Anniepannie.nl

Kleurrijke en gezonde recepten met veel groente

  • Home
  • Recepten
  • Top 10
  • Kookboeken
  • Shop
  • Over
    • Het team
Je bent hier: Home / Vis / Tonijnkoekjes met rijst en limoen

Tonijnkoekjes met rijst en limoen

1 mei 2021 By Andrea (Anniepannie.nl) 6 Reacties


Tonijnkoekjes met rijst en limoen - ANNIEPANNIE

Wanneer Roel in een milliseconde drie van deze tonijnkoekjes naar binnen werkt, weet je dat je iets goed hebt gedaan. De man verkiest over het algemeen vlees boven vis, maar voor deze tonijnkoekjes mag ik hem ’s nachts wakker maken! Super grappig. Ik vond deze tonijnkoekjes met rijst en limoen zelf ook zalig. Je maakt ze met tonijn uit blik en ze zijn heerlijk smeuïg en smaakvol. Om het feestje compleet te maken, serveer ik de tonijnburgertjes met partjes limoen een basilicummayonaise. Ga je al watertanden? Lees snel verder!

Tonijnkoekjes van duurzame tonijn

Deze tonijnkoekjes smaken in alle opzichten het lekkerste als je voor duurzaam gevangen tonijn uit blik kiest. Hoe je duurzame tonijn herkent? Let goed op het blauwe MSC-keurmerk op de verpakking. Op de foto hieronder zie je ‘m rechtsonder op het pakje staan. Of tonijn duurzaam is, zou als consument zonder dit label erg lastig te bepalen zijn. Het hangt namelijk onder andere af van het soort tonijn (bijvoorbeeld Skipjack, Geelvin en Albacore), het vangstgebied en de vangstmethode. Als je tonijn met het MSC-keurmerk koopt, weet je dat het in het wild gevangen is en dat het is terug te brengen tot een visserij die volgens de MSC standaard erkend is. Deze visserijen worden bovendien regelmatig gecontroleerd door onafhankelijke auditeurs. Voldoet een visserij niet (meer) aan de eisen? Dan mogen ze het MSC-keurmerk niet gebruiken. Via het MSC keurmerk weet je dat de vis die jou beloofd is, de vis is die jou beloofd is. Tracering van boot tot bord dus!

Tonijn met het MSC keurmerk - ANNIEPANNIE

In de supermarkt en in de viswinkel

Het MSC-keurmerk kom je op een heel aantal blikjes in de supermarkt tegen. Ik kies altijd voor de ingeblikte visproducten van Fish Tales, maar ook het bekende merk Princes heeft bijvoorbeeld het MSC-keurmerk en zelfs de huismerken Jumbo en Vismarine bieden MSC-tonijn in blik aan. Mocht je voor een ander recept verse MSC-gekeurde tonijn (of andere vis) willen kopen, dan kan dat bij een van deze 20 (grotendeels) MSC-gecertificeerde viswinkels. Leuk feitje: wist je al dat alle visburgers van de McDonalds ook MSC-gecertificeerd zijn? I’m lovin’ it. Maar goed, vandaag gaan we natuurlijk voor zelfgemaakte visburgertjes. Tonijnburgertjes of tonijnkoekjes, net hoe je ze wilt noemen. Lieve mensen: probeer ze echt een keer. Simpel om te maken en zooo lekker! En ze zien er nog knap uit ook:

Tonijnburgertjes met basilicummayonaise - ANNIEPANNIE

Limoen limoen limoen

Ik roep het vaker, vis en limoen is echt een match made in heaven. In deze tonijnkoekjes zit dan ook lekker veel geraspte limoenschil. Dat maakt ze heerlijk fris! Ik doe er ook vaak wat fijngesneden limoenblaadjes (van de toko) doorheen. Dat is totaal optioneel overigens, ik weet ook wel dat niet iedereen een Aziatische toko om de hoek heeft zitten. De geraspte limoenschil geeft ook al veel limoensmaak! En bovendien zit er in de basilicummayonaise ook limoensap.

Wat betreft de rijst heb ik een handige tip. Natuurlijk kun je zelf rijst koken en laten afkoelen (dit recept is perfect om dat restje rijst van de dag ervoor in te verwerken!), maar je kunt ook kant en klare, gekookte rijst gebruiken. Dat kun je in de meeste supermarkten vinden. Nog sneller en zeker even lekker. Gemak dient de mens, vind je niet?

Tonijnkoekjes met rijst en limoen - ANNIEPANNIE

Tonijnkoekjes met rijst en limoen

Deze tonijnkoekjes met rijst en limoen maak je met tonijn uit blik. Ze zijn heerlijk smeuïg en smaakvol! Lekker met basilicummayonaise.
4.75 van 4 stemmen
Recept afdrukken Pin recept Beoordeel dit recept
Voorbereidingstijd10 minuten minuten
Bereidingstijd10 minuten minuten
Totale tijd20 minuten minuten

Keukentools

  • Staafmixer
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 200 g uitgelekte tonijn uit blik (let op het MSC-keurmerk)
  • 200 g gekookte bruine basmatirijst afgekoeld
  • 3 eieren
  • 1 bosui in dunne ringetjes
  • 1 rode peper zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
  • 4 limoenblaadjes (optioneel) harde nerf verwijderd, in dunne reepjes
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 1 limoen (biologisch) geraspt
  • zout en peper naar smaak

Basilicummayonaise

  • 3 el eetlepels mayonaise
  • 1 el limoensap
  • handvol basilicumblaadjes

Instructies

  • Doe de ingrediënten voor de basilicummayonaise in een smalle maatbeker en mix alles met een staafmixer helemaal glad. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
  • Knijp de tonijn goed uit en meng dit in een kom met de overige ingrediënten. Vorm er 10 à 12 kleine burgertjes van.
  • Zet een groot bord klaar met een laag keukenpapier erop.
  • Verhit een royale laag zonnebloemolie in een koekenpan en bak hierin in twee delen de tonijnkoekjes goudbruin en gaar. Je bakt ze ongeveer 2 tot 3 minuten per kant. Tijdens het bakken kun je de tonijnkoekjes eventueel nog iets platter drukken, maar kijk uit dat ze niet uit elkaar vallen.
  • Laat de tonijnkoekjes uitlekken op keukenpapier en serveer ze daarna met de basilicummayonaise en eventueel wat partjes limoen.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat hier weten hoe het was!

Deze tonijnkoekjes kun je serveren als voorgerecht, als onderdeel van het hoofdgerecht of als borrelsnack. Geniet ervan! Mocht je de tonijnkoekjes gemaakt hebben, laat je het dan weten in een reactie hieronder? Een leuke foto delen op Instagram kan ook! Gebruik dan #anniepannie en tag mij (@anniepannie_nl) zodat ik je post kan zien en erop kan reageren.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Marine Stewardship Council.

Nog meer lekkere recepten met tonijn uit blik:

Pinchos met tonijnsalade en geroosterde paprika
Deze pinchos met tonijnsalade en geroosterde paprika zijn favoriet hier thuis. Makkelijk om te maken en een prachtig (en lekker!) resultaat.
Bekijk recept
Pinchos met tonijnsalade en geroosterde paprika - ANNIEPANNIE
Peruaanse causa met tonijn en avocado
Dit Peruaanse causa torentje met tonijn en avocado smaakt fantastisch! En het ziet er ook nog eens spectaculair uit. Geweldig als voorgerecht bij een diner.
Bekijk recept
Peruaanse causa met tonijn en avocado - ANNIEPANNIE
Pizza met tonijn, courgette en kaas
Deze pizza met tonijn, courgette en kaas is eigenlijk een soort 'tuna melt' in pizzavorm! Hij is super makkelijk om te maken en ontzettend lekker.
Bekijk recept
Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?

Helemaal zin gekregen om deze tonijnburgertjes te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!


VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
  • Click to share on WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print

Gerelateerd

Categorie: Borrel, Buffet, Hapjes en Snacks, Hoofdgerechten, Recepten, Vis, Voorgerechten Tags: burger, limoen, mayonaise, rijst, tonijn, vis

« Oesterzwammen kebab: de vegetarische kebab van je dromen!
Aubergine schnitzel met boterbonenpuree (JA, een vegetarische schnitzel!) »

Reacties

  1. Alfred zegt

    9 januari 2022 om 22:59

    Kunnen de koekjes ook in de airfryer gebakken worden?

    Beantwoorden
  2. sabine zegt

    18 december 2021 om 10:47

    Hi! Kan je de tonijnkoekjes ook de dag vantevoren maken en daarna opwarmen in de oven?

    Beantwoorden
  3. Daniëlle zegt

    12 mei 2021 om 19:03

    5 sterren
    Helemaal goedgekeurd! Ik had de basilicum mayonaise niet meer de mixer gedaan, gehakte blaadjes gebruikt maar dat kleurtje na het mixen is tof, ga ik zeker eens proberen. Snel klaar deze burgers. Een volgende keer ga ik ze pittiger maken, volgens mij is dat ook heel lekker

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      17 mei 2021 om 11:06

      Echt heel leuk om te horen Daniëlle! En pittig is zeker ook lekker. Enjoy!

      Beantwoorden
  4. Iris zegt

    6 mei 2021 om 19:00

    5 sterren
    Hoi Andrea,
    Wat een heerlijke tonijn koekjes zeg! Ik ben fan hoor!
    Alleen waren die van mij niet zo mooi bruin geworden, weet jij hoe dat kan?
    Ik vraag me af of ik het mengsel kan bewaren en later nog afbakken?

    Beantwoorden
    • Andrea (Anniepannie.nl) zegt

      10 mei 2021 om 17:16

      Hoi Iris! Wat super leuk om te horen zeg. Als ze niet zo mooi bruin zijn geworden, dan kan het zijn dat je de olie niet heet genoeg hebt laten worden of dat je de koekjes net iets te kort hebt gebakken. Je kunt het mengsel in de ochtend alvast maken en dan ’s avonds afbakken bijvoorbeeld. Heel veel langer zou ik het niet bewaren, vanwege de rauwe eieren die erin gaan.

      Beantwoorden
4.75 from 4 votes (2 ratings without comment)

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn beoordeling:




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Hoi, ik ben Andrea! Ik bedenk creatieve recepten met veel groente. Gezond, kleurrijk, nét even anders en - het allerbelangrijkst - heerlijk van smaak. Enjoy!

Over Anniepannie.nl ↠
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube
Volgen op Instagram

Handige webshops

Albert Heijn
Bol.com
Bijenkorf
HEMA
Greetz

Nu populair

Mangosalade met komkommer en paprika
Feta uit de oven met paprika en tomaat (bougiourdi)
Rode koolsalade met appel, munt en limoen
Geroosterde paprika zelf maken op 2 manieren
Romige tagliatelle met spinazie, kip en zongedroogde tomaten
Gedroogde tomaatjes uit de oven

De nieuwste hotspots

Activiteiten in Den Haag - The Hague Highlights

Winter in de hofstad: 5 leuke activiteiten in Den Haag!

Promenade Food Festival - CrownePlaza-c-MevrYan

Promenade Food Festival: South African Flavours

Proost-jazz-lunch-restaurant-6-en-24

Jazz lunch bij Restaurant 6&24 in Den Haag

Makkelijke pizza’s

platbroodpizza met chorizo en bloemkool

Platbroodpizza met chorizo, en bloemkool

Pizzas van platbrood en aardappel ANNIEPANNIE

Platbroodpizza met aardappel

Pizza met tonijn, courgette en kaas - ANNIEPANNIE

Pizza met tonijn en courgette

Zoete en hartige nagerechten

Roze-koeken-gekleurd-met-bramen-ANNIEPANNIE

Roze koeken recept

Kitkat cheesecake - ANNIEPANNIE-1

KitKat cheesecake

Sate van mango | Mango saté - Foto Remko Kraaijeveld

Saté van mango met zoete chilisaus

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Waardeer dit recept

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
Naast gewone koekjes verzamelt Anniepannie.nl digitale cookies, zodat je een optimale gebruikerservaring hebt. Vind je dat ok?Ok