Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
You are here: Home / Curry / Aubergine balti

Aubergine balti

28 januari 2021 By Andrea (Anniepannie.nl) 1 Comment


Aubergine balti - ANNIEPANNIE

Als je deze foto ziet, ga je dan niet ook metéén watertanden? Ik wel hoor. Zin om een stuk van het brood af te scheuren en er lekker mee door deze pan met aubergine balti te vegen. Ooit wel eens van gehoord trouwens, balti? Ik kende dit gerecht nog helemaal niet! De naam ‘balti’ verwijst naar de speciale pan waarin dit gerecht wordt bereid én geserveerd. In de jaren ’80 scheen het in Engeland erg populair te zijn om thuis lekker met de balti aan de slag te gaan. Maar wees gerust, ook zónder baltipan kun je dit auberginegerecht maken. Voor een Indiaas gerecht is het trouwens opvallend eenvoudig te maken. Lees je mee?

Aubergine balti van The Curry Guy

Ik zit lekker in de kookboeken de laatste tijd. En soms (vaak) zijn ze zo tof dat ik er wel een recept uit móet delen. Gelukkig mag dat eigenlijk altijd van de uitgever. Super leuk! Toen ik door het nieuwe Indiase kookboek van Dan Toombs The Curry Guy – Compleet bladerde, zag ik het ene na het andere goddelijke recept. En prachtige foodfotografie ook, overigens (Kris Kirkham!). Eigenlijk vind ik alle recepten van Dan heel haalbaar een lekker, maar de aubergine balti en deze saag paneer sprongen er voor mij op dat gebied uit.

Rokerige aubergine curry

Als je deze aubergine balti extra rokerig wilt maken, dan heeft Dan Toombs een tip voor je: “In het barbecueseizoen laat ik de olie voor de aubergineschil achterwege en prik de aubergine in voor ik hem rechtstreeks op de hete kolen leg. Ik draai hem een paar keer, tot hij gaar is. De rooksmaak is hemels en perfect voor dit gerecht.” Wat mij betreft is het altijd barbecueseizoen en kun je dit dus ook gewoon in de winter in je achtertuin of op je balkon doen. Anders is de oven een goed alternatief, of gebruik net zoals bij geroosterde paprika je gasvlam om lekker te blakeren (als je op gas kookt).

Aubergine balti - ANNIEPANNIE

Aubergine balti

Deze aubergine balti is heerlijk! Officieel hoor je dit gerecht in een baltipan te bereiden en serveren, maar je kunt ook prima een andere pan gebruiken.
5 van 2 stemmen
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd40 minuten
Porties: 2 personen

Keukentools

  • baltipan (als je die niet hebt volstaat een koekenpan of wok ook!)

Ingrediënten

  • 1 aubergine van ca. 300 g
  • 2 el koolzaadolie
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 groene chilipeper fijngehakt
  • 2 el knoflook-gemberpasta* *ZIE NOTITIE
  • 2 tomaten in blokjes
  • 1/2 tl kurkumapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • zout
  • 3 el fijngehakte koriander ter garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op de hoogste temperatuur. Wrijf de schil van de aubergine in met ongeveer 1⁄2 theelepel van de koolzaadolie en leg ongeveer 20 minuten op een rooster in de oven, tot de schil blakert en er blaren ontstaan. Leg de aubergine op een snijplank en snijd in de lengte doormidden. Schep al het vruchtvlees eruit. Gooi de schil weg en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Zet apart.
  • Verhit de rest van de koolzaadolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het komijnzaad toe aan de hete olie en bak ongeveer 20 seconden. Voeg de fijngesneden ui toe en bak in ongeveer 5 minuten zacht, glazig en lichtbruin. Roer de chilipeper en de knoflook-gemberpasta erdoor. Bak nog 1 minuut en roer dan de tomatenblokjes erdoor.
  • Voeg al roerend het kurkumapoeder, het komijnpoeder, het koriander- poeder en het chilipoeder toe, gevolgd door de aubergine. Laat de aubergine 3 tot 5 minuten garen tot hij zacht is en het vocht grotendeels is ingekookt. Breng op smaak met zout en garneer met de fijngehakte koriander.

Notities

 
*KNOFLOOK- GEMBERPASTA (voor ca. 15 flinke eetlepels)
Deze pasta wordt in bijna elke curry gebruikt. Het is eenvoudig en veel lekkerder dan het kant-en- klare alternatief uit de winkel.
Ingrediënten:
  • 150 g knoflook, grofgehakt
  • 150 g gemberwortel, geschild en grofgehakt
 
Bereiding:
Pureer de knoflook met de gemberwortel en zoveel water in een keukenmachine of in een vijzel dat er een gladde pasta ontstaat.
 
Extra tip:
Bewaar knoflook-gemberpasta maximaal 3 dagen in een luchtdicht afgesloten bakje in de koelkast. Je kunt de pasta ook in ijsblokjesvormen invriezen. Eenmaal bevroren doe je de blokjes over in diepvrieszakken. Zo heb je altijd knoflook-gemberpasta achter de hand in de vriezer. Laat ze voor gebruik eerst een beetje ontdooien.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk! Balti’s worden geserveerd met naans of chapati’s, waarmee je de saus lekker kunt oplepelen.

Doe als ik en bestel je weekboodschappen online. Vét handig.

Blij met dit boek!

Om deze review te schrijven ontving ik van uitgeverij Good Cook een exemplaar van The Curry Guy – Compleet. Het boek heeft een mooie plek in mijn boekenkast gekregen, ik ben er super blij mee! Het is met z’n 350 pagina’s echt een dikke pil. Een soort bijbel met meer dan 200 curry’s, tandoorimaaltijden en bijgerechten uit de Indiase keuken. Als je enthousiast geworden bent: je koopt het boek hier op Bol.com.

Meer lekkere recepten met aubergine:

Aubergine curry met pindakaas en sambal
Deze romige aubergine curry met pindakaas en sambal is zalig! Echt comfort food om van te genieten. Lekker met platbrood of rijst!
Bekijk recept
aubergine-curry-met-pindakaas-en-sambal-1
Pulled aubergine pita’s
Deze pitabroodjes met kruidige pulled aubergine zijn ontzettend lekker. Door de auberginerepen lang te bakken in de oven worden ze stevig en vlezig van structuur! Lekker met hummus en salade.
Bekijk recept
Broodje pulled aubergine
Sabich met gegrilde aubergine
Sabich is het ultieme Israëlische streetfood. Een heerlijk pitabroodje gevuld met gegrilde aubergine, hummus, tahin, hardgekookt ei en frisse salade. Echt lekker!
Bekijk recept
Sabich met gegrilde aubergine en ingelegde biet - Anniepannie
Aubergine met miso en Parmezaanse kaas
Als er iets bomvol smaak zit, dan is het deze Japanse aubergine met miso en Parmezaanse kaas uit de oven! De kaas zorgt voor een gegratineerd effect. Heerlijk!
Bekijk recept
Aubergine met miso en parmezaanse kaas uit de oven - ANNIEPANNIE

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen om deze aubergine balti te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Filed Under: Comfort food, Curry, Hoofdgerechten, Recepten, Vega, Vegan Tagged With: aubergine, curry, indiaas

« Mexicaanse soep
Croque monsieur en Croque madame: twee tosti’s! »

Comments

  1. Hilde says

    22 februari 2021 at 20:41

    Gekookt vr de bubbel: iedereen vond het TOP
    Dit wordt een blijvertje 😋😋😋

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

anniepannie_nl

Anniepannie.nl | Andrea Tegel
Als er iets lekker is, dan is het deze platbroodpi Als er iets lekker is, dan is het deze platbroodpizza met aardappel! Het lijkt op het eerste gezicht misschien helemaal niet zo interessant, maar geloof me: deze wil je maken. Roseval aardappels hebben al een heerlijke smaak van zichzelf, maar gecombineerd met rozemarijn, knoflook, heel veel kaas en romige crème fraîche worden ze nóg lekkerder! Tel daar een crunchy bodem van Libanees platbrood bij op en echt, je weet niet wat je meemaakt. Aardappelplatbroodpizza for president! Lekker als avondeten, maar zo’n slice aardappelpizza smaakt ook top bij lunch of de borrel. Linkje staat in mijn bio @anniepannie_nl. 🥳😘
Jarig! 🥳🥳🥳 Verjaardag nummer twee die een Jarig! 🥳🥳🥳 Verjaardag nummer twee die een beetje gek verloopt. Vorig jaar koos ik er zelf voor om geen groot feest te geven, later had ik daar natuurlijk VETTE spijt van. 🥸 Maar ach, ik had natuurlijk nooit kunnen voorspellen dat Nederland vlak daarna volledig op slot zou gaan. Toch is deze verjaardag heel bijzonder voor mij. Ik krijg namelijk het allermooiste cadeau ooit! Ze zit vanmiddag bij me op de bank: supermams. 💥🦸🏻‍♀️ 

Ik ben 33 geworden op 03-03. Dat is best iets moois om bij stil te staan. Ben jij ook zo iemand die dan meteen de betekenis van die dubbele getallen gaat googelen? Ik wel. Een soort nummerhoroscoop 🤩👼🏻😄. Ik kan je vertellen: 33 33 vertelt me prachtige dingen. This is going to be a GREAT year! Vol gezondheid, creativiteit en overvloed. Kom maar op! 🙌🏻🤑🥰🤸🏻‍♀️

Wie jarig is trakteert. Geen winactie voor jullie, wél een website vol lekkers en de belofte dat er dit jaar nog een heleboel fantastische recepten bij gaan komen. Veel groente, weinig ingrediënten, zoals je van me gewend bent. Zelf heb ik vandaag niet de millionaires shortbread gebakken van de foto, maar wel brownies met van die dikke korrels zeezout erin verstopt. En ik heb m’n lievelings treat besteld bij Maison Kelder: hazelnoot-crème gebakjes. 🤤🤤🤤 

Lieve allemaal, pluk de dag en vier het leven! 💜
Ook zoete aardappels kun je pletten en crispy make Ook zoete aardappels kun je pletten en crispy maken in de oven! Niét zo knetterknapperig als je dat met gewone aardappels kunt doen (let’s be real), maar desalniettemin lekker en met crunchy randjes. Pof er teentjes knoflook bij, prak ze tot een mushy substantie en roer dit door een paar lepels mayonaise voor een heerlijke knoflookmayonaise. De combinatie met de geplette zoete aardappels is hemels!

Knaloranje gesmashte aardappels met een robuuste look en crispy randjes, ik word er zelf helemaal wild van. Vanbinnen zijn ze zacht en bijna karamelachtig van smaak. Je kunt ze bijna met alles combineren. Zo at ik het al eens in combinatie met Japanse miso-aubergines, maar ook met een frisse salade, gebraden kip of een visje zijn deze zoete ovenaardappels heerlijk. Leef je uit!

De link naar het ‘recept’ vind je in mijn Instagram-bio 👉🏼 @anniepannie_nl, of kijk op www.anniepannie.nl.
Stop right there! Heb jij weleens pulled aubergine Stop right there! Heb jij weleens pulled aubergine gegeten? Nee? Dan staat je nog een magische ontdekking te wachten. Ik maakte pita’s met pulled aubergine, sla, geroosterde paprika en een flinke dot hummus en… HET WAS FANTASTISCH! Ik kruidde de pulled aubergine met baharat en zo kreeg het hele gerecht een heerlijk Midden-Oosters tintje. Yummie! Dit wil je proeven hoor.

Om een heerlijke, vlezige structuur te krijgen moeten je aubergines twee keer in de oven. Eén keer om gaar te poffen en één keer om uit te drogen en stevig te worden. Na de eerste keer in de oven trek je het auberginevlees in repen. Dan kruid je ze en leg je ze terug op de bakplaat. Nog eventjes in de oven en voila, je pulled aubergine is ready! Ik serveerde de aubergine in pitabroodjes met sla, geroosterde paprika en hummus, maar je bent natuurlijk vrij om je eigen toppings te kiezen! Go wild! Veel plezier met mijn recept. Laat je het weten als je het gemaakt hebt? Vind ik super leuk.

Je vindt de link naar het recept in mijn bio @anniepannie_nl, maar je kunt ook ‘pulled aubergine’ intikken op Google. Enjoy! 🙏🏻😋
Mijn mams is ein-de-lijk weer thuis. 💪🏻🦸🏻‍♀️💥 Blij en dankbaar! #vivalavida

Wie heeft er leuke plannen vandaag?
Ken je saag paneer al? Vast wel! Het is een popula Ken je saag paneer al? Vast wel! Het is een populair gerecht uit de Indiase keuken. Deze vegetarische spinaziecurry met knapperige blokjes paneer is voor mij ultiem comfort food.

Paneer is trouwens een Indiase kaas, die nog het meest lijkt op hüttenkase. Maar dan in vastere vorm. Als je paneer na het marineren bakt in een koekenpan, wordt het heerlijk knapperig aan de buitenkant. Nou hoorde ik gisteren van @eefkooktzo dat de Appie geen paneer meer verkoopt (😭). Je zult voor paneer dus even wat beter moeten zoeken (toko’s hebben het altijd wel). Of... maak het zelf. Daarvoor verwijs ik je naar @spicetripwithpaulami, die heeft vast een recept.

Dit saag paneer recept komt uit het nieuwste kookboek van @thecurryguy Dan Toombs. Het staat vol met goddelijke recepten. En prachtige foodfotografie ook, van @kriskirkham.

Het recept en alles over dit boek vind je nu op Anniepannie.nl! Enjoy! 💜

Dit kookboek kreeg ik van @goodcooknl.
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Blondies van kikkererwten met pindakaas en chocolade (vegan)
Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan
Chocolademelk van cacaopoeder
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)

Elke maandag de nieuwste recepten in je mailbox?

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Kokoskoekjes met lemoncurd uit No Waste - ANNIEPANNIE

Kokoskoekjes met lemoncurd

ELKE MAANDAG DE NIEUWSTE RECEPTEN IN JE MAILBOX?

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2021 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.