Hoi! Ga jij op sinterklaasavond ook altijd helemaal stuk op pepernoten en chocoladegeld? Good for you! Of nouja, eigenlijk niet hè, haha. Maar hee, het is maar één keer Sinterklaas. Mocht je nou voor de dagen tussen Sinterklaas en Kerst op zoek zijn naar wat meer verantwoorde zoetigheid, dan heb ik de oplossing voor je: cashew abrikozen balletjes met gember en kaneel. En kokosrasp aan de buitenkant! Ik eet deze energieballen bij de koffie, als snack, maar soms eet ik er ook 2 of 3 als ontbijt samen met wat vers fruit. Heerlijk!
Het idee voor deze cashew abrikozen balletjes heb ik opgedaan uit het nieuwste kookboek van Jamie Oliver, ‘Jamie’s superfood’. Echt een ge-wel-dig kookboek weer! Mocht je nog een verlanglijstje mogen inleveren bij de Sint of bij de Kerstman, vraag dan Jamie’s boek. Ga je geen spijt van krijgen! Alle gerechten zijn gezond en bevatten weinig tot geen zout, maar zijn wel allemaal perfect op smaak.
Jamie’s recept van deze cashew abrikozen balletjes werkte overigens niet helemaal voor mij. Nou hangt het er bij het maken van zulke balletjes ook heeI erg vanaf hoe sappig je abrikozen zijn. Die van mij waren overduidelijk niet zo juicy als die van Jamie, dus ik heb water toegevoegd. Daarnaast vond ik de balletjes wat bleek, daarom heb ik zwart sesamzaad gebruikt in plaats van wit. Lekker verrassend, allemaal van die zwarte spikkeltjes als je een hap neemt van zo’n balletje. In plaats van cashewkruim gebruikte ik geraspte kokos om de buitenkant mee te bedekken. Dat maakt deze balletjes extra lekker!
Dit heb je nodig voor 20 à 25 balletjes:
100 gram ongezouten cashewnoten
100 gram gedroogde abrikozen
20 gram zwart sesamzaad (wit mag ook hoor)
20 gram gepofte quinoa (te koop bij EKOplaza)
4 cm verse gember
2 eetlepels honing
2 eetlepels water
½ theelepel kaneelpoeder
Een handvol kokosrasp
Ook nodig: een keukenmachine (het kan ook met een staafmixer maar dat is iets meer gedoe)
Cashew abrikozen balletjes met gember
Zet een koekenpan op het vuur en laat ‘m goed heet worden. Doe dan de cashewnoten en het sesamzaad in de pan en rooster totdat de cashewnoten goudbruin zijn. Wel goed opletten dat het niet verbrandt! Laat de cashewnoten en het sesamzaad na het roosteren afkoelen op een bord.
Zet je keukenmachine klaar en doe hier de abrikozen, cashewnoten, het sesamzaad en de gepofte quinoa in. Hak alles fijn en schraap tussendoor eventueel de zijkanten van de mengkom schoon zodat alles mee wordt gehakt.
Rasp nu de gember fijn boven de mengkom. Voeg ook het kaneelpoeder, de honing en een eetlepel water toe. Zet de keukenmachine aan en wacht tot het mengsel één geheel wordt. Schraap weer de zijkanten schoon als dat nodig is. Vind je het mengsel nog te droog? Voeg dan nog een eetlepel water toe en zet de machine weer aan totdat alles goed is gemengd.
Strooi nu de kokosrasp uit over een groot bord. Haal de stekker van de keukenmachine uit het stopcontact en verwijder het mes (belangrijk!). Bevochtig je handen met wat water en vorm kleine balletjes van het mengsel. Rol de balletjes over het bord de kokosrasp. Klaar ben je!
Je kunt de abrikozen balletjes ongeveer 2 weken bewaren in een afsluitbaar bakje.
Snack smakelijk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie