Vroeger aten we witlof met ham en kaas uit de oven. Super lekker, maar er zijn natuurlijk allerlei leuke variaties mogelijk! De witlofschotel met geitenkaas en peer die ik vandaag deel, is ook geschikt voor vegetariërs. Hij is echt heeeeerlijk. De tijm en honingmosterddressing passen perfect bij de witlof en de peer. De pecannootjes geven een heerlijke crunch. Wij eten dit graag met gebakken aardappels en een lekkere dot mayo!
Witlofschotel met geitenkaas: lekker voor in de winter
Witlof (ook wel Brussels lof genoemd) kun je bijna het hele jaar door uit Nederland krijgen. In de zomer eet ik het graag rauw in een salade, of ik gebruik de witlof ‘schuitjes’ om leuke hapjes mee te maken. Vul ze met een lepeltje tonijn- of makreelsalade en je bent eigenlijk al klaar. Maar wist je dat december, januari, februari en maart de beste maanden zijn voor witlof uit Nederland? In de wintermaanden vind ik het lekker om witlof warm te eten, bijvoorbeeld in deze witlofschotel met geitenkaas en peer.
Witlof en peer: echte smaakvrienden
Wie niet dol is op warm fruit, of fruit in avondmaaltijden, kan beter een ander maaltje uitzoeken. In deze witlofschotel met geitenkaas gaan namelijk peren! Gewone handperen zijn perfect, zoals conference peren. Ze zijn een heerlijke friszoete tegenhanger voor de iets bittere witlof. Heel erg lekker. Voor een lekkere crunch strooide ik ook wat pecannoten over deze witlofschotel. Als je die niet kunt vinden, of je vindt ze te duur, dan mag je natuurlijk ook walnoten gebruiken. Die zijn ook heerlijk!
Honing-mosterddressing
Nou kun je heel makkelijk zelf honingmosterd maken, maar ik heb standaard zo’n potje van Marne in de koelkast staan. Dat verdun je met wat water en hop, je honing-mosterdressing is klaar. Ideaal als dressing door salades, maar dus ook als smaakmaker in deze ovenschotel. Zelf honingmosterd maken kan ook, meng dan simpelweg wat honing en mosterd door elkaar. Om het dunner te maken voeg je wat water toe.
Ingrediënten
- 4 stronken witlof
- 2 conference peren niet te rijp
- 1,5 el honingmosterd
- 1 tl gedroogde tijm of een paar takjes verse tijm, blaadjes afgerist
- 75 g zachte geitenkaas
- 35 g pecannoten grof gehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Halveer de stronken witlof in de lengte. Kook ze 3 minuten voor. Giet af en laat goed uitlekken.
- Schil de peren en snijd ze in kwarten. Verwijder het klokhuis.
- Rangschik de witlof en stukken peer in een ovenschaal. Verbrokkel de geitenkaas erover en bestrooi met de tijm. Roer de honingmosterd los met een heel klein beetje water (zodat het nét schenkbaar is) en giet dit gelijkmatig over de witlof en peer. Strooi de pecannoten over de witlofschotel en plaats de schaal in het midden van de oven. Bak ongeveer 20 minuten, totdat de geitenkaas goudbruin is.
Eet smakelijk!
Meer lekkere groentegerechten uit de oven?
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze witlofschotel met geitenkaas te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Annelien zegt
Heel lekker. Geserveerd met rode aardappel partjes in de air fraier. Ik heb de witloof gebakken ipv gekookt, ging heel goed.
Jojo zegt
Het was erg lekker. Al vind ik zelf het gerecht met rijpe peren smaakvoller.
12-01-2024
Ina zegt
Ik heb dit recept nu een paar keer gegeten afwisselend met iedere een ander soort kaas,net wat ik in.huis heb ,het is erg lekker.
Ali Kleinjan zegt
Echt heel erg lekker.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat heerlijk om te horen!
Patty zegt
Ik had meer een vraag over het recept. Kunnen allerlei soorten noten erin ipv pecannoten. Nu zijn dit natuurlijk enorm smaakmakers. Maar ik ben erg benieuwd.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Patty, je zou walnoten of hazelnoten kunnen proberen! Ook altijd erg lekker in combinatie met geitenkaas en peer.
Erik van der Walle zegt
Heerlijk gegeten op een warme zomerdag!
Perfecte maaltijd!!
Suze zegt
Het was heerlijk, komt zeker vaker op tafel. En de honing mosterdsaus was inderdaad makkelijk zelf te maken.
Alfred zegt
Heerlijk en eenvoudig klaar te maken
Kooijman zegt
Een heerlijke schotel ik doe iedere keer wat andere noten er op
Magda zegt
Er is wel een heel groot verschil tussen grondwitloof, dat geoogst wordt tijdens de wintermaanden en witloof/ watercultuur, dat het ganse jaar te verkrijgen is : nl de smaak. Grondwitloof is oorspronkelijk afkomstig uit België, vandaar de naam Brussels lof en niet uit Nederland! Wij hebben in België nog een mooi aantal vollegrond witlooftelers! Een aanrader om bij de aankoop toch voor grondwitloof te kiezen!!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat een goede tip Magda, dankjewel voor het delen!
Cobi zegt
Heel lekker. Ik heb wel dubbele hoeveelheid geitenkaas en iets meer pecannoten erover gedaan. Gegeten met gehalveerde krielaardappels met rozemarijn, die ik 10 minuten (220°) eerder in de oven had gezet. Daarna 20 minuten op 200°.
Thea zegt
Hallo, heb dit recept gemaakt. Aangepast door de zachte geitenkaas te prakken met 2 theelepels honing en 1 volle theelepel mosterd, met water tot lobbig sausje geprakt. Had geen pecannoten wel walnoten. Geserveerd met puree van zoete aardappel vermengd met een gebakken rood pepertje, ui en knoflook (zout, peper, tijm, oregano).
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Klinkt goed Thea!
Romy zegt
Weer zo’n topper! Dank je voor je lekkere recepten :-)