Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Bijgerechten / Gladde hummus zoals je ‘m in een restaurant krijgt!

Gladde hummus zoals je ‘m in een restaurant krijgt!

12 november 2017 By Andrea (Anniepannie.nl) 7 Reacties


Gladde hummus | Zijdezachte hummus - Anniepannie.nlAl tijden ben ik op zoek naar een manier om net zulke zijdezachte hummus te maken als je in restaurants wel eens voorgeschoteld krijgt. En dat het dan niet mega lang duurt doordat je de kikkererwten een nacht moet weken enzo. Nee, gewoon een hummus die redelijk snel te maken is maar dan wél onwijs lekker is. Voor als je acuut zin hebt in super gladde hummus. Nou lieve lezers, ik kan jullie vertellen dat het is gelukt!

Ik gebruikte het basis-hummus recept uit Ottolenghi’s Jerusalem (mega aanrader, dat boek), maar dan verwisselde ik de gedroogde kikkererwten voor kikkererwten uit blik. Qua hoeveelheden heb ik het her en der wat aangepast en op aanraden van Ottolenghi voegde ik ook wat gemalen komijn toe. Het resultaat? Zooo goed! Ik kan niet wachten om het recept met jullie te delen. Doe EXACT wat hieronder staat en ook jij zit binnen de kortste keren te smullen van een schaaltje vol zijdezachte, gladde hummus.

Gladde hummus zoals in een restaurant - Anniepannie.nlDit heb je nodig:
1 blik kikkererwten
½ tl baksoda
100 gram tahin (=sesampasta)
1 citroen
2 teentjes knoflook, uitgeperst
½ tl gemalen komijn
60 ml ijskoud water
½ tl zout
½ tl sesamzaad

Gladde hummus zoals je ‘m in een restaurant krijgt

Spoel de kikkererwten af in een vergiet en doe ze samen met de baksoda in een middelgrote pan. Bak de kikkererwten al roerend ongeveer 3 minuten.

Voeg vervolgens 700 ml water toe aan de kikkererwten en breng aan de kook. Kook de kikkererwten gedurende 5 minuten en haal met een schuimspaan steeds al het schuim en de bovendrijvende vliesjes uit het water. Let op: dit is een cruciale stap!

Giet de kikkererwten af in een vergiet en verwijder met je handen zoveel mogelijk losse vliesjes die zijn achtergebleven. Hoe minder vliesjes, hoe smeuïger de hummus wordt. Doe de kikkererwten daarna over in de keukenmachine en maal tot een dikke puree.

Voeg terwijl de keukenmachine loopt de tahin, het sap van een halve citroen (denk om de pitjes), de uitgeperste knoflook, de komijn en het zout toe. Laat dit even draaien en voeg dan beetje bij beetje het ijskoude water toe. Zet de keukenmachine stop, proef even (met een lepel, als je vingers je lief zijn) en breng de hummus eventueel verder op smaak met wat extra citroensap, tahin of zout.

Schep dan de hummus in een mooi schaaltje en dek af met huishoudfolie. Volgens Ottolenghi moet je de hummus nu 30 minuten laten rusten. Probeer maar of je je zo lang kunt inhouden!

Serveer de hummus op klassieke wijze met goede olijfolie en wat gehakte peterselie. Wil je ook zo’n mooi grachtje met olijfolie? Haal dan de achterkant van een theelepel door de hummus en giet hier wat olijfolie in.

Eet smakelijk!

TIP: hummus is an sich super lekker met snackgroente en/of platbrood. Je kunt de hummus verder pimpen met kruidig gebakken gehakt en wat hele kikkererwten. Ook lekker met Turks brood!

Lijkt deze super gladde hummus je helemaal het einde? Of zit je misschien wel te wachten op een heel ander recept? Ik ben super benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! 

Gladde hummus | Zijdezachte hummus - Anniepannie.nlMeer hummus recepten

Pittige paprika hummus
Hummus met pindakaas en komkommer
Hummus van reuzenbonen en Surinaamse pindakaas

 


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: Bijgerechten, Hapjes en Snacks, Recepten, Sublieme smeersels, Vega, Vegan, Voorgerechten, Zelf maken Tags: borrel, brood, citroen, dip, hummus, kikkererwten, knoflook, komijn, olijfolie, ottolenghi, peterselie, sesam, smeersel, snackgroente, tahin

« Chunky monkey granola
Spaghettipompoen met blauwe kaas, boerenkool en pijnboompitjes »

Reacties

  1. Linda zegt

    22 mei 2024 om 16:56

    Klinkt heerlijk, maar voordat ik eraan begin: hoeveel uitgelekt gewicht is jouw “blik” kikkererwten?

    Beantwoorden
  2. Rianne zegt

    16 september 2022 om 15:54

    Hai, waarvoor is het sesamzaad? Dat komt nergens in het recept meer terug?

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      27 september 2022 om 14:46

      Hoi Rianne! Je hebt gelijk! Het sesamzaad is puur voor de garnering bedoeld. Zoals je op de foto kunt zien heb ik er wat sesamzaadjes overheen gestrooid.

      Beantwoorden
  3. M zegt

    8 augustus 2020 om 09:25

    Deze heb ik gisteren gemaakt, samen met de Libanese spiesjes. Die 10 minuutjes rommelen om de vliesjes te verwijderen is de moeite zeker waard. Daar wordt de hummus toch echt wel beter van.

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      8 augustus 2020 om 10:12

      Oh wat leuk!!! En ja, het priegelen is de moeite waard. Ik heb er niet altijd zin in hoor ?

      Beantwoorden
  4. Kitty zegt

    30 juni 2020 om 07:47

    Ik ben me daar een haartje betoeterd zeg. Dat is veel te bewerkelijk :)

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      30 juni 2020 om 08:13

      Hahaha het is inderdaad even werk, maar het resultaat is zalig ?

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Mangosalade met komkommer en paprika
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Gedroogde tomaatjes uit de oven

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok