Ik héb me toch weer wat leuks gedaan vorige week! Samen met Lieske stapte ik in de trein naar Hilversum voor een kamado barbecue masterclass bij de Intratuin. In samenwerking met The Bastard organiseren zij vanaf nu barbecue masterclasses bij Intratuin vestigingen door het hele land. En dat is leuk, maar ook hard nodig! Want laten we dat speedbarbecueën met spiritus, verbrande speklapjes en verkoolde stukjes paprika alsjeblieft achter ons laten. Slowbarbecueën op de kamado is helemaal van nu! En natuurlijk het allerbelangrijkst: het is heerlijk. Van vis en vlees tot groentegerechten, we leerden BBQ-dishes maken waarbij je je vingers aflikt! Warning: dit verslag bevat heel veel foto’s waar je honger van krijgt.
Een barbecue masterclass met bloggers
Midden tussen de paden met planten en bloemen stonden prachtig gedekte tafels voor ons klaar. ‘Ons’ is een groep enthousiaste bloggers en journalisten die deze middag een voorproefje kregen van de Bastard barbecue masterclass. Ik zat gezellig naast Brenda van Brenda Kookt én van team ‘Vlees’. Nou was ik ingedeeld bij team ‘groente’, maar uiteraard heb ik – eigenwijs als ik ben – overal een kijkje genomen. Ik eet ten slotte alles, dus ik wilde natuurlijk ook leren hoe je nou vlees en vis het beste bereidt op The Bastard! En oja, ik heb natuurlijk ook alles geproefd. Haha! You know me! Boy o boy, wat was het allemaal lekker zeg…
Come to mama
We trapten de barbecue masterclass af met wat lekkere hapjes, gegrilde groentes en gevuld Turks brood met vijgen en blauwe kaas van de BBQ. En omdat niet iedereen van blauwe kaas houdt was er extra veel voor Annie. Come to mama! Hahaha. Ik ben dol op blauwe kaas. Na dit lekkers waren er groentetorentjes en sticky geroosterd buikspek. Zalig die rooksmaak! Toen de bodem was gelegd was het tijd om zelf aan de slag te gaan. Team vis vulde een prachtige zeebaars met citroen en kruiden, team vlees grilde een waanzinnig lekkere ribeye en team groente ging aan de slag met loaded geroosterde flespompoen en geroosterde regenboogbloemkool. Allemaal behoorlijk makkelijk en heel lekker! Kamadobarbecueën hoeft dus niet altíjd slowcooking te zijn. Het buikspek was die dag overigens al wel 5 uur voorgegaard.
Groenten en kruiden
Kruidentovenaar Wim Maes kwam nog even vertellen hoe belangrijk kruiden zijn bij het op smaak brengen van gerechten. Zijn persoonlijke favorieten zijn citroenverbena en Griekse basilicum en oregano. We proefden deze kruiden in combinatie met gegrilde witte asperges en ook met verse aardbeien en muntsuiker. Wauw! Ik moet mijn balkonkruidentuintje duidelijk eens uitbreiden met wat spannender groen! Na het inspirerende verhaal van Wim vertelde Janneke van King Fish over de nieuwe, duurzame kweekvis ‘Dutch Yellowtail’ en kregen we de kans om deze te proeven. Op het bordje op de foto hieronder zie je drie bereidingen van de Dutch Yellowtail. Wat was dat zalig! De vis lijkt een beetje op een kruising tussen tonijn en makreel, heel bijzonder.
Smokey appeltjes met mascarpone
Bij zo’n barbecuefeest mag een toetje natuurlijk niet ontbreken! Eva van Eefkooktzo maakte een waanzinnig toffe foto van me toen ik net even de appeltjes aan het checken was. Check al die rook! Heel gaaf. Overigens een hele belangrijke tip bij kamadobarbecueën: doe nooit het deksel in één keer omhoog. Als je dat wel doet loop je het risico om je wenkbrauwen kwijt te raken! Eerst een klein kiertje en daarna kan het deksel helemaal omhoog. Ik vond het wel een belangrijke tip, doe er je voordeel mee. We aten de smokey appeltjes met een goede toef mascarpone en wat kaneel. Heerlijk en wederom zó simpel!
Intratuin/The Bastard barbecue masterclasses
Denk je nou ‘wauwzers, doe mij ook zo’n masterclass!’: dat kan dus! De Intratuin / The Bastard masterclasses worden door het hele land georganiseerd. In twee avonden leer jij de fijne kneepjes van het kamadobarbecueën en ontdek je de lekkerste smaakcombinaties. Vlees, vis, vegetarisch en zelfs vegan, it’s all-in the game. Oeh en als je nog aan het overwegen bent of je een kamado barbecue wilt kopen, bedenk dan dat je met een The Bastard het hele jaar door kunt barbecueën. That’s right! Zelfs in de winter dus.
Barbecue recepten van Anniepannie.nl:
Libanese kipspiesjes van de barbecue – shish taouk
BBQ bijgerecht: Mexicaanse maissalade esquites
BBQ bijgerecht: rode koolsalade met appel, limoen en munt
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Intratuin en The Bastard.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Voedingsblog zegt
Super gaaf zeg en wat een leuk artikel, bedankt voor het delen van je verhaal, je schrijft echt heel erg leuk! :)
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dankjewel voor het mooie compliment! Heel leuk om te horen.