Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Over
    • Het team
  • Shop
You are here: Home / Kerst / Bloemkool in bladerdeeg met paddenstoelen en blauwe-kaassaus

Bloemkool in bladerdeeg met paddenstoelen en blauwe-kaassaus

20 december 2020 By Andrea (Anniepannie.nl) Leave a Comment


Oh lieve mensen, echt hoor, deze moet je proeven. Een hele bloemkool in bladerdeeg, met een laagje truffelmayonaise en een ‘duxelle’ van paddenstoelen. Geserveerd met een romige blauwe-kaassaus waar ik alweer van ga watertanden als ik erover schrijf. Allemachtig, wat is dit lekker! Helemaal Kerstwaardig, of elk ander fancy diner. Serveer dit vegetarische spektakelstuk met deze geplette krieltjes met sinaasappel en rozemarijn en je hebt een volledige – en mag ik zeggen: goddelijke – maaltijd te pakken. Het gerecht is zo mooi, dat je het met braadslede en al op tafel kunt serveren. Lees je mee?

Bloemkool in bladerdeeg als pronkstuk op tafel

Ik weet, tijdens sjieke diners houden we ervan om in de keuken de bordjes op te maken en dan pas uit te serveren. Net zoals in een restaurant. Maar ik wil je met dit gerecht toch aanraden om dat niet te doen. De bloemkool in bladerdeeg ziet er namelijk juist in z’n geheel ontzettend spectaculair uit! Op de bovenkant van de bladerdeegkorst kun je nog een mooie decoratie maken, bijvoorbeeld een kerstboompje, een ster of een blaadje. Snijd de bloemkool pas aan tafel aan, zodat je eerst alle ‘oh’s en ah’s’ in ontvangst kunt nemen. Je moet dit gerecht eigenlijk een beetje zien als de vegetarische variant van de Kerstkip of -kalkoen. Moet je nou toch eens kijken wat een plaatje:

Bloemkool en croute - ANNIEPANNIE
Bloemkool in bladerdeeg | aangesneden - ANNIEPANNIE

(Kerst)diner uit de braadslede

Geen kerstdiner uit de arrenslee, maar een kerstdiner uit de braadslee! Als je een mooie braadslede hebt, zoals deze Superior Triply braadslede van BK Cookware, dan staat dat prachtig op de (kerst)tafel. Verdeel aan tafel de geplette krieltjes over de borden en snijd daarna met een groot mes een soort parten van de bloemkool. Naar wens kan iedereen wat blauwe kaassaus over de bloemkool in bladerdeeg schenken. Niet iedereen lust blauwe kaas (mij mag je er bíjna voor wakker maken), vandaar dat het handig is om de saus apart te serveren. Je kunt trouwens ook een kaassaus maken met een andere kaas.

Bloemkool in bladerdeeg | opgediend - ANNIEPANNIE

Kleed de tafel mooi aan

Hoewel deze ‘bloemkool en croute’ natuurlijk dé eye-catcher van de tafel is, vind ik het altijd leuk om de tafel mooi aan te kleden. Ik koos hier voor een tafelkleed in kerstig groen (het is tenslotte over een week al Kerst!) en met een print van abstracte kerstbomen. Leuke servetjes erbij, glaasjes wijn erbij, niks meer aan doen!

Ohhhh lieve mensen, ik ben toch zó benieuwd wat jullie van dit recept vinden! Laat het me vooral weten als je het hebt gemaakt. Ik vind dat enig!

Bloemkool in bladerdeeg - ANNIEPANNIE

Bloemkool in bladerdeeg met paddenstoelen en truffelmayonaise

Deze bloemkool in bladerdeeg is een spektakelstuk op tafel! Op smaak gebracht met truffelmayonaise en een duxelles van paddenstoelen.
5 van 3 stemmen
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Voorbereidingstijd50 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Totale tijd1 uur 30 minuten
Porties: 6 personen

Keukentools

  • keukenmachine
  • deegroller (of wijnfles)

Ingrediënten

  • 1 middelgrote bloemkool
  • 2 el olijfolie
  • 5 plakjes bladerdeeg
  • 2 el truffelmayonaise
  • 1 eidooier losgeklopt

Paddenstoelen duxelle

  • 1 sjalot gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 250 g kastanjechampignons
  • 8 g gedroogde porcini geweekt in heet water
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1/4 tl paprikapoeder

Blauwe kaassaus

  • 200 ml slagroom
  • 150 g blauwe kaas zoals Roquefort
  • 1 tl gedroogde provençaalse kruiden (fijngehakte verse peterselie is ook lekker)

Instructies

Bloemkool voorbereiden

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verwijder de bladeren van de bloemkool en snijd een plakje van de onderkant zodat de bloemkool mooi rechtop blijft staan. Kwast de bloemkool helemaal in met de olijfolie.
  • Plaats de bloemkool op een bakplaat met bakpapier of in een braadslede in het midden van de oven. Rooster de bloemkool in ongeveer 50 minuten goudbruin en beetgaar. Laat de bloemkool daarna helemaal afkoelen.

Paddenstoelen duxelle maken

  • Maak intussen de paddenstoelen duxelle. Fruit daarvoor de gesnipperde sjalot en de knoflook heel zachtjes in een koekenpan met wat boter of olijfolie.
  • Snijd de kastanjechampignons in vieren en hak de geweekte porcini grof. Doe dit in de keukenmachine en pulseer totdat je een grove tapenade-achtige structuur hebt.
  • Doe het paddenstoelenmengsel bij de sjalot en knoflook in de pan. Voeg de tijm en het paprikapoeder toe en maal er royaal zout en peper over. Bak de duxelle totdat al het vocht helemaal is verdampt en je een soort plakkerige pasta overhoudt. Laat dit afkoelen.

Bloemkool in bladerdeeg

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien, leg ze op elkaar (verwijder de plastic velletjes!) en rol ze uit tot een ronde lap die groot genoeg is om straks de volledige bloemkool mee in te pakken. Het is handig om je werkvlak en de deegroller licht met bloem te bestuiven.
  • Besmeer het bladerdeeg dik met de duxelle, maar laat de randen vrij (die vouw je straks over de onderkant van de bloemkool.
  • Smeer de afgekoelde bloemkool helemaal in met de truffelmayonaise. Dit gaat het handigste met een kwastje.
  • Leg de bloemkool op z'n kop in het midden van het bladerdeeg (met de bolle kant naar beneden). Vouw het bladerdeeg omhoog en plak het voorzichtig dicht. Draai de ingepakte bloemkool om en plaats hem voorzichtig op de met bakpapier beklede bakplaat of braadslede.
  • Kwast de bloemkool helemaal in met de losgeklopte eidooier en strooi er nog wat grof zeezout over. Eventueel kun je met wat overgebleven bladerdeeg een mooi figuurtje maken om de bloemkool mee te versieren.
  • Bak de bloemkool in bladerdeeg in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar in de oven. Serveer de bloemkool in z'n geheel aan tafel.

Blauwe kaassaus

  • Verwarm de slagroom in een klein pannetje. Verbrokkel de blauwe kaas erin en laat helemaal smelten. Doe de kruiden erbij en maal er wat peper over. Roer goed door en zet de blauwe kaassaus in een kannetje op tafel.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk!

Als je het leuk vindt om meer Kerst en tafeldek-inspiratie op te doen, neem dan ook even een kijkje bij m’n blogcollega Betty’s Kitchen.

Dit receptartikel is een samenwerking met BK Cookware.

Meer mooie vegetarische gerechten:

Bloemkoolsteak met smokey romescosaus
Dit is niet normaal lekker! Geroosterde bloemkoolsteak met crispy randjes, geserveerd met een smokey romescosaus van hazelnoten en geroosterde paprika. Vega, vegan, glutenvrij en nog makkelijk ook!
Bekijk recept
Bloemkoolsteaks met smokey romescosaus - Anniepannie
Knolselderij steaks met geroosterde paprikasaus
Deze knolselderij steaks zijn heerlijk gemarineerd in knoflook, peterselie en gerookte paprikapoeder. De frisse paprikasaus past er perfect bij!
Bekijk recept
Knolselderij-steaks-extra-ANNIEPANNIE-2
Tarte tatin van witlof met blauwe kaas en sinaasappel
Deze tarte tatin van witlof met blauwe kaas en sinaasappel is zalig. Hij is simpel om te maken (slechts 5 ingrediënten!), maar oogt chique.
Bekijk recept
tarte-tatin-van-witlof-en-blauwe-kaas-ANNIEPANNIE

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen om deze bloemkool in bladerdeeg te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Filed Under: Hoofdgerechten, Kerst, Recepten, Vega Tagged With: bladerdeeg, blauwe kaas, bloemkool, en croute, kastanjechampignons, Kerst, Kerstdiner, paddenstoelen, roquefort, tijm, truffelmayonaise, wellington

« Rode kool met sinaasappel, honing en ras el hanout
Mexicaanse soep »

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

anniepannie_nl

Anniepannie.nl | Andrea Tegel
Een heel gelukkig nieuw jaar voor jullie allemaal. Een heel gelukkig nieuw jaar voor jullie allemaal. 💜 Ik ben een beetje onder een steen gaan liggen de afgelopen weken, omdat er privé een hoop heftigs speelt. De komende tijd ga ik proberen regelmatig wat lekkers te posten, dat leidt af en dat is fijn. Het lukt me misschien niet altijd om op al jullie reacties en berichtjes te reageren. Maar blijf ze sturen, ik geniet er zó van!

Vandaag deel ik jullie meer dan 75 (!) ge-wel-dige antwoorden op mijn vraag ‘Wat wens je Nederland toe’. Een vraagsticker die ik spontaan in m’n story gooide na de laatste persconferentie. Van ontroerend tot hysterisch grappig, ik raad je aan om zeker even naar rechts te swipen. Enjoy!

Veel liefs,
Jullie Annie

PS: volgende keer probeer ik iets breder te lachen. #beloofd 🤗
*ACTIE GESLOTEN * Wat snack jij het liefste tijden *ACTIE GESLOTEN * Wat snack jij het liefste tijdens een kerstfilm? Laat het weten in een reactie, volg @coopsupermarkt en @anniepannie_nl en maak kans op een feestelijk kerstpakket van Coop supermarkten. Omdat het al bijna Kerst is, maak ik de winnaar morgen meteen al bekend via mijn stories. May the odds be ever in your favor! 🤞🏻🤩

Ultiem Kerstgeluk is voor mij: samen met Roel foute kerstfilms kijken onder het genot van een 'hapjesdiner'. Spaanse vleeswaren, gevulde peppadews, olijfjes, stokbrood met smeersels, nootjes en... lekkere bubbels om het jaar feestelijk af te sluiten. Want 2020 was ook voor ons een 'hell of a ride', maar er zijn zeker ook een hoop mooie momenten geweest. Tijdens de Kerstvakantie staan we daar samen bij stil en hopen we vooral lekker tot rust te komen en te genieten! 🎄🍾🥂💜

#samenmetcoop #anniepanniewerktsamen #coopsupermarkt
Ohhh lieve mensen, echt hoor, deze moet je proeven Ohhh lieve mensen, echt hoor, deze moet je proeven. Een hele bloemkool in bladerdeeg, met een laagje truffelmayonaise en een ‘duxelle’ van paddenstoelen. Geserveerd met een romige blauwe-kaassaus waarvan ik alweer ga watertanden als ik erover schrijf. (JA, je mag ook een andere kaas gebruiken als je niet van de blauwe club bent!). Allemachtig, wat is dit goddelijk... Helemaal Kerstproof!

Ik weet, tijdens sjieke diners houden we ervan om in de keuken de bordjes op te maken en dan pas uit te serveren. Net zoals in een restaurant. Maar ik wil je met dit gerecht toch aanraden om dat niet te doen. De bloemkool 'en croute' ziet er namelijk juist in z’n geheel ontzettend spectaculair uit! Op de bovenkant van de bladerdeegkorst kun je nog een mooie decoratie maken, bijvoorbeeld een kerstboompje, een ster of een blaadje. Snijd de bloemkool pas aan tafel aan, zodat je eerst alle ‘oh’s en ah’s’ in ontvangst kunt nemen. Als je een mooie braadslede hebt, zoals de Superior Triply braadslede van @bk_cookware, dan staat dat prachtig op de (kerst)tafel. 

Hoewel deze ‘bloemkool en croute’ natuurlijk dé eye-catcher van de tafel is, vind ik het altijd leuk om de tafel mooi aan te kleden. Ik koos hier voor een tafelkleed in kerstig groen (het is tenslotte over een week al Kerst!) en met een print van abstracte kerstbomen. Leuke servetjes erbij, glaasjes wijn erbij, niks meer aan doen! Hoe kleden jullie de kersttafel het liefst aan? En wat zijn überhaupt jouw kookplannen voor Kerst?

De link naar het recept vinden jullie via de link in mijn bio @anniepannie_nl. 

#KerstmetBK #kokenmetBK #anniepanniewerktsamen met #BKCookware
Ik leef voor super crunchy aardappeltjes. Vandaag Ik leef voor super crunchy aardappeltjes. Vandaag deel ik weer een heerlijk recept met jullie: geplette krieltjes uit de oven met sinaasappel en rozemarijn. Een geweldig (Kerst!) bijgerecht, bomvol smaak. Ik maakte de krieltjes klaar in mijn nieuwste liefde van @bk_cookware. 

Voor dit recept gebruikte ik de Superior Triply braadslede van BK. Een hele mond vol, maar dan heb je ook wat. De unieke constructie van twee lagen roestvrij edelstaal met een laag aluminium ertussen zorgt voor een snelle en gelijkmatige warmteverdeling. Precies wat we nodig hebben voor mooi gebruinde en über crunchy krieltjes uit de oven! De braadslede is trouwens zo robuust, dat ik er van overtuigd ben dat hij een leven lang mee gaat. Wees dus niet verbaasd als ik over een jaar of 40 nog steeds recepten deel uit deze topper. Ik zet bij deze een reminder in mijn agenda om het t.z.t. te checken, haha! 👵🏻

Mocht je inner foodie jaloers zijn geworden op deze braadslede... Je kunt 'm nu met maar liefst 30% korting shoppen op de site van @bk_cookware als je de code ANNIEPANNIExBK gebruikt. Whoop whoop!

Als je snel zo'n crunchy krieltje door de mayo wilt halen: haast je voor het recept naar www.anniepannie.nl. Directe link staat ook in mijn bio @anniepannie_nl. 

#kerstmetBK #kokenmetBK #anniepanniewerktsamen met #BKcookware #geenarreslee #maareenbraadslee
Normaal gesproken eet ik bíjna nooit koekjes. Beh Normaal gesproken eet ik bíjna nooit koekjes. Behalve met Kerst! Kerstkoekjes lust ik all day every day. Zelfs tijdens het ontbijt, hehe. Omdat ontbijten met alleen een bord koekjes stiekem niet zo'n goed idee is, ga ik morgenavond kijken naar 24Kitchen Feestdagen met Rudolph op 24 Kitchen. Die uitzending draait namelijk volledig om het kerstontbijt! Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Rudolph onder andere een gezond kerstbrood, een tomaat-cheddaromelet (uit de oven!), een boter-kerstkransje met kerstboomtoast en een kerstontbijt-trifle gaat maken. HO HO HO wat klinkt dat lekker! Dat ik sinds kort fan ben van ovenfrittata's wisten jullie al, ik ben daarom super benieuwd naar de ovenomelet van @rudolphvanveen_official. De uitzending kun je trouwens gewoon gratis kijken op Kanaal 24.

Kijk je met me mee? Als het antwoord daarop 'YES GIRL! NATUURLIJK!' is, let dan even extra goed op: morgen zet ik in mijn story een prijsvraag online. Het antwoord zie je in de uitzending op 24Kitchen op Kanaal 24, morgenavond (16 december) om 18:30. Zodra je het antwoord weet: haast je als de wiedeweerga naar mijn story @anniepannie_nl en vul het antwoord in. Je maakt dan kans op niet alleen de dagprijs - bestaande uit een kookboek van Rudolph, een set stekers voor kerstkoekjes en de @24kitchen_nl kersttrui (swipe naar rechts) - maar óók op de hoofdprijs: een bakworkshop met the one and only Rudolph van Veen. Super leuk! Overigens verzorgt Rudolph iedere werkdag kerstinspiratie op Kanaal 24, je kunt dus óók vanavond al in hogere kerstsferen komen. 👼🏻🎄🤩

#anniepanniewerktsamen #feestdagenmetrudolph #kerstontbijt #kerstkoekjes #kerstinspiratie samenwerking
VET random deze foto, maar ik had zin om wat vroli VET random deze foto, maar ik had zin om wat vrolijks te delen te midden van al deze COVID-shit. Ik vind het bedroevend om me te realiseren dat er mensen zijn die zó asociaal en tenenkrommend dom zijn dat ze als een stel driftige kleuters op het Binnenhof gaan staan trommelen en fluiten tijdens een ontzettend belangrijke toespraak die écht écht écht niet voor de lol wordt ingelast. Maar... al weer veel teveel woorden daaraan vuil gemaakt! In mijn story staat nu een heel gezellig vragenblokje waarin je iets liefs en positiefs voor je medemens mag wensen. Ik ga voor mínstens 100 reacties en die wil ik dan allemaal in een gezellige post gaan delen ergens in de komende week. Dát lijkt me nou tof en hoopgevend. Een beetje een ‘wij’ gevoel creëeren. We doen dit met elkaar, namelijk. Nederland, make me proud! 🤗🤗🤗

En nu uitleg bij deze foto. Ik fiets hier met een enorme joekel van een kalkoen op m’n bagagedrager, op weg naar vrienden met een grotemensenoven. Afgelopen zondag bereidde ik voor het eerst een gevulde kalkoen van @copastraditionalturkeys, die ik een week eerder kreeg van @boersenboers. Ik vond het super leuk om te doen en het is nog goed gelukt ook! Ik kreeg hulp van m’n goede vriend Bas en z’n Boretti. #borettibas 😜 In mijn stories ga ik het hele verhaal met jullie delen. Even geduld want ik moet nog wat foto’s van m’n camera halen. Vul tot die tijd eerst maar even dat gezellige vragenblokje in met jouw allerliefste wens voor Nederland. Er zijn nú al pareltjes binnengekomen. Dank daarvoor! ❤️
Volgen op Instagram

Nu populair

Chocolademelk van cacaopoeder
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan
Zelfgemaakte pindakaas uit de blender
Witlofschotel met geitenkaas en peer
Geplette Roseval aardappels uit de oven + crunch tip!

Elke maandag de nieuwste recepten in je mailbox?

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Kokoskoekjes met lemoncurd uit No Waste - ANNIEPANNIE

Kokoskoekjes met lemoncurd

ELKE MAANDAG DE NIEUWSTE RECEPTEN IN JE MAILBOX?

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2021 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok