Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Hoofdgerechten / Varkenshaas met spek, kaassaus en gebakken appels

Varkenshaas met spek, kaassaus en gebakken appels

6 december 2018 By Andrea (Anniepannie.nl) 3 Reacties


Varkenshaas met spek en kaassaus - AnniepannieMisschien heb je wel gelezen dat ik laatst een kookworkshop volgde die in het teken stond van Zuid-Tirol. We kookten een driegangenlunch met beschermde kwaliteitsproducten uit de regio, waaronder heerlijke Süd-Tiroler kaas, spek en appels. Het hoofdgerecht was zó lekker dat ik besloot om het recept met jullie te delen! Deze varkenshaas met spek, kaassaus en gebakken appels is namelijk ideaal voor deze feestelijke decembermaand! Al smaakt ‘ie buiten de festiviteiten om ook heerlijk, kan ik je vertellen… Laat je trouwens niet afschrikken door de verschillende handelingen in dit recept, je kunt de appeltjes, de kaassaus en de rösti van tevoren al bereiden en later opwarmen.

Stilfser kaassaus

De kaas die je voor deze saus nodig hebt is de Stilfser kaas. De Italiaanse naam is Stelvio. Het is een licht pittige, halfharde bergkaas. Een klein beetje te vergelijken met belegen kaas wel, vind ik. Hij smaakt ook heerlijk in blokjes bij de borrel! Kaassaus gaat echt perfect samen met varkenshaas en het spek. Eigenlijk passen alle ingrediënten in dit gerecht zó perfect bij elkaar! Appels en tijm, ook zo’n match made in heaven. En appels en varkensvlees ook! Geen wonder dat dit een topper is.

Varkenshaas met spek en rösti

Het spek dat je om de varkenshaas wikkelt zorgt niet alleen voor een heerlijke kruidige en licht zoute smaak, het zorgt er ook nog eens voor dat de varkenshaas lekker mals en sappig blijft. Super belangrijk! In dit gerecht is het echt de bedoeling dat je de varkenshaas rosé laat. Dat kan prima en is zóveel lekkerder dan een doorgebakken varkenshaas! Nog een laatste tip voor de rösti: bak dunne röstikoekjes, je hebt echt maximaal een eetlepel aardappelrasp nodig per rösti. Zo zorg je dat de aardappelkoekjes lekker knapperig worden en gelijkmatig garen. Genoeg gepraat nu, aan de slag!

Varkenshaas met spek Zuid-Tirol workshop - Anniepannie

Varkenshaas met spek Zuid-Tirol workshop - Anniepannie VIERKANT

Varkenshaas met spek, rösti en kaassaus

Dit gerecht uit Zuid-Tirol is echt perfect voor de feestdagen! De varkenshaas is omwikkeld met heerlijk spek en wordt geserveerd met een romige kaassaus, gebakken appeltjes en rösti. Zalig!
5 van 2 stemmen
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Voorbereidingstijd5 minuten minuten
Bereidingstijd20 minuten minuten
Totale tijd25 minuten minuten
Servings: 4 personen

Ingrediënten

  • 600 g varkenshaas
  • 100 g Stilfser kaas
  • 100 g Zuid-Tirools spek, in dunne plakken
  • 500 g aardappelen geschild
  • 2 Zuid-Tiroolse appels, aromatisch en niet te zuur: geschild en klokhuis verwijderd
  • 4 bosuitjes
  • klein bosje tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 70 ml slagroom
  • 50 ml melk
  • plantaardige olie
  • ongezouten roomboter
  • zout & peper

Instructies

  • KAASSAUS: Begin met de kaassaus. Doe daarvoor de slagroom, melk en het laurierblaadje in een steelpan en breng het aan de kook. Voeg de kaas toe en pureer de saus met een staafmixer. Pas op: de saus mag niet meer koken!
  • RÖSTI: Rasp de aardappelen op een grove rasp. Doe de aardappelrasp in een vergiet en schep ze om met een beetje zout. Druk nu met je handen zoveel mogelijk vocht uit de aardappelen. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak kleine, dunne koekjes (ter grootte van een eetlepel) van de aardappelrasp. Bak ze aan beide zijden goudbruin. Laat de aardappelrösti uitlekken op keukenpapier.
  • APPELS EN BOSUITJES: Snijd de appels in partjes en bak ze zachtjes in een pan met een beetje roomboter. Breng de appelpartjes op smaak met wat verse tijm. Halveer de bosuitjes in de lengte, fruit ze in een beetje olijfolie en breng ze op smaak met peper en zout.
  • VARKENSHAAS: Bestrooi de varkenshaas met wat peper en een heel klein beetje zout. Wikkel de plakken spek eromheen. Bak de varkenshaas rondom aan in een koekenpan. Laat het vervolgens in de oven zo’n 6-8 minuten garen op 180 graden. Laat het vlees daarna 10 minuutjes rusten onder een stuk aluminiumfolie. Snijd de varkenshaas in dikke plakken en serveer met de rösti, gebakken appels, bosuitjes en kaassaus.

Notities

Tip: bij dit op en top Zuid-Tiroolse gerecht hoort natuurlijk ook een mooie wijn uit Süd-Tirol. De Pinot Nero DOC past perfect bij dit gerecht. Het is een elegante, zijdezachte en kruidige wijn met een aroma van bosbessen. Proost!
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Meer feestelijke recepten:

Tartaar van mango, avocado en rivierkreeftjes
Fancy ravioli van rode biet
Courgetti tonnato – Gegrilde courgette met tonijnsaus

Varkenshaas met spek en kaassaus - AnniepannieIDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen om deze varkenshaas met spek, rösti en kaassaus zelf te maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Laat het weten in een reactie onder dit artikel, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: Hoofdgerechten, Kerst, Recepten, Vlees Tags: appel, bosui, feestdagen, kaas, Kerst, saus, spek, tijm, varkenshaas, Zuid-Tirol

« Koken met appels, spek en kaas uit Zuid-Tirol! (=Italië)
Vegan steak tartare: serieus net echt! »

Reacties

  1. Ellen zegt

    13 februari 2020 om 17:40

    OMG! Dit móét ik gewoon eens maken! Morgen lijkt me een goed moment ?

    Beantwoorden
  2. Marjolein de Bruijn zegt

    17 januari 2019 om 11:25

    Ooooh! Dit recept blijft in mijn hoofd zitten. Lijkt me heerlijk! Alleen Stilfser kaas en Tiroler spek, zijn niet de meest gangbare ingrediënten om te verkrijgen hier. Zou ik ze wellicht kunnen vervangen voor iets anders?

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      19 januari 2019 om 12:42

      Hai Marjolein! Wat onwijs leuk om te horen! Ik heb het Süd Tiroler speck ook nog niet in de gewone winkel kunnen vinden, maar ik zag wel dat je het kunt bestellen op peulvruchten-bestellen.nl. Natuurlijk kun je het ook vervangen door ‘gewoon’ gerookt ontbijtspek. Stilfser kaas is licht pittig, dus ik zou het vervangen door een smaakvolle kaas die ook goed smelt, bijvoorbeeld Gruyère of een goede belegen kaas. Eventueel kun je wat mosterd toevoegen aan de saus om het extra op smaak te brengen. Eet smakelijk alvast! Liefs, Andrea

      Beantwoorden
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Mangosalade met komkommer en paprika
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Gedroogde tomaatjes uit de oven

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Waardeer dit recept

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok