Miến gà, oftewel: Vietnamese kippensoep. Dit hebben we zo vaak gegeten op onze reis naar Vietnam! True comfort food. En ja, zelfs (of eigenlijk juíst) als ontbijt is dit fantastisch. Niet iedereen is van de soep als ontbijt, maar zelf zou ik er iedere dag wel mee willen starten. Natuurlijk kun je deze kippensoep ook als lunch eten, of als lichte avondmaaltijd. Wat je ook doet, maak dit soepje een keer. Deze versie (en natuurlijk bestaan er meerdere) is makkelijk, snel en vooral heel erg lekker. Doe er je voordeel mee!
Vietnam, the land of smiles
Het lijkt alweer zo lang geleden, onze reis door Vietnam. En toch weet ik alles wat we daar meemaakten nog als de dag van vandaag. Het was ook niet een reis zonder hoogte- of dieptepunten. Sterker nog, het ging alle kanten op. Van een heleboel gedoe met ons visum (enorm lang wachten op het vliegveld, formuliertjes, gedoetjes, nog meer visum formulieren), een beroving met een kapmes (iek!), in slaap vallen achter op een rijdende motor (achteraf denk ik dat ik toen al slaapapneu had) tot een heleboel prachtige hoogtepunten op het gebied van natuur, eten en mensen. Want echt, iedereen – op die enge boef van de beroving na – is intens lief daar. Vietnam wordt echt niet voor niets ’the land of smiles’ genoemd. En dat eten lieve mensen! Ik vind de Vietnamese keuken één van de lekkerste ooit.
Tip van Anniepannie: regel je visum van tevoren
Het verbaast je vast niet dat ik zonder nadenken meteen weer op het vliegtuig naar Vietnam zou springen. Als het zou kunnen, want op dit moment staat het reisadvies voor Vietnam door corona op oranje. Huilen! Maar goed, dit geeft jou en mij wél de kans om de volgende reis extra goed voor te bereiden. En ik wil je daarvoor alvast één tip geven: regel je visum voor Vietnam vooraf. Dat bespaart je zoveel gedoe! Als je alles vooraf hebt geregeld kun je ontspannen starten met je vakantie en sta je niet met je jetlag-hoofd uren in de rij op het vliegveld. Bij het visumbureau kun je tegenwoordig je e-visum Vietnam online aanvragen. Hoe handig is dat!
Vietnamese kippensoep
Zo, in je hoofd dat visum alvast geregeld en die reis naar Vietnam geboekt? Mooizo. Dan kan de voorpret beginnen. Nu het herfst is en we de ene na de andere regenachtige dag voor onze kiezen krijgen, kunnen we wel wat comfort food gebruiken. En wat schreeuwt er meer comfort food dan soep? Naast chips met dip helemaal niks, haha! Van deze Vietnamese kippensoep bestaan allerlei versies. Dit is hoe ik ‘m graag maak en ja, ik gebruik meestal gewoon een bouillon van blokjes als basis. Moet kunnen hoor mensen! Ain’t got all day. Natuurlijk mag je deze miến gà ook met homemade bouillon bereiden. Sterker nog: dat moedig ik alleen maar aan.
Ingrediënten
- 1,5 l kippenbouillon
- 1 ui geschild en in kwarten gesneden
- stuk gember ter grootte van je duim in plakjes
- 1/2 el rietsuiker
- 2 kipfilets
- 200 g glasnoedels (glasvermicelli, bijvoorbeeld van Go-Tan)
- 2 bosuien in schuine ringen
- bosje koriander grof gehakt
- 1 rode peper in ringetjes
- scheutje vissaus
Instructies
- Breng de kippenbouillon aan de kook en doe de suiker, stukken ui en plakjes gember erbij. Laat 5 minuten koken. Doe dan de kipfilets erbij, breng de bouillon opnieuw aan de kook, doe de deksel op de pan en zet het vuur uit. Laat 30 minuten zo staan, totdat de kipfilets gaar zijn.
- Laat intussen de glasnoedels in heet water wellen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat ze daarna uitlekken.
- Leg de ringetjes bosui, rode peper en de grof gehakte koriander alvast klaar op een mooi bordje.
- Haal de kipfilets uit de bouillon en check of ze gaar zijn. Snijd ze in dikke plakken (je kunt de kipfilets ook met je handen uit elkaar trekken voor een 'pulled chicken' effect).
- Schep de stukken ui en gember met een schuimspaan uit de bouillon. Deze gebruik je niet meer. Proef de bouillon en breng eventueel verder op smaak met een scheutje vissaus. Of je ook zout moet toevoegen is geheel afhankelijk van hoe zout je bouillonblokjes zijn (of hoe zout je zelfgemaakte bouillon al was).
- Verdeel de geweekte glasnoedels over grote vier kommen. Leg daar de plakjes kip op. Giet er dan de bouillon over. Garneer de kommen met een beetje bosui, rode peper en koriander en serveer de rest erbij.
Notities
Eet smakelijk!
Meer lekkere soeprecepten:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze Vietnamese kippensoep te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie