Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Drankjes / Berkensap met bubbels… uit een boom!

Berkensap met bubbels… uit een boom!

13 augustus 2018 By Andrea (Anniepannie.nl) 8 Reacties


Berkje berkensap review - Anniepannie.nlWow, ik heb nu toch iets leuks ontdekt! Het heet Berkje en het is een bruisend sapje gemaakt van puur berkensap. That’s right: het sap van een berkenboom! Berkje komt uit Letland en de eigenaresse van Berkje, Jevgenija, vroeg mij of ik het eens zou willen proeven. Daar zei ik natuurlijk geen nee tegen (want: altijd in voor een smaakavontuur ?) en zo kreeg ik laatst een paar flessen sprankelend berkensap thuisgestuurd. De smaak was verrassend lekker! Verfrissend en héél licht fruitig. Anders dan anders. Ik zou het iedereen aanraden die eens een feestelijke, alcoholvrije bubbel wil proberen! Ik vertel je er alles over:

Sap tappen

Het berkensap waar Berkje mee wordt gemaakt wordt handmatig ‘geoogst’ in Letland. Dat kan maar 1 keer per jaar gedurende twee tot drie weken, in het begin van de lente. Dan zuigen de berkenbomen namelijk veel grondwater op via de stam. Voor de oogst worden alleen gezonde en volwassen berkenbomen gebruikt, waar een klein gaatje in wordt geboord om het sap op te vangen. Na het tappen van het sap (een tijdrovend proces!) worden de gaatjes in de bomen zorgvuldig dichtgemaakt met een soort houten kurken. De bomen groeien zonder problemen verder en blijven zo een veilige thuishaven voor de vogels, eekhoorns en andere dieren in het bos. Het afgetapte berkensap kan meteen gedronken worden, maar het is maar een paar dagen houdbaar. Daar heeft Berkje iets op gevonden! Fermentatie it is…

Berkje - bruisend berkensap - Anniepannie.nlFermentatie

Berkje voegt een klein beetje suiker toe aan het berkensap en laat het twee keer fermenteren. De eerste keer in een grote tank en de tweede keer in de fles. Door dit fermentatieproces verdwijnt nagenoeg alle suiker en ontstaat een natuurlijke bubbel. Aan de flessen wordt ook een bloemknopje van een zwarte bessenstruik toegevoegd voor extra smaak. Dat bloemknopje zie je ook in de fles drijven. De grote Berkje flessen zijn afgesloten met een kurk die je echt kunt laten poppen. Wanneer je het sap inschenkt bruist het net als champagne. Super feestelijk!

Gezond

Doordat het berkensap van Berkje gefermenteerd is, bevat het nauwelijks suiker. Tijdens het fermentatieproces ontstaan natuurlijke probiotica (‘goede’ bacteriën), die goed zijn voor onder andere je immuunsysteem en je darmflora. Het drinken van berkensap is een eeuwenoude traditie in Europa. In Nederland wordt het bijna niet meer gedaan, maar in veel Noord-Europese landen is het een familietraditie om samen het sap te tappen en te drinken. Van oudsher worden er allerlei helende krachten toegedicht aan berkensap. Zo zou het onder andere zuiverend werken. Ook zou het de haargroei positief beïnvloeden, in Letland wordt daarom ook berkenshampoo verkocht.

Berkensap van Berkje - Anniepannie.nlOver Berkje

De oprichtster van Berkje, de 30-jarige Jevgenija, komt oorspronkelijk uit Letland maar woont alweer 6 jaar in Nederland. Waarom ze in Nederland kwam wonen? Voor de liefde. Niet voor onze weelderige oerbossen nee, hahaha. Hoewel ze het hier onwijs naar haar zin heeft, mist Jevgenija de bossen en de Letse natuur. Best wel logisch, want het grootste deel van haar leven woonde ze dichtbij het bos. Berkensap, lindebloesemthee, bosbessen, wilde aardbeien en zelfgeplukte paddenstoelen waren een vast onderdeel van haar dieet. Met Berkje wil Jevgeijna haar liefde voor de natuur delen en iedereen laten meegenieten van het moois dat het bos ons te bieden heeft.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het bruisende berkensap van Jevgenija? Je kunt het bestellen via de website van Berkje. Een grote fles (à 750 ml) kost €9,35.

Haagse Bos - Anniepannie.nl

Dit artikel is een samenwerking met Berkje. Alle foto’s zijn door mijzelf gemaakt. 

Benieuwd naar meer verrassende drankjes?

Pét-nat kefir: een feestelijk (alcoholvrij) alternatief voor wijn!
Romige kurkuma latte met verse gember


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: Drankjes, Getest, Vega, Vegan Tags: alcoholvrij, berkensap, berkje, bubbels, drankje, fermentatie, fermenteren, getest, review, samenwerking, vega, vegan

« Gedroogde tomaatjes uit de oven
Chimichurri met zeekraal! Een saus voor vis, vlees én groente »

Reacties

  1. Valerie Rogival zegt

    19 mei 2021 om 14:19

    Goedemiddag, mijn zoon heeft een spreekbeurt over Letland en we zoeken een populair gerecht, nagerecht of drankje. Ik lees dat de berkensap Berkje op de website van Berkje kan gekocht worden. Zou u mij het adres van de website kunnen geven aub? Leveren ze ook in Belgie? Alvast bedankt

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      19 mei 2021 om 14:27

      Beste Valerie, wat leuk dat je zoon zijn spreekbeurt over Letland houdt! Helaas bestaat de website van Berkje niet meer, ze zijn er mee gestopt. In Letland wordt ook veel kefir gedronken, een licht zure, koolzuurhoudende melkdrank. Dit kun je bij de Albert Heijn kopen, wie weet is het een goed alternatief!

      Beantwoorden
  2. Mariette zegt

    14 augustus 2018 om 14:34

    Ik wist van het bestaan van berkensap maar had het tot voor kort nog nooit geproefd. Is inderdaad erg lekker!!

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      14 augustus 2018 om 16:46

      Oeps, een dubbele reactie! Ik heb hieronder gereageerd :)

      Beantwoorden
  3. Mariette zegt

    14 augustus 2018 om 10:00

    Ik wist dat het bestond maar had het nooit geproefd. Tot een tijdje geleden. Berkensap is echt verrassend lekker!

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      14 augustus 2018 om 16:45

      Ik heb dus nog nooit gewoon berkensap geproefd, dat moet ik ook nog een keer proberen. Berkje is gefermenteerd berkensap en de smaak schijnt daardoor echt heel anders te zijn. De beleving natuurlijk ook, door de bubbels. Waar heb jij ‘gewoon’ berkensap gevonden?

      Beantwoorden
  4. Anne-Marie zegt

    13 augustus 2018 om 15:10

    Ik heb het laatst geproefd op een Letland event en vond het ook verrassend lekker!

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      14 augustus 2018 om 16:44

      Wat leuk! Ik vond het een heerlijk drankje. Zeker in de zomer! Lekker verfrissend.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Mangosalade met komkommer en paprika
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Snelle pindasoep met komkommer, bosui en taugé
Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2022 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok