Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Hoofdgerechten / Tarte tatin van witlof met blauwe kaas en sinaasappel

Tarte tatin van witlof met blauwe kaas en sinaasappel

2 december 2020 By Andrea (Anniepannie.nl) 6 Reacties


Dat zoiets simpels, zo goddelijk kan zijn… Lieve allemaal, beloof me alsjeblieft dat jullie deze tarte tatin van witlof met blauwe kaas en sinaasappel een keer maken. Ik ben er echt helemaal fan van, haha! Het mooie is dat hij ook nog eens hartstikke chique oogt, waardoor je dit gerecht zonder blikken of blozen kunt serveren tijdens een fancy (Kerst)diner. Maar omdat het zo simpel is om te maken, kan deze witlof tarte tatin ook prima als doordeweeks avondmaal. Je hebt er namelijk maar 5 ingrediënten voor nodig… Serveer er een salade bij en je bent good to go!

Tarte tatin van witlof

Oorspronkelijk is tarte tatin natuurlijk een zoet gerecht. Het is een omgekeerde taart die je normaal gesproken met appels en karamel maakt. Maar, er zijn ook hele leuke hartige varianten te verzinnen! Zoals deze tarte tatin van witlof. Mét een beetje karamel (gekarameliseerde witlof = hemels), blauwe kaas en sinaasappel. De blauwe kaas geeft een hartigheid aan dit gerecht die, in combinatie met het bittertje van de witlof en de zoete karamel, een beetje doet denken aan de beleving van salted caramel. Kies een pittige blauwe kaas, zoals roquefort. Oh jongens, ik ben alweer aan het kwijlen hoor.

Sinaasappelrasp

Ja ja, de gekarameliseerde witlof in combinatie met de blauwe kaas is out of this world. Maar onderschat de rol van de sinaasappel zeker niet. Allereerst laat je de witlof erin garen, maar later rasp je ook de sinaasappelschil. Die bak je vervolgens mee in de oven en dat geeft dit gerecht echt het wauw-effect waar je altijd op hoopt als je gasten hebt en je uitslooft in de keuken. Dat uitsloven valt dus nogal mee, met 5 ingrediënten en een totale kook/baktijd van 35 minuten. Maar hee, dat hoef je je tafelgenoten natuurlijk niet te vertellen!

tarte-tatin-van-witlof-en-blauwe-kaas-ANNIEPANNIE

Tarte tatin van witlof met blauwe kaas en sinaasappel

Deze tarte tatin van witlof met blauwe kaas en sinaasappel is zalig. Hij is simpel om te maken (slechts 5 ingrediënten!), maar oogt chique.
4.70 van 10 stemmen
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Bereidingstijd35 minuten minuten
Totale tijd35 minuten minuten
Servings: 4 personen

Ingrediënten

  • 5 stronken witlof van gelijke grootte
  • 5 plakjes roomboterbladerdeeg ontdooid
  • 120 g roquefort
  • 1 biologische sinaasappel sap en rasp
  • 2 el lichtbruine basterdsuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ruime, lage quichevorm met vaste bodem in met boter of olijfolie.
  • Snijd een heel dun plakje van de onderkant van de witlofstronken en halveer ze. Verhit wat boter of olie in een koekenpan en leg de witlofhelften met de snijkant naar beneden in de pan. Bak ze kort aan en giet dan het sap van de sinaasappel in de pan. Laat de witlof nog 3 minuten sudderen in het vocht. Haal ze dan uit de pan en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Verwijder de plastic velletjes van de plakjes bladerdeeg en leg ze op elkaar. Rol ze met een deegroller uit tot een ronde lap die net ietsje groter is dan de quichevorm.
  • Doe de suiker samen met een klontje boter in een pannetje en laat dit in een paar minuten smelten totdat je een bubbelende karamel krijgt. Pas op dat het niet te donker wordt!
  • Giet de karamel in de quichevorm en verspreid het met een lepel over de bodem. Het is niet erg als het hard wordt. Verdeel de witlof over de karamel (met de snijkant naar beneden). Verbrokkel de roquefort over de witlof en bestrooi met de sinaasappelrasp. Dek alles af met het bladerdeeg en stop het aan de randen in.
  • Bak de witlof tarte tatin in 25 minuten goudbruin en knapperig in het midden van de oven. Laat even afkoelen en keer de tarte tatin dan om met behulp van een groot bord. Pas op voor de hete karamel.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Eet smakelijk!

Dit recept verscheen eerder op NU.nl. Daar schreef jullie Anniepannie in 2019 en 2020 elke vrijdag een 5 ingrediënten recept. En nu mag ik al die recepten hier ook met jullie delen. Onwijs leuk!

Meer recepten met witlof:

Witlofschotel met geitenkaas en peer
Deze witlofschotel met geitenkaas en peer is verrassend lekker! Tijm, honingmosterddressing en crunchy pecannootjes maken de ovenschotel helemaal af.
Bekijk recept
Witlof met geitenkaas en peer uit de oven - ANNIEPANNIE
Geroosterde witlof met serranoham en tijm
Witlof uit de oven, maar nét iets anders dan de bekende klassieker. Deze geroosterde witlof heeft een Spaans tintje door de gedroogde ham.
Bekijk recept
Witlof uit de oven met serranoham en tijm - ANNIEPANNIE

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen om deze tarte tatin van witlof te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: 5 ingrediënten, Hoofdgerechten, Kerst, Quiches en hartige taarten, Recepten, Vega, Voorgerechten Tags: 5 ingrediënten, blauwe kaas, hartige taart, roquefort, sinaasappel, tarte tatin, witlof

« Knolselderijsoep met appel en gerookte zalm
Zoete aardappel tortilla met boerenkool »

Reacties

  1. Tiny zegt

    20 januari 2025 om 18:41

    5 sterren
    Al zóóó vaak gemaakt en blijft favoriet!!

    Beantwoorden
  2. Tiny zegt

    7 februari 2024 om 13:54

    5 sterren
    Voor de tweede keer binnen een maand gemaakt!
    Een van mijn favoriete recepten, gewoon verrukkelijk!

    Beantwoorden
  3. Tiny zegt

    10 december 2023 om 19:58

    5 sterren
    Wat n heeeeerlijk recept!

    Beantwoorden
  4. Anja zegt

    19 oktober 2022 om 15:23

    5 sterren
    Heerlijk! Ik ga het ook nog met brie proberen voor iemand die niet van blauwe kaas houdt.

    Beantwoorden
  5. Hillie zegt

    2 februari 2021 om 07:02

    5 sterren
    Super lekker, witlof heeft vaak aan de bittere smaak, maar nu niet!
    Heerlijke smaak: ik heb alleen de suiker vervangen voor honing.
    Dat carameliseerd precies als suiker, maar de smaak is goed bij de kaas:)

    Beantwoorden
    • Tiny zegt

      11 december 2023 om 17:49

      5 sterren
      Wat hebben wij gesmuld van dit recept!!

      Beantwoorden
4.70 from 10 votes (4 ratings without comment)

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Mangosalade met komkommer en paprika
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Zelfgemaakte falafel uit de koekenpan
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Volg Anniepannie.nl

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Aan de inhoud van Anniepannie.nl kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. © 2015-2022 – Alle rechten voorbehouden – Teksten van blogs en beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

Privacybeleid

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Waardeer dit recept

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok