog een minuutje langer.
- Zet de oven op de bovengril stand. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng de miso, azijn, suiker en Parmezaanse kaas door elkaar. Leg de auberginehelften met de ingesneden kant naar boven op de bakplaat. Lepel het misomengsel erover en bestrijk de hele bovenkant ermee.
- Laat de aubergines met miso en Parmezaan nu ongeveer 4 tot 5 minuten gratineren onder de ovengril. Het moet een beetje gaan bubbelen. Blijf wel goed opletten dat het niet aanbrandt. Strooi vlak voor het serveren de sesamzaadjes over de aubergines.
Eet smakelijk!
Meer recepten met aubergine? Ik heb er genoeg voor je! Bijvoorbeeld deze toppers:
Auberginecurry met pindakaas en sambal
Midden-Oosterse pitabroodjes met pulled aubergine
Israëlische sabich met gegrilde aubergine en ei
Linzensoep met aubergine en tomaat
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze aubergine met miso een Parmezaan te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Collinda Verhagen zegt
Was erg lekker.
Ik heb/moest wat aanpassingen gemaakt zoals ipv miso pasta heb ik een zakje vloeibare miso gebruikt. Uit kosten standpunt dan. 4 zakjes is €1,75. Pot miso paste €7,50. Tikkie té voor een experiment. Daardoor iets te vloeibaar maar desalniettemin ERG lekker.
Verder alles bereid in de Air Fryer. Ook helemaal top.
Ga ik zeker weer maken maar dan met de miso pasta.
Binnenkort ook de Schnitzel maken 😉