Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Curry / Aubergine balti

Aubergine balti

28 januari 2021 By Andrea (Anniepannie.nl) 1 Reactie


Aubergine balti - ANNIEPANNIE

Als je deze foto ziet, ga je dan niet ook metéén watertanden? Ik wel hoor. Zin om een stuk van het brood af te scheuren en er lekker mee door deze pan met aubergine balti te vegen. Ooit wel eens van gehoord trouwens, balti? Ik kende dit gerecht nog helemaal niet! De naam ‘balti’ verwijst naar de speciale pan waarin dit gerecht wordt bereid én geserveerd. In de jaren ’80 scheen het in Engeland erg populair te zijn om thuis lekker met de balti aan de slag te gaan. Maar wees gerust, ook zónder baltipan kun je dit auberginegerecht maken. Voor een Indiaas gerecht is het trouwens opvallend eenvoudig te maken. Lees je mee?

Aubergine balti van The Curry Guy

Ik zit lekker in de kookboeken de laatste tijd. En soms (vaak) zijn ze zo tof dat ik er wel een recept uit móet delen. Gelukkig mag dat eigenlijk altijd van de uitgever. Super leuk! Toen ik door het nieuwe Indiase kookboek van Dan Toombs The Curry Guy – Compleet bladerde, zag ik het ene na het andere goddelijke recept. En prachtige foodfotografie ook, overigens (Kris Kirkham!). Eigenlijk vind ik alle recepten van Dan heel haalbaar een lekker, maar de aubergine balti en deze saag paneer sprongen er voor mij op dat gebied uit.

Rokerige aubergine curry

Als je deze aubergine balti extra rokerig wilt maken, dan heeft Dan Toombs een tip voor je: “In het barbecueseizoen laat ik de olie voor de aubergineschil achterwege en prik de aubergine in voor ik hem rechtstreeks op de hete kolen leg. Ik draai hem een paar keer, tot hij gaar is. De rooksmaak is hemels en perfect voor dit gerecht.” Wat mij betreft is het altijd barbecueseizoen en kun je dit dus ook gewoon in de winter in je achtertuin of op je balkon doen. Anders is de oven een goed alternatief, of gebruik net zoals bij geroosterde paprika je gasvlam om lekker te blakeren (als je op gas kookt).

Aubergine balti - ANNIEPANNIE

Aubergine balti

Deze aubergine balti is heerlijk! Officieel hoor je dit gerecht in een baltipan te bereiden en serveren, maar je kunt ook prima een andere pan gebruiken.
5 van 6 stemmen
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd40 minuten
Porties: 2 personen

Keukentools

  • baltipan (als je die niet hebt volstaat een koekenpan of wok ook!)

Ingrediënten

  • 1 aubergine van ca. 300 g
  • 2 el koolzaadolie
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 groene chilipeper fijngehakt
  • 2 el knoflook-gemberpasta* *ZIE NOTITIE
  • 2 tomaten in blokjes
  • 1/2 tl kurkumapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • zout
  • 3 el fijngehakte koriander ter garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op de hoogste temperatuur. Wrijf de schil van de aubergine in met ongeveer 1⁄2 theelepel van de koolzaadolie en leg ongeveer 20 minuten op een rooster in de oven, tot de schil blakert en er blaren ontstaan. Leg de aubergine op een snijplank en snijd in de lengte doormidden. Schep al het vruchtvlees eruit. Gooi de schil weg en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Zet apart.
  • Verhit de rest van de koolzaadolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het komijnzaad toe aan de hete olie en bak ongeveer 20 seconden. Voeg de fijngesneden ui toe en bak in ongeveer 5 minuten zacht, glazig en lichtbruin. Roer de chilipeper en de knoflook-gemberpasta erdoor. Bak nog 1 minuut en roer dan de tomatenblokjes erdoor.
  • Voeg al roerend het kurkumapoeder, het komijnpoeder, het koriander- poeder en het chilipoeder toe, gevolgd door de aubergine. Laat de aubergine 3 tot 5 minuten garen tot hij zacht is en het vocht grotendeels is ingekookt. Breng op smaak met zout en garneer met de fijngehakte koriander.

Notities

 
*KNOFLOOK- GEMBERPASTA (voor ca. 15 flinke eetlepels)
Deze pasta wordt in bijna elke curry gebruikt. Het is eenvoudig en veel lekkerder dan het kant-en- klare alternatief uit de winkel.
Ingrediënten:
  • 150 g knoflook, grofgehakt
  • 150 g gemberwortel, geschild en grofgehakt
 
Bereiding:
Pureer de knoflook met de gemberwortel en zoveel water in een keukenmachine of in een vijzel dat er een gladde pasta ontstaat.
 
Extra tip:
Bewaar knoflook-gemberpasta maximaal 3 dagen in een luchtdicht afgesloten bakje in de koelkast. Je kunt de pasta ook in ijsblokjesvormen invriezen. Eenmaal bevroren doe je de blokjes over in diepvrieszakken. Zo heb je altijd knoflook-gemberpasta achter de hand in de vriezer. Laat ze voor gebruik eerst een beetje ontdooien.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk! Balti’s worden geserveerd met naans of chapati’s, waarmee je de saus lekker kunt oplepelen.

Doe als ik en bestel je weekboodschappen online. Vét handig.

Blij met dit boek!

Om deze review te schrijven ontving ik van uitgeverij Good Cook een exemplaar van The Curry Guy – Compleet. Het boek heeft een mooie plek in mijn boekenkast gekregen, ik ben er super blij mee! Het is met z’n 350 pagina’s echt een dikke pil. Een soort bijbel met meer dan 200 curry’s, tandoorimaaltijden en bijgerechten uit de Indiase keuken. Als je enthousiast geworden bent: je koopt het boek hier op Bol.com.

Meer lekkere recepten met aubergine:

Aubergine curry met pindakaas en sambal
Deze romige aubergine curry met pindakaas en sambal is zalig! Echt comfort food om van te genieten. Lekker met platbrood of rijst!
Bekijk recept
aubergine-curry-met-pindakaas-en-sambal-1
Pulled aubergine pita’s
Deze pitabroodjes met kruidige pulled aubergine zijn ontzettend lekker. Door de auberginerepen lang te bakken in de oven worden ze stevig en vlezig van structuur! Lekker met hummus en salade.
Bekijk recept
Broodje pulled aubergine
Sabich met gegrilde aubergine
Sabich is het ultieme Israëlische streetfood. Een heerlijk pitabroodje gevuld met gegrilde aubergine, hummus, tahin, hardgekookt ei en frisse salade. Echt lekker!
Bekijk recept
Sabich met gegrilde aubergine en ingelegde biet - Anniepannie
Aubergine met miso en Parmezaanse kaas
Als er iets bomvol smaak zit, dan is het deze Japanse aubergine met miso en Parmezaanse kaas uit de oven! De kaas zorgt voor een gegratineerd effect. Heerlijk!
Bekijk recept
Aubergine met miso en parmezaanse kaas uit de oven - ANNIEPANNIE

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen om deze aubergine balti te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Comfort food, Curry, Hoofdgerechten, Recepten, Vega, Vegan Tags: aubergine, curry, indiaas

« Mexicaanse soep
Roze koeken recept »

Reacties

  1. Hilde zegt

    22 februari 2021 om 20:41

    Gekookt vr de bubbel: iedereen vond het TOP
    Dit wordt een blijvertje ???

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan
Snelle pindasoep met komkommer, bosui en taugé
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Gebakken aardappels met spek en ui

Elke maandag de nieuwste recepten in je mailbox?

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

ELKE MAANDAG DE NIEUWSTE RECEPTEN IN JE MAILBOX?

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2022 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in