Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Over
    • Het team
  • Shop
You are here: Home / Hoofdgerechten / Japanse rijstsoep met thee en zalm: ochazuke

Japanse rijstsoep met thee en zalm: ochazuke

18 september 2017 By Andrea (Anniepannie.nl) 3 Comments


Japanse rijstsoep met groene thee - Anniepannie.nlVoor alles een eerste keer, dus ook voor koken met thee! Wát? Thee? Ja, thee. Ik had het nog nooit geprobeerd, maar daar is na vandaag verandering in gekomen! Ik maakte een heerlijke en simpele Japanse rijstsoep met een bouillon van thee en super veel lekkere toppings. Ochazuke heet dat, wat je uitspreekt als ‘otjazoekè’. Maar je mag ook お茶漬け zeggen. 😉 Ochazuke is een soepje dat door de Japanners wordt gebruikt om restjes rijst en vis op te maken. Mega handig!

Toppings

Ok, ok, het is niet zo dat wij hier in Nederland zoveel rijst eten dat we altijd restjes in de koelkast hebben liggen… Maar dat geeft dus niet. Deze Japanse rijstsoep is zó lekker dat het de moeite van het rijst koken helemaal waard is. Dit Japanse soepje doet me op een vreemde manier een beetje denken aan saoto soep. Niet omdat het iets met Suriname te maken heeft, maar omdat saoto soep ook altijd zoveel van die lekkere toppings heeft. En dat maakt zo’n soepje dan ineens heel bijzonder.

Japanse rijstsoep met thee - Anniepannie.nlIk gebruikte warmgerookte zalm als ‘hoofd’ topping, omdat ik dat zo lekker vind. En omdat de thee-bouillon niet super sterk is, vind ik het een mooie tegenhanger. Verkruimelde nori, ringetjes bosui en rijstzoutjes geven de Japanse rijstsoep extra smaak en bite. De Japanners voegen het liefst ook nog wat ‘mitsuba’ toe, een Japans kruid. Ik heb me suf gezocht en gegoogeld, maar dat kun je hier in Nederland dus níet vinden. Zelfs niet bij de toko. Maar niet getreurd: waterkers is een waardige vervanger!

Thee

Als je kookt met thee is het belangrijk dat je thee van goede kwaliteit gebruikt. Voor deze Japanse rijstsoep gebruikte ik een Japanse groene ‘sencha’ thee van van Simon Lévelt. Dat is trouwens nog maar één van de heerlijke theetjes van Simon, want ik mocht namelijk even helemaal losgaan in de webshop. (!) Je kunt er allerlei losse theetjes kopen, maar er is ook een hele afdeling voor zakjes-thee. Naast de sencha bestelde ik Zuid-Amerikaanse lavendel-maté, herbal chai (yum!), een mooie earl grey (voor m’n schoonpa, die niets anders drinkt 😉) en appel-kaneel thee. Wij kunnen hier dus nog wel een tijdje vooruit!

Theezakjes Simon Levelt - Anniepannie.nlMisschien ga ik de komende tijd nog wel meer receptjes met thee ontwikkelen. Naast ideeën voor hartige gerechten heb ik namelijk ook wel wat leuke gedachten over zoete dingetjes met thee. Denk: koekjes met thee, cake met thee of zelfs een leuk herfstdrankje… Ik ga nog even verder puzzelen! Maar nu eerst het recept voor de Japanse rijstsoep met thee:

Japanse rijstsoep - ochazuke - Anniepannie.nlDit heb je nodig voor 2 personen:
2 zakjes Japanse groene thee (bijv. sencha)
140 g rondkorrelige zilvervliesrijst (zachtkokende, ronde zilvervliesrijst is o.a. te koop bij de bio winkel. Je kunt dit eventueel vervangen door gewone witte rijst, maar dit is wel wat minder gezond)
100 g warm gerookte zalm (te koop bij o.a. AH)
2 el verkruimelde sojacrackers (rijstzoutjes)
1 el sesamzaad
1 bosuitje, het groene deel
2 plukjes waterkers
½ vel nori, verkruimeld
Wasabipasta (naar smaak)
2 el sojasaus

Japanse rijstsoep met thee en zalm – Ochazuke

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dit kan ook al de dag van tevoren, of gebruik restjes rijst van een eerdere maaltijd.

Verwarm 500 ml water in een steelpannetje totdat het net niet kookt. Laat even afkoelen (bij voorkeur tot ongeveer 80 graden). Doe het water over in een mooi theepotje. Hang dan de 2 theezakjes in het water en laat de thee 5 minuten trekken.

Verhit een koekenpan en bak hierin de sesamzaadjes lichtbruin. Laat ze afkoelen op een schoteltje.

Snijd het groene deel van het bosuitje in super dunne ringetjes.

Verdeel de rijst over twee kommen. Maak een mooi bergje in het midden van elke kom. Verdeel de zalm in vlokken en leg deze op de bergjes rijst. Strooi er dan de verkruimelde nori en sojacrackers, de ringetjes bosui en het sesamzaad over. Spuit op elk bergje een klein toefje wasabipasta (of meerdere toefjes) en eindig met een plukje waterkers.

Giet aan tafel de thee in de kommen. Breng de Japanse rijstsoep eventueel verder op smaak met de sojasaus.

Eet smakelijk!

TIP: je kunt deze ochazuke ook serveren als voorgerecht voor 4 personen. Verdeel dan simpelweg alles over 4 kleine kommetjes. Leuk om een Japans diner mee af te trappen!

Lijkt deze Japanse rijstsoep je lekker? Of zit je misschien wel te wachten op een heel ander recept? Ik ben super benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! 

Meer Japanse recepten:

Kroepoek met een Japanse topping
Shiitake sushi met komkommer en wasabimayonaise

Japanse rijstsoep met warmgerookte zalm - Anniepannie.nlJapanse rijstsoep - ochazuke - Anniepannie.nl👉 Dit is een samenwerking met Simon Lévelt.


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Filed Under: Hoofdgerechten, Recepten, Soep Tagged With: gerookte zalm, gezond, japan, japans, nori, ochazuke, rijst, rijstsoep, rijstzoutjes, samenwerking, soep, sojasaus, thee, wasabi, zalm, zeewier, zilvervliesrijst

« Salade bowl met courgettenoedels, mango, avocado en een limoendressing
Zoete aardappel stamppot met chorizo, boerenkool en feta »

Comments

  1. José Poelen says

    24 september 2017 at 21:55

    5 sterren
    Ik heb deze soep vandaag gemaakt en :O :O wat verrassend lekker. Ik kon mij er niets bij voorstellen eerlijk gezegd, maar was wel geintrigeerd door je post op instagram. Na het lezen van dit leuke informatieve artikel moest ik het gewoon eens uitproberen. Kan niet voor wachten op je eventuele andere ideeën/recepten met thee. I am in :-D ♥

    Grtjs José

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) says

      25 september 2017 at 18:07

      Super leuk om te horen dat je het zo lekker vond José! Koken met thee lijkt gek, maar kan dus echt heel lekker zijn. Wie weet snel weer een thee-gerechtje…

      Beantwoorden
      • José says

        25 september 2017 at 18:34

        5 sterren
        Dat zou heel leuk zijn. We zien het vanzelf wel voorbij komen op instagram, mocht je weer iets met thee bedacht hebben. Vondt dit in ieder geval een hele leuke culi ervaring. Nogmaals dank voor je leuje reacties.

        Grt José

        Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

anniepannie_nl

Anniepannie.nl | Andrea Tegel
Een heel gelukkig nieuw jaar voor jullie allemaal. Een heel gelukkig nieuw jaar voor jullie allemaal. 💜 Ik ben een beetje onder een steen gaan liggen de afgelopen weken, omdat er privé een hoop heftigs speelt. De komende tijd ga ik proberen regelmatig wat lekkers te posten, dat leidt af en dat is fijn. Het lukt me misschien niet altijd om op al jullie reacties en berichtjes te reageren. Maar blijf ze sturen, ik geniet er zó van!

Vandaag deel ik jullie meer dan 75 (!) ge-wel-dige antwoorden op mijn vraag ‘Wat wens je Nederland toe’. Een vraagsticker die ik spontaan in m’n story gooide na de laatste persconferentie. Van ontroerend tot hysterisch grappig, ik raad je aan om zeker even naar rechts te swipen. Enjoy!

Veel liefs,
Jullie Annie

PS: volgende keer probeer ik iets breder te lachen. #beloofd 🤗
*ACTIE GESLOTEN * Wat snack jij het liefste tijden *ACTIE GESLOTEN * Wat snack jij het liefste tijdens een kerstfilm? Laat het weten in een reactie, volg @coopsupermarkt en @anniepannie_nl en maak kans op een feestelijk kerstpakket van Coop supermarkten. Omdat het al bijna Kerst is, maak ik de winnaar morgen meteen al bekend via mijn stories. May the odds be ever in your favor! 🤞🏻🤩

Ultiem Kerstgeluk is voor mij: samen met Roel foute kerstfilms kijken onder het genot van een 'hapjesdiner'. Spaanse vleeswaren, gevulde peppadews, olijfjes, stokbrood met smeersels, nootjes en... lekkere bubbels om het jaar feestelijk af te sluiten. Want 2020 was ook voor ons een 'hell of a ride', maar er zijn zeker ook een hoop mooie momenten geweest. Tijdens de Kerstvakantie staan we daar samen bij stil en hopen we vooral lekker tot rust te komen en te genieten! 🎄🍾🥂💜

#samenmetcoop #anniepanniewerktsamen #coopsupermarkt
Ohhh lieve mensen, echt hoor, deze moet je proeven Ohhh lieve mensen, echt hoor, deze moet je proeven. Een hele bloemkool in bladerdeeg, met een laagje truffelmayonaise en een ‘duxelle’ van paddenstoelen. Geserveerd met een romige blauwe-kaassaus waarvan ik alweer ga watertanden als ik erover schrijf. (JA, je mag ook een andere kaas gebruiken als je niet van de blauwe club bent!). Allemachtig, wat is dit goddelijk... Helemaal Kerstproof!

Ik weet, tijdens sjieke diners houden we ervan om in de keuken de bordjes op te maken en dan pas uit te serveren. Net zoals in een restaurant. Maar ik wil je met dit gerecht toch aanraden om dat niet te doen. De bloemkool 'en croute' ziet er namelijk juist in z’n geheel ontzettend spectaculair uit! Op de bovenkant van de bladerdeegkorst kun je nog een mooie decoratie maken, bijvoorbeeld een kerstboompje, een ster of een blaadje. Snijd de bloemkool pas aan tafel aan, zodat je eerst alle ‘oh’s en ah’s’ in ontvangst kunt nemen. Als je een mooie braadslede hebt, zoals de Superior Triply braadslede van @bk_cookware, dan staat dat prachtig op de (kerst)tafel. 

Hoewel deze ‘bloemkool en croute’ natuurlijk dé eye-catcher van de tafel is, vind ik het altijd leuk om de tafel mooi aan te kleden. Ik koos hier voor een tafelkleed in kerstig groen (het is tenslotte over een week al Kerst!) en met een print van abstracte kerstbomen. Leuke servetjes erbij, glaasjes wijn erbij, niks meer aan doen! Hoe kleden jullie de kersttafel het liefst aan? En wat zijn überhaupt jouw kookplannen voor Kerst?

De link naar het recept vinden jullie via de link in mijn bio @anniepannie_nl. 

#KerstmetBK #kokenmetBK #anniepanniewerktsamen met #BKCookware
Ik leef voor super crunchy aardappeltjes. Vandaag Ik leef voor super crunchy aardappeltjes. Vandaag deel ik weer een heerlijk recept met jullie: geplette krieltjes uit de oven met sinaasappel en rozemarijn. Een geweldig (Kerst!) bijgerecht, bomvol smaak. Ik maakte de krieltjes klaar in mijn nieuwste liefde van @bk_cookware. 

Voor dit recept gebruikte ik de Superior Triply braadslede van BK. Een hele mond vol, maar dan heb je ook wat. De unieke constructie van twee lagen roestvrij edelstaal met een laag aluminium ertussen zorgt voor een snelle en gelijkmatige warmteverdeling. Precies wat we nodig hebben voor mooi gebruinde en über crunchy krieltjes uit de oven! De braadslede is trouwens zo robuust, dat ik er van overtuigd ben dat hij een leven lang mee gaat. Wees dus niet verbaasd als ik over een jaar of 40 nog steeds recepten deel uit deze topper. Ik zet bij deze een reminder in mijn agenda om het t.z.t. te checken, haha! 👵🏻

Mocht je inner foodie jaloers zijn geworden op deze braadslede... Je kunt 'm nu met maar liefst 30% korting shoppen op de site van @bk_cookware als je de code ANNIEPANNIExBK gebruikt. Whoop whoop!

Als je snel zo'n crunchy krieltje door de mayo wilt halen: haast je voor het recept naar www.anniepannie.nl. Directe link staat ook in mijn bio @anniepannie_nl. 

#kerstmetBK #kokenmetBK #anniepanniewerktsamen met #BKcookware #geenarreslee #maareenbraadslee
Normaal gesproken eet ik bíjna nooit koekjes. Beh Normaal gesproken eet ik bíjna nooit koekjes. Behalve met Kerst! Kerstkoekjes lust ik all day every day. Zelfs tijdens het ontbijt, hehe. Omdat ontbijten met alleen een bord koekjes stiekem niet zo'n goed idee is, ga ik morgenavond kijken naar 24Kitchen Feestdagen met Rudolph op 24 Kitchen. Die uitzending draait namelijk volledig om het kerstontbijt! Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Rudolph onder andere een gezond kerstbrood, een tomaat-cheddaromelet (uit de oven!), een boter-kerstkransje met kerstboomtoast en een kerstontbijt-trifle gaat maken. HO HO HO wat klinkt dat lekker! Dat ik sinds kort fan ben van ovenfrittata's wisten jullie al, ik ben daarom super benieuwd naar de ovenomelet van @rudolphvanveen_official. De uitzending kun je trouwens gewoon gratis kijken op Kanaal 24.

Kijk je met me mee? Als het antwoord daarop 'YES GIRL! NATUURLIJK!' is, let dan even extra goed op: morgen zet ik in mijn story een prijsvraag online. Het antwoord zie je in de uitzending op 24Kitchen op Kanaal 24, morgenavond (16 december) om 18:30. Zodra je het antwoord weet: haast je als de wiedeweerga naar mijn story @anniepannie_nl en vul het antwoord in. Je maakt dan kans op niet alleen de dagprijs - bestaande uit een kookboek van Rudolph, een set stekers voor kerstkoekjes en de @24kitchen_nl kersttrui (swipe naar rechts) - maar óók op de hoofdprijs: een bakworkshop met the one and only Rudolph van Veen. Super leuk! Overigens verzorgt Rudolph iedere werkdag kerstinspiratie op Kanaal 24, je kunt dus óók vanavond al in hogere kerstsferen komen. 👼🏻🎄🤩

#anniepanniewerktsamen #feestdagenmetrudolph #kerstontbijt #kerstkoekjes #kerstinspiratie samenwerking
VET random deze foto, maar ik had zin om wat vroli VET random deze foto, maar ik had zin om wat vrolijks te delen te midden van al deze COVID-shit. Ik vind het bedroevend om me te realiseren dat er mensen zijn die zó asociaal en tenenkrommend dom zijn dat ze als een stel driftige kleuters op het Binnenhof gaan staan trommelen en fluiten tijdens een ontzettend belangrijke toespraak die écht écht écht niet voor de lol wordt ingelast. Maar... al weer veel teveel woorden daaraan vuil gemaakt! In mijn story staat nu een heel gezellig vragenblokje waarin je iets liefs en positiefs voor je medemens mag wensen. Ik ga voor mínstens 100 reacties en die wil ik dan allemaal in een gezellige post gaan delen ergens in de komende week. Dát lijkt me nou tof en hoopgevend. Een beetje een ‘wij’ gevoel creëeren. We doen dit met elkaar, namelijk. Nederland, make me proud! 🤗🤗🤗

En nu uitleg bij deze foto. Ik fiets hier met een enorme joekel van een kalkoen op m’n bagagedrager, op weg naar vrienden met een grotemensenoven. Afgelopen zondag bereidde ik voor het eerst een gevulde kalkoen van @copastraditionalturkeys, die ik een week eerder kreeg van @boersenboers. Ik vond het super leuk om te doen en het is nog goed gelukt ook! Ik kreeg hulp van m’n goede vriend Bas en z’n Boretti. #borettibas 😜 In mijn stories ga ik het hele verhaal met jullie delen. Even geduld want ik moet nog wat foto’s van m’n camera halen. Vul tot die tijd eerst maar even dat gezellige vragenblokje in met jouw allerliefste wens voor Nederland. Er zijn nú al pareltjes binnengekomen. Dank daarvoor! ❤️
Volgen op Instagram

Nu populair

Chocolademelk van cacaopoeder
Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Snelle pindasoep met komkommer, bosui en taugé
Zelfgemaakte pindakaas uit de blender

Elke maandag de nieuwste recepten in je mailbox?

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Kokoskoekjes met lemoncurd uit No Waste - ANNIEPANNIE

Kokoskoekjes met lemoncurd

ELKE MAANDAG DE NIEUWSTE RECEPTEN IN JE MAILBOX?

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2021 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok