Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
You are here: Home / Kerst / Bloemkool in bladerdeeg met paddenstoelen en blauwe-kaassaus

Bloemkool in bladerdeeg met paddenstoelen en blauwe-kaassaus

20 december 2020 By Andrea (Anniepannie.nl) Leave a Comment


Oh lieve mensen, echt hoor, deze moet je proeven. Een hele bloemkool in bladerdeeg, met een laagje truffelmayonaise en een ‘duxelle’ van paddenstoelen. Geserveerd met een romige blauwe-kaassaus waar ik alweer van ga watertanden als ik erover schrijf. Allemachtig, wat is dit lekker! Helemaal Kerstwaardig, of elk ander fancy diner. Serveer dit vegetarische spektakelstuk met deze geplette krieltjes met sinaasappel en rozemarijn en je hebt een volledige – en mag ik zeggen: goddelijke – maaltijd te pakken. Het gerecht is zo mooi, dat je het met braadslede en al op tafel kunt serveren. Lees je mee?

Bloemkool in bladerdeeg als pronkstuk op tafel

Ik weet, tijdens sjieke diners houden we ervan om in de keuken de bordjes op te maken en dan pas uit te serveren. Net zoals in een restaurant. Maar ik wil je met dit gerecht toch aanraden om dat niet te doen. De bloemkool in bladerdeeg ziet er namelijk juist in z’n geheel ontzettend spectaculair uit! Op de bovenkant van de bladerdeegkorst kun je nog een mooie decoratie maken, bijvoorbeeld een kerstboompje, een ster of een blaadje. Snijd de bloemkool pas aan tafel aan, zodat je eerst alle ‘oh’s en ah’s’ in ontvangst kunt nemen. Je moet dit gerecht eigenlijk een beetje zien als de vegetarische variant van de Kerstkip of -kalkoen. Moet je nou toch eens kijken wat een plaatje:

Bloemkool en croute - ANNIEPANNIE
Bloemkool in bladerdeeg | aangesneden - ANNIEPANNIE

(Kerst)diner uit de braadslede

Geen kerstdiner uit de arrenslee, maar een kerstdiner uit de braadslee! Als je een mooie braadslede hebt, zoals deze Superior Triply braadslede van BK Cookware, dan staat dat prachtig op de (kerst)tafel. Verdeel aan tafel de geplette krieltjes over de borden en snijd daarna met een groot mes een soort parten van de bloemkool. Naar wens kan iedereen wat blauwe kaassaus over de bloemkool in bladerdeeg schenken. Niet iedereen lust blauwe kaas (mij mag je er bíjna voor wakker maken), vandaar dat het handig is om de saus apart te serveren. Je kunt trouwens ook een kaassaus maken met een andere kaas.

Bloemkool in bladerdeeg | opgediend - ANNIEPANNIE

Kleed de tafel mooi aan

Hoewel deze ‘bloemkool en croute’ natuurlijk dé eye-catcher van de tafel is, vind ik het altijd leuk om de tafel mooi aan te kleden. Ik koos hier voor een tafelkleed in kerstig groen (het is tenslotte over een week al Kerst!) en met een print van abstracte kerstbomen. Leuke servetjes erbij, glaasjes wijn erbij, niks meer aan doen!

Ohhhh lieve mensen, ik ben toch zó benieuwd wat jullie van dit recept vinden! Laat het me vooral weten als je het hebt gemaakt. Ik vind dat enig!

Bloemkool in bladerdeeg - ANNIEPANNIE

Bloemkool in bladerdeeg met paddenstoelen en truffelmayonaise

Deze bloemkool in bladerdeeg is een spektakelstuk op tafel! Op smaak gebracht met truffelmayonaise en een duxelles van paddenstoelen.
5 van 3 stemmen
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Voorbereidingstijd50 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Totale tijd1 uur 30 minuten
Porties: 6 personen

Keukentools

  • keukenmachine
  • deegroller (of wijnfles)

Ingrediënten

  • 1 middelgrote bloemkool
  • 2 el olijfolie
  • 5 plakjes bladerdeeg
  • 2 el truffelmayonaise
  • 1 eidooier losgeklopt

Paddenstoelen duxelle

  • 1 sjalot gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 250 g kastanjechampignons
  • 8 g gedroogde porcini geweekt in heet water
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1/4 tl paprikapoeder

Blauwe kaassaus

  • 200 ml slagroom
  • 150 g blauwe kaas zoals Roquefort
  • 1 tl gedroogde provençaalse kruiden (fijngehakte verse peterselie is ook lekker)

Instructies

Bloemkool voorbereiden

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verwijder de bladeren van de bloemkool en snijd een plakje van de onderkant zodat de bloemkool mooi rechtop blijft staan. Kwast de bloemkool helemaal in met de olijfolie.
  • Plaats de bloemkool op een bakplaat met bakpapier of in een braadslede in het midden van de oven. Rooster de bloemkool in ongeveer 50 minuten goudbruin en beetgaar. Laat de bloemkool daarna helemaal afkoelen.

Paddenstoelen duxelle maken

  • Maak intussen de paddenstoelen duxelle. Fruit daarvoor de gesnipperde sjalot en de knoflook heel zachtjes in een koekenpan met wat boter of olijfolie.
  • Snijd de kastanjechampignons in vieren en hak de geweekte porcini grof. Doe dit in de keukenmachine en pulseer totdat je een grove tapenade-achtige structuur hebt.
  • Doe het paddenstoelenmengsel bij de sjalot en knoflook in de pan. Voeg de tijm en het paprikapoeder toe en maal er royaal zout en peper over. Bak de duxelle totdat al het vocht helemaal is verdampt en je een soort plakkerige pasta overhoudt. Laat dit afkoelen.

Bloemkool in bladerdeeg

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien, leg ze op elkaar (verwijder de plastic velletjes!) en rol ze uit tot een ronde lap die groot genoeg is om straks de volledige bloemkool mee in te pakken. Het is handig om je werkvlak en de deegroller licht met bloem te bestuiven.
  • Besmeer het bladerdeeg dik met de duxelle, maar laat de randen vrij (die vouw je straks over de onderkant van de bloemkool.
  • Smeer de afgekoelde bloemkool helemaal in met de truffelmayonaise. Dit gaat het handigste met een kwastje.
  • Leg de bloemkool op z'n kop in het midden van het bladerdeeg (met de bolle kant naar beneden). Vouw het bladerdeeg omhoog en plak het voorzichtig dicht. Draai de ingepakte bloemkool om en plaats hem voorzichtig op de met bakpapier beklede bakplaat of braadslede.
  • Kwast de bloemkool helemaal in met de losgeklopte eidooier en strooi er nog wat grof zeezout over. Eventueel kun je met wat overgebleven bladerdeeg een mooi figuurtje maken om de bloemkool mee te versieren.
  • Bak de bloemkool in bladerdeeg in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar in de oven. Serveer de bloemkool in z'n geheel aan tafel.

Blauwe kaassaus

  • Verwarm de slagroom in een klein pannetje. Verbrokkel de blauwe kaas erin en laat helemaal smelten. Doe de kruiden erbij en maal er wat peper over. Roer goed door en zet de blauwe kaassaus in een kannetje op tafel.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk!

Als je het leuk vindt om meer Kerst en tafeldek-inspiratie op te doen, neem dan ook even een kijkje bij m’n blogcollega Betty’s Kitchen.

Dit receptartikel is een samenwerking met BK Cookware.

Meer mooie vegetarische gerechten:

Bloemkoolsteak met smokey romescosaus
Dit is niet normaal lekker! Geroosterde bloemkoolsteak met crispy randjes, geserveerd met een smokey romescosaus van hazelnoten en geroosterde paprika. Vega, vegan, glutenvrij en nog makkelijk ook!
Bekijk recept
Bloemkoolsteaks met smokey romescosaus - Anniepannie
Knolselderij steaks met geroosterde paprikasaus
Deze knolselderij steaks zijn heerlijk gemarineerd in knoflook, peterselie en gerookte paprikapoeder. De frisse paprikasaus past er perfect bij!
Bekijk recept
Knolselderij-steaks-extra-ANNIEPANNIE-2
Tarte tatin van witlof met blauwe kaas en sinaasappel
Deze tarte tatin van witlof met blauwe kaas en sinaasappel is zalig. Hij is simpel om te maken (slechts 5 ingrediënten!), maar oogt chique.
Bekijk recept
tarte-tatin-van-witlof-en-blauwe-kaas-ANNIEPANNIE

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen om deze bloemkool in bladerdeeg te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Filed Under: Hoofdgerechten, Kerst, Recepten, Vega Tagged With: bladerdeeg, blauwe kaas, bloemkool, en croute, kastanjechampignons, Kerst, Kerstdiner, paddenstoelen, roquefort, tijm, truffelmayonaise, wellington

« Rode kool met sinaasappel, honing en ras el hanout
Mexicaanse soep »

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

anniepannie_nl

Anniepannie.nl | Andrea Tegel
WAT WAS HET GENIETEN DIT WEEKEND! 🌞🌞🌞 Ein WAT WAS HET GENIETEN DIT WEEKEND! 🌞🌞🌞 Eindelijk weer even de lente gevoeld. Wat laad ik daar van op! Ik wens jullie allemaal een hele fijne en zonnige week. 💜
Ik heb nu toch weer iets verrassends voor jullie! Ik heb nu toch weer iets verrassends voor jullie! Oesterzwammen kebab om precies te zijn. Een super smaakvolle kebab-ervaring. Het is de lekkerste vega kebab die ik ooit gegeten heb! Ja ja, dat zei ze echt. Oesterzwammen zijn perfect als vleesvervanger, omdat ze een hele bijzondere, vlezige structuur hebben. Ze zijn stevig, maar toch juicy. Als je ze (keihard) roostert in de oven voorzien van een laagje kruidenpasta, gaat er een wereld voor je open. True story. 🤩

Ter ere van de lancering van hun nieuwe Midden-Oosterse kebab kruidenpasta, werd ik door @fairtradeoriginal uitgenodigd voor een online kebabworkshop met @nadia.zerouali____. Omdat ik er helaas niet live bij kon zijn, keek ik de stream later terug. Ik maakte gelijktijdig de oesterzwammen kebab en was blown away. SUPER lekker! Daarom vroeg ik of ik het recept met jullie mocht delen. Guess what? Dat mocht! Lieve mensen, jullie zijn in for a real treat. Gebruik het recept via de link in mijn bio @anniepannie_nl of kijk de hele ‘live’ stream terug via YouTube (linkje in mijn blogpost), maar wat je ook doet: maak deze vega paddenstoelen kebab. Krijg je zó geen spijt van!

Net zoals bij ‘echte’ kebab is het trouwens de bedoeling dat de oesterzwammen kebab van die crunchy randjes en stukjes krijgt. Dat maakt het extra lekker. Daarvoor moet je de oven lekker hoog zetten (wees niet te voorzichtig! 💪🏻). Het is de bedoeling dat de spiesen echt keihard roosteren. Ga een beetje voor de look op de derde foto, dan zit je goed.

💜WRAP ‘M UP💜
Voor de ultieme streetfood experience rol je de met zwammenkebab gevulde platbroden op en wikkel je ze in papier. Kies wel voor papier dat geschikt is om voedsel in te verpakken. Bakpapier bijvoorbeeld! ENJOY! 😘

Receptlink in bio @anniepannie_nl, of ga meteen naar Anniepannie.nl.
Morninggg! Wat is jouw favoriete ontbijtgerecht? Morninggg! Wat is jouw favoriete ontbijtgerecht?

Ik ga na heel lang nadenken toch voor eggs Benedict. Een gepocheerd eitje met Hollandaisesaus op getoaste brioche en dan het liefst met gerookte zalm. 😍
Mensenkinderen, die sneeuw was toch gewoon niet te Mensenkinderen, die sneeuw was toch gewoon niet te doen?! Ik weiger warme choco en ga gewoon op de tropische tour. Keihard afdwingen, die lente. BAM! 🌞🌸🌳🐥🌈 

Ik deel mijn recepten eigenlijk alleen op Anniepannie.nl. Maar vandaag maak ik een uitzondering voor deze mango feta dip! Hier krijg je namelijk een lekker tropisch en zonnig gevoel van en nouja, dat kunnen de meesten van ons nu goed gebruiken. Je hebt maar drie ingrediënten nodig, komt ‘ie.

🥭MANGO FETA DIP🥭

Ingrediënten:
👉🏻100 gram rijpe mango in blokjes
👉🏻85 gram feta in blokjes
👉🏻1 tl witte wijnazijn

Zo maak je het:
Blend alle ingrediënten totdat je een romige, pastelgele dip hebt. Gebruik hiervoor de mengbeker van je staafmixer of de kleine mengkom van je keukenmachine.

🥭🥭🥭

Serveer de mango feta dip met platbrood of (tortilla)chips. Beiden zijn hemels bij dit dipje. 

Kies een rijpe mango uit voor deze mango feta dip, want dan krijg je extra veel smaak en kleur. En hoe rijper je mango, hoe gladder je dipje.

Mmmm, zijdezachte gele goodness coming your way! 😍
Ik wil meer vette vis eten op een makkelijke manie Ik wil meer vette vis eten op een makkelijke manier. Daarom bedacht ik een lekker smeerseltje voor op een toastje of boterham: sardine paté met zongedroogde tomaat, gemaakt met sardientjes uit blik. Romig door een klein beetje mayonaise en met een lekkere kick door het citroensap. Een aanwinst voor je borrelplank! Al moet ik bekennen dat ik het nu dus ook vaak op brood eet. Beetje fancy misschien, maar dan heb ik wel meteen weer een portie vis binnen! #teamvis

Wat is jouw favo visje?

PS: op de foto zie je de toastjes die ik van @nairnsnederland kreeg. Glutenvrij en heel lekker hierbij! De variant met zwarte peper combineert fantastisch met de sardinepaté. 😋
Ik had al dagen onbeschrijflijk veel zin in een br Ik had al dagen onbeschrijflijk veel zin in een broodje burger. Voor mij hoeft dat dan echt niet per se een vleesburger te zijn. Dat de burger sappig en smaakvol is vind ik dan wél weer heel belangrijk! En dat hij tussen een lekker broodje ligt, vergezeld door wat knapperige sla, een fijn sausje en iets zuurs zoals augurk of ingelegde ui. Ik experimenteerde er op los en kwam tot deze courgetteburger met kimchi en opgeklopte feta. It ticks all the boxes! Het is een volledig vegetarische burger en… hij is nog nog gezonder ook.

Ik zal je vertellen waarom. In elke burger zit een kwart courgette en ook een beetje kimchi. Kimchi is pittige, gefermenteerde kool, een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Ik bestel bij Crisp (die fijne online supermarkt) graag @ohnami.kimchi, die is echt heerlijk. Je kunt kimchi ook vinden bij de biologische winkel, de Marqt, je lokale toko of de beter gesorteerde Albert Heijn. De kimchi geeft deze vegetarische burger een karakteristieke smaak.

Er gaat trouwens ook havermout in de burger, dat is natuurlijk altijd een gezonde keuze! Het geeft de burger extra stevigheid. Ik serveerde de vega courgetteburgers op een volkorenbolletje met sesam, met opgeklopte feta (klinkt ingewikkeld, is het niet), knapperige sla en plakjes augurk. Begin je al te kwijlen? Maak dan snel zo’n dikke burger!

De link naar het recept vind je in mijn bio. ❤️🤗
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Geplette Roseval aardappels uit de oven + crunch tip!
Mangosalade met komkommer en paprika
Gedroogde tomaatjes uit de oven

Elke maandag de nieuwste recepten in je mailbox?

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Kokoskoekjes met lemoncurd uit No Waste - ANNIEPANNIE

Kokoskoekjes met lemoncurd

ELKE MAANDAG DE NIEUWSTE RECEPTEN IN JE MAILBOX?

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2021 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.