Oh lieve mensen, echt hoor, deze moet je proeven. Een hele bloemkool in bladerdeeg, met een laagje truffelmayonaise en een ‘duxelle’ van paddenstoelen. Geserveerd met een romige blauwe-kaassaus waar ik alweer van ga watertanden als ik erover schrijf. Allemachtig, wat is dit lekker! Helemaal Kerstwaardig, of elk ander fancy diner. Serveer dit vegetarische spektakelstuk met deze geplette krieltjes met sinaasappel en rozemarijn en je hebt een volledige – en mag ik zeggen: goddelijke – maaltijd te pakken. Het gerecht is zo mooi, dat je het met braadslede en al op tafel kunt serveren. Lees je mee?
Bloemkool in bladerdeeg als pronkstuk op tafel
Ik weet, tijdens sjieke diners houden we ervan om in de keuken de bordjes op te maken en dan pas uit te serveren. Net zoals in een restaurant. Maar ik wil je met dit gerecht toch aanraden om dat niet te doen. De bloemkool in bladerdeeg ziet er namelijk juist in z’n geheel ontzettend spectaculair uit! Op de bovenkant van de bladerdeegkorst kun je nog een mooie decoratie maken, bijvoorbeeld een kerstboompje, een ster of een blaadje. Snijd de bloemkool pas aan tafel aan, zodat je eerst alle ‘oh’s en ah’s’ in ontvangst kunt nemen. Je moet dit gerecht eigenlijk een beetje zien als de vegetarische variant van de Kerstkip of -kalkoen. Moet je nou toch eens kijken wat een plaatje:
(Kerst)diner uit de braadslede
Geen kerstdiner uit de arrenslee, maar een kerstdiner uit de braadslee! Als je een mooie braadslede hebt, zoals deze Superior Triply braadslede van BK Cookware, dan staat dat prachtig op de (kerst)tafel. Verdeel aan tafel de geplette krieltjes over de borden en snijd daarna met een groot mes een soort parten van de bloemkool. Naar wens kan iedereen wat blauwe kaassaus over de bloemkool in bladerdeeg schenken. Niet iedereen lust blauwe kaas (mij mag je er bíjna voor wakker maken), vandaar dat het handig is om de saus apart te serveren. Je kunt trouwens ook een kaassaus maken met een andere kaas.
Kleed de tafel mooi aan
Hoewel deze ‘bloemkool en croute’ natuurlijk dé eye-catcher van de tafel is, vind ik het altijd leuk om de tafel mooi aan te kleden. Ik koos hier voor een tafelkleed in kerstig groen (het is tenslotte over een week al Kerst!) en met een print van abstracte kerstbomen. Leuke servetjes erbij, glaasjes wijn erbij, niks meer aan doen!
Ohhhh lieve mensen, ik ben toch zó benieuwd wat jullie van dit recept vinden! Laat het me vooral weten als je het hebt gemaakt. Ik vind dat enig!
Keukentools
- keukenmachine
- deegroller (of wijnfles)
Ingrediënten
- 1 middelgrote bloemkool
- 2 el olijfolie
- 5 plakjes bladerdeeg
- 2 el truffelmayonaise
- 1 eidooier losgeklopt
Paddenstoelen duxelle
- 1 sjalot gesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 250 g kastanjechampignons
- 8 g gedroogde porcini geweekt in heet water
- 1 tl gedroogde tijm
- 1/4 tl paprikapoeder
Blauwe kaassaus
- 200 ml slagroom
- 150 g blauwe kaas zoals Roquefort
- 1 tl gedroogde provençaalse kruiden (fijngehakte verse peterselie is ook lekker)
Instructies
Bloemkool voorbereiden
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verwijder de bladeren van de bloemkool en snijd een plakje van de onderkant zodat de bloemkool mooi rechtop blijft staan. Kwast de bloemkool helemaal in met de olijfolie.
- Plaats de bloemkool op een bakplaat met bakpapier of in een braadslede in het midden van de oven. Rooster de bloemkool in ongeveer 50 minuten goudbruin en beetgaar. Laat de bloemkool daarna helemaal afkoelen.
Paddenstoelen duxelle maken
- Maak intussen de paddenstoelen duxelle. Fruit daarvoor de gesnipperde sjalot en de knoflook heel zachtjes in een koekenpan met wat boter of olijfolie.
- Snijd de kastanjechampignons in vieren en hak de geweekte porcini grof. Doe dit in de keukenmachine en pulseer totdat je een grove tapenade-achtige structuur hebt.
- Doe het paddenstoelenmengsel bij de sjalot en knoflook in de pan. Voeg de tijm en het paprikapoeder toe en maal er royaal zout en peper over. Bak de duxelle totdat al het vocht helemaal is verdampt en je een soort plakkerige pasta overhoudt. Laat dit afkoelen.
Bloemkool in bladerdeeg
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien, leg ze op elkaar (verwijder de plastic velletjes!) en rol ze uit tot een ronde lap die groot genoeg is om straks de volledige bloemkool mee in te pakken. Het is handig om je werkvlak en de deegroller licht met bloem te bestuiven.
- Besmeer het bladerdeeg dik met de duxelle, maar laat de randen vrij (die vouw je straks over de onderkant van de bloemkool.
- Smeer de afgekoelde bloemkool helemaal in met de truffelmayonaise. Dit gaat het handigste met een kwastje.
- Leg de bloemkool op z'n kop in het midden van het bladerdeeg (met de bolle kant naar beneden). Vouw het bladerdeeg omhoog en plak het voorzichtig dicht. Draai de ingepakte bloemkool om en plaats hem voorzichtig op de met bakpapier beklede bakplaat of braadslede.
- Kwast de bloemkool helemaal in met de losgeklopte eidooier en strooi er nog wat grof zeezout over. Eventueel kun je met wat overgebleven bladerdeeg een mooi figuurtje maken om de bloemkool mee te versieren.
- Bak de bloemkool in bladerdeeg in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar in de oven. Serveer de bloemkool in z'n geheel aan tafel.
Blauwe kaassaus
- Verwarm de slagroom in een klein pannetje. Verbrokkel de blauwe kaas erin en laat helemaal smelten. Doe de kruiden erbij en maal er wat peper over. Roer goed door en zet de blauwe kaassaus in een kannetje op tafel.
Eet smakelijk!
Als je het leuk vindt om meer Kerst en tafeldek-inspiratie op te doen, neem dan ook even een kijkje bij m’n blogcollega Betty’s Kitchen.
Dit receptartikel is een samenwerking met BK Cookware.
Meer mooie vegetarische gerechten:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze bloemkool in bladerdeeg te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Rogier zegt
Hoi Annie, leuk recept! Ben midden in de bereiding. Vraagje: ik wil het samen met de krieltjes doen. Maar de bloemkool moet op 200 graden en de krieltjes op 220 graden.
Hoe heb jij dit aangepakt?
Alvast dank en groetjes,
Rogier
Daphne Ahlers zegt
Het was erg lekker! Omdat ik geen schimmelkaas lust, heb ik die vervangen door belegen geitenkaas, heerlijk!