Op de traditionele gestoofde rode kool van oma zijn een heleboel lekkere variaties te bedenken. Zoals deze rode kool met sinaasappel, honing en ras en hanout! Nét even anders dan je gewend bent en heerlijk van smaak. Ik eet dit graag bij stoofvlees of een rundvlees tajine, maar ook als bijgerecht bij een (Kerst)diner is deze rode kool een heel goed idee. Het is trouwens reuze eenvoudig om te maken. Een kind kan de was doen!
Rode kool met sinaasappel
Omdat ik geen biologische sinaasappel had, gebruikte ik voor deze gestoofde rode kool met sinaasappel alleen het sap. Maar mocht je toevallig een bio sinaasappel in huis hebben, dan is het super lekker om ook een beetje rasp van de schil mee te stoven. Je krijgt dan extra sinaasappelige* rode kool en dat is altijd een goed idee.
* is geen woord, weet ik.
Ras el hanout is trouwens een Marokkaanse specerijenmix, die je tegenwoordig gewoon kunt kopen bij de Albert Heijn en andere supermarkten. Ik ben dol op die van Jonnie Boer (in de vierkante blikjes van Euroma). Lieve mensen, laat het me vooral weten als je dit rode kool recept gaat maken. Vind ik zo leuk! Zo maak je het:
Ingrediënten
- 1 kilo rode kool dun gesneden
- 2 uien in halve ringen
- 1 klontje roomboter
- 1/2 el ras el hanout
- 200 ml sinaasappelsap (bij mij was dit het sap van 2 sinaasappels)
- 1 kaneelstokje
- 3 el honing
- 2 el rodewijnazijn
Instructies
- Smelt de boter in een braadpan en fruit de ui 15 minuten op heel laag vuur. Roer af en toe, de ui mag niet bruin worden.
- Voeg de ras el hanout toe en roer goed. Zet het vuur middelhoog, doe de rode kool in de pan en bak dit nog zo'n 3 minuten al omscheppend mee. Voeg de honing, het sinaasappelsap en het kaneelstokje toe en roer alles goed door. Zet het vuur helemaal laag, doe de deksel op de pan en laat de rode kool 40 minuten zachtjes stoven.
- Haal de deksel van de pan, zet het vuur iets hoger en voeg de rodewijnazijn toe. Roer om totdat het meeste vocht is verdampt. Breng de rode kool eventueel verder op smaak met wat grofgemalen zout en peper.
Eet smakelijk!
Meer lekkere recepten met rode kool:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze rode kool met sinaasappel en honing te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
loes zegt
echt een aanrader, zalig met pittig gekruid suddervlees
Martien zegt
Vandaag dit recept klaargemaakt met rode kool uit de eigen moestuin.
Super smakelijk. Echt rode kool “anders”.
Een aanrader voor iedereen die van rode kool houdt!
Bedankt voor dit recept.
Ruud zegt
Een erg lekker recept; ik heb de kool sous vide gegaard. Dan blijft er nog meer smaak behouden. Een aanrader!
Jolyna zegt
Nou Annie Pannie, dat was een verrukkelijk maaltje. Wat ons betreft zelfs lekkerder dan oud-Hollandse versie met appeltjes. Ik had de Ras el Hanout van Verstegen maar smaakte ook heerlijk. En geen rode wijnazijn in huis dus appelazijn gebruikt maar het resultaat was evenmin erg lekker. We gaan nu uiteraard meer proberen van je variaties.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Superrr leuk om te horen!!!
Annette zegt
Ik heb een ander merk Ras el Hanout gebruikt, misschien dat het daaraan lag, maar ik vond er niet zoveel smaak aan. Ik vind rode kool lekkerder met appel en appelstroop.
Hortensia zegt
eindelijk maak ik rode kool niet naar het recept van mijn Oma.😉 ben ontzettend blij met dit eenvoudig maar heerlijk idee. Dank je wel. Ga ook de salade proberen🙏🏽