Shoarmakruiden maak je heel makkelijk zelf! En als je dan meteen een voorraadje maakt, ben je voorlopig voorzien. Bij mij thuis staat er standaard een potje homemade shoarmakruiden in de kast. Waarom? Omdat zelfgemaakte shoarmakruiden echt veeeeel lekkerder smaken dan die kant-en-klare mixjes uit de supermarkt. En dan te bedenken dat daar vaak allerlei onnodige rommel aan is toegevoegd, zoals smaakversterkers, suiker en een schokkende hoeveelheid zout. Nee hoor, ik maak mijn shoarmamix gewoon lekker zelf. Ik bewaar mijn zelfgemaakte kruidenmixen in dit soort schattige potjes.
Heerlijk variëren
Het leuke aan het zelf maken van kruidenmixen is dat je heerlijk kunt variëren. Zo kun je de mix helemaal aanpassen naar je eigen smaak! Ik voegde bijvoorbeeld ook wat gemalen venkelzaad toe, hartstikke lekker! Voor wat pit gebruik ik graag chilipoeder, maar mocht je een wat minder pittige mix willen (omdat je kinderen hebt bijvoorbeeld…) dan laat je dat gewoon weg. Als je wilt kun je ook nog wat gedroogde peterselie toevoegen. Ik heb dit weggelaten omdat ik de mix zonder dat al perfect vond. Oh en, mocht je nou geen vijzel hebben: no worries. Je kunt de kruidnagel en venkel eventueel ook uit de mix laten. Deze twee ingrediënten kun je niet altijd in poedervorm kopen.
Hoeveel shoarmakruiden heb je nodig?
Voel je vrij om deze mix te verdubbelen als je vaak shoarma eet, zo heb je altijd genoeg voorraad. De onderstaande hoeveelheid geeft een klein potje shoarmakruiden. Hoeveel je nodig hebt per maaltijd? Dat hangt af van de hoeveelheid vlees. Ik gebruik ongeveer anderhalve theelepel per 100 gram vlees. Je kunt varkensvlees, lamsvlees, kip of zelfs namaak-kip gebruiken (de vegan kipstuckjes van de Vegetarische slager zijn hier favoriet). Doe het vlees in een grote kom, voeg zoveel shoarmamix toe als nodig is en meng alles met een scheutje olie goed door elkaar. Even laten marineren en dan… bakken maar!
Ingrediënten voor een klein potje:
- 2 tl komijnpoeder
- 2 tl kurkumapoeder
- 1 tl kaneelpoeder
- 2 tl korianderpoeder
- 2 tl knoflookpoeder
- 2 tl gemberpoeder
- 1 tl keukenzout
- 2 tl paprikapoeder
- ½ tl chilipoeder
- 2 tl versgemalen zwarte peper
- 2 tl pimentpoeder
- 1 tl kruidnagelpoeder (=ongeveer 20 gemalen kruidnagels)
- 2 tl venkelzaad, tot poeder gemalen
- 1 tl nootmuskaatpoeder
Shoarmakruiden maken
Vijzel indien nodig het komijnzaad, venkelzaad en de kruidnagels tot een fijn poeder. Meng dit met alle andere ingrediënten. Bewaar de shoarmakruiden in een schoon en goed afsluitbaar potje of bakje.
Enjoy!
Meer zelf maken?
Zelf maken: geroosterde paprika
Zelf ingelegde rode kool maken
Zelf maken: rucolapesto
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin in shoarma gekregen? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Rick zegt
Deze twee ingrediënten kun je niet altijd in poedervorm kopen.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Rick, wanneer nodig kun je de ingrediënten die je niet in poedervorm hebt kunnen vinden met de vijzel tot poeder malen. Succes! Groetjes, Andrea